You are here

Tally Genicom 9022 (=Samsung ML2250) FF lézernyomtató kerregő hanggal indul

11 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Van ez a címben említett fekete-fehér lézer nyomtatóm. Normál esetben az indítási folyamat úgy volt, hogy a nyomtató felpörgette magát hol hosszabb, hol rövidebb ideig, eközben a papír továbbító görgőket pörgetve. Ma is úgy indult ahogy szokott, de egyszer csak beakadhatott valami, mert éktelen zörgésbe fordult át a hangja, az a tipikus fogaskerék rágás hang... Gyors ki-be kapcsolás, most már csak a rágó hangot hajlandó csinálni. Nem nagyon értek a lézernyomtatókhoz, de a szervizleírásnak köszönhetően szétszedtem a gépet és hamar eljutottam a motor/meghajtó részhez.kiszedve a motort és a közvetlen hozzátartozó fogaskerekeket indításkor a motor felpörög, tehát az működik, ha jól látom a motor három részt hajt:
-papír beszívás
-papír továbbítás
-a toner hengerének pörgetése
Toner és papír tálca nélkül is kerreg a gép, tehát marad a papír továbbító részleg elakadása, amit alátámaszt az a tény, hogy ezt a fogaskereket (aminek a közepén megy át az izzó) nem tudom kézzel forgatni egyáltalán
Van-e valakinek konkrét tapasztalata ezzel a géppel? Természetesen minden egyéb építő jellegű tanácsot is szívesen fogadok.

ui.: a fogaskerekek amiket eddig láttam jó állapotúnak tűnnek, nincsenek elrágva.

Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Ebben a nyomtatóban van LAN egység, azt esetleg át tudom menteni más nyomtatóba, vagy csak kizárólag ehhez a típushoz jó?

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az a Fuser egység (fixáló, vagy égetőmű), alapból is nehezen forog. Próbáltad burkolat nélkül összerakva bekapcsolni, rövidrezárva az ajtóérzékelő mikrokapcsolókat? Könnyebben behatárolható talán a zaj forrása.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

azt látom, hogy ha a motor egység vissza van rakva a motor meg se moccan csak a kínlódó hangot adja, a papír beszívó rész könnyen mozog, de az bekapcsoláskor nem is megy, a toner sem volt benne... mennyire vészes szétszedni a lap továbbító mechanikát?

0

Zeke T
Zeke T picture

Szia!
Ezeknél a készülékeknél a legnagyobb igénybevételnek kitett rész a fixáló, vagy más néven beégető egység. Ha nincs a nyomtatóba papírmaradvány beszorulva, lehet hogy ennek a környékén találod meg a hibát. Általában a felső, teflonozott henger meghajtó fogaskereke (amin a "lámpa" átmegy) szokott törni, mégpedig aljas módon. Valahol eltörik, kicsit szétfeszül és megfog mindent.... Ez a fogaskerék a teflonhengerre van ráhúzva, a burkolattól nem is nagyon látható. Gyakorlat nélkül elég macerás a kicserélése. Segítségül feltöltök egy szervizkönyvet, ott megtalálható a felépítése és a szerelése.

Sok sikert: Zeke T.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm! Kérdés megéri-e a javítás? A gépben már több, mint 120000 lap van(kimustrált irodai gép), de a mostani toner jó állapotúnak tűnik, viszonylag ritkán használjuk, mi kb. 500oldalt tettünk bele amióta megvan (2 éve).

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ejjhaaa, az szép! A példányszámot akartam már kérdezni, de mivel nem működik, nemtudtam, tudod-e? Viszont ez sokmindent megmagyaráz, simán túl van már a tervezett élettartamán, mivel tényleg egy jócskán igénybevett részegység, így majdnem biztos, hogy az a gond, ennél előbb is beszoktak állni. Szerintem ha találsz egy bontott ilyen gépet valahol, akkor érdemes lehet javítani, Én nemrég futottam bele véletlenül egy CLP315-be, 1000Ft-ér odadták, kb 16000 oldal van benne.

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Kiszedtem a fusert és arra jutottam, hogy a fém dobhoz hozzásült a puha henger műanyag bevonata (ez megmagyarázza a furcsa égett szagot amit a probléma jelentkezésekor éreztem...), ez okozta az elakadást, most levágtam az odasült részt, most már viszonylag könnyen körbeforog, de nyilván így használhatatlan, ez a szivacsos rész cserélhető? A probléma jellege felveti a kérdést, hogy nem-e valami elektronikai zavar okozta a problémát?

File csatolás: 

0

Slaci
Slaci picture

Szia!

A szilikongumi henger "megsülése" a hűtőventilátor beállásának a következménye. Esetleg a szellőzőrács eltömődése, letakarása is okozhatja. A "fuser" nem kap megfelelő szellőztetést, ezért a fűtött fémhengerre ráég a szilikonhenger. A ventilátor forgását nem figyeli az elektronika. Bekapcsoláskor fülelni kell, hogy felpörög-e, mert pár perc alatt összesülhetnek a hengerek. Már több ilyen esetem is volt, sajnos:-(

Jó éjszakát!

Laci

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Úgy rémlik, hogy a ventilátor jól pörgött... Egy törött fogaskerekű fuserből és az enyémből össze lehet rakni egy jót, igaz? Kinek van ilyen? :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia!

Még én sem szedtem szét ilyesmiket... Mármint javítási céllal.

Minden mindennel helyzetben kell legyen! Fotózd, rajzold, jelöld, jegyzeteld!

Óh, de szép! Jaj, de szép... Nézzük meg a belsejét!

0

Sponsored links