You are here

TDA7294

4 posts / 0 new
Last post
pihe
pihe picture
*****

Hali!
Kísérleteztem én is, mint megannyian és kísérleteim során azt tapasztaltam, hogy két ICt egy tápról üzemeltetve mindkét IC vége zajos lett(földrezárt bemenetnél is, és vonalszintű bemenetnél is).
Amennyiben levettem valamelyik ICről a tápot a mási zajmentessé vált.Ha a trafómat úgy tekertem hogy 4X40V(p-p)legyen és külön egyenirányítás... akkor is zajmentes volt a vége.
Talán ellenállásoket kellene tennem a tápágba(0,1Ohm/5W), hogy a mosfetek ne csesztessék egymást? Vagy van valami extra megoldás erre a problémára? Sajnos sehol nem találtam arra való hivatkozást hogy két ICt nem lehet ugyan arról a +-40 voltról üzemeltetni.Ha hídba kapcsoltam,akkor sem szűnt meg a zaj(susogós,nem hálózati 50Hzes zaj).Van valakinek valami tippje mi lehet ez, vagy hogy küszöbölhetem ki?

Comments
hubiata
hubiata picture

Helló!
Megoldás lehet a problémádra az is, ha a "0"vezetéket a tápból megszakítod egy 1.Ohm(min.:10W) ellenállattal és elötte utánna 10u kondival szüröd +ra és -ra is.És az erősítő panelre közvetlenül (+és-ra is )ráteszel egy 10-22u-os kondit.És a külön egyenirányítást is ajánlom.
Sok sikert!!!

0

Tibike
Tibike picture

Köszi Hubiata a tippet, ha oda kerülök kipróbálom, azt hiszem van is elfekvőben ilyen cuccom. Annyit még had kérdezzek, a külön egyenrángatás alatt azt érted hogy külön graetzhid+kondik egy tekercsről (pontosabban középleágazásos tekercsről)? Mert ez a kész végfokpanelek miatt könnyebben kivitelezhető, mint az ellenállatok + kondik. De kíváncsiságból mindkettőt kipróbálom.
Mellesleg neked hogy tetszett a hangja? Nekem (fülre) egy elég egyenes karakterisztikát adott (más végfokokhoz viszonyítva ugyan azon a monitorhangfalon), viszont a mélyek szerintem annyira nem bikésak, dinamikusak mint egy STK IC-vel szerelt cuccé.
Mégegyszer köszönöm a tippet!

0

Vaki75
Vaki75 picture

Üdv!
Sajnos ezek a jószágok nagyon érzékenyek a földhurokra. Borzasztóan zavarérzékennyé, egyes esetekben gerjedékennyé válnak. Megnyugtató megoldást csak a nagyon körültekintő tervezés/kivitelezés, vagy a galvanikus elválasztás jelent. Ez utóbbi legegyszerűbb módja, ha külön tápegységet alakítassz ki.(Természetesen a trafó primer oldala az általad említett módon lehet közös is.) A jelútban történő elválasztás sajnos nagyon macerás. (Az egyszerű transzformátoros bemenetet nem igazán tartom hifi készülékbe illő megoldásnak, de egy próbát megér, hogy valóban földhurokkal állsz-e szemben...)
További jó kísérletezést!

0