You are here

Technics RS-BX404 deck nem viszi a szalagot, a nyomógombokra nem reagál

14 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 A segítségeteket kérném: a fenti deck nem reagál a gombokra. Azt látom, hogy már volt javítva, a panelen a törött fóliákat már valaki javította. A lendkerék forog egy pár pillanatra, de a reel motor meg sem mozdul, nem kap tápot. Egyébként működne. A proc-ból sem jön feszültség. Ami elsőre gyanus, hogy a táp Q601-es tranzisztorán a rajzon szereplő 11V körüli fesz. helyett 19V van. Tudja-e valaki, hogy ennyinek kellene-e lennie, vagy elírás? Ha még vannak tanácsok, megköszönném.
Üdvözlettel:
Attila

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Első körben minden hőt termelő alkatrész lábát kérdés nélkül át kell forrasztani. A Technics deck-ekben ez alap probléma. Nagyon rossz a forrasztási minőségük, vagy a forrasz anyag.
Aztán, ha törött volt a panel és javítva volt, akkor azt is alapból ellenőrizni kell, minden egyes átszakadt vezeték megvan-e, nincs-e elfelejtve/újra szétszakadva.
Ilyen korú Technics-ekben a tápvonalakon lévő elektrolit kondik szeretnek kiszáradni és azon a tápvonalon lecsökkent tápot okozni, esetleg a biztosíték-ellenállásokat kiégetni.
Ha ez mind ellenőrzötten rendben van, és továbbra sem teszi a dolgát, akkor kellene ismét bedobni a kérdéseket a közösbe.

G

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Az egyik csavarnál volt eltörve három fólia, amikett valaki valamikor átkötött. Ezeket ellenőriztem, jó munkát végzett. Az is látszik, hogy az összes előlapra csatlakozó csúszóérintkező fólián lévő csatlakozóját is átforrasztották. A tápkondik valóban gyanusak, kissé nagy a brumm rajtuk. A biztosítékellenállásokat már átnéztem, azok mind jók.
Köszönöm a hozzászólást.
Üdvözlettel:
Attila

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A rajzon szerepel, hogy a trafóból milyen AC-k jönnek ki. Az stimmel (3x10,5V-10,8V körül)? Ha jól látom, kétutas egyenirányítás van, tehát a szűrőkondiknak jó állapotban kell lenniük, különben a DC "szennyezett" lesz. Minden áteresztő tranyós stabilizátornál meg kéne nézni, hogy előállítja-e a kijelölt feszültséget.
A nyomógombok zárt ellenállását kellene ellenőrizni. Ha az 5-10 ohmnál nagyobb, akkor cserélni kéne (valszeg mindet). Amennyiben ott nem 0 ohm körül van, akkor az ellenállás létrás gombazonosítás nem tud működni. A poci vagy nem tudja értelmezni a gomblenyomást, vagy valami teljesen másnak azonosítja.
Ami még ezekben a Technics magnókban bibis tud lenni, az a kazetta felső élénél lévő kapcsolók kontaktusa. Ha azok nem 0 ohmra érintkeznek, akkor akár a kazetta behelyezés érzékelése is meghiúsulhat.
Sajnos nem lehet őket szétszedni. Az átlátszó házat tartó fekete miniatűr pöckök kb 100%-os eséllyel letörnek, és akkor nem működik a kapcsoló. Be lehet egy résen dugni a lemezkék közé elölről méretre vágott polírpapír csíkot. Én át szoktam itatni kontakt sprével is. Enyhén összenyomva az érintkezőket meg lehet csiszolni a pogácsákat. Sokszor semmilyen más módszer nem vezet eredményre. Hiába fújkáltam, stb...

G
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
A tápokkal mindössze annyi a gondom, hogy a 11V körüli fesz helyett kb. 19 V van a Q601-en, és nem tudom, hogy vajon a rajz a hibás-e. Mivel ez a fesz más áramkörökre is megy, nem-e okoz ott gondot a túl nagy feszültség.
A ny.gombokat már ellenőriztem, jók, akkor sem működnek, ha rövidre zárom őket. A kazettafészeknél levő mikrokapcsolókat is megnéztem, jók. Amikor a becsukáskor  egy pillanatra kapcsoló rugós érintkező zár, a relé is behúz, megforgatódik a motor a lendkerékkel, de a reelmotor meg sem mozdul, semmiféle feszt nem kap. A motor pedig jó, külső táppal teljesen normális az áramfelvétele. Számomra leggyanusabb a processzor. Mit gondolsz?
Köszönettel és üdvözlettel:
Attila

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ha az AC-t ellenőrzöd, és nagyobb, mint a rajzon megadott, akkor nem kéne hogy probléma legyen, ha a belőle " készült" DC is nagyobb. Ha jól látom, akkor mindenhova stabilizátorba megy tovább. A stabilizált tápok mindegyike legyen meg jól.

A legelső dióda páros egy-egy ellenállás után egyesülve megy a prociba valami POF lábra. Azt is meg kéne nézni, megvan-e (esetleg blokkolhatja a működést).
Amit én tennék: A PDF szerinti 8. oldalon van a blokkvázlat. A procinál minden működést befolyásoló lábat ellenőriznék DMM-mel és ha kell oszcival is. Nem fog elindulni a lejátszás, amíg a tápok, a reset, a kazetta érzékelő (HALF) nem a megadott értéken van. Amennyiben megnyomom a play gombot, meg kell jelennie a capstan vezérlő kimeneten és a reel motor vezérlő kimeneten a szintnek. A reel motort egy BA IC hajtja, de a bemenetére logikai jelet kap. Ha a táp jó, és a logikai jelet megkapja, kutya kötelessége a megfelelő polarítású feszültséget kiadni a motorra. Ha ez nem történik meg, akkor a BA IC rossz. Ha nem kap logikai jelet, akkor a procinál még valami nem stimmel. Addig kell méricskélni, amíg az ember meg nem győződik róla, hogy minden dokumentált feltétel megvan, a proci megkapja, és mégsem adja ki a logikai jeleket, akkor kell gyanakodni.
Egyébként az tmár ellenőrizted, hogy mechanikailag rendben van-e a cucc?
Amennyiben a programtárcsa el van akadva, vagy a motor nem tudja rendesen hajtani (szíj probléma), vagy beszorult valami a fogak közé, akkor hiába akarja a proci indítani a folyamatot, nem kap visszajelzést, hogy meg is történt.
Az is lehet, hogy bekapcsoláskor inicializálni akar, de nem tud, mert mechanikai elakadás van, és ezért blokkolja is magát rögtön.
Kézzel próbáltad már átmozgatni a mechanizmust?
Lehet, ezzel kéne kezdeni a nagy elektronikai beavatkozások előtt.
G

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm az értékes tanácsokat!
Volt, amit már néztem, de olyan is, amiket még nem. Ellenőrzöm, és írok, hogy mire jutottam.
Köszönettel:
Attila

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Sikerült haladni a cuccal valahová?

G

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Csereld ki a tranzisztort, probald ki a motort.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 A motort már külső tápról ellenőriztem, rendben van. A tranz-t megnézem.
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Tanyán van egy 21Mb-os rajz, azt nézted?

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Szerintem igen (21044KB).
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az a helyzet, hogy ezen a kis laptopon nem találom a Q601-et

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Rögtön a trafó, majd a diódák után az első tranzisztor. Az emitterét egy 10ohm köti össze a Q603 kollektorával.(elég rossz minőségű a rajz...).
Üdvözlettel:
Attila

0

Sponsored links