You are here

Technics SU 8055

18 posts / 0 new
Last post
Zozópajti
Zozópajti's picture

Kedves szakik, kaptam egy a címben említett erősítőt, amelynek első megitélésre végfog gondja volt megrendeltem bele a 2db új végfokot és olyat produkál hogy bekapcsolás után elkezd búgni majd kb 10mp eltelte után a erősebben kezd és a hangszórók membránja kifelé mozdul, tovább nem mertem bekapcsolva hagyni, de hangot nem ad ki hiába kötöttem a bemenetére jelet, nem találkoztam ég efféle jelenséggel, ha valaki tudna segíteni ebben azt szivesen venném.

Comments
Zozópajti
Zozópajti's picture

Na urak sikerült meglelnem a hibát javítottam és működik, a kapcsolási rajzon R436 névre hallgató ellenállás volt elégve és az égés következtében megszakadva, kicseréltem és elindult a drágaság, már csak apróbb hangolás szükségeltetik és kész, köszönöm mindenkinek a törődést és a segítséget.
:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Még valami! ;)
Ne feledd el beállítani a nyugalmi munkaponti áramokat, mert az úgynevezett keresztezési torzítást csak így lehet minimalizálni. :hmmm:
R413 és R414 potenciométerek segítségével a végranzisztorok emitter ellenállásain, Z401 és Z402 (2x0,33R/5W) alkotó tagjain 13-15mV feszültségesést kell indikálni, bemeneti jel nélkül (teljesen lecsavart hangerőnél). :oke:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Igen! :oke:

Így nem kapott -44V-ot egyik meghajtó fokozat sem. Ha elolvastad volna, amit írtam, és megméred, sokkal gyorsabban eredményre jutsz. :hmmm:

Hogyan is írtad: mindent megmértem, és csak néhány százalékos eltéréseket tapasztaltam. Félrevezettél minket! :evil:

Nos ezt elsők között kellett volna megmérni!
Remélem, hogy tanultál belőle:
Alapszabály, hogy először mindig a fokozatok tápfeszültségeit kell leellenőrizni! :izom:

Azért nagyon örülünk, hogy sikerült, gratulálunk! :taps2:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zozópajti
Zozópajti's picture

Mindent átnéztem mindent megmértem, minimális eltérések vannak a megadott értékektől, de a jelenség ugyan az, kezdem magam felhúzni :hmmm: :evil: :redsad: :help:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Próbáld meg a végfokot és az előerősítőt szétválasztani, és külön külön meghajtva szkóppal mérni! Jelalakot és szimmetriát. Én már egy ideje nem hiszek a csodákban. :doubt:
Fogadd meg Fülesmester tanácsát, és a lehető legkevesebb áramkört benne hagyni amíg mérsz. :!:
Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zozópajti
Zozópajti's picture

Utólagos vizsgálódásom eredménye hogy szerintem bele lett öntve valami, első ránézésre cola, az előerősítő résznél.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!
Az nagyon jó, a beszáradt kólát több napos vizes áztatással lehet csak feloldani, aztán meg napokig kell szárítgatni. :super:

De az előerősítő AC csatolással kapcsolódik a védgerősítőhöz, tehát az általad leírt hibákat nem okozhatta. :oke:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!
Teljesen egyetértek Kalex kollégával! :yes:
Rajz a javításhotz okvetlenül kell!
Remélem, hogy még nem sikerült az első roppant óvatlan bekapcsolással tönkretenned az új végfok IC-ket is!? :pattog:

De azért adnék néhány tippet, hátha ez segít:
1. Egyszerre csak az egyik felét javítsd, a másik tápellátását szüntesd meg, vagy vedd ki a végfok IC-t.
2. Az első vizsgálatot terheletlenül végezd.
3. A kimenetek DC csatoltak, normális esetben itt 0V DC van. Abból, amit hibajelenségként leírtál, látszik, hogy ez nem teljesül. Ennek oka lehet nagy aszimmetria (tápfeszhiány) a tápellátásban (+44V/-44V a végfoknak, illetve +14V/-44V a meghajtásnak), vagy a meghajtó rész áramköri elemeinek hibája (mivel végig DC csatolt a végrősítő fokozat, elegendő egyetlen hibás tranzisztor, szakadt ellenállás, vagy átvezető kondenzátor stb), aminek behatárolásához minden elemet egyenként végig kell mérni. :hmmm:
A rajzon megtalálod a tranzisztorok munkaponti feszültségeit, és a végfok IC lábain mérhető feszültségeket.
4. Ha már sikerült a 0V DC kimeneti állapotot létrehozni, akkor a további vizsgálathoz használj műterhelést, mert ha ráteszed a hangfalat, tönkre teheti. A műterhelés lehet például 2-4db 100W/240V-os izzó párhuzamosan kapcsolva. (egy izzó kb. 50ohm hidegen, négy párhuzamosn kb. 12ohm lesz )
5. A beállításhoz digitmultira, hanggenerátorra és oszcilloszkópra is szükség lesz/lehet, ha precízen meg akarod csinálni :izom:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!
1. Rákeresel a keresőben.
2. Megtalálod.
3. Letöltöd.
4. A rajz alapján (innen kétfelé ágazik)
a. behatárolod a hibát aa. nem találod, írsz és segítünk
b. megjavítod bb. megjavítod

:oke:
Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zozópajti
Zozópajti's picture

Üdv rajz megvan, tesztelgetés megvolt ha a vég ic 3-as lába és a GND közt feszkót mérek akkor megszünik a jelenség az adott oldalon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

A Z401/Z402 kettős ellenállások (2x0,33R/5W) mindkét fele ép?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

A korábbi beírásból azt szűrtem le (harisnyán, mert az a trendi :p ), hogy mind a két oldal csinálja a hibát. Ezért gondolom, hogy a tápkörben kellene keresni a gondot. Ez a kóla ügy azt juttatja eszembe, amikor egy Samsung music center paneljét kellett újrahuzalozni, mert a ráömlött kóla lemarta a nyák negyedét. Isteni volt. :cry: Főleg a processzor környéke. Hanyattfekve a proci és a lábai 0,1-es huzallal beforrasztva a legközelebbi ép nyákfelülethez. :super:

Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia Kalex!
Hacsak nem ugyanúgy nyiffant ki valami mindkét végfokban, amit kitartó nyesztetéssel el lehet érni!
Patkolt biztik + zárlatos hangfalak, éa amikor az egyik fele meghal, akkor a két hangfalat párhuzamosra kötve a másik felét kell erőltetni tovább!
Láttam már ilyet! :beer:

Én olyan TV-vel találkoztam, amibe rendszeresen öntözték a kólát, mert kb. 5mm vastagon volt benne a cukros ragacs, és hol másutt, mint a sorvégfokban és a tápban. Mire kiáztattam, és kiszárítottam 3 napom ráment, és ezután kellett még a szétégett nyákot kipótolgatni. :pattog:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Sziasztok!
Nálam mobiltelefon járt, a táskában belefolyt a savanyúkáposzta leve. Az IC-kről lemarta a lábat..

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Átnézted a tápokat? Brummra, szűrőkondik értékére? A jelenség olyan, mintha féloldalas vezérlést kapna. Egy szkóp sokat lendítene a dolgon.
Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Zozópajti
Zozópajti's picture

Puffereket cseréltem hátha az, de maradt a jelenség, szkópom van de nem nagyon értek hozzá, meg ráadásul ciril betűkkel van feliratozva.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Reuter
Reuter's picture

Szia Zozópajti!
Mielőtt bármit is csinálnál, köss be a "+" ágba egy ampermérőt, kezdetben nagyobb majd egyre kisebb méréshatárral. Ha nem nyugalomban kb 30- 80 mA-t
mérsz, az már megnyugtató... egy kicsit ;)
Aztán ha ez rendben van akkor kellene szimmetriát mérned a kimeneten.
Ha a tápod plusz-minuszos, persze a testhez képest, akkor 0 Voltnak kell lenni a kimeneten, tehát semmi egyenfesz!! 0.3 V is sok!
Természetesen ezeknél a méréseknél az előerősítőt le kell választani a végfok bemenetétől, és a helyére egy 1 K - ellen :yes: állatot teszelEzzel behatárolod a hiba helyét.
Maradt a tápegység és a végfok.De közben néz meg a Q501, Q502 emitterén
mi van( ehhez elég egy rövid idő cca 3mp)Ezen tranzisztorok zárlata tud ám ilyen hibajelenségeket okozni, vagy a bázisukon lévő D 505 D506 zener szakadása is ilyen erős zúgást produkál. Tehát, mérj és írj!
Ha tartasz a végfokok tönkremenetelétől akkor köss be a plussz, meg a mínusz ágba is egy -egy ellenállást 22- 47 Ohm 8W osat Üdv Reuter

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content