You are here

Technics SU-V500 new class A, gombokra kavarva reagál [Megoldva]

10 posts / 0 new
Last post
Joy
Joy picture

Szerbusztok!

Címben szereplő SU-V500 erősítővel kapcsolatban várnám a Technics erősítők javításával már tapasztalattal rendelkezők írásait.

Régóta problémája az erősítőnek, hogy a gombokra nem úgy reagál ahogy kellene.
A bekapcsolás után sok esetben csak az egyik oldal Ledje gyullad ki (relé ekkor is húz), ilyenkor, minkét oldal néma. Ebben az esetben vagy igy ismételt ki-be kapcsolás segít, vagy az inaktív oldal választógobjának lenyomása.
Ha bekapcsolás után az A és B oldal Ledje is világít, relék is húznak, akkor mindkét oldal szól. Azonban a "Speakers" választók ilyenkor sem megfelelően működnek.
Csak az "A" oldalt lekapcsolva mindkét oldal elhallgat. Csak a "B" oldalt lekapcsolva egyik oldal sem hallgat el, szól mindkettő tovább.
Mindkét esetben a gombokat megynyomva relék működése viszont hallható, és a Ledek is látszólag a helyes működést mutatják.

Ezek mellett döntően a bemeneteket választó gombokra sem rendeltetésszerűen reagál. A lenyomottól eltérően mellé kapcsol, más bemenet vállik aktívvá.
Távirányítórol vezérelve, a bemeneteket rendesen váltja. Távról viszont speakers választás nem vezérelhető.

Mielőtt megbontanám, érdeklődnék ebben tapasztaltabbaktól, van-e egyáltalán értelme, vagy ez processzor hiba.
Köszönettel! Joy

Comments
Joy
Joy picture

Szerbusztok!

Leírom a javítással tapasztaltakat, hátha másnak os jól jön majd később.
Igaza volt itt a kollégáknak, nyomógombokat kellet cserélni.

Az erősítő több mint 15 éves, ahhoz képest nagyon jó, szinte új állapotú kívül belül. Tisztán szól, brumm abszolút nincs.
A fő panelon a táp vonalon az R 722-724 és R 707-708 ellenállások alatt látszik egy kis melegedés nyom. Néztem képeket a neten, ennél a típusnál mindben ezt láttam. Nem értem miért nem tettek bele nagyobb teljesítményűeket. Ezt leszámítva, tökéletes.

Tehát az előlapi nyomógombok. Ezek a processzor /IC 801/ bemeneteit 2 csoportban közvetlen, ill. ellenállásokon keresztül földre húzzák. Nyitott állapotba nem volt mérhető ellenállásuk (bár ez durva lett volna). Zárva némelyiknek volt 10-20 ohm körül. Elenyésző a lehúzó ellenállások értékei mellett (a legkisebb is 820ohm, és 2-300 ohm-os lépcsőben mennek felfelé), de mégis megbolondította.

A nyomógombok a gyakoribb 4 lábú helyett 2 lábúak, de szerencsére volt raktáron már az első boltban.

Itt az elektrotanyán fent van az újabb "M2" service könyve is. Azzal összevetve kiderül, hogy azért ezt a részt is átdolgozták, a bekapcsoló reteszesre lett cserélve, és egy önálló bemeneten csücsül. Lehet a ki-be kapcsolás már anno is problámás volt.?

Mivel elég régi készülék, gondolkodtam, hogy talán érdemes lenne elkókat cserélni a táp környékén, de nem vagyok benne biztos, hogy minőségbe nem-e sokkal rosszabbakat kapnék.
Tápfeszek megvannak, szkóppal néze is jó alakúak, így nem bántom őket.

Ismét köszönöm a tanácsokat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Azzal összevetve kiderül, hogy azért ezt a részt is átdolgozták, a bekapcsoló reteszesre lett cserélve, és egy önálló bemeneten csücsül. Lehet a ki-be kapcsolás már anno is problámás volt.?

Ez inkább a készenléti áramfogyasztás miatt van. Az ellenállásos megoldás A/D átalakítóval működik és készenlétben is aktívnak kell lenniük a processzor ezen részeinek, viszont, ha a bekapcsolás külön bemeneten van, akkor a processzor A/D áramköreit teljesen le lehet kapcsolni és ezzel lehet energiát megspórolni, mert így a power gombon, csak logikai szintet kell figyelni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joy
Joy picture

Gondolod, hogy néhány mW fogyasztással foglalkoztak anno?
Persze ez is megállja a helyét.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joy
Joy picture

Köszönöm mindenkinek. Szét kapom,a javasoltakat végignézem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia:a gombokat cseréld ki, közben den.szesszel és alkohollal mosd le a panel mondkét oldalát.
Forrasztás után távolítsd el a gyantanyomokat is.
A nyákot a processzor felé is mosd le alkohollal

(A napokban az Onkyo receiverem bolondult meg, fél nap munkával 16 gombot cseréltem ki. Eddig ez volt az első hibája, nemsoká érettségizik)

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv picture

Üdv

Ellenőrizd a processzor tápfeszének tisztaságát és az összes nyomógombot, hogy nincs-e ellenállása a gomboknak alap álapotban.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Üdv!Első körben kontakt hiba után keresgélnék, nyugodtan bontsd meg és forraszd át a paneleken a lábakat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Joy
Joy picture

Kontakt hibára nem gyanakszom, a következők miatt. A gombok 2 csoportban mennek az IC 801 jelű proci 11, 12-es lábára. A 12-re a speakers A, B, és a Power. A nyomógombok ellenálláson keresztül, a földre húzzák a proci bemenetét. A Power közvetlen földre húzza. Na most, az erősítő eltárolja (normális esetben), hogy kikapcsolás előtt melyik hanfal volt kiválasztva, és újabb bekapcsolás után ugyanúgy indul. Forrasztási hiba esetén (mert esetleg nem húzná le GND-re) sem csinálhat olyat, hogy egyik oldalt sem aktiválja -holott egyébként a készülék bekapcsol-, mikor nem úgy volt leállítva. Ráadásul valamelyik oldal Ledje jelez, mintha az az oldal menne. A speakers választókkal pedig bekapcsolni egyébként nem lehet.

Az pedig, hogy a bemenet választók a másik proci bemenetre mennek sem valószínűsíti a kontakt hibát, mert akkor a leírt hibák nem egyszerre jelentkeztek volna két gomb csoportban.

Esetleg volt konkrét tapasztalatod, az alapján írtad?

0

Vote up!

You voted ‘up’

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Ez a konkrét hiba nem amit te tapasztalsz,az elmúlt hónapokban 2db technics erősítőt javítottam (SA-DX 750, SA-EX 300) ami átforrasztás után tökéletesen működtek, mikor megláttam a panelokat, azon csodálkoztam hogy egyáltalán működtek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content