You are here

Techtron DT20 multiméter off állásban is kijezöje működik

13 posts / 0 new
Last post
model17
model17 picture

A címben szereplő műszerem kapacitás mérés közben ment tönkre. Valószinüleg a mérésre szánt kondenzátorom nem volt kisütve. A műszerben UM7108F ic a fő eszköz, de található benne még számos JRC gyártmány ( 072D, 062D, 2904D) valamint HEF4093 és HEF4066, de van CD4053BE integrált áramkör.Sajnálatos modon, nem találok rajzot, még hasonló felépítésű műszert sem sikerült fellelnem.Rajzot keresek, akár hasonlót is, mert nagyon érthetetlen a hibás működése. A mérés választó tárcsa forgatása során a 2V, 2mikroF, 2nF, 2Kohm, és 2H állásokban a 9Voltos elemről az áram felvétel 2,8mA-ről 15,2mA emelkedik fel, a kijelzőről eltünik a kijelzés. A tárcsa egyébb állásaiban ugyan nincs helyes működés, az ellenállás mérés a rövidzárat méri, a feszültség és áram mérésnél a "0" értékről eltérően mutat egy változó értéket. A tárcsa "off" állása mellett pedig nem kapcsol ki. A tárcsa érintkezőit átvizsgáltam, nem találtam rendelenességet. Nagyon kérem, ha valakinek ismerős a leírtak és tud segíteni akár a rajz tekintetében is segítsen. ( a műszernek már csak erkölcsi értéke miatt tervezem a javítását)

Comments
proba
proba picture

Esetleg szemre vételezés. A kapacitás mérésnek van egy közös, és egy egyedi része a választó tárcsán, ez könnyen beazonosítható. Ha ennek a fóliáit követed, nagy valószínűséggel egy IC-hez / tranzisztorhoz jutsz. Na azt a részt körbe ohm mérőzve /cserélve, szerintem megjavul.  

1

zsugori
zsugori picture
***

1

model17
model17 picture

Köszi! Már nézegettem ezt a rajzot is, de a CD4053-al megvalósított multiplexerre nem találom mikor van szükség. A DT20-ban elég bonyolult lekövetni. Egyéb iránt úgy néz ki, hogy a UM7109F lesz megzakkanva megint, merta rajzok alapján a 2,0-ás mérések a dip3 funcíóval a 29-es lábon okozzák a túláram felvételt. Nagy a valószinüsége,hogy az UM-et már nem lehet beszerezni, legalábbis kis hazánkban már nem forgalmazza senki.Még egyszer köszönöm a segítségeket. (a rajzok többnyire a 7106-al megépített eszközökről szólnak)

0

zsugori
zsugori picture
***

egy tranzisztort keress elsőnek ami kapcsolhatja a pluszt um addig nem kaphat áramot szerintem

1

model17
model17 picture

Igen! A zárlatos tranzisztor Q40 (2N2907) csere után az "off" állásban már valóban kikapcsol.A hibás működés a mérésekre és DP3 aktívitásnál táp-áramfelvétel növekedés ok keresését folytatom.

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

vesd össze még az UT70A rajzal

0

model17
model17 picture

Inkább a VC9808 típushoz hasonlít, de a cd4053 nincs egyikben sem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az áramfelvétel a mérési funkciótól is függ
Kapacitás méréskor oszcillátor, ellenállás, h21, dióda mérésnél a mérőáram is bejátszik, persze nem extrém módon

Bálint

0

model17
model17 picture

szia! Az áram növekmény nagyon magas. A Q40 helyen lévő tranyó csere után az off funció rendben, de a megnövekedő áram hatására jelentősen lecsökken mögötte a tápfeszültség is. Sajna úgy tünik, hogy az UM7108F 29-lábra kapcsolt táp idézi elő az áram ilyen jelentős növekedését.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Kérhetünk fotókat? Köszönöm.
jano

0

model17
model17 picture

A képek nem erősségem, de próbálkozok!
Az UM7108F úgy kb 8 éve már cserélve volt, de akkor teljesen megszünt a kijelző egy tv buster feszültség mérés után.

0

varga jano
varga jano picture
*****

0

Sponsored links