You are here

Tefal Delfinium elektronikus kenyérpirító, nem marad lent a kar

A sors még évekkel ezelőtt megajándékozta családunkat a fogyasztói társadalom eme remek szerkezetével, mely az évek során fokozatosan adta meg magát.
Mivel magam is naponta használom reggelim elkészítéséhez, így állapotát évről évre folyamatosan kísértem figyelemmel.
Múlt hónapban már egyre hangosabb zúgással készítette a pirítóst, majd a végén nem, vagy csak alig maradt lent a kar... ideiglenesen, szimulálva a türelmetlen háziasszonyt, kitámasztottam a kart, hogy hozzájussak a reggelimhez...
Masszívnak kinéző, megbízható darab, műanyag házzal, potméterrel beállítható elektronikus pirítási szint szabályzással. Az ellenálláshuzal, a mechanikai szerkezet teljesen ép. Szóval anyukám és a családom unszolására hozzáláttam a kenyérpirító megjavításához, mely a burkolat anyukám általi elmosogatását és megszárítását leszámítva nem vett igénybe több időt, mint 15 perc.

A kenyérpirítók korai halálát többnyire a gondatlan háziasszony okozza, aki villával szeretne belőle valamit kipiszkálni, és ezzel megszakítja az ellenálláshuzalt.
Ez a hiba nem, vagy csak nagyon nehezen javítható, mert a cekászhuzalt toldani csak szegecseléssel lehet, és a teljes pirító rész hemzseg általában a ponthegesztett kötésektől. Ha szét is tudnánk szedni, utána összeponthegeszteni újra szinte lehetetlen...
Szerencsére a mi kenyérpirítónknak ez a (hagyományos) része teljesen ép, sőt újszerű volt...

Nézzük az elektronikát... egyszerű, pár tranzisztorral kivitelezett (némely másik kenyérpirító roncsban találkoztam már CMOS IC-kkel is) időzítő kapcsolás. A tápfeszültséget az ellenálláshuzal egy kis részének megcsapolása szolgáltatja, egy egyutas (némelyik pirítóban graetz) egyenirányítón keresztül.
A panelen találunk egy 470 uF / 25V elkót is a táp részben.
Mivel a panel nagyon közel van a pirító részhez, ez az elkó okozta a hibát!
Ki kell cserélni. Nálam egy Yageo gyártmányú, 1000 uF / 25V / 105 fokos kondi került ide. Reméljük, sokáig bírja...
Tapasztalat: a pirítási szint sokkal egyenletesebb lett. Az instabil táp miatt ugyanis az utolsó hónapokban már hőmérséklettől függően eltérő színű pirítósokat adott a készülék ugyanolyan potméter állás mellett...

Zárszó: kenyérpirítót nem javítunk olcsósága (3-8000 HUF) miatt. Ez a darab azért menekült meg a kukától, mert annyira primitív hibája volt, és a család nagyon megkedvelte praktikus formája miatt.

Viszont, a gyártó is szemét!!! -> Tervezett avulás!!???

Egy ilyen készülékbe ilyen közel a hőforráshoz (az elektronika oldalán a műanyag burkolat kívül is 30 fokos legalább, pár pirítás után)!!
Nem szabad ilyen helyre a legolcsóbb kínai vacak elkókat tenni és ügyelni kell a hőforrás megfelelő árnyékolására is (pl. egy kis darab fémlemez...).
Plusz, hogy a tulajdonost még inkább a kuka irányába billentsük, alkalmazzunk még biztonsági csavart is, mely vegyesen lehet lyukas torx, háromszög, vagy villás csavarhúzó igényű darab...

File csatolás: 
Comments
freddy1952
freddy1952's picture

Hozzá szeretném tenni ehhez a cikkhez, hogy nagyon rossz szokás, amikor a háziasszony villával, vagy késsel bele nyúl a kenyérpirítóba, mert nem jön ki a kenyér. Sajnos amig a lift nem jön föl teljesen, addig a fűtőtestek kényszerből megkapják a hálózati 220 voltot.Rossz szokás , javaslom, minden szakember beszélje le a háziasszonyokat erről a hibás szokásról. Mert az áramütés komolyabb gond, mint hogy a fűtőtest esetleg megszakad!

0

Vote up!

You voted ‘up’