You are here

Tektronix 2225 oscilloscope a képernyő bal oldalán erős világító pont látható Megoldva

13 posts / 0 new
Last post
Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Sziasztok
Tek. 2225 scopon a képen látható hiba javításához kérnék segítséget. SM letöltve, all tápfesz megfelelő.
A fénypontot el tudom mozdítaani a hor.pozition gombbal.A scope múködik, senki nem matatott benne. Müködö oscilloscopom van.
Nem tudom, hogy a képek átmennek-e
Köszönettel Gyuri

Comments
tekman
tekman picture

tekman:Szia Gyuri! A GRID BIAS potmétert keresd meg,állíts rajta óvatosan,ha nem segít akkor sajnos katód-wehnelt henger(G1) átvezetés,vagy zárlat van.

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Sziasztok.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Tekman fején találta a szöget. A grid bias potmétert kellett állítani, hogy felezze a rajta levő 100 voltot. A scope ragyogóan működik. Magyari Béla könyvét letöltöttem.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek
Üdv Gyuri

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Gyuri !Megrajzoltam máskép(lelasitva).A vizszintes eltéritö frekvencia fél periodusába berajzoltam 2 periodus szinus jelet.Az eltéritö jel vizszintes szakaszán nincs eltérités,ezért az e.sugár függölegesen emelkedik hosszabb ideig egy függöleges csikban, a fénye is erösebb.Szerintem a szinusz jel kezdete ezért nem jelenik meg teljesen.A hiba az eltéritö elö erösitöjében ben is lehetséges,a fürészjel kezdetén nincs erösités csak egy bizonyos szint felett ,ilyen hibát okozhat pl.egy(régi) tranzisztor is.A kör sem állt össze.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Lassú időalapoknál a visszafutási idő általában nem sokkal gyorsabb, mint maga a sweep, legalábbis szemmel még látható (...volna, ha nincs a kioltás), tehát ha látod a sugarat oda-vissza futkosni és várni a leglassabb időbeállításnál, akkor minden bizonnyal a Z kioltás a ludas (szerintem amúgy ez a legvalószínűbb).

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Gyuri!A vizszintes eltérités hibálya okozza.Az eltéritö jel az fürészfog alakú .Az eltérités kezdetén a jel nem emelkedik(mint a rajzon),ez azt jelenti hogy az elektron sugár áll egy helyben hosszabb ideig,ezért fényesebb.Az eltéritö jel emelkedésével az e.sugár is elmozdul, fénye gyengébb.A hiba lehet az elöállitó oszcilátorban ,a követö erösitöben és a visszafutó kioltó jel formáló áramkörben.Ezt egy másik szkop.-al kéne megnézni melyik részben van a hiba.A vizszintes eltétitést le lehet kapcsolni és külösö jelel eltériteni(külsö jel az x bemenetre).Ha ugyanazt a (sin. mint a feltett képen) jelelet teszed az x és y bemenetre egy kör kell megjelenjen. Igy a viszintes eltéritö erösitö és a visszafutó kioltó ellenörizhetö .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Gyuri!
Az időbázis minden fokozatában úgyanez a jelenség?
Üdv. Feri.

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Feri
Sajnos igen
Üdv Gyuri

0

welding alt
welding alt picture

Szia Gyuri!
Idézek egy megjegyzést Jóskától (Josef.48) "Ha ugyanazt a (sin. mint a feltett képen) jelelet teszed az x és y bemenetre egy kör kell megjelenjen. Igy a viszintes eltéritö erösitö és a visszafutó kioltó ellenörizhetö ." Ezt próbáltad?
Üdv. János

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Ha ugyanazt a (sin. mint a feltett képen) jelelet teszed az x és y bemenetre egy kör kell megjelenjen. Igy a viszintes eltéritö erösitö és a visszafutó kioltó ellenörizhetö ." Ezt próbáltad?"
Ez esetben a a vízszintes eltérítést vezérlő fűrészjel generátor nem kap szerepet. Ilyenkor bemenő jelek nélkül csak egy a pozíció állító potik által meghatározott helyzetű fénypont látható. Visszafutás kioltás ilyenkor nincs. Egy Lissajous ábra kirajzolása során melyet a Josef.48 javasolt fényerő ingadozás az ábrán csak a fénypor réteg beégése folytán tud keletkezni.
Ebből következően az eltérítő generátor valamely fokozatában vagy a kioltó áramkörben kellene a hibát keresni.
Üdv. Laci

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Sziasztok
Köszönöm a segítséget, nem tudtam karikát varázsolni a képernyőre.
Üdv Gyuri

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az ábrádról számomra az "jön le" hogy az eltérítő generátor működik, pontosabban nincs leállítva. Most már mind két végén van az ábrádnak erős kivilágosodása, az az ezeken a szakaszokon hosszabban időzik az elektronsugár. Nem lehet hogy félre értetted a dolgot?
Az egyik Y és az X bemenetre adandó ugyan az a jel legfeljebb némi fázis korrekcióval.Olyan üzemmódot kellene választani amelynél a két Y-benet nincs kapcsolgatva, fixen az egyik üzemel valamint az X-bemenet ext. Állásban van. Ekkor is teljesülnie kel a "karika" rajzolásához amplitúdó és fázis feltételeknek valamint tartózkodni kell a túlvezérléstől is.
Egy könyv a témában sok hasznos tudnivalóval: (Egy neves magyar szerző tollából.)
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jweURrTmMwVDRyRXM
Üdv. Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Van két könyvem ezen kívül.
Oszcilloszkóp méréstechnika (Csepregi-Horváth Kázmér)
Oszcilloszkópos mérések (Radnai Rudolf)
Akit érdekel, megtalálhat.

Üdv! Kalex

0

Sponsored links