You are here

tektronix 2236 felélesztéshez kérek, keresek segítséget/ MEGOLDVA (T)

16 posts / 0 new
Last post
csocsoxx
csocsoxx picture

A hibajelenség az, hogy ha bekapcsolom hallatszik, hogy a táp elindul, emelkedő frekvenciájú halk sípolás, majd megszűnik és újra kezdi. Előtte a B trigger potméternek (5kohm)csináltam egy tengelyt, mivel tőben el volt törve és ilyen kis potit nem kaptam. Előtte a szkóp 20 éve nem volt bekapcsolva.
Szétszedtem, a táprészben a fezsültségek nőnek, majd megszűnnek és ismét nőnek. A DS856 és DS858 glimmek felvillannak mielőtt a táp leállna. A tápben ránézésre minden ép.
Mivel nem akarom elrontani jobban, és nincs nagy gyakorlatom, ezért leírom, hogy mit csinálnék és kérek visszajelzés, hogy van e jobb megoldás a hiba behatárolására, illetve találkozott e valaki hasonló hibával. A glimmmeknek (mind a három) égnie kell egyáltalán, ez nem a táp megszaladását jelenti?
Leszedtem a 2235-ös rajzát, mivel szerintem a főpanelen a táp szerintem azonos.
Mivel el kezdene beindulni a táp ezért szerintem a primer oldalon nem lehet hiba. Vagy igen?
Leválasztom a +5, +8,6, +30, +100, -8,6 tápcsatlakozó átkötések megszakításával a terhelést a tápegységről.
Megnézem, hogy beindul-e így csak a nagyfeszültségi rész. Ezzel nem okozhatok valami problémát?
Ha nem akkor mit és hogyan tovább a nagyfesz részben?
Ha beindul megnézem a tápok értékét.
Ha a tápok nem jók megnézem, a jelenség alapján arra gondolok, hogy valami beterhel, és ezért az U930 áramkorlátozása életbe lép, szerintem 16 lábon nem lehetne több kb 0,2V-nál.
Ha leszabályozza az áram miatt, akkor a szekunder oldalon keresem mi terhelhet be, zárlatos dióda, kondi.
Na itt vége a tudományomnak.
Esetleg van valaki pesten vagy környékén akihez át tudok menni ezzel és segítene, ha nem járok eredménnyel?

Comments
peterpan
peterpan picture

Szia!
http://dren.dk/tek2236.html
itt leszedheted a szükséges szakirodalmat.

0

Kari
Kari picture
*****

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

én a sajátomat, a 2235-öst javítottam ugyanezzel a hibával. A bajt a világoskék 820u elkók idézik elö, nálam konkrét 2 drb és mindkettő a +5V-ot szűrték. Totál zárlatossak voltak. Szinte biztos, hogy a te szkópod is emiatt sípol.

Üdvözletem

0

csocsoxx
csocsoxx picture

Kedvesd Bluemoon!
A glimmeknek kell égniük ha jól működik? A tápot bekötő átkötéseket megszakítottad mielőtt neki álltál javítani? Amikor rossz volt a tied, akkor a két glimm neked is villogot?

A többieknek is köszönöm a segítő hozzászólást, az anyagokat már előtte letöltöttem és azok alapján dolgozom. Mivel 30 éve nem volt szkóp a kezemben az viszont érdekelne, hogy ha lenne valami magyarul a trigger kezeléséről, milyen beállítás mit is jelent, mivel azt már elfelejtettem. A főbb gombok funkciójára emlékszem még, meg aztán ha működik majd bele jövök. Ami még érdekelne, hogy a Z bemenet mire is való, mit lehet azzal csinálni.
csocso

0

peterpan
peterpan picture

0

csocsoxx
csocsoxx picture

Csak az egyik 5 voltos szűrőkondi volt zárlatos, de mind a kettőt cserélktem. Jó lett. Köszönöm. A használati kérdésekre azért köszönettel veszem a választ, segítséget, akár privátban is.
Köszi Bluemoon, ha éeírod, hogyan tudok jópontot adni neked, hálával megteszem.
csocso

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nálam pont az a tény volt lesújtó amikor az 5V-on a zálatos elkót kicsréltem, hogy továbbra is sípol. Amikor másodszorra nekifutottam a tápnak azt gondoltam, hogy megint ugyanaz de nem, a másik is zárlatos volt ugyanabban a vonalban. Ennek már jónéhány éve és még mindig működik. Ami az adott szkóp használatát illeti, nem leányálom. Egy telyesen más filozófián alapszik főleg a digitális része. Két hetem ment rá, minden este 1-2 óra gyakorlással és angol nyelvű utasítással amig elsajátítottam használatát. A Hameg inkább felhasználóbarát, de a Tek csak Tek. Amiben igazuk volt a használati utasításban az a tanács, hogy a komplekszebb gyorsan változó, összetett jeleket ajánlatos memorizálni és utólag analizálni mert sokkal több részlet látható ami valós idöben, nem veszünk észre.Mivel hozzám is úgy jutott, hogy hibás, a javítás után nekem is volt a gond, hogy még pont nem volt a képernyőn. De mint említettem lassan, lassan a kezelőszervek helyes beállításával kezdett alakúlni a helyzet, de még mindig ha gyors mérést kell végeznem, akkor a Hameg az ami megteszi, mert hajnali 3-kor is részegen kirúgnak az ágyból, akkor is gondolkodás nélkül tudom kezelni, amig a Tek-kel már nem lehet elkapkodni. Viszont a komplekszebb méréseknél verhetetlen. A "műszerparkomban" még egy szovjet C1-93 is szerepel de azt csak végső kétségbeesésben használom mert azt értem legkevésbé.
Ami a pontok átutalását illeti, nagyon szépen köszönöm, de már azzal, hogy segítettem nekem elég jutalom. A legnagyobb segítség számunkra valójában maga a Tanya ahol én is valakinek segítek és nekem is valaki segít és ez a legfontossabb

Üdvözletem

0

csocsoxx
csocsoxx picture

Szia!

Igazad volt, a PP-tőt kapott leírás sokat segített a kezelés ügyében, mert még mindig van mit tanulnom, de már legalább látom a próba jelet. A készülék elindult, a hiba bennem volt.
Köszönöm.
csocso

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
" a Z bemenet mire is való"
Fenyerö modulaciora. mint pl. wobbler markere, stb.
Kari

0

welding alt
welding alt picture

Szia csocsoxx!

A használattal kapcsolatban olvasd el az alábbiakat: http://fizipedia.bme.hu/images/0/0d/Oszcilloszkóp_működése.pdf
Üdv. welding alt

0

csocsoxx
csocsoxx picture

Hali!

Korai volt az örömöm, mert csak egy pontot tudok előcsalni a beam find dombbal, mintha nem menne a vízszintes eltérítés. Egyenlőre nézem a kezelésit, és okosodok, próbálkozok. Ha jól emlékszem ch1 dc állásban egy vonalat kellene látnom. Jól tudom? A PROBE-ről vett jel helyett is csak két pontot látok ami a volt/div-re reagál a két pont távolságával. Várom az ötleteket, amíg olvasok és próbálkozok én is. Még egy a tápok egy kicsit magasabbak, de nem változtattam, 5 helyett 5,3, +-8,6 helyett 9volt. Gond ez?

csocso

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Alaphelyzetben csakugyan vonalat kellene látnod. Biztos minden kapcsoló érintkezője tiszta? A tápfeszek egy kicsit magasabbak mint az előírt, de kérdés, hogy mivel mérted.

Üdv. welding alt

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
"Alaphelyzetben csakugyan vonalat kellene látnod."
De csak ha a trigger "Auto"-n leledzik_nincs esetleg X-Y modusban? Lasd a kezelesijet...
Kari,

0

csocsoxx
csocsoxx picture

Köszönöm a segítséget. Hogyan kell megoldvát beállítani?
csocso

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A nyito szöveged szerkesztes fülere kattintasz, beirod a cim utan, hogy "Megoldva" s örülsz. A balfelsö "Navigacio" oszlop-ban megkeresed a "pont utalasa"-t, s a többit latod majd.....
Kari

0

Sponsored links