You are here

Tektronix 2246 - nagyfesz hiba most leginkább

40 posts / 0 new
Last post
CodeKiller
CodeKiller picture

üdv,

Begyűjtöttem egy ilyen műszert egy itteni kollégától és segítséget szeretnék kérni a javításához.
Probléma: a readout és a jel néha elég rondán keveredik
Szimptómák: villódzó kiírások (alja/teteje nem mindig van meg), láthatóan darabos jelalak, és időnként egyéb rondaságot is produkál: az intenzitást szinte kicsutkázza (a potikkal már csak minimális mértékben állítható) és a kép "beszőrösödik"; de van mikor intenzitás-hiba nélkül is előfordul ez.

Mikor még reagál az intenzitásra, és leveszem a readout-ot, a jel elég jól kivehető (bár a vízszintes vonalak még akkor is kicsit vastagnak tűnnek)

A tápegységben úgy nézem ki lettek a kondik és mintha pár egyéb is cserélve, többnyire jók a feszkók is: +/-5V helyett 5,2.. bár a -15 helyett -16 - -16,5V van, de a doksi szerint ez így ok.
CPU panel le lett cserélve új/hibátlanra.
Ext Z-axis becsatlakozását (CR1001, CR1002) egy próba erejéig lekötöttem, de az intenzitás-hiba úgy is jelentkezett.

Valami ötlet, hol, mit nézzek át?
(én a mainboard <4>crt vezérlő és/vagy <7>Z-axis mux egységét gyanítom)

(csatolt képeken a kalibráló-jel, csak a trigger nem állt még rá)

-------

Történet egy kis baleset, ugyanis kaptam egy olyan tanácsot, hogy a cső lábait mérjem, de a nagyfesz áthúzott, és a mérőfejen kívül elintézte a 'Z-axis és fókusz' áramkört (remélhetőleg nem többet). Mit tehetett még tönkre? Hogyan ellenőrizzem biztonságosan?

Egyenlőre összeírtam az össze tranyót ebben a részben és kikerestem a lehetséges helyettesítőket, amik kaphatóak is... 2 kivétellel:
- 151-0192-00 (a.k.a. 2n6521)
- 151-0199-00 (a.k.a. 2n3640 / mps3640)
ha valakinek lenne pár darab, vagy tudja, hol lehetne kapni (ok, tudok netről is rendelni, de esetleg a közelből/M.o.-ról jobb lenne) nagyon megköszönném.

-
Ha sikerül ezt javítani, akkor a következő probléma, hogy (még mielőtt kinyuvadt volna) rendes mérőpontokon is néztem, és ott az intenzitás/fókusz (7D/7G) jelek nem a doksiban szereplő ~50% kitöltésűek voltak, hanem kb 1:3 arányban mind2 jel (kikapcsolt readout mellett is). Erre mi lehet a magyarázat/mi okozhatja?

Előre is köszönöm a segítséget!

File attachment: 
Comments
CodeKiller
CodeKiller picture

Újabb fejlemények!

Vettem belevaló 0.01uF és 0.0012uF axiális 4000V-os kondikat a főpanelre (jah igen, és ki is cseréltem ezekre a bennlévőket) -- de még mindig nem boldogulok a géppel:
- nincs ernyőkép, egy szál se (fűtést nem látom, mert az egész cső le van árnyékolva) - kikapcsolásnál viszont mind a 4 glimm felizzik egy pillanatra
- hallani a tápegységen, hogy erőlködik, csak úgy "nyüszít" - régebben (mikor még ment) úgy emlékszem nem volt ekkora hangja
venti hangja is kisebbek tűnik, mint amire emlékszem
- a self test is mintha lassabb lenne---mindenesetre reagál, csattannak a relék, gombok hatására váltanak a led-ek
- DC tápokat mérve jóknak tűnnek (130V, 55V, 5V..)
- a 130VAC táp viszont hullámzik! DMM-mel mérve le és föl mászkál. (kipróbáltam, "220"-as konnektorból stabilan beáll 223V-ra)

Jól gondolom, hogy ez valami zárlat lehet? Lehetséges, hogy az új kondik vezetnek át? Vagy inkább a "megtépázott(?)" intenziás/Z-axis vezérlőkörében nézzek szét? Esetleg más ötlet?

üdv,
ck

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Nos, újfent elővettem a "djágaszágot", és ismét találtam benne pár hibás alkatrészt: Q2703 és Q2704 túlságosan átvezet C-E között (és E-B / C-B között is), kicserélve őket nem hogy az intenzitás lett jó (van ernyőkép), és állítható, de a korábban telepöttyözött Readout is helyrejött!! :happy:

Már-már tökéletesek is mondható, de még azért van némi gond: remeg a kép, a trigger nem mindig(?) stabil (jel nélkül néha fel-fel villan a trig'd led miközben a vonal intenzitása is váltakozik), és lassabb esetben némi "árnyék" kúszik végig jelen.

Valami ötlet valakinek?

üdv,
ck

0

Kari
Kari picture
*****

Hello CK!
Örömhiredhez NAGY gratula! :-)
Igen alaposan vegig szöröznem a trigger-elteritök, ill. elektronkapcsolo egyseg tapjait, ill. jeleit-SZKOPPAL(!).
Sztem vamali spike (a kapcsolostap "brummja") vagy effelek _de lehet földelesi-hidegitesi gond is_ zavarhatnak; amennyiben maga a trigger fokozat kifogastalanul(?) kepes komparalni...
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Köszönöm, végül is kitartás és szerencse kérdése :)

Hááát igen, pont ez a gond, hogy csak ez az 1 szkópom vala, és nem sok embert ismerek a közelben szkóppal, aki kisegítene...
A tápot ráadásul nem is egyszerű mérni, mert üzem közben alatta az analóg-, felette a digitális főpanel, sőt, az egész fém árnyékoló-dobozba van építve. Csak a kimenetek érhetőek el könnyen.

A trigger nem tudom kifogástalan-e:
-kicsit próbálgattam a kalibráló jellel, 1:10-es mérőfejjel, amivel szép négyszög-jel van, de idővel "beremeg", majd egy rövid időre megszaladt, majd újra beállt stabilan
-kompozit videót rákötve, trigger-t TV-frame módba kapcsolva szépen megállt, B trigger-rel jól lehet delay-ezni, csak a végefelé kezd szaladni

Egy teljes elkó-készlet cseréhez picit azért sok van benne, csak úgy nekiesni nem szeretnék. (ráadásul teljesen szét kell bontani az egészet, hogy az analóg panel forr-oldalához férhessek :-? )

0

Kari
Kari picture
*****

Hali ck!
Mit ertesz a "vegefele...beremeg" alatt_a gyors/kis elteritesi idöket?
En nem beszeltem a teljes elko csereröl-nemis lennek a hive, de a trigger&tap reszletes ellenörzeset nemigen tudod kivedeni, tedd a tapokat alaposan szigetelt kivezetesekre, de mindegyikhez sodorj hozza 1-1- földet is_rövidzarakra ügyelve!), s akkor ratudsz eleg jo minösegben szkopolni akkoris ha üzemszerüre összeepited a meresekhez.
Jokis nagytoval atlesnem a kiepitett panelokat, s at is forrasztgatnam, nomeg az erintett fokozat szürö-hidegitö kondijait is kicserelnem, de elkepzelhetö, hogy pl. a trigger komparator-referencia elem kimenete-feszültsege "szennyezett", földelesei-hidegitesei kh-sak...
Kari

0

Big Blaster
Big Blaster picture

Gratula. Lassan csak sikerül rendbe rakni a szkópot. Nem vagyok olyan nagy spíler, így sajnos érdemben nem tudok válaszolni a kérdésekre.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Óóóóóó hogyaza......

Mit mondanak a szakik, mikor (már) nincs nyilvánvaló hiba, de mégsem jó a cucc: Jó-e a táp?
És mit nem néztem eddig?! :falfej:

No igen... ott is megadta magát egy két ellenállás pont a kadód-kör tápvonalában (R2259 és R2231) (vagyis elvileg nem is volt nagyfesz a fűtés/katód/intenzitás(grid)/fókusz lábakon) --- ezek szerint nem is a leválasztó-kondikon múlt a glimmek világítása / legalábbis nem valószínű, hogy ezek átütése miatt.

üdv,
ck

0

Kari
Kari picture
*****

Hali CK!
Akkor most majd legalabb leellenörzöd az összes tapod es referenciakat? :-)...
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Csak ha nem serceg/pattog/szikrázik... :roll:
Illetve a -2,7kV-t és a 13,7kV-t is hanyagolnám.

Remélhetőleg más táphiba már nem lesz.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Végre vettem a bátorságot, hogy kipróbáljam a gépet a cserék után.

Glimmek nyugton, nagyfesz tán kicsit hangosabb, de "csúnya" hangot nem hallani.
Self-test lefutott, kezelőszervekre reagál (ledek, relék), DE nincs ernyőkép (se jel-, se RO intenzitásra nem változik) :(
Majd még átnézek pár alkatrészt, feszültségeket... bár működő szkóp nélkül ez elég problémás lesz :-?

Valami ötlet esetleg?

0

Kari
Kari picture
*****

Hali CK!
Azert megkellene oldanod, hogy az összes csö-elektrodan levö feszeket megmerhesd_a HV-t ugyszinten! Node ha szeretsz a sötetben taperolni-akkor ne merd meg :-)
Utana meg kideritendö_ha nincs a csö lezarva_, hogy meddig jut el a vezerles, avagy mi lenne ha a hianyzo X/Y jel helyett (szigetelt forrasbol) DC-t taplalnal az elteritö elektrodakra?
Katodaram valtozast is kellene talan eszlelni tudni. Ezek a meresek sztem DMM-el megkezdhetök...
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Segítséget elfogadok :)

A DMM-em viszont csak 1000V-ig tud mérni, a mérőzsinórjai úgyszintén eddig bírják.
(mondanom se kell, a sima katód/z-axis("kioltás/fényerő")/és a fókusz sem mérhető már vele, nem is beszélve az utángyorsító feszről)
Mint korábban említettem, a z-axis csőlábon tett "kiruccanás" után lett kipurcanás.. vagyis arrafelé lehet a bűnös, még ha nem is a HV, de a vezérlés környékén.
(már belinkeltem korábban is ehhez a részhez tartozó kapcsolási rajzot: http://elektrotanya.com/files/forum/2010/07/tek_2246_z-ax.PNG)

X/Y jelenleg nem játszik (valsz nincs baja), de még pötty sincs az ernyőn....
Egyébként a teljes cső körbe van árnyékolva, így még az sem mátszódik, hogy megvan-e a fűtés.
(kikapcsolásnál mind a 4 glimm felvillan; szerintem ott is van vagyfesz; ill mikor a tápot szedtem ki, a cső anódját kisütve (a házhoz) szikrázott, vagyis maradt benne töltés)

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A Szkop csöve (CRT) ugyanolyan idealis kondikent müködik mint a TV--kepcsöve! Azaz, ha egy adott idö utan meg szikradzott-lehet akar a korabbi üzemelesenek maradeka is---nem garantalt, hoyg HV van.
Azonban a csö HV-csatijat semmikeppen nem zarnam "ugy siman" rövidre, erröl mar nemreg is esett par szo mikroval-TV-kel kapcsolatban: könnyen elintezheted altala a belsö csö szerkezetet, leolvadhat valamely letfontossagu eleme/elektrodaja...
Nagyfesz munkanal-mereseknel sokkal fontosabb a stabil elektroda/meröfej csatlakoztatas mint a szokvanyos feszültsegeken! SÖT, elöbb CSATLAKOZTASD A MERÖVEZETEKET, S CSAK UTANA INDITSD BE A NAGYFESZT! Igy elkerülheted az ivhuzast, ill. a mashova atcsuszast-nemkivant potencial athelyezest!...
Lekapcsolt keszüleknel, csöfoglalat, avagy tapfeszeit lehuzva merd meg, hogy van-e fütöszal ellenallasod! ha igen, meg mindeg lehuzott csökartyanal, hogy kap-e fütöfeszt, stb_persze a fokusz fesz, 1-2KV -okra mostmar erösen ügyelve!!
Mint mar irtam volt, sürgösen megmernem, hogy az összes csöfeszek rendben vannak-e, ill., hogy a csö külsö DC-vel meghajtva hogyan viselkedik_vilagito pontot kellene latnod(kis fenyerö-nehogy beegesd a foszfort!), katodaramot/valtozasat kellene latnod...
Különben ha megtoldod a DMM-ed egy soros 10--20MOhm-al, maris megoldottad a 2-3KV meresi gondodat, persze ezt több ellenallo sorbakötesevel allitsd elö (optimalis a Philips nagyfesztürö kekes testü ellenallas caladja lenne!), s az egeszet pl. 2x zsugor/szilikoncsöbe bujtatva mar hasznalhato is a müszered pl. 3KV-ig-de nem tapizhato! A gyorsitofeszt meg elöbb-utobb talan a sokszorozoja elött is meglathatod (gondolom az van benne).
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

(több hét alatt csak elmegy a szufla a CRT-kből -- és pedig annyi telt el legutóbbi rendes működése, és korábban posztolt tesztelés utáni szétszedése/kisütése között -- esetleg egy FBT tesztet kipróbálhatok még a sokszorozón)

Cső kiszed, fűtés-lábak között "tűrhető" ellenállás (gyk nem szakadás, és még csak nem is MOhm nagyság -- bár pontosan nem tudom mennyinek kéne lenni), illetve a fűtés-lábak foglalatain is valami 5kOhm-tól kisebb az ellenállás (a trafó felőli vége).

Mint mondtam, megfelelő felszereltség híján inkább reménykedem benne hogy jó ez a része (ha rossz, akkor úgyis nagyon költségessé válna a javítás), és különben is, a z-ax/focus kaphatta leginkább a "delejt", és a katód-tápot leszámítva itt puhantak el ellenállások (és ezek szerint még más is). Ez ugye szintén megfoghatja a sugarat, bár a teljes elvi működésével még mindig nem vagyok teljesen tisztában (analóg dolgokban nem vagyok annyira otthon), hiába van az SM-ben ez részletesen tárgyalva...

Tudom, hogy kis trafó, kis teljesítmény, de azért a nagyfeszeket inkább tisztes távolból elkerülném. (ugye látszik mi lett a legutóbbi próbálkozás eredménye :roll: )

Folytatom a tápok és a Z rész méregetését, majd írom, mire jutottam.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

AC 130V mérés, 750V~ tartományban a műszer azt mondta, hogy hoppá (1 . --- valszleg out of range). (nem, nem ment tönkre) Valószínűleg ez fogja le a tápot is, és ezért van akkora hangja. Mint említettem, kis trafó, kis teljesítmény, de akkor sem egészséges komolyabban matatni. Ezek szerint sajnos jól sejtettem korábban a kondi-hibát.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello CD!
Ezt nem etsem; mikent akadhat ki a 750V-os tartomanyban ha csak 130 V-ot adtal volna be, egyaltalan melyik feszröl van szo, s mely referenciahoz merted?
Ha a tapod _akar több feszevel is_ magszaladt, nem ajalott annyira kistartaleku nagyfeszkondikat betenni, mint alabb ierrtad is volt; vagy az a fesz garantaltan nem több mint 3KV? EN nem tennek ra 3KV-os kondikat...
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Normál 130VAC tápvonalat próbáltam mérni, de (mivel vaszleg a katódkör-leválasztó-kondik közül 1 vagy több átüt/-het) ide kerülhetett valamennyi a katód-fesz-ből (-2750V).
Nem valószínű, hogy a feszek szaladtak meg. (egyébként is az 5V alapú CPU panel reset-el, és a relék is csattognak)

Pont azért kérdeztem, hogy ugyan -2750V a katód, megy valamerre egy 130VAC moduláció, és egy +16 - +66V vezérlés a GRID-re. Nekem is kicsinek tűnik a 3kV, de ezt még be lehet egyszerűen szerezni.
Illetve van-e valami fontosabb eltérés a film- és a kerámia-kondi között elektromos viselkedésben?

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Az egyik kondi biztos hibás volt, címkén keresztül érezni lehetett, hogy a burkolatban gödrök vannak. Letekerve így néz ki:
10nf 4kv bad

Ő volt a C2711 / grid leválasztó. (c2712 tapintásra épnek tűnik)

Vettem helyette 10nF 3KV kerámia-kondit, de ugye oda nem teszem be, mert vezérlőjel is van még rajta.
VISZONT arra gondoltam, hogy a C2724 pontban lévőt teszem át, és a helyére raknám a kerámiát. Az ugyanis "csak" a katód-táp szűrését végzi (amennyire meg tudom ítélni), ami viszont remélhetőleg nem lépi át a 3000V-ot. (doksi szerint -2750V)

Jól gondolom hogy az úgy megfelel? (tudom, nem szép, de majd próbálok rendes odavalót is szerezni)

Vagy esetleg a C2244 / C2245 közül az egyik helyére tegyem (a HV tápban)?

Köszönöm a segítséget!

0

CodeKiller
CodeKiller picture

A Z-leválasztó kondik nélkül megjelent a kép az ernyőn, igaz, csak valami folt a bal szélén, de intenzitás-szabályzás nélkül tovább nem teszteltem, nem szeretném a foszfort beégetni...
Tehát biztos kellenek új kondik :S (1n2 4kv, és 10n 4kv)

(esetleg 3kv-s kerámia-kondit merjek-e berakni helyettük? doksi szerint 2750V van modulálva, de sajnos pontos +/- értékek nem szerepelnek)

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

Mielőtt nagyon belemerülnél a javításba............
Az előlapon levő kapcsolók potik, ha kontaktosak,sokféle hibajelenséget tudnak produkálni.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

üdv, köszi de nem azok.
A digitális főpanel elvileg jó, a kapcsolók és potik egy része ide megy; az analógon van valami gixer .. bár egy darabig nem lesz (nem erre kellene hogy legyen :/) időm /még 1-2 hét/.

Támadt egyébként egy sanda gyanúm.. de azt sok idő lesz átnézni (legalább 2 cd4051 ki lett cserélve, mielőtt hozzám került (u310 / u311), a 310 helyén egy smd volt belábazva (már korábban cseréltem), a 311 és környéke meg szimplán csak rondán néz ki (<- most erre tippelek/ebben reménykedek :) ) de ehhez majd az egész masinát ki kell újra belezni. Amúgy ezek a mux-ok a sweep körben, viszont a B SWEEP-ben vannak :-?

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Frissült

Történet egy kis baleset, ugyanis kaptam egy olyan tanácsot, hogy a cső lábait mérjem, de a nagyfesz áthúzott, és a mérőfejen kívül elintézte a 'Z-axis és fókusz' áramkört (remélhetőleg nem többet). Mit tehetett még tönkre? Hogyan ellenőrizzem biztonságosan?

Egyenlőre összeírtam az össze tranyót ebben a részben és kikerestem a lehetséges helyettesítőket, amik kaphatóak is... 2 kivétellel:
- 151-0192-00 (a.k.a. 2n6521)
- 151-0199-00 (a.k.a. 2n3640 / mps3640)
ha valakinek lenne pár darab, vagy tudja, hol lehetne kapni (ok, tudok netről is rendelni, de esetleg a közelből/M.o.-ról jobb lenne) nagyon megköszönném.

-
Ha sikerül ezt javítani, akkor a következő probléma, hogy (még mielőtt kinyuvadt volna) rendes mérőpontokon is néztem, és ott az intenzitás/fókusz (7D/7G) jelek nem a doksiban szereplő ~50% kitöltésűek voltak, hanem kb 1:3 arányban mind2 jel (kikapcsolt readout mellett is). Erre mi lehet a magyarázat/mi okozhatja?

Előre is köszönöm a segítséget!

File csatolás: 

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,

Naszóval már jó ideje hánykolódik a szkóp, lassan meg kellene már műteni...

Problémáról még egy pár szó, és tisztázás: szóval a cső jó része -2,7kV-on van, illetve ettől valahány volttal térnek el egyes vezérlő (focus, z-axis) és fűtő lábak. Ennek nem voltam teljes tudatában, mikor a 3-as lábon szerettem volna sima 1:10 osztású mérőfejjel jelet mérni (GND-hez képest). Ezt sem a mérőfej, sem a "beteg" nem vette jó néven. (a mérő szkóp szerencsére megúszta)
A vezérlést 6db 4kV-ra szigetelt kondi (c2711-2712, c2719-2720, ill a földhöz hidegíti a c2724 és a c2758) választja le a kisebb feszültségű áramkörökről, és 2x 2db glimmlámpa védi(?) a csövet a nagyobb problémáktól.
Az eset után kipróbáltam még 1x a "beteget", akkor kigyúlt az egyik (vagy mind2?) pár glimm, és folyamatosan világított addig a néhány mp-ig amíg bekapcsolva volt. Azóta nem kapcsoltam be, és nem is szeretném, amíg nem biztos, hogy nagyobb hibát nem okozok benne.
Elsődlegesen elméleti és offline hibakeresésben kérnék segítséget.

(találtam errefelé egy 10k-ra megnyúlt 100Ohm-os ellenállást, ami a +130Vb ellátását biztosítja, amit kicseréltem)

A segítséget előre is köszönöm!

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Na jó, kipróbáltam még egyszer, mert már elég rég volt és nem igazán emlékeztem:
szóval a Z-axis körben lévő glimmek gyúltak ki elég nagy fényerővel, a gép meg csúnyán "serceg".. talán a 4kv-s szignálkondik üthetnek át (c2711/2712)? vagy a hidegítő?
(ugyanebben a körben találtam még egy megnyúlt ellenállást - a c2711 előtti 75ohm/r2718)

Segítséget kérek!

0

CodeKiller
CodeKiller picture

c2711-12 kiszed, erre az intenzitás glimmjei kialudtak, viszont a fókusz glimmjei gyúltak fel és a "sercegés" is megmaradt. (a glimmek fényereje és a sercegések között valami összefüggés van de azt nem mondanám biztosra, hogy egyenes /talán inkább ez/, vagy fordított)

Nagyfesz kondik épségét hogy lehet ellenőrizni?
(Esetleg honnan lehet venni 1200pf 4000V és 0,1uF 4000V axiális kondikat? --- igen találtam pár weboldat, de legalább olyat keresek, ahol mind2 típus van, eddig csak az egyiket, vagy a másikat áruló oldalt találtam)

Minden ötletet továbbra is várok!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a 2N3640 helyett BSX36

2N6521:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/2sb895a.html

Bálint

0

CodeKiller
CodeKiller picture

üdv,

köszi, most már csak olyan bsx36 -ot kellene találni :bow:

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor van mááááááásik.
BSX36> BSX29, vagy 2N2894

Bálint

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Reboot
Sikerült végre alkatrészekhez jutnom.
A CH3 visszatalált az ernyőre, tápban ugyan cseréltem pár elkót, de nem sokat változott a helyzet.

próbáltam a másik (hibás) proc-board-ot is, mc6805-ös proci-t (160-3493-00) irkál, de nem az a hibás (a jó panelban kipróbáltam)
a kiírás azzal a panellal (hibás) se az igazi.. de ott mintha kiírás frissítése "elmászkálna", egy ideig jó, aztán elmászik, majd megint visszatalál..

valami ötlet merrefelé keresgéljek?

üdv,
ck

0

joepapa
joepapa picture

néha jó...valami villamos szigetelő anyaggal (pl hurkapálcika) nyomkorászd végig NYÁK ot, 1-2cm enként haladva, hátha találsz egy pontot amit megnyomkodva magához tér... ha esetleg elporladt forrasztás okozza, vagy egy hajszálrepedés-korruzio.
...néha jó...akkor kontakthiba. néha rossz félvezető nincs. ha van akkor az is kontakthiba.

én amúgy a régi CPU panellel kísérleteznék...

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Köszi, de mostanában már nem műx jól, az a helyzet :s .. max a fényerő villódzik kicsit.
Egyre több problémára akadtam: a v-pos potik erősítője zárlatos/hibás vhol (ch3 ernyőn kívül), a cpu-panelon meg a clk osztó/meghajtó jk-flip-flop kimenete nem igazán négyszögre emlékeztet (lehet akár trigger hiba is, bár a kalibráló jel még jó) és nem is 50%-os kitöltésű. (Amúgy a "rendes" clk jel (a quartz-ból) is kissé harmónikás.. a végefelé besűrűsödik)
Már szétszedtem darabjaira, és így is megpróbálom átnézni panelhibák vagy hibásnak tűnő alkatrészek után. A HV panelen volt pár lepattant-oldalú ellenállás, ugyan értékre jók, de kicseréltem őket.
CPU panelt taperoltam már egy kicsit, de nem változott semmi :/

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:csak egy ötlet.
Átvizsgálnám az összes testpontot,a cső testelését és az odamenő vezetékek helyzetét, nincs-e közel valamelyik panelhez, és az sugároz.

Bálint

0

Big Blaster
Big Blaster picture

Szia CodeKiller!

Még az előző tulajával leveleztem elég sokat ezzel a szkóppal kapcsolatban. Próbáltam én is kiokoskodni, hogy mi lehet a gondja. Az kiderült, hogy valszeg nem a CPU kártyán van a hiba, mivel az ki lett cserélve és az új kártyával is előjött az a jelenség amit az általad csatolt képen látni. Egyébként elégge hasonló képet láttam akkor, amikor a saját 2246-om readout x és y eltérítő jelét direktben megjelenítettem egy másik szkóp x-y üzemmódjában. Ezek alapján jogos lehet az a következtetés, hogy valszeg a kioltó jel hiánya miatt van tele szeméttel a kép.

Mivel van amikor a hibajelenség megszűnik, logikusnak tűnik, hogy valami kontakt hiba okozhatja.

Szívesen foglalkoznék még az ötleteléssel, de a következő 2 hétben eléggé el leszek foglalva, így inkább csak utána tudok majd segíteni, ha addig nem oldódik meg a probléma.

Üdv:
B.B.

File csatolás: 

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,
Köszi az infót és a segítséget is.
Tekerhettem egy kicsit a grid bias-t is, és miután a jelet eltüntettem és csak a readout maradt, a "pöttyök" is elmúltak, csak a karakterek lettek sokkal hiányosabbak (egyszerre csak egy részük látszódik, de azok változnak).
Amúgy a pöttyök is "el vannak húzva" lefelé, vagyis több a gond annál a kioltó-jelnél.. a te képeden azok jól behatárolható pontok, nálam meg vannak a "szőrtüszők"(pontok) és a "szőrszálak".
Mostanában nem nagyon fordult elő a probléma megszűnése .. inkább csak halmozódik (találok újabbakat) :S
Valami freq hibának tűnik, de hogy hol és mi..

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem hiszem, hogy ez kondihiba, vagy szűretlenség lenne. Szerintem nincs kioltás. Tápláld meg a Z bemenetet DC-vel. Ha változtatod akkor változik a jelenség? A teljes kioltás 30 V DC körül van.
Rajzot találsz itt a tanyán.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,
Kipróbáltam DC-vel (kb2V-tól kb19V-ig) de csak csík-fényerőből vett vissza (30V-os tápom sajnos nincs). Ill a hátlapon az ext z-axis input -hoz a következő van írva: " >=1,8V decreases intensity >=3,8V blanks X-Y, A or B sweep 10kOhm <=30V pk " -- szóval max 30V mehet rá, de 3,8V felett már eléri a max hatást.
Tudom, hogy fent van a doksi, próbálok belőle okoskodni, de valami kínszenvedés olvasni egy athlon xp 2200+-os gépen :x

(az előbb a frászt hozta rám: méregettem benne (persze "öndiagnosztika" rulz :beee:) aztán egyszercsak fogta magát és megállt a fűrész. próbálgattam kikapcs-bekapcs, semmi.. megállt a pötty /readout még volt mellette/. tekergetem, nyomkodom, semmi :-? /vertical műxött, csak a horizontal rész nem/.. no jó, akk még a végén elkezdtem kicsit matatni a menüben, 'factory settings' után nagy megkönnyebbülésemre végre újra megjelent a csík ;) )

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez jó jel, mert akkor a kioltó összegző működik. Kövesd végig az időalap felől jövő kioltójelet. Kapcsold ki a read-out funkciót. Akkor egy keskeny impulzusnak kell lennie. Bekapcsolt read-out esetén tele van tüskével.

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv,
Kicsit méregettem még és még találtam gondokat:
-amikor a 'slow logic' 10MHz-ét mértem, a képernyőn megjelent a jel visszafutása is (a szinusz kinyújtva a többi szinuszon)
-nem írtam korábban, de a ch2-nek valami offset kínja van (gnd állásban is a 0 fölött van -- nem, nem pozíció hiba, mert az add állásban nem esik egybe a 0v-tal) - nem tudom, ez összefügg-e
-ill nem próbáltam korábban, de a ch3-on nincs 0v --- lassú triggernél van egy függőleges csík, de egyébként a jel nincs sehol :shock: (ch4 műx)

a nagyobb baj valami "frissítési hibának" tűnik, de nem nagyon tudom, hol van az a jel, ami a frissítéseket kiváltja

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: én nem csak a táp elkókat cserélném ki, hanem a többit is, annyit megérdemel ez a doboz. Utána tiszább helyzetből indulsz.

Bálint

0

Sponsored links