You are here

Tektronix 475 kontakthibás V/Div jav.

14 posts / 0 new
Last post
joepapa
joepapa picture

Van egy Tektronix 475 öm aminek annyi baja van, hogy kontakthibásak a bemeneti fesz osztók. Illetve valahol a bemeneti osztóban van a bibi, lehet nem, is a spec kapcsoló.
Nem egyszerű szétszedni, de lassan rábeszélem magam, mert nagyon tuti kis szkóp, még az is lehet megtartom.
Hirdetem is lustaságból mert nagyon sűrűre épített szkóp.

Szereztem mini imbusz és colos mini imbusz készletet, nehogy éjjel 1 kor avval akadjak el, hogy nem 1,5mm es hanem 1/16 colos kulcs kell valahová.
Lepakoltam 1 nap alatt a mini panel beépített szekrény "műhelyem", szóval eddig 3 nap ment rá az előkészültre, de lassan nekiállok.

VALAKI TALÁLKOZOTT MÁR ILYEN jelenséggel? fesz/osztás kapcsolót tekerve, kontakthibás sugár tüskésedés a kapcsolási idő alatt (tipikus kapcsolo kontaktnak tűnik nekem), aztán némelyik állásban teljesen túl vagy alulkompenzált.

Azaz pl 5mV/osztás jó de a 10mV / osztásban az 1kHz négyszög csak felfutó él és lecsilapodás, mintah egy pF os kondin menne át, ha a bemeneti osztó kompenzáló tagot megpöcögtetem beugrik rendesen, azaz valahol ott a kontakthiba, aztán tovább tekerve pl 20mV /oszt os túlkompenzált négyszög van azaz le van kerekedve teljesen a négyszög sarka. Aztán megpöcögtetve az is normális...

Arra gondoltam a bemeneti osztó kompenzáló tagok nem is a kapcsoló, ezek a 6 lábú műanyag téglatestek valószínű 2-2db trimmerkondit, és a fesz osztást is tartalmazzák ellenállás osztóval mert ha egy ilyet kihúzok akkor az adott V/Div állásban nincs jelátvitel azaz áll a sugár alapon, ha megcserélem akkor felcserélem a fesz osztásarányt , azaz az 5mV/div esetleg sokkal érzéketlenebb kapcsolóállás, mert így ő lett a 20mV /Div osztás...szóval ezek a kis műanyag kockák valószínű R osztás és C kompenzálást is tartalmaznak.

Ezek a kis téglatestek 6 IC lábnyi kis lábbal csatlakoznak a NYÁK ba ültetett tüskefoglalatokba, ezek a foglalatok mintha nem lennének beforrasztva, hanem csak egy furatgalvános NYÁK ba sajtolva, és mivel a nyák arany színű a foglalatok titánszürkék gondolom tök más anyag 30 év alatt a galvánelem effekt elehette a kontaktust és ott a bibi.

Annál is inkább mert ha ki van szedve az összes ilyen kocka és Wellerrel hozzáérek a tüskefoglalatokhoz (hőközlés) és kicsit megnyomkorászom csavarhúzóval (mech erő közlés) és visszarakom a téglatesteket, akkor sokat javul a helyzet akár jó is minden 1 napig, aztán ismét "behal" a "stabilitás".

Tervezem a kibontását az adott ÁK résznek hogy asztalon szemügyre vehessem alulról is, hogy vannak benn a tüke foglalatok...És keresek helyettük cserealanyt, eddig egy IC foglalat vagy párhuzamos számítógép kábel tüskebontást találtm ki.

LEHET kapni valahol aranyozott alkatrészláb foglalatot, egy lábnak azaz 1-enként, nem 2x7 (mint DIL 14) hanem lábanként???

A CSATOLT KÉP EGY 22 COLOS MONITORON KB 10X ES NAGYÍTÁS!
aZ IGAZI MÉRETE KB 1,5CMX1CM ES EGY ILYEN MŰANYAG KOMP ELEM.

File attachment: 
Comments
atta1
atta1 picture

Üdv joepapa...eladó-e még esetleg a 475-ös szkóp,pont ilyet keresek.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Atta1.
"Joepapa" a múlté a Tanyánkon...nagyon hamar válaszra se számíts!
Üdv.: Uniman

0

weis5901
weis5901 picture

Még egy megjegyzés!

A szkópban nem biztos, hogy kontakt spray kellene alkalmazni.

Javasolnám a propil alkoholos tisztítást.

0

weis5901
weis5901 picture

Tisztelt Urak!

Ha esetleg a tek-hez alkatrész kell tudok segíteni.

0

joepapa
joepapa picture

Szemből látszik, hogy ezek a besajtolt foglalatok 4 körmös résszel érintkeznek, lehet kiszedegetve pár napot agresszív kontaktspray ben áztatva és visszanyomkorászva, esetleg forraszthatóság esetén beforrasztva jó is lenne, de új aranyozott csatik beforrasztva tuti időtállóbbak.
Ennek az SMA-nak a középérintkezője pont jó lenne:
http://www.hestore.hu/termek_10027613.html

De nekem 48db kellene azaz 48x400Ft már kicsit költséges lenne ilyen apró próbálkozásra, mert lehet nem is ez a baj...lehet veszek 6db ot és egy komp tag alatt kicserélem összerakom, ha az megjavul akkor 48x400 ? !

Olcsóbban kellene ilyen csati, mint ez a középérintkező, esetleg valakinek 50db krimperhető SMA középérintkezője nincs pont elfekvőben? ;)

0

joepapa
joepapa picture

Azért átgondolva, mivel ilyen csatikban lógnak a félvezetők az egész szkópban, ha tényleg kontakthibásak lennének a tüskehelyek akkor a 300-400 ilyen foglalat által okozott 300-400 kontakthiba miatt a szkóp nem is működhetne, azaz tovább kerestem.

Bejött a gondolat a kis téglatest osztó és egyben kompenzáló tagok belül forrasztási elporladásos hibákat mutattak, nagyon biztos kéz tűhegyű Weller és minden okés lett.

Egyből neki is rohantam a hullámzásnak, addig játszottam míg a szkóp saját hibáját detektálta és tápkondikra párhuzamosan elkó próbálgatással kiderítettem, az egyik kondi tök nulla, szerencsére nem zárlatos, hanem tök szakadt lett.

Nem egyszerű volt hozzáférni, de nem a doksi szerinti főlap kibontást csináltam, mert ahoz mindent ki kell bontani, hanem a trig panelt szedtem ki akkor azt a kondit épp ki lehet bányásszni, és cserélni, úgy is lett. Kapott egy ugyanakkora kapacú Hitachi vaku elkót, az tuti bírja a 75V helyett 330V os.

A kis szürke elko amit beraktam.

Eltűnt hát a hullámzás, és minden frankü, kivétel az CH1 en még van két V/Div állás ami kehés azaz mégegyszer át kell melegíteni a megfelelő osztókompenzáló dobozka belét.

Ezenkívül kialudt a lámpácskája is a 1:1 1:10 et megvilágításnak szintén CH1 en, és vissza van a doboz szépítés.
De már tökéletes közeli állapotba került műszakilag.

0

joepapa
joepapa picture

Ez az ernyőkép önmagáért beszél 300mV os PP 1kHz 2V/Div állásban MIXED időalappal A 1milisec B 5microsec osztásonként, atomstabil.

File csatolás: 

0

dav53
dav53 picture
*****

Gratulálok joepapa,
új szkópod születéséhez.
Kár lett volna megszabadulni tőle.

Dávid.

0

joepapa
joepapa picture

Köszi. 4óra alvás is elég volt ma a nagy extázis miatt.
Hétvégén izzócsere, függő erősítő ki-be. mégegy tuti kontakthiba mentesítés, azaz direkt pöcögtetve, nyomkorászva sem lehet kontaktos, bénán kapcsolva sem...bár nagyon pöpec most is...)tudom ami jó azt nem kell megjavítani:) aztán 24h folyamatos próbaüzem, hitelesítés..24h próbaüzem, ellenőrzés, ha stabil akkor dobozt gyártatok neki, de most így 60e Ft ért még eladó :)

0

joepapa
joepapa picture

Dejó, hogy nem cseréltem ki a foglalatokat, azóta is tutin működik a szkóp.
Most fel kell műszereznem magam, aztán nekilátoka hitelesítésnek...Bár ez lehet egy évig elhúzódik.
Végre egy szóp ami befért a beépített szekrény "laboromba".

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Joepapa!
Az effele kontaktusok elegge n
bombabiztosak; un, legmentesen zaro kontaktust adnak_kvazi oldhato hidegforrasztas jelleggel_majdnem ponthegesztes_, s akar 30 evig is.
Kar öket szüksegtelenül megbolygatni!
Nekem volt az utobbi evek soran több öreg Tek szkop a kezemben, most is egy 475DM44-el merek, nalam ha volt hiba akkor a bementi oszto (meg meg aol affele talalhato) altalad is fenykepezett kontaktus (lap)rugoival, s elkokkal voltak gondok, a többi alkatresz elegge ritkan hibasodik-szerencsere, mert ritkan, s dragan elerhetök... Sajna a laprugocskak "faradekonysaga" elettartami gond!
A panelekbe süllyszett kis hüvelyeket esetleg Konatktspray-vel lehet megserkenteni, s ujradugaszolni az alkaztreszet, de sokszor az egyszerü 2-3 szori ujra dugaszolas is megoldja a gondot, persze csak ha közben nem sikerül a kis kontaktus rugokat kisse "kitagitanunk"...
Kari

0

joepapa
joepapa picture

Köszi, nem a fogalalatokbnan volt a hiba hanem a két trimmert tartalmazó kompenzáló tagokban belül, ott kellett újjraforrasztani, most ment 7 napog napi 10 órát erősítő építés mellett, semmi baja szerencsére, csak a a ventillátort kell kicserélnem mert nyekereg, lehet teszek bele számítógép ventit, mert ez már nagyon csapágyas.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én a közfalból vettem ki téglákat, hogy elférjen a szkóp.

Bálint

0

Sponsored links