You are here

Tektronix 485 oszcilloszkóp javítás

8 posts / 0 new
Last post
Demetriosz
Demetriosz picture

Kedves Fórúmozók.

Egy tektronix 485 tip. oszcilloszkóp javításához szeretnék segítséget kérni. A műszer kicsit viharvert állapotban került hozzám,pár gomb hiányzik.Belül érintetlennek látszik,nincs jele semilyen  beavatkozásnak. Bekapcsolás- sem idővonal,sem fénypont finderrel.Először végigmértem a tápfeszültségeket,tizedre pontosak,annak ellenére,hogy több mint 40 éves készülék.Próbálgatás kapcsolgatás,majd az x-y állásban megjelent a fénypont,pontosabban egy kb. 5x5 mm-es négyszög.Mivel automata fókusz szabályozás van gondolom ennek egy 
pontnak kellene lenni. Az A csatorna potival eltolható le-fel. A B csat-val számomra érthetetlen módon nem le-fel,hanem jobbra balra tolható.A horizontális pozició potméterre nem reagál.
A fénypont a többi kapcsoló állásnál eltünik.Egyenlőre eddig jutottam,előre is köszönöm a segítséget

Comments
TonyStark
TonyStark picture
***

2

Demetriosz
Demetriosz picture

Megnéztem,köszönöm.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Gondolom a szerviz manuált már letöltötted... Másik szkópod van?

0

Demetriosz
Demetriosz picture

Szia.
Igen, van mindkettő.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Először mindenképpen a nagyfeszültséget (fókuszt) kell rendbe tenni, mert az mindenre hatással van.
Mivel X-Y ban kitért a folt mindkét irányba ezért az eltérítéssel nagy gond nem lehet.
A fénypont hiánya trigger problémára utal (persze az idő alap is lehet rossz, de kevésbé valószínű)

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Közben megnéztem, a szerviz manuált, a nagyfeszültségű rész leírása a 3-13, 3-14 oldalakon van. A kapcsolási rajz oldal száma nincs rendesen feliratozva ezért az oldalszám függhet a használt manuáltól, minden esetre a 13-as felépítmény alatt található. Az R1640 a fókusz potméter, ami egyébként a hátlapon található (hátulról nézve jobb fölül).

0

Demetriosz
Demetriosz picture

Kis lépés előre, a fókusz rendben,újra mértem a tápfeszűltségeket,nem tudom hogy nem vettem észre,nincs 50 Volt. A VR 2042, zéner dióda szakadt.
Ez 9,1 Voltos cseréltem,és R2048-as trimerrel be is állt az 50 Volt.  van idővonal,de csak a 10-20-50-ns,és 1 us -os állásban. A trigger tehát jó, majd a fűrészt kell megvizsgálni.

File csatolás: 

2