You are here

Tektronix TBS1052B / TBS1072B tapasztalatok

10 posts / 0 new
Last post
MPeter7
MPeter7 picture

Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy van-e valakinek személyes tapasztalata a Tektronix TBS1052B illetve a TBS1072B szkópokkal kapcsolatosan, vagy általában a Tektronix 1000-es sorozatú szkópjairól?

link 1
link 2

Most ahogy látom 20% kedvezménnyel kaphatóak, és érdekelne, hogy a hasonló árkategóriájú egyéb használt digitális vagy analóg szkópokhoz hasonlítva megéri-e az árat, vagy érdemesebb más típusban vagy márkában gondolkodni, ebben az árkategóriában (100-150eFt).

Köszönettel,
Péter

Javítottam a linket.

Comments
Luki
Luki picture

Szia !

A nagy kérdés, hogy mire szeretnéd használni?
Ahogy látom, az alsó kategóriában a Tek aláment árakban az Agilent-nek.

http://www.tme.eu/hu/details/dso1052b/digitalis-oszcilloszkopok/keysight...

http://www.tme.eu/hu/details/dso1072b/digitalis-oszcilloszkopok/keysight...

Ezek nagyjából egy súlycsoportban vannak a linkelt Tek szkópokkal.
Az árak mindenhol nettók, ezt azért vedd figyelembe.
A Tek mellett egy érv szól: az 5 év gyári garancia, amire általában nincs szükség, elég jól össze vannak rakva.
Ezek a szkópok alsó kategóriás, belépő szintű műszerek, tehát mint látod, a sávszélességük nem túl nagy , a mintavételezés sem túl magas.
Azt mondom kezdésnek jók, de ha komolyabban fogsz elektronikázni, akkor elképzelhető hogy kinövöd.
Ha ennyi pénzből kellene gazdálkodnom, én inkább egy régebbi Fluke combiscope-ot vennék.

Üdv! Luki

0

lm
lm picture

Szervusz Luki !

Látom Ti nagyon értitek a szkópokkal kapcsolatos dolgokat .
Nagyon sokfelé érdeklődtem van egy hibás Hameg 1005 vízszintes eltérítés hibával , nem tudnátok egy jó kollégát ajánlani -aki megjavítaná ?

Köszönettel és üdv mindenkinek lm

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Megneznem mindenkeppen a LeCroy elerhetö hasonlo keszülekeit is_ugy 1 honapja asszem a Distrelec-nel (TME?) lattam jobb arasitasaikat. Regebben HP szerü arakkal, de sokkal nagyobb memoriaval lehetett öket kapni, az meg sosem hatrany! Minösegben a Tek-el egy polcra helyezendök...
Kari

0

MPeter7
MPeter7 picture

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

Szeretném a különböző áramköröket, az egyes áramköri elemek viselkedését jobban megérteni, megismerni, ezért (is) tervezek szkópot vásárolni.
Érdekelnek a rezgőkörök, azok működése és hangolása, ehhez is jó segítséget adna egy szkóp.
Jó dolog, ha egy áramkör megtervezése és megépítése után a gyakorlatban megbizonyosodhatunk felőle, hogy minden részletében úgy működik, ahogyan az elmélet szerint tervezve lett.
Hiba esetén pedig nagy segítséget jelenthet a hiba helyének meghatározásában, és a javítások elvégzésében.

Most úgy gondolom egy 50-75MHz-es készülék elegendő lenne, talán még analóg készülékben is, persze a digitális gépek jóval nagyobb tudása, szolgáltatása azért csábító.
Úgy vélem hasznos szolgáltatás a tárolási funkció is, ami a régi analóg készülékeknél nincs is meg.

Mindenképpen minőségibb készülékben gondolkodom, persze az anyagiak korlátozzák a lehetőségeket, de nem szeretnék hibás, vagy nem megbízható készülékkel bajlódni, vagy olyan eszközt venni, amit későbbiekben állandóan javítgatni kellene.
Üdv,
Péter

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Peter!
"..hasznos szolgáltatás a tárolási funkció is, ami a régi analóg készülékeknél nincs is meg."
EZ erös TEVEDES, volt több tarolocsöves Tek, s francia gepek is az analog vilagban mar, de az aruk es kicsit erzekenyebb kezelesük miatt nem tulzottan terjedtek el_ de itt is volt topik 1 oroszrol is!
Van egy Tek 7613-am, meg a 468-as is szokott a piacon lenni, pl. azok is effele szerzetek :-)ITT is lenne kissebb ertekezes a valtozatokrol... Sztem valamely öregebb keszülek erdemesült a beszerzesre, akar 30-40 evesen is vannak oly megbizhatok mint sok mai csodatevö occobb doboz-arban meg ugy 200 € körül elcsiphetök, a 465/475 nem tarolos, 100/250Megas olcsobban is!
Kari

0

MPeter7
MPeter7 picture

Szia Kari!

Köszönöm az információkat és az oszcilloszkópokról értekező fórum hivatkozását, át fogom olvasni.
Nézegettem sok analóg szkópot is és jónak találtam a Tektronix szkópokat.

Gondolkodom az éppen aktuális hirdetéseken is, nem tudom esetleg vannak-e azokkal kapcsolatosan tapasztalatod:

Tektronix 453A kétsugaras
Tektronix 2430A
Tektronix 2230 2x100Mhz
Philips PM 3256
FLUKE PM3055
PHILPS PM3055
TEKTRONIX 2215
TEKTRONIX 475

Esetleg Tekronix 465M?
Üdv,
Péter

0

Kari
Kari picture
*****

Szia MP!
:-)
Igazabol nem lennek Tek fan, de jok voltak_sztem ma a Lecroy lekörözte öket_ de a lenyeg, hogy nyugdijas korukban is nagyon megbizhatok,s manapsag meg is tudjuk fizetni ööket.
A 453-t csak kepröl ismerjem, de ez "par nappal" regebbi tipus mint a 465-485/4613 stb- en ezek közül valasztanek, nagyobb a kepcsö felületük is ami csak elöny!!
Sokat dolgoztam regebben 465-el(M=Military versio), evek ota 475DM44- van az asztalomon, de ismerkedtem a 4613-al is_meg ezeknel is nagyobb a csö atloja_ mind jok!
485-t nem vennek, igaz 350megas, de kissebb a lathato felülete, kb mint a 453-e. Nekem ez a ficko szimpatikus, a Neten sok jo irasa olvashato, meg a nagy 1GHz-es_ gepei, de nagyon könnyen elhalnak, volt mar a kezemben olyan is-keveset. 7904-es kisöcscevel man többet, kellemes gep, de ezeknek hely kell, föleg ha nehany fiokot is sikerül hozzajuk begyüjteni...
A 2000-es (kezdeti)szeriabol nem sok jot tapasztaltam, akkor ugy hatottak mint a mai vacak csajniz--verziok-szoval kisse bovlisak, de jobbak lettek a kesöbbi modelljeik, nemelyikkel dolgoztam, mar nemtom a tipusukat_azok nemigen gyöztek meg, de asszem ExGelkasunknak van egy jobb/ujabbkori DSO modellje.
A Philipseknek kisse(?) fenyerö gondjaik voltak, az öregebbeknek meg plane, en nem kedveltem öket, nem is ajanlanam, szerviz igenyesebbnek mondjak a forumokon_lehet.Talan a 3255/56 jobb lenen, de nem ismerjem.
Jonak tartom meg a 100-300megas Iwatsukat, itt nemigen ismerik, de jo fenyü, eles rajzolatu, s nagy felületü gepeik is voltak, akar parszaz megara is.
Kis penzeinknek jok pl. a https://www.google.hu/search?q=telequipment+dm+series&biw=1422&bih=748&s... 53 gepek, kisse talan dragabbak, Angol ceg volt, de vagy 30 eve felfalta a Tek öket, s a hazat vedö britek dragan adjak öket, azokbol is letezik analog tarolos valtozat...Böszme fenyereje van pl a D1010-nek, aksival(is), kicsi, jo (10Megas) masina!!
EZ az en -hosszu-szubjektiv velemenyem, nomeg, hogy ne siesd el, nezegess, kerdezgess, lehetöleg probalkozz vele otthon/ismerkedj(föeleg a 2. idöalappal -ha van nekije, nagyo jo talalmany!, ha nem tul nagy a szkopos gyakorlatod_ alapmüszer kellene legyen minden szakinal, de az anyagiak, s ismeret is sokat gatolnak...
Sorry a sok szövegert, jokat! Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Én azért beneveznék a Tek 485-re is :)
A régi HP szkópok sem rosszak, ezekből is van jó néhány analóg tárolós változat (HP 1741).

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-jogos!
Privatban jatszottam a HP1222A-val, ezek kisse azert nagyobb terfogatuak a Tek-nel, s allitolag könnyebben meghibasodnak, szeretnek kapcsolo-kh-sok lenni, en nem tapasztaltam.
Kari

0

Sponsored links