You are here

Tektronix465 oszcilloszkóp kevesebbet mér

18 posts / 0 new
Last post
c_jani
c_jani picture

Üdv!
Egy Tektronix465 szkóp javításához szeretnék ötletet, tanácsot kérni.
A közelmúltban szembesültem azzal a ténnyel, hogy mindkét bemeneten egyformán a mért jelet kb. 60%-kal kevesebbnek méri. Szépen szinkronizál, kijelzése kontrasztos, zajmentes, ezért nem tudom megmondani, mikortól ered a hiba, mert az átlagos gyakorlatban csak a jelalakok ellenőrzésére használtam. Pontos mérésre ritkán volt szükség, egészen az utolsó esetig, amikor is jól bevitt az erdőbe, mire rájöttem. Alapvetően TV-s szakember vagyok, műszerekkel szinte sohasem foglalkoztam, ezért kérnék tanácsot, segítséget, hogy megjavíthassam. Doksi van papír-alapon és elektronikusan is.
Jani

Comments
kissi
kissi picture

Szia!
Ugye a kalibráló potik állását leellenőrizted ( csak azért jut eszembe, mert írtad, hogy nem igazán használtad mérésekre, ott meg jól jön, ha "pont belefér a képernyőbe" :D ! ) ?! Úgy látom LED is jelzi ennél a típusnál a nem kalibrált állást !

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Igen, kalibrált állásban van. Amit kívülről lehetett, már kipróbáltam.

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
A késleltető művonal hibája is okozhatja a fenti eltérést.

0

nagyis
nagyis picture

Szia!
Nem esett szó a hiteles kalibráló jellel való mérésről, a szkóp belső kalibráló jelére gondolok.
Azt is kevesebbnek méri ?

0

c_jani
c_jani picture

Szia!
Ez volt az első zavaró momentum, mert azt 550mV-nak mérem. De az sem az előlapon szereplő 300mV, hanem 1V felett egy kicsivel. Most jobb híján szkóp helyett egy TRUE RMS-es multiméterrel tudtam mérni, ami 1050mV-ot mutatott. Amikor ez a dolog kiderült, a mérendő áramkört átmértem egy Philips PM95-tel, az a megfelelő értékeket hozta. Azt sajnálom, hogy akkor a kalibráló-jelet nem mértem meg vele... És még egy momentum: DC-ben egyáltalán nem mér. Olyan, mint ha AC-be lenne kapcsolva, amikor odaérintem a mérőcsúcsot a mérőponthoz, egy tranziens látszik, de a sugár visszatér a helyére és többé már nem mozdul. Ugyanakkor váltójelre ugyan úgy reagál itt is. Amikor neki tudok esni, ismét kölcsön kérem a PM95-öt és hajrá!

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Azt írod DC állásban nem mér, csak a sugár felugrik majd visszamegy alaphelyzetbe.
Az oszcilloszkóp Y csatornája egyenáramú erősítő a bemeneti DC állástól a KS cső Y eltérítőlemezéig.
A fenti jelenség tipikus esete hogy ez az egyenáramú erősítő láncolat valahol megszakadt és a jelenlévő kapacitásokon
jut el a jel egy kisebb része / nem hiteles része/ a KS csőre. Ezt kell megkeresned, ehhez viszont másik oszcilloszkópra
lesz szükséged.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Ha elektron kapcsolós, akkor ott lesz a hiba.
DC átviteli hibát tud detektálni másik szkóp nélkül is. Kell egy 9 voltos elem kell egy feszültség felező ellenálás hálózat és egy potméter is amivel a -4,5 0 +4,5 volthoz képest elő lehet állítani +- 1 voltot. No azzal már lehet a fokozatokat !óvatosan! tesztelni!

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Szkopok Y erösitöi teljesen DC csatolt aramkörök, csak közvetlen a bemeneti BNC utan kapcsolhatsz közbe egy-egy specialis/majdnem idealis kondenzatort ha AC üzemmodra lenne szükseged...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Jani!

A címet légyszíves javítsd ki! Pl. kevesebbet mér. ( a hiba leírása nem azt jelenti, hogy leírjuk: hiba. )

Üdv: Jácint

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!

Első lépés, minden tápot végigmérni!! Zajmentességüket, terhelhetőségüket üzemi körülmények között ellenőrizni.

Mivel mindkettő bemenetről egyformán kisebb (te írtad) Ezért nagyon nagy valószínűséggel nem az "Y" erősítők, illetve bemeneti osztók a hibásak. Amennyiben nem valódi kétsugaras, hanem elektron kapcsolós (100 megás? Én már inkább valódi kettő sugarasra tippelem)
Ha mégis elektron kapcsolós, akkor vagy az elektronkapcsoló vagy az "Y" végfok a hibás.
Ha valódi kettő sugaras, akkor viszont mindenből kettő van. És, ha mégis mindkettő egyformán kisebb, akkor vagy beállítási probléma van vagy táp gondok vannak.

Az erősítő láncot teljesen ki lehet vezérelni, nem torzít nagy jeleknél, nem mászik el a DC szint? Más egyéb gyanús dolog nincs?

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Az, hogy elektron-kapcsolós vagy valódi kétsugaras, ezt nem tudom biztosan, de az utóbbira emlékszem.
A mérési hibát egyformán mindkét bemenetnél tapasztaltam. Más hiba nem tűnt fel, a méréshatár-váltáskor a kijelzése nem "vándorol". DC-ben nem szoktam mérni, azt nem ellenőriztem, de meg fogom tenni. Előveszem a rajzát és a tápokat leellenőrzöm. 1-2 napra szükségem van ehhez, mert a délutánjaimat más "irányba" kell beáldoznom. Folyik a kazánom mögött egy csap, és a cseréhez le kell engednem a vizet...
De hamarosan jelentkezem!

0

Kari
Kari picture
*****

Jani, biztosan egyàgyus, ugy van a doksijaban!
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jani!
Nezd meg a rajzon, hogy hany elektronagyus a csöve, de sztem ezek nem valodi ketsugarasak_475-öm van, annak tuti egysugaras a csöve. Lehetseges az elektronkapcsolo/környezete is, de az Y-közös tapokban is elvaltozhatott valami, de valoszinübb az Y-vegfok bibije...
Kari

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Y végfok hibánál torzítani is szokott. Ha csak nem a tápja csökken.

0

Kari
Kari picture
*****

Sokminden lehetseges, akar a csö (nagy)feszültsegek rendellenessege is...
Kari

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Ha a nagyfesz csökken, akkor Az X eltérítés is kisebb kellene legyen. Valamint a fényerőnek is csökkenni kellene. Durvább csökkenéskor már a fókuszálás sem menne.
Viszont igen ritkán előfordulhat, hogy a KS cső érzékenysége változik. De ez inkább valami durva behatásra történhet. Szikrázás, ütődés.

Én első körben minden tápot ellenőriznék. Ilyen szkópban 1-2%-n belül kellene lennie a tápoknak.

0

c_jani
c_jani picture

Köszönöm, első nekifutásra ezt fogom tenni.

0

Sponsored links