You are here

Termotéka 25ES gázkazán lángjának helyes beállítása?

5 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu's picture

Sziasztok!
Már megint egy gázzal kapcsolatos kérdésem van. Ezt nem tanultam, csak "ellestem", amit tudok, de ha lehet, nem hívok ezért sem gázszerelőt. Hátha van itt valaki, aki ehhez (is) ért?
Nálunk egy Termotéka25ES gázkazán működik. Néhány éve a kazántest kilyukadt, szivárgott belőle a víz. Vettem újat, és a gyárban ajánlottak hozzá új égőt is, ami már nem tárcás, hanem 3 darab "fúvókán" fújja be a gázt. Mindkettőt kicseréltük még akkor, és azóta is jól működik. Az új égő óta még nem kellett a kazánt takarítani, nem kormoz, tiszta. Nem emlékszem már rá, hogy a gázmennyiség állítóhoz akkor hozzá nyúltam-e? Itt nem tudom, "mire" kell állítani a lángot, mert ez a láng más, mint amit én ismerek!
Nézem a füstcsövet, és eléggé meleg. Milyen melegnek szabad lennie a füstcsőnek, hogy ne a "szabad levegőt" fűtsem, tehát jobb legyen a hatásfokom? Gyanítom, hogy kicsit lejjebb kellene állítanom a láng erősségét.
Köszönöm.
Üdv: formasu

Sponsored link
Comments
uniman
uniman's picture

Hello Formasu.
Nem jó ötlet a füstcső hőmérsékledének csökkentése...a meleg a "motorja" a füstgázok áramlásának.
Ha túl "hűvös"-re állítod, akkor füstgáz kondenzáció léphet fel... "Normál esetben a távozó füstgáz hőmérséklete nem süllyedhet 50-60 °C alá"
(Az én kandallóm füstgázhőmérséklet akkor jó, ha 300 °C fölé emelkedik, igaz ez fatüzelésű kandalló. Nekem pont az a gond, ha ez alá süllyed...)
"Gázmennyiség állítóhoz" ha hozzá nyúlnál, akkor megváltoztanád a kázánod névleges teljesítményét is.
3,2 m3/óra...lenne a "fogyasztása", ezt talán ellenőrizheted. Mivel 90%-os a hatásfoka, 10%-al az utcát illene fűtened.
Üdv.: Uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Uniman!
Régen /a régi égőtálcánál/ már biztosan hozzá nyúltam, és állítgattam, mert talán évente bekormolta a kazánt. A gyári beállítását már nem tudom, hol volt. Itt, a mostaninál a lángra nem tudom beállítani.
Ez jó ötlet lehet, hogy a gáz fogyasztásából következtessek a beállításra. /Persze, ha pontos a mérő, és nem csal! Amióta órát cseréltek, azóta megnőtt a gázfogyasztásom, de ezt nem tudom bizonyítani, hogy az új órától van./
Óránként 3.2m3, ez percenként jelent 0,0533m3-t. Ezt megnézem, hogy most mennyi, ezen a gázórán.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217
city217's picture

Szia.
Nem kívánom hogy utánozd Janot, de a típust beírhatnád, mert így nagyin általános. Többféle kazán van és a láng se egyforma.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!
Javítottam a címben, de a leírásban benne van.

Üdv: formasu

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content