You are here

Tesla B4 orsós magnó megy de nincs hangja

25 posts / 0 new
Last post
SzLaszlo
SzLaszlo picture

Tisztelt Szakértők!

Vettem egy Tesla B4 orsós magnóm, mechanikailag jól megy de nincs hangja, illetve a hangszoróból nagyon nagyon gyengén jön az érthető szöveg ami a szalagon van ha 1cm ről hallgatom a hangszorót. Másik magnón kipróbáltam és jól szól ez a szalag.
Külső hangszórón se jó, tehát hangszoró hibája nem lehet.
Ha a magnó erősítőre van kötve akkor sincs hang, de egy másik B4  erősítőre kötve is jó.
Ez azt jelenti, hogy nem a végfok a rossz?
Tudna valaki segíteni hogy ilyenkor az előerősítő fokozatban lehet a hiba ha a magnő erősítő csatlakozóján sincs már jel?
Kondenzátor szakadás?
Ki lehet mérni melyik alkatrész a rossz( kondi vagy tranzisztor)?
Vagy tápfeszültéget illetve feszültségszinteket kéne mérjek a tranzisztorokon?
Megköszönném ha valaki tudna konkrét tanácsot adni (Mit mérjek multiméterrel) vagy esetleg elvállalná a javítását.

        Köszönöm

 

Comments
Bana Laci
Bana Laci picture

Szia Laci!
Ahogy leírtad valószínű hogy az előerösítővel lesz probléma. Lehet felvétel lejátszás kapcsolósor kontakthiba. Lehet fejkopás, viszont akkor ha, hozzáérsz fej kapcsaihoz amelyik nem testen van, akkor jól hallható brum illetve sípoló jellegű hangot kell hallanod. Esetleg szkóppal megnézheted az előerösítő kimenetét, hogy van - e rajta v. mi jel. (Mérő szallag nem ártana.) A további javítás, meg Te is szépen leírtad. Kapcsolási rajzod van a kütyühöz? Minekután ha méregetni szeretnél, nagyon nagy segítség. 

0

george
george picture

Szia.
Ha jól emlékszem volt egy mute kapcsoló a gerkö nyomo részen. Ha nemkapcsolt szét foldelte a kimenetet.
Udv Gyuri.

0

torokj
torokj picture

Szkóppal kellene,multiméterrel legfeljebb a tranzisztorok lábain levő feszültséget tudsz mérni,ami jelen esetben kevés a hibabehatároláshoz.Nincs kizárva hogy félvezetőhiba (ősrégi germánium tranzisztorok),de továbbra is sanszosabbnak tartom a csatolókondenzátor (ok) kiszáradását.Rajzot találtál?
torokj

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: főbb hibák a Tesla magnóknál:
a kapcsolók érintkezései eloxidálódtak, gyakran a vezetékek forrasztásai rosszak, az elkók elöregedtek, a fejeket és fejvezetékeket is ellenőrizni kell

Lesz vele munka

Néhány rajz

https://elektrotanya.com/tesla_b-4.gif/download.html

https://elektrotanya.com/tesla_b-4_komplett.djvu/download.html

https://elektrotanya.com/tesla_b4.djvu/download.html

https://elektrotanya.com/tesla_b4_b444_sm_hun.pdf/download.html

https://elektrotanya.com/tesla_b4_sch.pdf/download.html

Bálint 

1

torokj
torokj picture

Szia!
Én mostanában ugyanezzel a hibával javítottam ,a hangszóró kicsatoló kondenzátor (1000uF)volt kapacitásszegény.
Nem a végfok panelen van,hanem a sasszihoz van rögzítve egy bilinccsel.
Remélem segítettem.
torokj

0

pluto63
pluto63 picture

Sziasztok!
Nem valószínű a kondi mert akkor a kisszintes kimenet működne másik erősítővel.
Vagy az előerősítő vagy maga a fej a hibás esetleg a fejről leszakadt az árnyékolt vezeték.
Üdv
 

1

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Én is úgy gondolom, hogy az előerősítőnél lesz a gond mert a magnó kisszintes kimeneténél sincs már jel ha erősítőre kötöm.
A fej talán nem hibás, fejről nem szakadt le a vezeték ,mert ahogy már írtam a hangszoróban nagyon nagyon gyengén de hallható érthető beszédhang ami a szalagon van.

  Üdv: Laci
 

0

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Sziasztok!

Egy barátom segítségével sikerült kimérni a problémát multiméterrel. Az egyik  10uF  csatolókondi volt a rossz, csak egyet cseréltünk és máris lett hangerő. Persze a többit is kicserélve kicsit még talán nőne a hangerő.
Nézegettem a neten az elkókat és az adatlapjukon az van megadva , hogy 1000 óra , valamelyik 2000 óra élettartamu.
Kérdésem:
1.Ez azt jelenti, hogy ha napi 3 órát hallgatom a magnót akkor 1 év alatt már több mint 1000 órát volt használva a kondi és megint elkezd majd csökkeni a hangerő szép lassan? 
2. Kapható olyan elkó is aminek hosszabb az élettartama mint 1000 vagy 2000 óra? Konkrétan  10uF és  50uF  os elkó érdekelne mert ilyenek a csatolókondik az előerősítőben.

     Köszönöm Laci
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Ezek a kondenzátorok régi gyártásúak, és hosszú életűek. Ritkán vesztik el a kapacitásukat, ill. ritkán száradnak ki. Én továbbra sem javaslom a cseréjüket, de természetesen megteheted. Kicsi a valószínűsége, (de természetesen nem kizárható) hogy a többi kondi cseréjével észrevehető hangerő erősödés lesz. Kevés most a hangerő akkor is, ha kellő minőségű / és normálisan kivezérelt felvételű / szalagot játszik le?

Egy példa: van a hálószobánkban egy Hitachi kis TV, 1987-től van üzemben, minden nap megy kb. 2-3 órát, és javítva nem volt, és olyan a képe- hangja, mint újkorában volt. Van benne x számú elektrolitikus kondenzátor. A számolásod szerint már régen lejárt az élettartamuk.  Ennek a TV-nek még szabadna működnie? Ki kellene cserélnem benne a kondenzátorokat?

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia formasu
ez a készülék a 60-as évek végén, 70-es évek elején készült, csehszlovák gyártmány
Nekem van egy B100-as,(1974) abban 10 év után ki kellett cserélni pár kapacitáscsökkent elkót, akkor kicseréltem az összeset
Röviden: az akkori gyártású cseh elkók szarok voltak
A váltó  csúszókapcsolók gyenge minőségűek, a forrasztások a merev huzalokkal alig láthatóan elengedtek, bizonytalanok voltak,  ki lehetett húzni a szemből

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia Bálint!

Ez a Te véleményed. Nem szükséges, hogy ebben (is) egyet értsünk. Én szervizeléssel, javítással foglalkoztam nagyon sok évet. Ami hibás, azt cserélem, de egy db. hibás elkó miatt nem cserélem le az összeset abban a készülékben.

Szerk. Nekem is van B100-as magnóm, nem volt benne cserélve semmi, és hibátlanul működik. Nem vagyok híve a "gondolkozás nélküli" elkó cseréknek. 

3

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A gondolkodás nélküli elkó cserének akkor volna értelme, hogyha kapható volna normális minőségű elkó. Jamiconra meg Hitanora cserélni öngyilkosság volna. :-D

 

0

kovacsna
kovacsna picture

Már bocs, de kapható..
F&T, Nichicon, Panasonic, Nippon Chemicon, TDK...csak ,hogy az általánosabbakat említsem.

KN

2

formasu
formasu picture
*

Valójában nem az a kérdés, hogy mi kapható, hanem inkább az, hogy van-e értelme "ubul módszerrel" , gondolkozás nélkül kicserélni a többi 15 db elkót a panelon, amikor meg van a hiba, és működik a készülék? /Ezt inkább azok csinálják, akiknek kevés a rutinjuk, és így keresik és találják meg a hibát! Bocs attól, aki nem ezért cseréli le az összes elkót.../

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez a gép legalább 50 éves

Bálint

0

kovacsna
kovacsna picture

Hello,

Ez megint olyan dolog, hogy mi a cél. Ha restaurálom és csak fél évente bekapcsolom bemutató jelleggel, hogy tessék működik és minden eredeti, korhű benne, akkor úgy is felhajtok egy még jó, 30 éves kondit is, ha kell. Viszont, ha napi használatban van mondjuk azért, mert pl. digitalizálom a hanganyagot vele, hallgatom hobbiból, stb., akkor gondolkodás nélkül kiszórok belőle minden hasonló kondit. 
És van köztes megoldás mint ez. Döntés kérdése. Tanácsot lehet adni, aztánt akinek a páka a kezében van eldönti.

KN

1

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Sziasztok!

Köszönöm a véleményeteket formasu, Bálint és torokj.

Mint említettem egy 10 mikroF csatolókondi cserével elég jó lett a hangerő, mondjuk 80% os, mert van egy másik B4 amivel összehasonlítottam ami hangosabban szól. Arról nem is beszélve hogy a hangosabban szoló másik B4 sem biztos hogy 100 % os hangerejü mert nagyrészt régi elkók vannak benne(talán egy két új van benne), tehát még annak is lehetne növelni a hangerejét kicsit.

Szerintem ez az egy elkó megoldotta a fő hibát, de még lehet finomítani hiszen a többi csatolókondi se lehet tökéletes ennyi idő után. Egy 1987 től üzemelő TV ben már korszerübb elkók vannak mint ebben a 1968 as magnóban.
Ez a 10 mikroF os kondit lemérve csak 5 nanoF .
 

0

torokj
torokj picture

Kedves Formasu!
Bálinttal egyetértve és Veled vitatkozva ,ha már egyszer szét van szedve a készülék,miért ne lehetne kicserélni azt a pár kritikus csatolókondit? A topikindító  nem rendelkezik ESR mérővel,amivel könnyű a hibabehatárolás.Restauráltam már pár Tesla magnót,nagyon ritkán találkoztam félvezetőhibával,a kontakthibák és az elkók voltak a bűnösök.Szerintem a KGST időkben a tervezők is tisztában voltak ezek minőségével,mert a kritikusabb helyekre (pl Chirana gyógyászati készülékek) több kondenzátorból rakták össze a megfelelő értéket.PL 470 uF puffer helyett volt 5 db 100 uF párhuzamosan. 
A szovjet eszközökben meg szemrebbenés nélkül "UBUL" módszer elkó csere A tól Z ig.
Ami ma véletlenül még jó,az holnap rossz lesz.Egyébként értelek mire célzol,a szerelő a hiba okát keresi...

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor nekem rossz széria jutott
Még végfok tranzisztort is kellett cserélni, (erősítőről használtam)meg a bal oldalon az első bezajosodott tranzisztort is, meg 3 db "penészes" végű elko, a   tolópotmétereket évente kellett  fújkálni
10 év alatt kétszer cseréltem fejet, még van egy vadonatúj
Végül lett egy AKAI GX 4000

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia. Ezért nem használok fújós kontakt anyagokat, hanem angol Elektrolube kontakt zsírt. Egyszer használom, fecskendővel adok neki, és évekig jó utána. A szemmel is látható hibás kondit természetesen én is cserélem. Másként cselekszik valaki, aki egy évben egy - két készüléket javít, és megint másként, aki naponta javít-javított (akár többet is). 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sajnos a 70-es években nem volt elérhető ilyen kulimász
Lehetett választan a kék meg piros címkés csehszlovák és a Medikémia sprayk közül
Utána meg vazelin,

Bálint

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Azért nem ennyire rossz a helyzet. Az élettartamot a maximális hőmérsékleten adják meg. Ökölszabályként elmondható, hogy 10C csökkenés a hőmérsékletben kétszeresére növeli az élettartamot. Tehát ha van egy 85C-os kondi, ami 1000 óra élettartamú, akkor 35C-on 2*2*2*2*2*1000=32000 óra élettartamú lesz.
https://www.xppower.com/resources/blog/electrolytic-capacitor-lifetime-i...
imrus101

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a maximális közeli igénybevétel esetén 1000 óra alatt csökkennek a paraméterek 80%-ra

Bálint

0

SzLaszlo
SzLaszlo picture

Köszönöm szépen a infókat a kondik élettartamáról.

0

Sponsored links