You are here

Thinkpad R51 laptop akku reset?

3 posts / 0 new
Last post
zgyula
zgyula picture

Sziasztok! 
Még használnám a régi IBM laptopomat szervíz célra, de kuka az akkuja. Volt itthon 6db új cellám amit betettem a régiek helyett, de 0%-ot mutat a töltöttség, pedig 3x 4,18V  megvan. A BMS-t hogy lehetne nullázni?

Comments
RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Hasonlóképpen jártam én is egy Dell laptoppal, amit kuka elől mentettem meg, de kértem az eredeti akkumulátort hozzá, mert én is arra gondoltam, hogy majd csere, aztán örülök. Hát nem.
Az interneten hozzád hasonló reset lehetőségeket keresve olyan információkhoz jutottam, hogy az akkumulátor pack és a laptop egymással oly módon kommunikál, hogy adott ciklusnál az akkumulátor pack akkor is működőképtelen lesz, hogyha az aktuális márkára beállított töltési ciklus számát elérte. Az akkupackban van erre a célra szolgáló áramköri  alkatrész.
Amit nem reklámoznak, hogy csatlakoztatott akkumulátorral hálózati használat esetén minden használat egy ciklusnak számít, vagyis nem a packban lévő akkumulátorok állapota  határozza meg, hogy meddig működik egy-egy akkumulátor ráadásul a töltöttséget mérve egyre gyengébben töltöttnek látszik, mintha kapacitásvesztés lenne az egyes akkuknál mérés alapján. Ezek alapján a rossz pack akkumulátorait kiszerelve egyenként feltöltöttem. A 6 db-ból 1db gyengébb volt a többinél, de 5 db-t már egy éve használok LED-es lámpákban kiváló eredménnyel.
Nem kísérleteztem tovább, hanem vásároltam és az olvasottakat figyelembevéve használok egy „utángyártott” akkupackot vagy csak akkumulátorról, vagy a hálózati tápról, így elkerülve félórás használat közbeni utántöltést teljes ciklusnak számító trükközést, már amennyiben igaz a neten közölt általam itt leírt állítás.
Azért mellékelek itt néhány beszerzési lehetőséget: https://www.google.com/search?q=THINKPAD+R51+LAPTOP+AKKU&oq=THINKPAD+R51+LAPTOP+AKKU&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIGCAEQRRg80gEJMTczMmowajE1qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

üdv
RTZ

Nekem is szkóp, mikroszkóp, stb. célra kellett, kell. 
 

1

zgyula
zgyula picture

Szia!
Ez egy kicsit rossz hír, de köszönöm. Amúgy az akkut feltölti a laptop és megy is róla, csak hamis a % kijelzés ( 0%) 4,18V cellánként.

1