You are here

Thomson 32hc3101 háttérvilágítás javítása (LED cseréje)

10 posts / 0 new
Last post
makittib
makittib picture

Sziasztok!
A Thomson 32hc3101 háttérvilágítás LED beazonosítás-beszerzésében kérnék segítséget. 2x6 db LED sorba kötve (1 ment tönkre - mindet cserélném). 3V-osnak nézem (műszerrel 2,5V-nál már nyit-parázslik). A LED-ekre a meghajtó (MP3398A) nem ad ki semmit (letilthat), 4 körös, de csak 1 van használva.
LED csík típusa: JL.D32061330-057BS-M, itt a használt elfogyott, https://www.pakaszelektro.hu/termek/jl-d32061330-057bs-m/ ; de én LED-enként cserélném, jelölés a negatív oldalon van.
Pár képet készítettem az alaplapról is.
Üdv, makittib.

Comments
Shizo
Shizo picture
*

Szia!
3V osak, mifelénk a Vivax tv-be megy.

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Hi!

Van hozzá led-em. Ha érdekel, keress a vadmalacka@gmail.com -on.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Sziasztok, LED-ek kicserélve, összerakva elkezdtem a tesztet Laptopra https://www.eizo.hu/monitor-test/ oldallal kb. 1-1,5 perc háttérvilágítás megszünt (lekapcsolt- pár tized V mivel figyeli az áramot).
Ez előtt csere után soros ellenálláson mérve számított áram 680mA gyárilag multiméterrel. Ezt az áramot a  meghajtásnál visszavettem 230-280mA-re (berakott LED 350mA-es). (a talpponti ellenállás 3db 0,47ohmból kettő levéve) A tv- 3 háttérvilágítási beállításérték van (legnagyobb energiamegtakarításra volt állítva).
Miután lekapcsolt a háttérvilágítás, kikapcsolom távirányítóval majd rögtön vissza kb 1 percig van ismét kép.
Milyen műterhelést rakjak hogy eldöntsem LED vagy meghajtásnál van gond.
Üdvözlettel, makittib!

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Csak egy 0,47R vegyél ki. Labortáppal teszteld a csíkokat egyenként. ha jók akkor LCD kijelző nélkül járasd tv-t, és csak ez után rakd össze,

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Vadmalacka, mivel már a TV-t teljesen összeraktam, így először külsőleg fix 0,3A-al hajtottam kb 10 percig. Jó volt. visszaraktam a másik 0,47R-ot. Így (multimétert sorba kötve) bekapcsoláskor egy pillanatra közel 540mA-t vett fel. Mivel a maximális háttérvilágítás energiatakarékosság be van kapcsolva képtartalom függvényében 190-420mA közt ingadozik (elég érdekesnek szélsőségesnek találom). Menüben az energiatakarékosságot csökkentve növekedett a bekapcsolási értékig képtartalom függvényében. A legenergiatakarékosabban közel 1,5h-át üzemelt hiba nélkül legtöbbször 290-390mA között mozgott. 

Már 2 este kb 3 órán át jól működik, így szerintem jó lesz a tv. Köszönöm mindekinek, különösen Vadmalackának.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Ok, remélhetőleg holnap tudom folytatni (így 400-500mA körül lesz). Előző ilyen javításnál 6V-os fordított LED-es és nem volt sorbakötve (3x7 II-osan). Lehet hogy ennél is átalakíthattam volna
Köszönöm az információt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35 picture

Szia!
Én inkább (ott szoktam) a meghajtó IC- nél módosítanám a max. (6.láb) áramot. Persze ha valamelyik led még vacakol, akkor elsőként azt kellene megtalálni.
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Zoltan35 eleve az összeset (12db-ot) cseréltem főleg a soros kapcsolás miatt).
Esetleg valamelyik nem bírta a forrasztást? Majd egy fix és állíthatóval (nincs csak 30V-os állíthatóm) így összerakva járatnám egyenlőre.
Üdv, makittib.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Alen
Alen picture

Szia,túlkomplikálod a dolgot,

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content