You are here

Thomson VTH 6050G bekapcsolás utáni zavar

55 posts / 0 new
Last post
dosandor
dosandor picture

Előzmények: Ezt a Thomson VTH 6050G, 6 fejesnek nevezett videót egy sokak által megbízható eladótól vettem a Vaterán 5500 Ft-ért Szinte kifogástalan állapotúnak jellemezte, időnként egy gombnyomásra nem adta ki a kazettát. Egy ismerősöm vette át és utaztatta buszon úgy 150 Km-t. Állítja, hogy semmi nem történhetett vele útközben.
Jelenség: A hálózathoz csatlakozás után szinte rögtön beindul a kazettamozgató motor, kinyílik, becsukódik vagy 2x a kazettaajtó,aztán tovább pörög a motor, de már nem tud hajtani semmit, csak csúszik a szíjon. Végül leáll, vele együtt kialszik az előlapi kijelző és a STDBY LED világít. :shock: Eközben éppen be lehet nyomatni egy kazettát, amikor lejátszásban a szalagtovábbító motor elindul, de a gumigörgő nem tapad a tengelyéhez. Nagyjából ez a káosz van. Mi a véleményetek ezek alapján ? Mechanikus hiba vagy elektronikus vagy mindkettő ? Okozhatta ezt a szállítás közben valami behatás ? Lehet ezzel még valamit kezdeni ? Köszönöm :)

Comments
Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Gondolom a tetőt rá tetted,mert ahogy többen írják a fény pont így szokott bekavarni a működésbe. Mind a napfény ,mind az izzók fénye. Kivétel tapasztalatom szerint a neon világítás. :)
Üdv!

0

marosi
marosi picture

SZevasz Cormus
Nekem volt egy Funay om, amin ha levettem a fedelet,egy csatlakozást át kelletett tenni,és lehetett simán javitani levett fedéllel is,lehet itt is van valami ilyesmi.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Szerintem ne add fel,ahogyan elmondtad egy(inkább kettő) lapos fejű apró csavarral tökéletesen javítható. Ha jó a kézügyességed 30 perc alatt helyrepofozod. A letört pöckök helyére két pici lyukat fúrsz és lapos fejű apró csavarokkal rögzíted a lemezt. Szerintem még pillanat ragasztó sem kell.
Üdv!

0

dosandor
dosandor picture

Nos, sikerül összehozni a kapcsolót. :) Úgy tűnt, hogy minden rendbe jött, amíg el nem kezdtem a gyorstekeréseket. Előretekeréskor miután jól begerjedt, leállítás, a baloldali fék nem fogja meg a tárcsát. Rendesen túlpörög. Nagyobb gond az, hogy visszatekerés helyett többnyire előretekerés van, aztán meg se lehet állítani. Végül csak úgy áll helyre, ha áramtalanítom. Néha mégis volt visszatekerés is, a lejátszás normális, aztán egy visszatekerési kísérlet, jön a megzavarodás. Azaz nem minden jelenség következetes. Szóval itt tartok.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Tételezzük fel, hogy hajszál pontosan a helyére tetted az érintkezőket, rendesen megtakarítottad és az üzemmód kapcsoló OK.
Akkor marad a kulisszakerék pozíciójának helytelen beállítása, magyarul a kapcsoló által bekapcsolt elektromos funkció és a mechanikusan kapcsolt funkció nincs szinkronban egymással...
A kulisszakeréken vannak furatok, nyilak, amelyeknek passzolni kell a fém részeken illetve csatlakozó fogaskerekeken lévő jelölésekkel. Ezt általában alaphelyzetben kell nézni, de láttam már olyan mechanikát is, ahol bevett kazettafészeknél kellett beállítani. (Speciel ennél nem tudom, de ki fog derülni 1-2 próba után.)
A két szalagcsévélő között középen van egy kb 2 cm-es "tüske", annak a hegyén van egy fényérzékelő. Általában ennek a letakarása (fekete szigszalagos betekerése) megoldja a fényproblémát a javítás idejére. (Csak utána ne felejtsd rajta.)

Üdv: Laci

0

city217
city217 picture

Szia Laci.
Mindenben egyetértek csak az utolsó mondatod hibádzik. Az a középső a fénykibocsájtó jobbra/balra adja az ívet, ha azt letakarod akkor kazetta nélkül betudod indítani a mechanikát. A baj a két szélső érzékelővel van baj, ha az fényt kap akkor mindenre képes a szerkezet. Legtöbbször kidobálja a kazettát, de elkezdheti a lejátszást is csak gyorsabban, és megbolondul a gombokra se reagál. Típusa válogatja.
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A zsírt kitakarítottad abból a kapcsolóból?

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

city217
city217 picture

Szia.
Én már mondtam hogy kapcsold le a villanyt!!!!!!!!!
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Sziasztok !

Nem volt jelentős környezeti fény, de igazatok volt, csak úgy ráborítva a fedelet javult a helyzet. Zsírtalan a progi kapcsoló. Most már "csak" a fékgond van. Azaz, előre tekeréskor, miután jól belelendült, megállítom, akkor úgy látszik, szinte semmi fék sincs a baloldali (a fogyó) tárcsánál, és jelentősen túlpörög. Amúgy most tudtam ellenőrizni az összes funkciót: tunert, lejátszás gyorsban előre-hátra, felvételt, OSD-t stb. Minden jó, ősrégi felvételeket is kiválóan lejátszik.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a lefutó oldali fékszalag egyik vége a szalagfeszítő karhoz csatlakozik, a másik vége állítható, ezt nézd meg, miután alkohollal megtisztítod a fékszalagot.
Úgy szokták beállítani, hogy szalagfeszítéskor a kazetta és a törlőfej előtti szalagvezető közti képzelt egyenestől balra 3-4 mm-re áll a kar szalagvezetője.

Bálint

0

city217
city217 picture

Nem.
Most jól elmondtad a semmit. :) Csévélésről van szó és annak külön fékje van.
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Elvileg. De, ha ez úgy csévél, hogy nem fűzi ki a szalagot, hanem csak elemeli a nyomógörgőt? Mondjuk, már rég szereltem ilyet, lehet, hogy akkor is másik féket használ.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a lágy indításúnál mindkettő működik, csévéléskor kicsit kevesebb a kar feszítése.Gondolom, az orsó fékgumi működik.
A nálam lévő 6 fejes Philipsnél fékezéskor először balra kimozdul a feszítőkar, utána visszaáll.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Minden videóban a baloldali tengelynek-hez két fék tartozik. Az egyik a lejátszásnál a kiegyenlítéshez ha ez laza akkor rossz a lejátszás, és ezt lehet állítani. A másik a vészfék ami a csévélésnél lép életbe.

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Az orvosolható a rugó cserével /lehet ki van akadva/ vagy ha a filc elkopott, akkor annak a cseréjével.
Most jön az a módszer hogy a középső ledet letakarod egy kis mipolánnal és kézzel betolod a kazettafészket. Ilyenkor lehet nézni a mechanikát működés közben és láthatóak a fékek és "ellensúlyok". Persze most is érvényes a letakarás.
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Sziasztok !

Küldök 2 képet a fékekről. A képen jobb oldalon van a baloldali tárcsa. A 8. képen zölddel jelölt hosszabb fék kb. 1mm vastag filce jó állapotban van. Azonban a pirossal jelölt, ami szerintem a gyorstekerés féke, csak olyan fél mm vastag lehet, a felülete fekete, alkohollal rendesen jön róla a feketeség. Nem tudom, eredetileg hogy kellene ennek kinézni, ezért nem nyúltam még hozzá. A 7. képen a jobboldali tárcsa féke is látszik, hasonló állapotban van, mint a baloldali. Amikor ezek a tárcsákhoz tapadnak, alig fognak valamit.
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Sajnos nincsenek jó állapotban, az a fekete rész újkorában gumi volt. De még egyet megnézhetsz, nem tudom mennyire szedted szét a mechanikát alul, de lehet hogy fogasléc vagy kerék egy fokkal el van csúszva/rakva. Próbáld kézzel tovább tekerni és ha akkor jobban fog , már meg is van a hiba.
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Nem szedtem szét egyáltalán a mechanikát, nem szeretnék ilyen elcsúszási problémába belefutni.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ahogy city217 is írja, régen gumi volt, pontosabban egy öntapadó szalagra felvitt vékony gumiréteg.Keresned kell egy azonos vastagságú gumicsíkot,méretre vágva bepattintani a régi helyére, egy kis gumiragasztóval megsegítve.(laposszíj darab, számológép vagy rossz távirányító, vagy hasonló)
A vastagságára figyelni kell!

Bálint

0

dosandor
dosandor picture

Erre voltam kíváncsi, hogy mi lehetett az a fekete maszat. Próbálok valami idevaló gumit keresni. Köszönöm a javaslatokat ! :)
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Sziasztok !
Egy rossz távirányító gumitasztatúrájából vágtam ki darabkákat, és jobb híján pillanatragasztóval ráragasztottam a megtisztított filcmaradványokra. Nem tudni, hogy bírják majd a ragasztások, de jó lett. Gyorstekerések leállításakor rendesen bevágja most már a féket.
Bár még nincs teljesen összerakva, de úgy tűnik, hogy minden rendben van.
Nagyon köszönöm Mindenkinek az aktív közreműködést, segítségét, biztatását. Nélkületek kellő tapasztalat hiányában nem mertem volna hozzáfogni, nem tudtam volna boldogulni. Én még az elektroncsöves "hangmagnók" bütykölésével kezdtem, és a videókig szükség hiányában eddig nem jutottam el. Még egyszer köszönöm ! :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor meg vagyunk nyugodva.(nem királyi többes)

Bálint

0

dosandor
dosandor picture

Sziasztok !
Már teljesen összeraktam a készüléket, és rendben működik. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a kijelző melletti 2 és jobbra a teteje elején lévő 1 infra LED-nek látszó "dolgok" mire szolgálnak ?
Üdv.

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Ha jól tudom távvezérlésre szolgál. Ráteszel egy műholdvevőt (persze bizonyos tipusút) és együttműködnek.

sanyika45

0

dosandor
dosandor picture

Valamit írnak is erről a használatijában, mivel engem nem érint, nem foglalkoztam vele.. Köszönöm ! :)
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha a bevilágítás zavarná meg, akkor a lejátszásból is vissza tekercselésbe váltana.
Egyébként isten azért adott a vedejónak tető lemezt, hogy a szerencsétlen műszerész azzal árnyékolja a lámpáját.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dosandor
dosandor picture

Szia !
Köszönöm a tanácsot és a biztatást. :)
Üdv.

0

boros.karoly0923
boros.karoly0923 picture

Hello:
A mechanikát érdemes ellenőrizni. A hálózati dugót kihúzva a készülékbe behelyezünk egy kazettát, és a befűzö motort kézzel forgatva ütközésig(tehát a lejátszási funkcióig) befűzzük a kazettát. Ugyanezt visszafelé is megismételjük, míg a kazettát ki lehet venni. Ha végig tudjuk csinálni valószínű, hogy nincs mechanikai hiba. Meg lehet próbálni, hogy a kézzel teljesen befűzött kazettát a motorral dobatjuk ki, a hálózati dugót bedugva.
Károly

0

dosandor
dosandor picture

Szia Károly !
A kazettabetöltést és kiadást kézzel megcsináltam, rendben ment végig. A végén még a nyomógörgő is hozzátapadt a szalagtovábbító tengelyhez, amit magától egyszer sem tett meg.
Üdv.: Sándor

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor ezt csináld meg visszafele is, és utána egy új ékszíjjal. Amikor koppig megállt a fészek akkor jöhet a próba, de vigyázz a külső fényre mert bezavarhat.
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Ment visszafelé is. Sajnos másik ékszíj nincs, de a régi jónak látszik. Ha teljesen fenn van a fészek, akkor csak a kazettatöltő motor megy, de nem mozdul meg semmi. Ha betolom a kazettát, amíg lehet, áram nélkül, majd áram, akkor beviszi a kazettát, befűzi a szalagot, majd vissza az egész, kazetta ki. A motor egy darabig még forog feleslegesen.

0

city217
city217 picture

Szia.
Kapcsold le a villanyt, és most ne nevess ki. Az előbb írtam bezavar a külső fény.
Aztán hamár kézzel befűzted akkor megnézted a kerekek állásást, ha van jelülés akkor egyszerű. De szerintem az jó, szállítástól nem tud átugrani.
A szíjat nehéz szemre megítélni, én cserélném. Amikor kint a fészek fogd le a motort meg fogsz lepődni, megáll a motor.
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

Két tipp, amiből az elsőt már írták...
- üzemmód kapcsoló tisztítás,
- kulisszakerék, kulisszamű ellenőrzés, beállítás mert lehet, hogy szállítás közben valami kiakadt, átugrott.

Üdv: Laci

0

dosandor
dosandor picture

Köszönöm a tanácsokat ! Majd jelentkezem, ha lesz fejlemény az ügyben. :yes:

0

dosandor
dosandor picture

Azt hiszem, megvan a hiba. A program kapcsoló vagy a mód választó kapcsoló (nem tudom, mi a magyar neve) látszik a hiba okának, ugyanis az érintkezősor levált a fogaskerékről, így nem mozog. Kérdés, hogy rögzítsem újra? Amúgy lehet kapni 5500 Ft-ért, amennyiért a videót vettem. :p

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Nem lehet hogy akkor jött le az érintkezősor a kerékről amikor szétpattintottad? Mert hogy ezt meglásd szét kellett szedned. Ha már eleve mint írtad nem mozgott volna akkor gyanítom annyit sem produkál amit eddig leírtál.
Csinálhatnál a szétszedett programtárcsáról képeket és akkor sokkal jobban tudnánk a javítást illetően tanácsot adni!!!
Üdv!

0

dosandor
dosandor picture

Szia !

Még szétszedés előtt gyanús volt, hogy a fehér fogaskerék nagyon könnyen forog. Ha közben egy érintkezősort nyomna egy felülethez, nagyobb fékezőerőnek kellene lennie. Ezután nagyon óvatosan szedtem szét, ekkor az érintkezősor már a körkörös NYÁK csíkokra volt tapadva a zsírban. Korábban a keréken 2 apró műanyag csappal volt odaforrasztva. Így megvan a helye is pontosan. Most munkahelyen vagyok, csak este tudom otthon lefényképezni, addig itt egy "gyári" kép:
http://regi.hqelektronika.hu/info/hu/va02494.html
Én a ragasztás mellett még csavaros rögzítésre is gondoltam, mivel a 2 csaplyuk között van egy 3. lyuk is. Egy 0.7mm-es (ilyen van kéznél) furatba karórából való csavarral.
Üdv.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Hát nem tudom az igazság az hogy ezek nagyon könnyen forognak eredeti állapotukban is. Leginkább a zsír felrétegeződése és az oxidáció szokott a ludas lenni a működési hibában. Ha a csavar elfér akkor szerintem az tökéletesen megteszi,viszont az érintkezőket mindenképpen takarítsd meg,fényezd fel a felületüket,a rugós érintkezőket picit hajlítsd feljebb.Kenésnek zsír nem kell, műszerolaj pont elég. Amúgy elképesztő hogyan tudnak ennyit kérni egy ilyen vacak filléres előállítású kapcsolóért. De hát ennek az árát is a szükséghez igazítják. Gondolom van aki megveszi. Mielőtt majd összerakod alaposan nézd át a panelt forrasztási-kontakt hibák tekintetében is a mechanika alatt. Sok bosszúság forrása lehet az is!
Üdv!

0

dosandor
dosandor picture

Íme a képek a kapcsoló darabjairól. A fehér keréken a két pötty az érintkező csúszka helye. Én jelöltem meg.

0

city217
city217 picture

Szia.
"Ebbe jól bele nyúltál", mármint a vásárlásba.
Szerintem felejtsd el /nem a képességed kritizálom/ és küldj egy képet a komplett mechanikáról, és szétnézek én is és más is mert előbb kapsz egy bontottat minthogy ez újból jó lesz. Lehet más videókban is előfordul.
Üdv.

0

dosandor
dosandor picture

Ez volt az első, és valószínűleg az utolsó vásárlásom a Vaterán.
Félúton lévő kazettabetöltő pózban van a mechanika. A hátoldalán pedig az ominózus kapcsoló a kerék nélkül van ott hátul, és véletlenül fordítva raktam oda.
Azért megpróbálom javítását, mert nincs nagy vesztenivalóm már.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ha emlékeim nem csalnak, az érintkezők kis műanyag tüskékre vannak "sütve". Pillanat ragasztó is megfelel a rögzítési célra, de csak akkor próbálkozz vele ha pontosan tudod (látod) a helyes pziciót.
Üdv, Z.

0

999999
999999 picture

Hali!

Az említettek mellett megnézném a "befűzőmotor" tengelyén lévő műanyag "csigát" mert ez elszokott repedni (megforog) így nem tud pozicionálni rendesen.valamint a befűzőkar kerekeknél lévő rugó törése is hasonló hibákat okoz és a kazettatöltő mechanika gond is szóba jöhet(töltőmotor tengelyén a csiga elforog)

" időnként egy gombnyomásra nem adta ki a kazettát" esetleg még az eject gomb hibája is lehet.
Szállítási hiba szerintem nem lehet."Rendesen be volt csomagolva vagy csak bedugta a kezét a kazetta ajtón oszt uccu neki?" ha csak így nem!

Üdv: Zódor József

0

city217
city217 picture

Szia.
Cseréljél ékszíjat, nincs alaphelyzetben a kazettafészek.
A másik amikor befűzi akkor is megcsúszik.
Üdv.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Tipikusan akkor csinál ilyet, ha nincs "null helyzeten" a mechanika.
Ezt legtöbbször az okozza, hogy rosszul rakták össze, de okozhatja akár a kazetta fészek erőszakos betuszkolása is (ilyenkor törik) vagy csak simán alkatrész fáradás-törés. Hogy történt a szállítás? Rendesen be volt csomagolva vagy csak bedugta a kezét a kazetta ajtón oszt uccu neki?

Gyakorlat kell a video javításban a gyors hiba felismeréshez és behatároláshoz. Irány egy gyakorlott kollégához!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dosandor
dosandor picture

Szia !

Igazad van, ezt kellene tenni, ismerek egy gyakorlott kollégát, csak 10 éve nem láttam, nem tudom, aktív-e még. Ezen kívül pedig nem szeretnék rá sokkal többet költeni.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Mennyiért vetted?

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

dosandor
dosandor picture

Szia !
5500-ért.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Te jó ég!

Én itt egy tökéletesen működő Sony-t adtam, el 4 eft ért. Asszem 6 fejes volt.

Téged becsaptak.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia BB!
Szerintem a becsapáshoz semmi köze annak hogy mennyiért vette a videót,legfeljebb annak ha nem működik úgy ahogy hirdették. Az életben minden annyit ér amennyiért el lehet adni vagy amennyiért vevőt találsz rá. Az ár adott volt,a vevőnek megfelelt,innentől nem lehet becsapásról beszélni azon az alapon hogy drágán vette.
Üdv!

0

dosandor
dosandor picture

Kár, hogy nem akadtunk össze hamarabb. :D Egyébként ezt a Thomsont láttam 10ezer körül is árulni.

0

Cormyus
Cormyus picture

Ja és egyet értek zoltan35-el. Az üzemmód kapcsolót feltétlen takarítsd ki.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Én szerintem kontakthiba okozhatja. Főleg az optikai kapuk forrasztásait ellenőrizd az alaplapon amik a kazetta helyzetét ellenőrzik. Ezek kis oszlopok amik a panelra vannak forrasztva és ha (gyakran előfordul) kontaktosak lesznek akkor pont ilyen hibát okoznak!
Üdv! Laci

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én megnézném az infra ledeket és persze az üzemmód kapcsolót! (ez utóbbi szeret oxidálódni, pláne ha nincs használatban sokáig)
Üdv, Z.

0

Sponsored links