You are here

Thorens TIA2300 erősítő IGBT -> darlington csere?

11 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Adva van egy Thorens TIA 2300 erősítő, aminek ellőtték az IGBT végtranzisztorait, ezek a tranzisztorok GT20D101/GT20D201 típusúak, nem olcsóak és nem is könnyű beszerezni őket, jött az ötlet, hogy végül is miért ne lehetne helyettesíteni pl. darlington tranzisztorral. Nézegettem az adatlapokat és arra jutottam, hogy a munkapont beállító áramkörön kell egy kisebb korrekciót elvégezni, mivel az IGBT 2V körül nyit, a darlington meg ugye 1,2V körül.
Kapcsolási rajz nincs, de visszarajzoltam az idevonatkozó részt (mellékletben megtalálható). A végtranzisztorok amiket felhasználok egy processzor hibás Denon erősítőből lettek kiszedve, ezért valószínűleg nem hamisítványok és még jó eséllyel párba is vannak válogatva.
Először az erősítő egyik felét építettem át, mégpedig úgy, hogy a D1 diódát rövidzárral helyettesítettem, és ez úgy tűnt, hogy működik, a munkapontot kellő határok között tudtam változtatni és szimmetrikus volt a +/- ágban. Ezen felbuzdulva átépítettem a másik oldalt is és innentől nagyon furcsán kezdett viselkedni minden. Nevezetesen a két oldal két irányba húz, az egyik oldalon a PNP tranzisztor kinyit és 200mA folyik rajta, de az NPN párja nem nyit ki. A másik oldalon ugyanez csak fordítva az NPN kinyit és 200mA folyik rajta a PNP nem nyit ki, mind ez a potméter minimum állásában. A kimeneten nincs DC (pár tíz mV max.). Próbálkoztam felcserélni a tranzisztorok párjait, hátha összekevertem őket vagy ilyesmi, de a csere után sem változott semmi. természetesen a mellékelt kapcsoláson látható összes alkatrészt többször is átmértem és mindegyik jónak tűnik. A két bázis között amúgy 2,2 V van csakhogy ez el van tolódva és emiatt nyit az egyik tranzisztor a másik meg nem. Az erősítő nincs most nálam, és egy dolog van amit figyelmen kívül hagytam eddig: a szekunder oldali biztosítékokat egy-egy 33Ohmos ellenállással helyettesítettem, hogy megvédjem a tranzisztorokat az esetleges kártól. Bár ezeken az ellenállásokon azonos feszültség esik, de mivel a két oldal két irányba húz ez nem is csoda, amikor csak az egyik oldal volt bekötve akkor még jó volt minden, nem tudom nem-e ezek az ellenállások borítják fel a rendet?

File attachment: 
Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Mint érdekesség jegyzem meg, hogy fény derült a problémára... A gép hátteréről még annyit érdemes tudni, hogy nem én vagyok az első aki javítani próbálta és eredetileg vízkár áldozata lett a gép (beázott). Végül itt az átalakítás utáni problémát az okozta, hogy valaki kicserélte a hangszóró védő relét (nyilván a vízkár után), de nagy okosan 1 morzésat vett bele aminek a lábkiosztása ugyan megegyezik a két morzésével, csak hogy az egymás melletti lábak össze vannak kötve belül, így tehát a két oldal kimenetét a relé összezárta ezért nem működött jól, amikor mindkét csatorna be volt kötve.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia. jakyg!
A bizti helyén az valóban 33Ohm vagy 0,33Ohm? 33Ohm-nál fölborulhat az egyensúly.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha már helyettesítenél én a helyedben a meglévő meghajtó áramkörhöz jobban illeszkedő komplementer FET-párt,mégpedig az IRFP240/IRFP9240-et használnám az S elektródával a kimenet felé,az az source követő kapcsolásban..Ezek az általad említett +/-40V tápfesznél kiszedhető teljesítménynél(8ohmon)egy párat használva elégségesek lesznek.A nyugalmi áramot beállító KSE340(MJE340)emiterében a diódát rövidzárral helyettesítném,valamint az R2 és R3 értékét megcserélném.Ezen kívül a FET-ek S/G elektródái közé a rengeteg kapcsolásban fellehető zener diódás védelmet beépíteném,ez nem kiván semmi féle panel módosítást.Mikor javítok vagy építek egy erősítőt,legyen az több száz wattos,első indításkor NEM a saját tápjáról hanem külső tápról negyed/fél tápfeszültségről teszem.Terhelés ekkor NINCS a kimeneten!!!Ha látom hogy túl nagy a nyugalmi áram,leveszem egyelőre a lehetséges minimum értékre(akár10-20mA)Ha a szimetria megfelelő(kimeneti pont 0V-on,egytápfeszes cuccon féltápfeszen)akkor meghajtom először inkább azt mondom zenei jellel mert az kevésbé "nyúvasztó" a színuszos stabil amplitudóju jehez képest valamint átfogóbb képet kapunk a hangzás esetleges fogyatékosságairól.Szkópon nem árt figyelni nincs-e esetleg nagyfrekvenciás gerjedés mert ez igen hamar feltudja forralni a végtranzisztorokat.Ha ilyesmi nem tapasztalható,mehet rá az eredeti ill. saját tápegység.Az általad említett 33ohm-ok biztik helyett még meghajtás nélkül is okozhatják a tápfesz drasztikus elfogyását a rajtuk kialakuló feszültségesés okán ha a nagyobb nyugalmi áramot adó beállítást jelentő irányba van tekerve a P1(a Te esetedben)Legfeljebb a névlegesnél kisebb,(pl.5A helyett 2A biztit teszek be indításkor)és nem relatíve nagy értékű ellenállást,mert ebben a fázísban már nagyon ritkán adódik probléma.Viszont a valós viszonyok között üzemel a végfokozat.(Persze ilyen értékű biztosítékkal még nem tudom a max. teljesítményre kihajtani)
Üdv : Laci

0

CHZ
CHZ picture

Szia!

IRFP240/IRFP9240 pár használatát én itt mem(sem) javasolnám.
Eredetileg a kapcsolásban alkalmazott hőkompenzálás nem lenne hosszútávon megfelelő, ezek a fetek hajlamosak hőmegfutásra (nagyobb átalakítást igényelne a stabil működéshez). 2SK1058/2SJ162 sokkal jobb választás lehetne, hőmegfutásra nem hajlamos, hangminőség szempontjából is lényegesen jobb választás. Hátránya, hogy drágább, de lényegesen stabilabb és nem mellékesen jobb hangzást produkálhatna...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Igazából gyáriban alig,különösen professzionális erősítőben meg sehol sem találkozni IGBT.vel.Valószínüleg azért mert nem válltak be erre a célra.Az általam javasolt típust széltibe-hosszába használják.Nem aggódnék miattuk.Annál inkább az általad ajánlottnak a max.7A árama miatt.Soha sem hőmegfutás miatt került hozzám hibás Ilyen FET.el szerelt végfok hanem a totál tudatlan/fogalmatlan tulajok "tevékenysége" miatt.Egyébként pedig nem egy új készüléket konstruálunk hanem meg kellene próbálni elviselhető áron beszerezhető alkatrészekből megjavítani lehetőség szerint megbízható üzemüre.
Laci

0

CHZ
CHZ picture

Szia!

"Soha sem hőmegfutás miatt került hozzám hibás Ilyen FET.el szerelt végfok"
Mivel azokban a végfokokban, jól megoldották a hőkompenzálásukat.
Nem azt mondtam, hogy nem lehet használni, csak azt, hogy a nyugalmi áram beállítása az eredeti kapcsolásnak nem elegendő hozzá. Át kell alakítani ehhez a FET pároshoz, ha ezt megcsinálják ez is stabilan fog működni, szerényebb hangminőség mellett.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Szöveg nélkül: http://bbs.hifidiy.net/thread-680665-1-1.html
Talán még megvannak ezek...

Üdv: uniman

0

CHZ
CHZ picture

Szia!

Én inkább ezekkel helyettesíteném: http://www.hqelektronika.hu/search.php?q=2SK1058, nyugalmi áram beállítását kéne picit módosítani csak, ezek jobban illeszkednének a meghajtásához.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Viszont a 7A és 100W kicsit karcsú, a táp +/-40V!

0

CHZ
CHZ picture

Ezekkel a fetekkel készített hibrid erősítőm ekkora tápfesz mellett évek óta hibátlanul működik (60W/8R).
4 Ohm terheléshez alacsonyabb tápfeszültség ajánlatos.

File csatolás: 

0

Sponsored links