You are here

Tiltás alá kerülnek bizonyos fénycsövek és fényforrások!

30 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Tiltás alá kerülnek bizonyos fénycsövek és fényforrások!
https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/fenyforrasokat-vezetnek-ki-az...

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok:
el kell olvasni Lambert Miklós LED- világításról szóló cikkét a RT-2021 évkönyvben, csak 13 oldal.
Igen részletesen leírja az egyes helységek, munkafolyamatok helyes megvilágítását, a klf.  LED-ek élettani hatását

A RT-2022 évkönyvben pedig  L.M az ipari-mezőgazdasági alkalmazásokról ír, az infra és UV ledekről is

Bálint

https://elektrotanya.com/content/rt-evkonyvek-2021-2022

0

simpiiii
simpiiii picture

Van még kit kirúgni a Tungsramból? Világszínvonalú minőségű és olcsó fényforrásgyártást kivégezték. Hány 1000 ember lett munkanélküli? Most azok az izzólámpa gépsorok dolgoznak kínában, ott nem számít.
A vibráló sárga-kék fényű szemetet meg exportálják, mi meg boldogan megvesszük. 52Ft volt egy 40-100W Tungsram normál-izzó mikor beszántották. Kiszámolta valaki, hogy egy újrahasznosítható izzólámpának, vagy egy műanyaggal elektronikai hulladékkal legyártott led pilácsnak nagyobb-e az ökológia lábnyoma, vagy az újrahasznosítási költsége?
A legnagyobb agyrém, hogy gyerekként kezelnek és megmodják, hogy mi jó nekünk a választás lehetőségét eltörölve.
 

5

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Persze, hogy el kell törölni a választás lehetőségét, különben ki választaná a xar holdvilágfényű ledeket? Már a fénycső is gáz egy hagyományos izzóhoz képest, de ezek a ledek aztán mindennek a legalja.
 

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Udv mindekinek!
    Egy - két hete volt szó a ...SSuth rádióban.hogy elinditottak egy tamogatási programot,lakások,háztartasok LEDesitésére. a  "Szakértő", valami ifjutitán h-gyerek magyarázta az előnyeit es a garantált 5 ev müködési időtartamot.
    A cégnél,ahol dolgozom, vannak munkaasztalok,fénycsövekkel. Az egyiket ledes csövesre cseréltek (csereltették velunk).Kb egy honap után cserélni kellett a csöveket, annyira lecsökkent a fényerejuk. aztan ujabb honap....
    Energia-takarékosság:  egyszerüen hazugság!   egy 12W-os 100W-os izzo fényerejü,igen, csakhogy , ha egy grafikonon megrajzoljuk az infrátol a világos sárgáig vagy fehérig az izzo fényleadását, azt integrálva kijön a 100W minusz veszteség,de ha kiemeljuk belöle azt a tünyi szük sávot, ahol a led  fényt ad,igaz ott nagyobbat mint az izzo, megkapjuk a teljesitmény-kulönbséget. Néhány éve ,tanyatársak vitatkoztak velem,hogy állitom én hogy ezek az "energia-takarékos" fényforrások nem meleg fényüek,amihez az egész látorendszerunk ki van fejlödve, hiszen ennyi meg annyi Kelvinfokosak,Elvtársak, az csak a szinre vonatkozik, a vas azonos szinen izzásának a höfokát jelenti, csakhogy az leadja jol az infra alattrol addig a bizonyos szinig.Ha egy tök sötét szobában bekapcsolunk egy ilyen 'energiatakarekos' kütyüt, felteszünk egy monokrom szüros szemüveget, amelyik kiszüri azt a vakito,am redkivul szük sávot, nem látunk semmit, mig ha egy izzot rakunk a helyere,világos marad a szüron keresztul is. 50 - 80 wattos ledes lámpákat 3- 4 havonta kell cserélni,igaz, nonstop be vannak kapcsolva. A vibrálás külon téma.     Ez ugyan-olyan atb@szás mint az elektromos auto , vagy a tehenek fingása és a környezetváltozás, viszont arrol nem esik szo,hogy a Föld forgástengelyének a billegése okozza a környezetváltozást , ami periodikus a Föld életében.

0

kferi
kferi picture

Hát mégis lapos a Föld! ....

1

Kalex
Kalex picture
*****

Mert különben legurulna az elefántok hátáról!

A konyhában öt éve megy. Napi 10-12 órát.

2

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Sándor !
Nálam is az anyósomnál is az ikea izzók az ikea állólámpában tíz éve hibátlanul mennek . Az E17 és E24 foglalatú  LEDizzók .

0

torokj
torokj picture

Ez ugyan-olyan atb@szás mint az elektromos auto , vagy a tehenek fingása és a környezetváltozás, viszont arrol nem esik szo,hogy a Föld forgástengelyének a billegése okozza a környezetváltozást , ami periodikus a Föld életében.

Ennyi konteó még a világ titkai oldalon sincsen.Megmaradhatnánk szakmai oldalnak?

a egy tök sötét szobában bekapcsolunk egy ilyen 'energiatakarekos' kütyüt, felteszünk egy monokrom szüros szemüveget, amelyik kiszüri azt a vakito,am redkivul szük sávot, nem látunk semmit,

Na ez sem igaz,mert a COB ledek többsége ugyanúgy működik mint a fénycső,UV led gerjeszt foszforréteget,ennek az összetételével lehet meleg-hideg fehér spektrumot előállítani.
Lehet visszafelé menni az időben,lehet áramzabáló rossz hatásfokú izzólámpát használni.Azt aláírom,hogy a környezetvédelmi előírások között vannak túlkapások,Pl a fémhalogén fényforrások közel olyan jó hatásfokkal működnek mint a LED,csak ugyebár nehézfémek vannak benne.
tj 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az egy dolog.. De én azt nem értem, a gyártókat mért nem teszi helyre a törvényalkotó a nyilván hazugság miatt...

Tegye fel a kezét, akinek bármilyen gyártmányú LED kibírta a dobozra írt élettartamot.

Nem az összes.. 1, azaz egy darab, a sok millióból..

1

agressiv
agressiv picture
*

Kültéren ajtó felett a klasszik kádár gömbben, hagyományos izzóból évente kettő fogyott minimum, a ledes 4 éve megy....

0

proba
proba picture

Feltettem, bár lehet hosszabb idő volt ráírva 3-4 évnél, de háromból három kiszolgálta a csillárban. ( igaz 1000ft felett volt darabja...)  Aztán szétszedtem megforrasztottam a bevezető szálat, és azóta is működnek. Ráadásul a fényük is jó. Ha akarnak tudnak jót is csinálni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: energiatakarékosság, más nem számít
A napelemeket meg ellehetetlenítik

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Idehaza....

0

Attee
Attee picture
*

Van egy rakat fénycsövem és gyújtóm még, akad pár fojtó is, (még "békebeli" vastag Tungsram csövek, gyújtók, és HAGY fojtók) elég lesz a következő 150 évre...

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az lesz ám csak a bazinagy takarékosság, ha az összes középületben le kell cserélni a fénycsőarmatúrákat meg a halogén reflektorokat, egyem a kis szívét a faszparasztjának, aki kitalálta. 

Monnyuk nagyon nem izgulok emiatt, a villanykörtét is hűdenagyon betiltották, oszt nem csak a lengyelpiac van tele vele a mai napig, hanem még a CBA-ban is kaphatóak tök legálisan. Lesz majd fénycső is valahonnan, ha kell.

3

kferi
kferi picture

Már most is cserélik. Nem kapsz fénycső armatúrát lassan amiben előtét van. Ahol meg újat építenek be ott LED panelt tesznek fel.

Amikor covid kapcsán UV-C csövekhez kellett szereznem akkor nem nagyon volt választék.

0

sanyika45
sanyika45 picture

Magas hőmérsékletű helyre vajon mit lehet majd tenni? Sütőipari látványkemencében 12V-24V-230V halogén izzókat, elektonikus gyújtású T8 fénycsöveket használunk. Vegyünk egy zsákkal hogy kitartson amig a kemence?
 

0

proba
proba picture

Egyszer vezetnék ki a "10 percig" jó lámpákat. Az mekkora könnyebbség lenne a természetnek....

4

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Tudad  hogy ezek a LED lámpák-fényforrások sugároznak elektromágneses terét (smog)a kapcsolòüzemü táp miatt.Kivétel ha egyenáramròl táplálod.Ha asztali lámpába van ledes fényforrás a smog a fejed közelében kihatásal lehet.Márkás  lámpára cseréltem és mégis  zavarta az urh-s müsort a rádioban.A kis fogyasztásnak is megvan az ára.A gyerek iròasztalján levö lápát ellenörizd egy ellemröl táplált rádioval menyire sugároz ha kell cseréld.csak egy ötlet üdv.Jòska

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Láttam már olyat is kisebb teljesítményre, hogy kondi, dióda, másik ágon ellenállás, szűrő elkó, oszt kész. Nem csinál zavart.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a nagyobb baj, ha nem megfelelő színhőmérsékletű(szemre káros) LED-del van szerelve

Bálint

0

kferi
kferi picture

Ha veszel egy régi fénycsövet, higanygőzlámpát, kompakt fénycsövet azokban is át kell alakítani a fény színét. Csak azt már megszoktad. Ráadásul a hagyományos fénycsövek villogtak.

LED kapcsán rengeteg chemtrail szintű baromság terjed. Oda kell figyelni, de ez igaz egy küszöre is ha nem akarsz eltaknyolni.

1

ityvity
ityvity picture

Szia , nem hinném hogy maga a led zavar , inkább az olcsó kapcsolóüzemű táplálás , azt meg lehet fejleszteni , csak akkor már nem lesz olcsó .

0

kferi
kferi picture

Abszolút jó lépés.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: marad a ledes világítás, a szemre való káros hatásával

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

hát nem tudom... Nekem van olyan fénycső szinte napi használatban, vasmagos előtéttel, ami legalább  !30 éve! megy. Még a vastag fénycső.. Fényárama biztos nem olyan, de világít... Műhelyben meg az Osram, meg Philips LED T8 csövek ha 2 évet bírnak, az már csoda..És a fénye is rosszabb, mint a 36W csőé, ami még nem ment tönkre...

Nekem fénycső kiváltásra ez nem jött be.

Másik, hogy a nappaliban g9 izzók kellenek, 24db. De dimmelhető. 1 izzó van benne, mert a többi dimmelhető LED, de ha nincs 1 izzó, akkor vibrál, nem tud mit kezdeni vele az elektronika...

Meg ugye mi lesz a spéci fénycövekkel.. Germicid lámpákkal, UV forrásokkal.. Mert arra nagyon nincs jó LED alternatíva.. Csak "valami"...

A fénycső ok, hogy tartalmaz pici higanyt... De megfelelően gyűjtve bőven könnyebben újrahaszunosítható, mint az elektronikát is tartalmazó műanyag/fém/gumi/polikarbonát/réz/forraszanyag/megbármimás LED vacak... Ezt nem kellene erőltetni...

0

lacoka
lacoka picture

Ledes F csövek fényerőben kb a felét tudják mint egy 36Wos f cső  ezt lumen-ben meg lehet nézni 
sok gyenge ledes csővel találkoztam van amiben egy led szalag van csak beragasztva az üveg csőbe 
jobbak szerintem ahol 2 sor led van egymás mellett átlátszó búrában és alu nyákon vannak a ledek a hűtés miatt

0

kferi
kferi picture

Igen, a gagyik ilyenek. Sajnos azt árulják ezerrel és az embereket ezzel jól átverik.

0

kferi
kferi picture

Már miért ne lenne alternatíva a LED UV fényeknél is. Gyárják, kapható. Nekem nagyon régóta szinte mindenhol LED van. Amelyik normális minőség, az nem ment  tönkre sok éve.  A színnél én mindig melegfehéret választok, mert az emberi szem erre van kitalálva. Amit el szoktak rontani az a megvilágítás mértéke, mert a hidegfehér az nagyon becsapós tud lenni.

Azért azt megnézném, hogy a vén 36W-os fénycső leverné az ugyanennyi teljesítményű LED-et. :) 

De nálam az akvárium világítás is régóta LED, piros, kék illetve fehér elemekkel. Régen fénycső volt, de rengeteget evett.

A dimmelés pedig mindig megoldható, de oda is normális elektronika kell.

Autónál van még amiben halogén van, meg a lehető legmelegebb xenon, illetve a legfiatalabban az LED. A LED-es fényszóró messze lever mindent az út megvilágítás terén.

Persze lehet TV-t is hagyományost használni, de mára szinte mindenki TV-je, monitora az LED háttérvilágítású, de amikor OLED TV-t vettem kicsit izgultam, de sok éve tökéletesen működik.

Azt csak úgymegjegyzem, hogy 1 éve pótolni kellett egy irodánál egy fénycső armatúra panelt. Égen földön nem volt már hagyományos cseredarab. Minek is lenne. LED panel lett helyette.

0

Sponsored links