You are here

Tirisztor vezérlése UJT-vel

13 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture

Üdv mindenkinek . Javítok egy sacra 30-40 éves 1000A háromfázisú galvanizáló egyenirányítót aminek lekopott a neve és egy kis elméleti segítség kellene .
Alap hibát az alkatrészek élkordalosa a panelon. A fémtokos alkatrészeken a rozsdától nem látszik semmi és két tranzisztornak a toknál elrohadt a lába ,de mivel nem tudtam leolvasni tettem bele BC640-et (különben eredeti olyan tokozású volt mint a BC303) és most már működik , de nem lehet levenni nullára feszültséget .
Mivel nem annyira bonyolult az egész panel , így vissza rajzoltam ( a G,Y1 megy a trafóra a V1 , V2 a tirisztorokra ) A P vonalon történik a szabályozás egy potival ami + - 15V közé van kötve és azt kérdezném , hogy hol tudnák beavatkozni , hogy a gyújtást eltoljam 180fok felé ?
A kétbázisú tranzisztor emitterjében lévő kondenzátor érték változtatásával tudom e befolyásolni a gyújtási szöget? Vagy másmilyen tranzisztorral próbálkozzak , esetleg a bázis emitter ellenállások változtatásával.

File attachment: 
Comments
mpisti
mpisti picture

Ha egy fotót feltennél, sokat segítene. Hajdanán a régi munkahelyemen volt galvánüzem, volt ott 300,600,-és 1000A-es áramforrás is. Akkor a szabályzókártyát visszarajzoltam mert kellett a javításhoz. De van hozzá tartalék tirisztormeghajtó kártya is pár db. 2 db kártya volt az áramforrásban egymás mellett, egyik volt a tirisztormeghajtó a másik a +15V/-15V -os táp és a szabályzókártya. Ha az ominózus áramforrás ugyanilyen,-már pedig a mellékelt pdf szerint ilyen lehet- (BHKV típus) akkor tudok segíteni.A feszültséget az ominózus BHKV típusnál 1V alá nem is igazán volt szerencsés levinni mert bizonytalanná vált a gyújtókör működése. Én a szabályzókártyán levő trimmerrel úgy szoktam beállítani hogy 1V alá ne lehessen vele lemenni. Ha a kimeneti feszültség maximuma 10V-os akkor érvényes az 1V-os minimum. Ha 20V-os az áramforrás maximális kimeneti feszültsége akkor a kimeneti feszültségminimumot 1,5V-ra szoktam beállítani. Valahol még a gépkönyve is megvan talán, ha holnap megtalálom felteszem ide a tanyára.

0

ityvity
ityvity picture

Szia , és köszi szépen a felajánlást , nem is mertem rágondolni , hogy valaki a fórumon még találkozót ezzel a csodával , de szerintem u.az a a gépről van szó , csak ezen nincsenek trimerek . Egy 741-es van a másik kártyán ami a P vonalon szabályoz és ez 20V-os lehet a készülék mert javítás közben leakasztottam a kádról és jobb híján egy 24V/60W égőt tettem rá , hogy vizuálisan is lássam hogy szabályoz és 18V mértem rajta . A címke rajta van de savas levegő úgy szét marta hogy csak a kezdő B betűt sikerült beazonosítani a felvezetők fém feje meg olyan korrodált , hogy semmi sem látszik rajtuk. holnap lefényképezem a gépet.
Esetleg nem lehetséges , hogy komolyabban megterhelve jó is volna a kimenő feszültség , mert üzem közben nem próbáltam még ki ?

0

mpisti
mpisti picture

"viszek_BHKV_galvanizalo"- néven a rendezetlenek közt megtalálod a doksit. A doksi tartalmazza azt is,hogy gyárilag mekkora volt a minimális feszültség, amire a gyártó beállította az áramforrást.Én ennél lejjebb mentem vele,mert mi a horganyzásnál 1,5-1,6V-ot használtunk, hogy elkerüljük a horganyzott vas élmegégését. A rajz csak 1 fázisra készült el, de a másik két fázis gyújtóáramköre is teljes mértékben azonos a rajzon levővel.

0

ityvity
ityvity picture

Szia , nagyon szépen köszönöm a rajzot .
Ezt a gépet amit javítok krómozás különböző fázisához haszsályák . Ma próbáltam élesbe és 3V alá nem akart menni . A kezelő azt mondta , hogy ott keltene indulni a szabályozásnak ahol még nincs pezsgés a kádban és azt egy másik táppal (valamilyen kőkarszaki szelénes )próbálva 1V-nál adódott, de most nézem , hogy a gyári adat a BHKV-G-1000/20 min. 4V/50A és nem értem , hogy használták eddig.

0

mpisti
mpisti picture

Ha a rajzot letöltötted, akkor látod hogy a minimális feszültségértéket beállító trimmernek hol kell lennie. A helyette beforrasztott ellenállásokat kiveszed vagy rövidrezárod és egy trimmert teszel be helyette . Azt hiszem a rajzon az értéke is szerepel. Ha kicserélted, akkor úgy állítsd be,hogy a poti letekert állapotában a tirisztorok ne tudjanak parazita gyújtásokat produkálni. Kb. 1,5V-ig gond nélkül lel lehet vinni. Egyébként krómozásnál volt olyan,hogy árnyékolni kellett a krómozandó tárgyat, azért,hogy a csúcshatás ne okozzon megégést.

0

mpisti
mpisti picture

Ok. Akkor előkeresem a rajzot és a gépkönyvet aztán felteszem ide a tanyára.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
Hasonlo elven mukodik az alabbi akkutolto is:

http://amapro.cz/datove_zdroje/ar/konstrukce_ar_2/ar2_444.php

-itt az UJT tranzisztor ket mezei tranzisztorbol van kialakitva.

UDV.:LACI

0

ityvity
ityvity picture

Üdv. Köszönöm szépen és a hozzászólások és ezek szerint úgy értem , hogy a gyújtási szög attól fűig , hogy a félhullám melyik pontján töltődik fel a kondenzátor arra a pontra mikor az UJT ad 1 gyújtó impulzust és ebbe akkor ahogy Oszi11 írja bele szólhat a tranzisztor lezárt állapotában folyó áram is .
Azért érdekes lesz ez , mert szerintem a félhullám felfutása idején 90 fokig bármikor elérheti azt a küszöböt mikor begyújt a tirisztor , de utána már a lefutó részén a kondenzátor nem fog töltődni .
Próbáltam labor tápról tesztelni (a tirisztor ki kellet venni mert az első impulzusnál kinyitott azt úgy maradt ) és a poti állásától függően , szkópal nézve változott az impulzusok száma , de ez nem mondott semmit a gyújtási szögről csak megy-nem teszt .
Gyíklatilag Az a bajom , hogy helyszínen kell javítani azt nem egyszerű ott kisérlrtezni ,(a trafó meg vezérlő tirisztorok benne vannak egy 1m2 olajban ) de majd megpróbálok ki telepedni megfelelő alkatrészekkel .

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

ne labortáppal próbáld, vagy egy teljesítmény hanggenerátorral vagy egy kisebb trafóval, az áramkör működéséhez kell a lüktető egyenfeszültség (egyenirányított nyers színusz), hogy a tirisztor kikapcsolhasson! Optimális esetben a tirisztor a pulzáló szinusz 0V-jánál kapcsol ki, ezzel lehetővé téve az UJT működését. Így szinkronban működve a tirisztor bekapcsolás késletetetése 0-10ms között kell állíthatónak lenni, ezt kell tudnia az UJT-nek. Beállításhoz jól jöhetne egy oszcilloszkóp!

Üdv,
Oszi

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Az UJT az egy RC oszcilátor a megadott rajzon ,amelynek az E-n fürészfog jel van mig a B1-en tü (U)alakú impulzus .A rajzból nem tudom kivenni hogy mi vezérli a pnp tranzisztort ,kapcsol e vagy szabályoz is. Amenyiben a pnp transistor kapcsolóként müködik ugy külömbözö idökben engedélyezi a C töltését és majd a Thy begyujtását.Az UJT osc.frekvenciája nem változik ,szinkronban is marad a pnp tápfeszültségén kapot lüktetö egyenárammal. Szerintem a pnp vezérlésében keresd a hibát.üdv.Jóska

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok!

Ez nem egészen így van! A PNP tranzisztor egy áramgenerátort valósít meg! A +-szal jelölt feszültség mínusz a bázisfeszültség mínusz 0,6V osztva az R5 ellenállással megadja az áramot, ami tölti a C1 kondenzátort. Ha a kondenzátor feszültsége eléri a kétbázisú dióda küszöbfeszültségét az vezetni kezd begyújtja a tirisztort ami begyújtja a vezérelt tirisztorokat. Ha a P feszültség +-szal jelölt feszültséggel egyenlő a PNP tranzisztor lezár a kondenzátorba nem folyik áram és így nem töltődik fel tehát a vezérlés megszűnik. Előfordulhat, hogy a PNP tranzisztornak olyan nagy visszárama van, hogy elég a kondenzátor töltéséhez, ekkor meg kell próbálni egy másik típust! pl.: egy BC212-nek egy nagyságrenddel kisebb a visszárama, mint a BC640-nek szerintem jobb lenne ide.

Üdv,
Oszi

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
.C1 csak a gyújtó impulzus szélességét adja, a fázisszög vezérlő lemaradt a rajzról("A P vonalon történik a szabályozás egy potival ami + - 15V közé van kötve").
Üdv!

0

Sponsored links