You are here

Tizen OS TV nem látja a Synology NAS-t VPN-en keresztül. A helyi kapcsolat meggoldva, köszönet Sakos2-nek!

13 posts / 0 new
Last post
kferi
kferi picture

Sziasztok!

Adott egy Synology NAS. Helyi hálózaton a modern LG TV lát minden filmet. Az öregebb Samsung is.

Egy újabb tizen oprendszerű látja, hogy van NAS, de aztán ott a vége. Mi a fenét kell beállítani.   EZ MEGOLDVA!

Ugyanez továbbfejlesztve. VPN-en keresztül 2 hálózat összekötve látszik minden, a NAS is, de a szintén Samsung tizen nem lát semmit. Gyanítom összefügg a két probléma.

 

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ha a Samba (SMB) megosztással küzdesz, akkor megmondom neked a tutit, mert én már kiseggeltem.

Van a protokollnak három verziója, SMB1, SMB2, SMB3. Az SMB1 kivezetés alatt van, kb. a windows XP volt az utolsó OS, ami nem tudta az újabb verziókat. Mivel túlhaladott protokoll, az újabbak eszközök nem tudják, vagy defaultból nem, csak ha külön engedélyezed valami eldugott menüben. Természetesen a NAS-odon mindent engedélyezni kell, aztán  csatlkozás felépülésekor úgyis megkérdezik egymást az eszközök, hogy mit tudsz, és a legfrissebb közös nevezőn konnektálnak.

De mindez még nem elég! Ugyanis az SMB1-ben használatos windows network discovery protokoll szintén kivezetés alatt van, és az újabb eszközök nem találják meg a többi peert a hálózaton, mint régen. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a NAS-t beállítód, hogy WINS szerverként működjön, a routereden pedig beállítod a DHCP menüben, hogy közölje a kliensekkel, hogy a WINS kérésekkel ő foglalkozik. Sok routerben persze nincs ilyen mező a DHCP kiszolgálónál, ha a tiedben sem, akkor minden gépen, tévén, mindenen kézzel be kell állítanod a WINS servert a hálózati beállításoknál.

Ha ezt mind megcsinálod, akkor minden eszköz fogja látni az összes többi eszközt, és tetszés szerint mozgathatod a file-okat. 

Másfél hétig cumiztam meg gugliztam, mire ennek a tudásnak a birtokába kerültem. :-D

6

kferi
kferi picture

Köszi, az SMB-t így nem próbáltam.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

A synology-n a médiaszerver alkalmazást kell futtatni, mert ez nyújta a DLNA szolgáltatást, amit a tv-k felismernek. Habár az fura, hogy a régebbi tv-k látják a NAS-on lévő filmeket.
Elképzelhető, hogy a NAS-on valamilyen DLNA beállítás nem kompatibilis az új tv-vel.

0

kferi
kferi picture

Természetesen meg a médiaszerver. Ezért látja az LG és az idősebb Samsung. Ez teljesen korrekt.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nézd át a NAS-on a médiaszerver beállításait. Ha jól látom van pl. olyan opció, ami letiltja a hozzáférést az újonnan felbukkanó kliensek felé.
https://kb.synology.com/en-us/DSM/tutorial/How_to_enjoy_multimedia_conte...

Ha minden kötél szakad, tedd fel a Plex-et a NAS-ra. Ahhoz van kliens a tv-n és fényévekkel jobban kezehető és szebb, mint a DLNA felülete.

2

kferi
kferi picture

Feltettem a PLEX-et. Azzal működik, de nagyon nem szerettem bele. Engem nem a felület érdekel, hanem a használhatóság. A plex kliens mindent csinál, de én szeretem tudni mit hol találok, ez meg ajánlgat mindent. Igen van mappa menüje, de abból amikor ma háromszor kilépett és a nejem csúnyán nézett akkor gyorsan a DLNA felületre kapcsoltam. :)

A régebbi rendszerek kértek felhasználót és jelszavat, de a tizen nem kér. Gyanítom ott lesz a hiba. Még megpróbálom a letiltott vendéget visszaállítani, hogy olvasni tudja a nas filmes könyvtárát, de semmi mást.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Ízlések és pofonok. Nekem pl. a fájlneves böngészés a szörnyű. 

DLNA felhasználónév és jelszóról én még nem hallottam. Itt valami nem kerek.
 

0

kferi
kferi picture

Na ez akkor kis segítség. Akkor rosszul emlékszem, hogy valamikor jelszót kért valamelyik TV.

Akkor még bogarászom a médiaszervert, hogy mi a fene baja van.

Be volt pipálva, hogy új eszközt ne engedjen, de a pipát kiszedtem. Viszont mintha a MAC cím alapján nem engedélyezné akkor sem az újabb DHCP címen sem.. Adtam a TV-nek fix címet és engedélyeztem kézzel ezen az IP-n. Hátha.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Be volt pipálva, hogy új eszközt ne engedjen.

Ez elég jól megmagyarázza amit tapasztaltál. Viszont nem gondolom, hogy IP cím alapján azonosítaná a klienseket, tehát nem attól várnám a megjavulást. Szerintem felkerült már egy blacklistre a tv.
Itt nézd meg: 
https://kb.synology.com/en-id/DSM/tutorial/DLNA_not_detect_NAS

0

kferi
kferi picture

Köszönöm. Azzal, hogy mondtad, hogy a DLNA nem kér jelszavat kizökkentettél a kátyúból. Valóban az volt a baj, hogy telefosta minden a DLNA eszköz listát és ezt a TV-t is detektálta a DHCP cimeken, de amikor előszörre letiltotta akkor hiába szedtem ki a tiltás parancsot, már megjegyezte az eszközt és az új IP címen is haragudott rá. MAC cim alapján teszi mert a fix ip visszament a DHCM címre. Most van egy engedélyezett meg egy nem engedélyezett bejegyzés és törölni egyiket se tudom.

Közben kísérleteztem. A hálózatot átváltottam WiFi-re, új DHCP címet kapott  és újra nem látja a NAS-t. Ez nem úgy működik ahogy elképzeltem. A NAS a tiltás kikapcsolása ellenére se engedi fel az új eszközt hanem kézzel kell engedélyezni. Ebből arra következtetek, hogy a TV fix IP esetén működik, DHCP esetén, szélsőséges esetben viszont azt csinál amit akar.

Köszönöm a segítségedet.

Most már csak a VPN kapcsolaton kell átverekedni a DLNA-t.

0

Sakos2
Sakos2 picture

A DLNA VPN-en keresztül nem lesz egyszerű.
https://www.reddit.com/r/HomeNetworking/comments/4bb0vv/upnp_through_ope...
A kommentelő szerint Ethernet tunnelt kell kihúzni, viszont ez azt is jelenti szerintem, hogy a két helyszín közös alhálózatot alkot, közös IP cím tartomány, DHCP szerver, stb. 

0

kferi
kferi picture

Igen keményebb lesz. Itt is van egy cikk róla. https://an0n-r0.medium.com/making-dlna-through-site-to-site-vpn-work-f39...

SSDP-t kell áttuszkolni ahogy nézem. De ezzel sokan szenvednek.

0

Sponsored links