You are here

TL-100 Tornado bicikli töltő

8 posts / 0 new
Last post
Vaki75
Vaki75 picture

Üdvözletem az Uraknak! Segítséget szeretnék kérni, mert megakadtam.
Adott egy ellenütemű kapcsüzemű táp (akksitöltő) TL494-gyel, mely véletlenszerűen eljátssza, hogy nem indul. Ilyenkor teljes életképtelenséget mutat pedig villanyt kap. Eleinte kh.-ra gyanakodtam, ezért átforrasztottam az egészet, de már szinte biztos vagyok benne, nem ez okozza a gondot. Amit megfigyeltem, hogy hibás állapot után - természetesen áramtalanítva - pimeroldali pufferkondi kisütését követően minden alkalommal magához tér. Működés közben hiába vizsgálódom nem találok semmit. A primeroldali elkókat már cseréltem. Hogyan tovább? Köszönöm!

Comments
TZotya
TZotya picture

Helló!
Van egy indító (több száz Kohm) ellenállás nem szakadozik? Gondolom 3842 az IC.

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia!
Nem! Az IC TL494 és LM358. Teszek fel róla képet, hátha valaki ráismer, mert doksi róla az nincs sehol. Kifejezetten az indítás könnyítését szolgáló, szokványos RC tagot nem találok. Van itt a két tranzisztor bázisán 1-1 100K-s ellenállás - éppnek tűnnek, de azért kicserélem rögtön. A gond az, hogy a hibás állapotot nehéz készakarva előidézni... Kb. hetente egyszer hozzák a kütyüt, miközben a bringa naponta töltésre szorul.
:(http://kepfeltoltes.hu/100701/000701_142317_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

a TL494 egy régi fejlesztés, ha úgy tetszik "fapados" vezérlő, ugyanakkor elég univerzális is. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy nincs semmi indítóellenállás, nincs semmi extra. Ha megkapja a tápot mennie kell. Ellenőrizd le az IC segédtápját 12-es láb, az időzítő RC-tagot 5-ös 6-os láb.
Elég sok trafó van benne, ellenőrizd le a kivezetéseknél a forrasztásokat, ha netán leejtették az első az lesz, hogy ott reped el a fólia vagy a forrasztás!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! Az IC-nek természetesen nincs tápfesze, ha a hiba fennáll. Hogy lássátok iderakom a primeroldal vázlatát. http://kepfeltoltes.hu/100701/000701_154632_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Jól sejtem, hogy ennek vezérlés nélkül önrezgőnek kellene lennie?

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Vaki75,

teljes mértékben így van, és ha csak ennyi az egész kapcsolás akkor még szabályozatlan is, mint egy fénycső-inverter! Ezek egy bizonyos terhelésszintig jól működnek, de e felett leáll a rezgés. Mérd meg az ellenállásokat, megnyúltak-e? A bázison lévő elkókat ill. a trafókkal sorba lévő kondenzátort. Ez utóbbi kell az induláshoz, ha megnövekedett az ESR értéke, az okozhat indulási problémát!

Üdv,
Oszi

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia Oszi11!
Mint említettem az elkócserén és az átforrasztáson ill. nagyítós vizsgálaton már túl voltam. Időközben rájöttem, hogy a skiccről lemaradt még egy bázisköri ellenállás az alsó tranzisztornál. A kütyü szekunder oldal felöl van szabályozva tr2 vezérlőtrafón keresztúl. A bekapcsoláskor jelentkező pillanatnyi megszaladás jól látszik a terhelésként használt százasizzón! (48V-os a töltő)
Egyébként köszönöm a hozzászólásokat, mert célt értem. Addig dúrtam a belsejét, míg állandósult a hiba. Meg is találtam a bűnöst egy szakadt 300K-s ellenállás képében. A bázisról a kollektorra menő az, amit már cserélni is akartam első körben. Jók ezek a kék ellenállások... A szakadást sem lehet rajtuk látni, meg a színéből az értékét sem lehet megállapítani. (Ránézésre azt hittem 100K-s, szerencsére szimmetrikus az áramkör és mérni is volt lehetőségem...)

0

Oszi11
Oszi11 picture

Gratulálok! :taps: Sajnos ezek a kínai cuccok tényleg a legolcsóbb, legmegbízhatatlanabb alkatrészeket használják, semmiben nem szabad megbízni! :(

Üdv,
Oszi

0