You are here

Toshiba 3357DD képméret állítás

51 posts / 0 new
Last post
elektrorudi
elektrorudi picture

Tisztelt Uraim!
Még mindíg ezt a CRT TV-t nyűvöm. (Apám 103 centis LG lapos TV-je azóta kuka: gari lejárta után 1 hóppal középen egy piros csík lett. Javíthatalan.)
Azt szeretném kérdezni, hogy a képméretet hogyan lehet állítani? Vízszintesen nagyon szét van húzva a kép (és talán függőlegesen is). A régi TV-knél erre volt a poti hátul, de ugye ezen nincs. Nyilván szoftveresen, szervizmenüből(?) lehet módosítani. De hogyan lehet belépni? (Már, ha tényleg be kell lépni.)

Előre is köszönöm a segítő válaszokat. 
 

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Megkérnék mindenkit térjünk vissza a tv-hez a trolkodás helyett!!!

A rajzon 66-s cső szerepel. Ahhoz írnak 125 voltot.
Igen azt kell megmérni. Elvileg 0 sugáráramnál kell pontosnak lennie, de a műszered mennyire pontos?
A lényeg! Valahol 120~130 között kell lennie és fényerőre sem változhat sokat.
Ha ez pontos, akkor a táp jó.

2

elektrorudi
elektrorudi picture

Nagyon szépen köszönöm. Rengeteget segítettél.
Megmérem analóg műszerrel (nyilván semennyire se pontos, de közelítésnek jó lesz).
Megmérem DMM-el. Talán jobb, de az AC tartalmat nyilván nem látom rajta.
Megmérem szkóppal is. Talán ez lesz a legpontosabb. A +/-5%-ot szerintem biztosan tudja. 

A beállításokat előről kezdtem. Mindent beállítottam az SM szerinti állapotba, majd onnét mozdítottam, ahogy jobbnak láttam a képet.
Érdekes, hogy amikor pl. a csatornákat írja ki egy táblázatban, akkor a betűk élessége változik, az éppen futó műsoranyag tartalmának függvényében. Tehát, amikor világosabb a képtartalom, az adott szövegsor vonalában, akkor ott élesebb a szöveg. Ha sötétebb a képtartalom, akkor elmosódottab a szöveg is. Az alsó negyedben pedig a két oldalról "beszívódik" a kép. Teszek fel majd képet, a sok dumánál többet ér. :-) 
Sajnos csak a jövő héten tudok foglalkozni vele, mert most dolgoznom kell. 
Köszönök minden eddigi segítséget minden kedves Fórumtársnak!  
 

1

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Baj lesz nálad még az impulzus kondikkal is és a sortáp szűrésével.
Emiatt zajos a hangja is, de nem adok több feladatott, majd csak ha előveszed megint. smiley
Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Nem tudom, de ezt EPROM tartalomnak nézném. Vagy nem jót töltöttem le? 

1

frankozéro
frankozéro picture

Ezek nem rajzok!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
A tápfesz az előírt értékű?

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Köszönöm a válaszod.
Nem tudom, nem mértem. A dolog nem újkeletű, évek óta ilyen, csak eddig nem zavart. Most kitettem a laptop képét a TV-re és az ikonok egy része nem látszik. Ezért lett most ez probléma.
Remélem csak elállította az előző tulaj sok-sok éve, és szoftveresen visszatudom állítani.

0

CRC
CRC picture

Ha egyébként a képminőség (fényerő, kontraszt, képélesség, színhelyesség) rendben van, lehet hogy csak a képformátum van elállítva.
A távszabályzóval próbáld megkeresni az ezt kiválasztó menüpontot.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Egyébként mindenrendben van a TV-vel. Nem a képformátummal van a baj. Azt automatikusan váltja, ha egy 4:3 formátum kerülne adásba.
A probléma azzal volt, hogy a képet széthúzták, hogy a torzítás ne látszon. Most sem tökletes még, de lehet, hogy nem is lehet tökéletesre állítani egy CRT képcsövet.
A fő problémám megoldódott azzal, hogy betudtam lépni a szervizmenűbe, és tudtam állítgatni. Ezen felül van egy csomó állítási lehetőség benne, amiről azt sem tudom, hogy micsoda.
Biztos van valahol egy táblázat is, hogy gyári állapotban milyen hexa értékeket állítanak be. (most nyilván ez is el van állítva)
Köszönöm.

0

zsugori
zsugori picture
***

üdv
c5ss

2

elektrorudi
elektrorudi picture

Üdv!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged, sikerült jobbá tenni. Egy órán át szórakoztam vele, de a szélét sehogyan sem sikerült tökéletesen egyenessé tenni. Valószínűleg azért is volt széthúzva, mert így nem látszott annyira a tökéletlensége. Viszont mostmár legalább látszik rajta szinte minden, és ez volt a lényeg.
Még egyszer köszönöm.
üdv:

Rudi 

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv
az már csak pár kondenzátoron múlik
megy ameddig megy

0

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Bocs hogy szólok de a címben is van egy kis hiba.
Üdv.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Igazad van. Bocs. javítottam.enlightened

0

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Köszönjük, más...
Ha még bajlódsz a tv-vel akkor csinálj már egy képet. Abból jobban meglássuk, hogy szervizmenü vagy kondenzátor a hiba, persze az eltérő feszültség se lényegtelen.
Üdv.

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Hi!
Nagyobb hiba, hogy a sortápot nem ellenőrizte. De az ő tévéje. Ő tudja.

0

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Állítólag már csak görbék a szélek, azt meg a szervizmenüben tudná korrigálni.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia,
Nem "már csak", mert hál' Istennek nem volt ennél nagyobb a probléma idáig sem.
Viszont az tény, hogy tökéletesre nem tudom beállítani a görbe széleket.sad 
Elég sok paramétert lehet állítgatni, és paramétereknek egyenként is rengeteg értéket lehet adni. Ha nem is végtelen a lehetőségek száma, de közelít ahhoz.
Azt hiszem, tényleg a tápok és kondenzátorok ellenőrzésével / javításával kellene kezdenem.
A lustaságon kívül, még egy komoly okom van, hogy ne essek neki azonnal:   jártam már úgy sok dologgal, hogy még jobbá, még tökéletessebbé akartam tenni, és közben elhibáztam valamit, és nagyobb kárt csináltam, mint ami hasznot hozott volna a tökéletesítés. Nyilván, ezek az esetek csak az én ügyetlenségemnek tudhatók be, de sajnos tény. Így most már 10x meggondolom, mielőtt még jobbá akarnám tenni azt a valamit. wink     

1

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Bölcs döntés, kellemes ünnepeket.
Ha szép a kép és jó a hangja akkor nem zavaró az a görbület, max kevesebb pia fogy.
Üdv.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia,
Köszönöm és viszont kívánom.

Valóban nem egy 4-8k-s TV, de egyelőre, szerény igényeimnek megfelel. 

...és valóban, igazad van. Nem csak hangulatfokozónak jó, de akár tudatmódosítónak is. blush    De ez csak a műsortól függ, nem a görbülettől...

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ja az e/w korrektor azért is lehet rossz, mert a sortáp nagyobb.
Az meg gyilkolja a csövet.
De az ő tévéje.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Nyilván igazad van, de (bár gyengeáramú villamosmérnök vagyok) a TV javítás is egy olyan dolog, amihez nem értek. Az egy külön szakma / ismeret, aminek nem vagyok birtokában. Szinte fogni kellene a kezemet a művelet során, hogy sikeres legyen a javítás. Ha egyszerűen, kondenzátorok cseréjével orvosolható lenne a probléma, akkor abba talán belevágnék. ESR mérőt már készítettem (a HE oldalán publikátam is a műszert vagy 15 éve), azzal végigmérhetném a kondikat. Idő és elszántság kellene hozzá. De, ahogy magamat ismerem, előbb vennék egy lapos TV-t, minthogy napokat töltsek ezzel. (Mert nekem napokba telne.) Másrészt viszont tényleg szeretném minnél tovább használni ezt a készüléket. Nem véletlen, hogy most vettem hozzá egy HDMI/AV átalakítót. smiley 
Ha már itt tartunk:
Mit tudnék kezdeni azzal a hibával, ha nagyobb a sortáp?
Köszönöm.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Nos.
Sorjában.
Amikor ez a tv készült még nem volt divat a kondik ESR értékét firtatni. Biztosan volt nekik és el is romolhatott, de simán a kapacitásvesztés volt a legeslegjobban jellemző tünet. Illetve az egy-lábasodás.
Mit kellene kezdened, ha nagyobb a sortáp?
Mint írtad elektronikai területen van mérnöki végzettséged. Mi okozhatja a kapcsoló üzemű táp kimeneti feszültségének a megemelkedését!?!
Megfejtés: Valami alkatrész hiba. Megoldás: A hibás alkatrész felderítése és kicserélése a javítás folyamata során.
A hiba detektálása meg méréssel történik. De asszem ilyesmit a főiskolán is tanítanak. Nem?
Sok sikert!

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Igen és nem.
Igen, valóban csak így lehet a problémát megkeresni. Mivel nem vagyok gyakorlott szervizes, ezért nekem az is új, hogy gyakori hiba a kapacitásvesztés a kapcs.üzemű tápokban. Eddig leginkább az ESR megnövekedésével találkoztam. A kapacitásvesztést a 40-50 éves készülékeknél tapasztaltam. MInden esetre, ez leegyszerűsítené a dolgot, mert akár mérés nélkül is cserélhetnék minden kondit. Sok időt lehetne megtakarítani vele. Köszönöm az ötletet.
Nem, ilyet nem tanítanak a főiskolán. Sőt, semmilyen hibakereséssel / javítással kapcsolatos dolgot (nekem) nem tanítottak. 

Jellemző példa a hibakeresési ügyetlenségemre:  amikor éppen olyan munkakörben dolgoztam, az egyik gépnél hibát jeleztek. A hiba: "nem működik a gép". Már-már az IC-ket kezdtem volna méricskélni, mikor valahogy kiderült, hogy a T. gépkezelő benyomta a vészgombot egy pillanatra, ettől állt meg a gép. Egy gyakorlott szervizes ezen jót röhög, vagy sajnálkozik rajtam (vérmérséklettől függően), de biztos, hogy a hibafelmérést éppen ezzel kezdené. Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen emberek is lehetnek. Ez van. Sorry.  

Köszönöm a bíztatást. Talán a két ünnep között rászánom magam. Csak előtte be kell szerezni minden alkatrészt, ami nincs a fiókban, mert a boltok zárva lesznek...  

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Elmesélek egy tanulságos esetet!
Anno az Atheneum nyomdában voltam karbantartó. Kihívtak, hogy nem indul a nyomdagép. A gépmester tajtékzott és követelte tőlem, hogy zérjam rövidre a vészleállító reteszek áramkörét, hogy el tudja indítani a gépsor.
(Maga a nyomdagép kb 20 méter magas és jó ötven méter hosszú és kb 4 méter széles szerkezet volt.)
Megmondtam a gépmesternek, hogy ezt én semmi esetre sem teszem meg... erre elkezdte teleírni a naplót, hogy én "nem vagyok hajlandó a termelést segíteni, stb.."
Közben elkezdtem körbejárni a nyomdagépet, hogy vajon hol maradhatott benyomva egy vészleállító. A gép hátuljánál a vezérlő pulttól nem látható helyen három lakatos kolléga épp a nyomómű egyik hengerét szerelték. Csapágyat, stb-t cseréltek. Nyakik benne voltak a gépben. Képzeld mi lett volna, ha elindítom a gépeket! Biztosan ledarálta volna őket.
Nos vissza mentem és szó nélkül átnéztem a naplót. Ott szerepelt is a mechanikus karbantartás. Erre én is beleírtam a véleményemet, hogy például a gépmester menjen füvet nyírni, mert arra talán még alkalmazható.
A vége az lett, hogy kirúgták azt a gépmestert. Hát ennyit a hozzáértéséről. Legalább olvasni tanult volna meg!

Az ügyetlenségedről!:
Miből gondolod, hogy ügyetlen vagy? Egy sortápot simán le lehet mérni. Nem tudom, hogy ebben a tévében mennyi az előírt érték, de az SM tartalmazza. Valószínűleg képcsőfüggő. De 66-s csőnél 140~150 volt körül szokott lenni. Ha gyanúsan több, akkor ott már a táp megszaladt.
Ha a táp megszalad, akkor minden nagyobb feszültséget kap. Első baj a képcsőfűtés. Gyorsabban elhasználódik. A többi fokozat is nagyobb tápról megy és az elkók szintén rosszul tűrik.
A képeltérítés, az E/W fokozat a legérzékenyebb ebből a szempontból. Ott nagyrészt impulzusokat kapnak az elkók és nagyon nem szeretik.

Táp javítás: Ha megszalad, akkor a primerkörben, a visszacsatolásnál az összes kis értékű elkó kuka. Mérés nélkül csere érettek. A szekunder szűrésnél a sortáp szűrő elkó szintén fáradt szokott lenni.
A képeltérítés és az E/W fokozat elkóit is érdemes mindet kicserélni, mert meghálálják.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Aki benne van valamiben, annak minden triviális. Miután nem vagyok TV szervizes (ezt talán már mondtam ;-) ) azt sem tudom, hol ráz? Szóval először egy kapcs.rajz kellene, hogy lássam hol és mit kellene keresnem? Azt sem tudom a fellehető kapcs.rajz milyen részletességű?  Tehát pl. rajta vannak-e fontosabb feszültségértékek, mérőpontok? Vagy az csak egy SM jellegű rajzon vagy vagy hogyan? Először is kellene hozzá egy rajz.
Amikor a kérdést feltettem, eszembe se jutott, hogy idáig fejlődik a dolog. Tényleg azt hittem, hogy kicsit széthúzom, kicsit összenyomom oszt' kész. Eszembe se jutott, hogy áramkörileg / alkatrész szinten is lehet benne hiba. De teljesen logikus amiket írtatok. 20-30 év alatt bizony várható, hogy a kondik elfáradnak.
Jut eszembe:  azt írtam, hogy a hang OK. De... amikor nagy fehér felület van (pl. alul kiírja a műsort, időt) akkor erős brumm is hallatszik a hangszóróból. Ez lehet összefüggésben a kondikkal, illetve a torzítással?
Köszönöm.   

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Fehérnél kerreg a hang: ha scart kábelt használsz és valamiféle set-top boxot, akkor Tv-n lejjebb a hangerőt, a boxon meg feljebb. A kerregés adódhat egy árnyékolatlan, gyenge minőségű scart kábel miatt is.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Köszönöm.
Igen Hirhsmann set-top box van, scart kábellel. Megnyugtató, hogy "csak" ez a baj. Tényleg úgy használom, ahogy mondod:  tv hangerő le, boxon fel. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ennek bizony nem szép tápja van. Már elkezdtem írni a TL431 és optó esetét, mikor inkább belenéztem a rajzba. Egy STR IC, és egy tápfelügyelő hajtja az optót... Reméljük, passzolnak a feszültségek, vagy egy átkondizás megoldja.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Ha jól olvasom, akkor neked van mibe belenézned. :-)
Mielőtt ész nélkül elkezdenék rombolni benne, legalább a kapcs.rajzot meg kellene néznem. Persze olyanom nincs. :-( 
Néztem itt is, de csak két oldalt látok belőle. Egy órai keresgélés után sem találtam letöltési lehetőséget. Vagy letiltott oldalon lenne, vagy 5$-ért adják. Ez még nem is lenne baj, csak nem tudom, hogy tényleg küldik-e? 
A kérdésem az lenne, hogy tudnál-e segíteni a kapcs.rajzban. Köszönömért vagy pénzért is jó lenne, csak legyen meg. Aztán először rajz alapján mérném fel, hogy mit is kellene csinálni?
Előre is köszönöm.
  

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Úgy keresd a rajzot, hogy TOSHIBA C5SS CHASSIS

3

elektrorudi
elektrorudi picture

Hali!
Áááá... nagyon szépen kösznöm! Erre az életben nem jöttem volna rá.
Megvan a holnapi elfoglaltságom. :-)

üdv:

Rudi

0

CRC
CRC picture

Az a helyzet, hogy zsugori kolléga ezt már 12.04. -én  megmutatta. Ő ilyen szűkszavú szokott lenni.
Általában Őneki lehet hinni! Nagyon ritkán téved és nem ír marhaságokat.
https://elektrotanya.com/comment/424703#comment-424703

Egyébként legalább két helyről is letölthető a rajz:
1.  https://tv-remont.info/tv-manual/toshiba/2857db-2857dd-3357db-3357df-48pj6dg-55pj6dg/  (Egyrészt itt letöltheted és láthatod hogy mely típusokban van  azonos chassis
2. Az előbbi ismeretek birtokában akár innen: https://vdocument.in/toshiba-2857db.html
Az az orosz oldal már sokszor segített!

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Bocs, balfék vagyok. :-(   A PDF-et erőltettem, pedig a letöltést kellett volna.
A két mintaoldalt kinyomtattam, abban látszott hogyan kell a szervizmenübe belépni. Ezzel akkor teljesen elégedett is voltam. A kapcsolási rajz igénye nem merült fel. De ahogy a kondik cseréje egyre erősebben, hangsúlyosabban kerül számomra elő, már a kapcs.rajz is kellett volna.
A rajzot nézve..., hát nem is tudom.. :-(  Itt a 125V megléte / nagysága lenne a legfontosabb? Jól értettem?     
Melyik kondik cseréje lenne a legfontosabb? Ha mindet cserélni kell, az elég durva lenne (időben). A kimérésük darabonként még durvább.
Köszönöm.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Most nincs előttem a rajz, de igen, a 125V az egyik legfontosabb. A másik meg a képcső fűtőfeszültsége, de ez utóbbihoz TRE-RMS műszer kell.

Első körben egy jó műszerrel végig kellene mérni a tápegység kimenetén az elkókon a feszültséget. Ha rendben találod, célszerű lenne egy oszcilloszkóppal is végigmérni ezeket a pontokat, mert csak ott látszódik, ha nem megfelelő a szűrése.

0

CRC
CRC picture

A rajzot nézve..., hát nem is tudom.. :-(  Itt a 125V megléte / nagysága lenne a legfontosabb? Jól értettem?     
Melyik kondik cseréje lenne a legfontosabb? Ha mindet cserélni kell, az elég durva lenne (időben). A kimérésük darabonként még durvább.

Ha megengeded, ebbe a látatlanba alkatrészcserés őrületbe nem mennék bele. Isten a tanúm rá hogy ezt soha nem tettem és nem is biztattam rá senkit.
Van az a mondás hogy súgni annak lehet aki tudja a tananyagot, avagy annak lehet jó válaszokat adni aki tud kérdezni.
Leírok néhány szót. Kit melyik érint, mi jellemzi őt, a megfelelőt húzza alá. Részemről nem kell felemelni a tollat.
szerelő, műszerész, technikus, mérnök, szakma, foglalkozás, hivatás, hobbi
Mélyedj el a rendelkezésedre álló dokumentációban, végy igénybe kisegítő anyagokat, könyveket és meglátod milyen felemelő érzés a saját erődből eljutni a megoldáshoz.

2

elektrorudi
elektrorudi picture

Köszönöm a bíztatásod, a mértékletességre intést. Nem szívesen cserélgetnék ész nélkül, én sem vagyok híve. Viszont az biztos, hogyha kiszáradásról van szó, akkor nem csak egy-két kondenzátor van ilyen állapotban. Biztosan vannak olyan alkatrészek, melyeket a szervizes gyakorlat alapján gyakrabban kell cserélni. Erre akartam rákérdezni.
A szakmát már biztosan nem fogom kitanulni ezért az egy TV kedvéért. Különben is van 30-40 év lemaradásom... :-( 
Feladatorientáltan próbálok javítani rajta valamennyit. Épp csak annyit, hogy pár évig még működjön, és (az eredeti célt szem előtt tartva) a laptop képét lássam rajta. 
Ha valami komolyabb baja lenne (nincs kép, stb) biztosan nem kezdenék hibát keresni rajta. A szívem megszakadna, de lecseréném, vennék egy gagyi lapos TV-t, ami nem 30 évig működik, hanem 3 éveg sem. :-(    
Az alkotás örömét nap, mint nap tapasztalom. Tudok neki örülni. :-)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

66-s cső van benne????

0

frankozéro
frankozéro picture

Szia.
Már említettem hogy jó lenne egy fénykép, és akkor nagy eséllyel megmondanánk hogy mi a hiba. Lehet kondi lehet szervizmenü és a fesz eltérés.
A vertikális részt kellene átnézni mérni, de ez csak tipp így látatlanban. Aztán ha magas a sortáp akkor a kép is nagyobb, ha hajlik a kép az lehet szervizmenü stb. 

0

CRC
CRC picture

Jav.    ...orosz ukrán oldal...

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
ismétlés a tudás .....a , ezt is tanulni kell ,mi lehet a szöveg alatt

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia vadmalacka !
Ez jó ? Vagy ez mâs ?

0

CRC
CRC picture

0

frankozéro
frankozéro picture

Nem jó!
Zsugori kolléga már idehozta, keressetek rá.

ui- #424703

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Köszönöm. Már megtaláltam. 
Ügyetlen voltam. :-(

0

varga jano
varga jano picture
*****

Józsi és Dénes ! Nem tőletek kérdeztem !!!

0

CRC
CRC picture

A kolléga által korábban javasolt olvasáshoz egy könyvajánlat: http://users.atw.hu/aisberg/
Ja, és nem vagyok Józsi!

1

frankozéro
frankozéro picture

Ott van a rajz már Zsugori kolléga berakta.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Köszönöm szépen.
Ebből is látszik az "ügyességem".  :-(  :-) 

0

Sponsored links