You are here

TOSHIBA DVD TÁP HIBA

16 posts / 0 new
Last post
pistili
pistili picture

Üdvözlöm a Tanyásokat!
Működés közben a Toshiba DVD -ből enyhe füst szállt fel.Rögtön szétkaptam a készüléket,de semmi nyoma nem volt a füst keletkezésének.Nem láttam égett alkatrészt.A primer oldali biztosíték is épen maradt.A táp panelt kivettem és rákapcsoltam a 220-t.Semmi életjel.A primer oldalon meg volt a 315V.A TNY 267 hibára tippeltem és ki is cseréltem,de a bekapcsolás pillanatában az IC felrobbant.Gondolom más alkatrészek okozhatták az eredeti hibát,ezért kérném a segítséget,melyik alkatrészeket cseréljem még ki.A rajzát megtaláltam a Tanyán.
Előre is köszönöm a segítséget.

Comments
thieringpeti
thieringpeti picture

Sziasztok!

2 db is került hozzám ebből a DVD játékosból, kedves családomnak hála, kb. egyszerre kettőt is vettek. Mindkettő ugyanezzel a hibával szállt el. Unokatesóm szét is szedte, mondta, hogy "csak" a biszti szállt el benne, kicserélte, de kilőtte ismét :-) Az fel se tűnt neki, hogy a TNY267 teteje hiányzik :-)

Amit cseréltem:

- primer körben a 2db nagy elkó, valamint a 10uF / 100V
- primer körben a graetz egyenirányítóban az elszállt diódák (a 4-ből kettő, ami a biszti csere után a csúcsot megkapta)
- primer körben biztonsági alapon a 4.7nF / 1kV kondi (csere: Wima 4.7nF / 1600V Lomextől)
- TNY267
- az egyiknél szét volt égve a primer köri szűrő fojtó (a két nagy elkó között).

Az egyiknél még kicseréltem a szekunder köri elkókat és az optót, de ezek cseréjére ennél a típusnál tapasztalatom szerint nincs szükség.

A hiba oka: a DVD játékost bedugva hagyják készenléti módon, a primer köri puffer elkók pedig lassan kiszáradnak. (a melegedés nyomai látszanak is). Aztán erőlködni kezd a táp, nincs primer köri szűrés (a kiszáradt, magas ESR-ű kondik miatt), a fojtó emiatt telítésbe megy, melegszik. (majd menetzárlatos lesz, leég). A végén a TNY felrobban, ezzel párhuzamosan kimegy a biszti, vagy ha nagyobbra cserélik (mint unokatesóm), akkor az egyébként is menetzárlatos fojtó megy át bisztibe.

A javításhoz tehát amit vegyetek:

- 2 (4) db 1N4007 dióda
- 2 db 4.7uF / 400V elkó (low ESR).
- 1 db 10uF / 100V elkó
- 1 db TNY267
- 1 db 4.7nF / 1.6kV Wima MKP-10 fóliakondenzátor (RM 10.0 mm)
- 1 db tápfojtó (az eredeti értékét nem lehet leolvasni, 330 - 470 uH lehetett talán, bármilyen hasonló méretű fojtó megfelel ide)
- 2A-es lomha bisztosíték. (gyárilag 2A, de 1A-rel is megy, nem lövi ki).

A többi alkatrészt csak akkor kell cserélni, ha zárlatos. (optó, BA159). A szekunder köri elkóknak nem szokott bajuk lenni, mert a DVD többnyire készenlétben van, így azok nincsenek terhelve (annyira).

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezt úgy előzöm meg, hogy beszerelek egy hálózati kapcsolót, így készenlétben sen fogyaszt.(naponta 40-50 Watt).

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Én elsőkörben a primér pufferelkókat cserélném, enzeknek a tápoknak 99%-ban az a bajuk, és viszik a TNY-t...

0

pistili
pistili picture

Szia!
A primer oldali 4,7 mikró 400V-s puffer elkókra gondolsz? Mi füstölhetett először üzem közben,semmmi nyom nincs,pedig valaminek túl kellett melegednie.Elkók nem púposak,meg azok felrobbantak volna.Az IC tok sértetlen.Mi a tipped?
Köszönettel
Pistili

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Először is az IC füstölhetett, nem mindig látszik, néha csak nagyon pici lyukon fuj ki, vagy pont az egyik láb mellett, alig észrevehetően. Igen, a 4,7 mikróra gondolok, kapacitásvesztett, emiatt nyíródik ki az IC, nem kell egyáltalán felrobbannia, vagy púposnak lennie ahhoz, hogy hibás legyen, és ne tudja a ráírt paramétereket...

0

pistili
pistili picture

Szia!
Ezek szerint a legcélszerűbb kicserélni a primer oldali elkókat .Az optót is cseréljem?
Pistili

0

F-Yoci
F-Yoci picture

üdv. nem nagy összeg, úgyhogy ha van rá mód igen, nehogy galibát okozzon + a szekunder oldalon a tl431-et.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

két dolgot tehetsz, szépen kiméregeted az alkatrészeket (kondenzátorokat, kapacitás, esr szivárgás stb.) vagy cserélgeted az alkatrészeket. A kondenzátorokon nem szükségszerűen látszik,hogy hibásak, mint ahogy az elektronikai alkatrészek többségén sem! Az elektronikában mérni kell és következtetni a hibára, és nincs semmi biztosíték rá hogy valóban az a hiba. Sokszor az a paraméter kézi műszerekkel nem is mérhető ami a hibát okozza.
A készülék előtted van, neked kell megjavítani.
Ezek a tápok borzasztó kevés alkatrészből állnak ha mindent cserélsz a primer oldalon, még akkor is megáll a költség 2000Ft alatt és az IC-d már biztonságban van. A szekunderoldali problémákkal ha nincs zárlat akkor a védelem megoldja.
Ezeknél az IC-knél egy belső tápegység állítja elő indításkor a belső tápfeszültséget, ha a tápegység elindul ez lekapcsol. Ha hibásak azok a 4,7uF kondenzátorok, a feszültség lecsökken rajtuk az IC kompenzálja a csökkenést, de ekkor növekszik a kapcsoló tranzisztoron és a puffer kondenzátoron az áram terhelés, ami plusz melegedést okoz. Ez tovább rontja a kondenzátorokat, addig még a védelem meg meg állítja az IC működését, így az IC belső tápegység egyre gyakrabban kényszerül bekapcsolni és mivel 300V-ból állít elő 5.8V-ot ez komoly hőt jelent az IC-nek aminek nincs sok tartaléka ami a hűtés tekintetében és egyszer csak kijön a füst vagy ledobja a tetejét.
Ezeknél a javítás mindig, A primeroldalon lévő elkók mérés nélküli cseréjével kezdődik. A többi alkatrészt meg kell mérni, különös tekintettel a transzformátor primer tekercsével párhuzamosan kötött dióda, ellenállás, kondenzátorból álló hálózat alkatrészeire. Ezeknek az a feladata, hogy a transzformátorban maradt mágneses energiát kinyerje, és ezzel csökkentse a transzformátor primer tekercsében indukálódott feszültséget és így a kapcsoló tranzisztort terhelő feszültséget. Ha ezek az alkatrészek hibásak az IC tönkre megy és a transzformátor is átüthet.
Érdemes a TNY267-et TNY268-ra cserélni, ezzel kicsit növelhetők az IC tartalékai!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

pistili
pistili picture

Szia!
Köszönöm az értékes felvilágosítást.Megmérem az alkatrészeket és a primer oldalon minden alkatrészt kicserélek.Aztán meglátjuk.
Üdvözlettel Pistili

0

pistili
pistili picture

Szia Oszi!
Mindent úgy tettem ,ahogy javasoltad.Mindent kigyomláltam a primer körben és a szekunderben kicseréltem az elkókat.Tökéletesen működik.Nagyon köszönöm az értékes tanácsodat és a magyarázatodat.
Pistili

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

nincs mit, persze elég a hibás alkatrészt cserélni, de ha nem tudjuk eldönteni 100%-ra akkor ez hatásos módszer!

Üdv,
Oszi

0

nogebt
nogebt picture

hi.
először (most már -robbanás után )is a primer oldalon mérd át az ellenállatokat,majd cseréld a kis kondit.
majd mérd meg a szekunder oldali diódákat, kondikat.
magában a táp is dolgozik,tehát kiveheted.
igy már az optó és a tl311 is gyanús lehet-tehát majdnem minden.
volt már olyan hogy a táp puffer miatt tette azt amit tett.

jó szórakozást.
üdv: egon

0

pistili
pistili picture

Szia Egon!
Kicseréltem a primer oldali kondikat és a félvezetőket a szekunder körben az elkókat és jó lett.Köszönöm a segítséged.
Pistili

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Főleg azt a néhány alkatrészt a primerben, / kondikkal kezdeném / mérd meg egyenként! Nem sok! Ha minden OK, akkor utána a szabályozó körrel folytatnám.

Üdv: formasu

0

pistili
pistili picture

Szia Formasu!
Neked is köszönöm a segítséget,Ahogy Egon kollégának is írtam sikerült a műtét.
Pistili

0

Sponsored links