You are here

TOSHIBA TLP 780E projektor 10-20 másodperc után kikpacsol

14 posts / 0 new
Last post
Markhazy
Markhazy picture

Sziasztok

A cégtől kaptam egy hibás TOSHIBA TLP780E típusú projektort.

A hibajelenség:

Bekapcsolás után a lámpa bekapcsol, háttérkép is van (TOSHIBA logo) de 10-20 másodperc elteltével a lámpa kikapcsol, a ventilátorok még mennek, majd mikor lehűlt készülék azok is kikapcsolnak.

Frissítettem a leírást!

Bekapcsolás után, amíg látszik a TOSHIBA logo nem lehet a menübe lépni, nem reagál a MENU gomb megnyomására. (Próbáltak új lámpát tenni bele és a lámpa km számlálóját resetelni de mivel nem lehet a menübe lépni ezért nem tudtam -én sem- megnézni hogy van-e ilyen lehetőség benne. A TOSHIBA készülékeknél előforduló gombkombinációk lenyomása mellett is próbáltam indítani de nem hallottam sípszót a belső hangszóróból ami elvileg jelezné hogy a számláló sikerült nullázni.) Aki a lámpát cserélte benne annak az elmondása alapján a régi lámpával is ugyanezt csinálta mint az újjal. (Most az új lámpa van benne, de megvan hozzá a régi is)

A lámpa kikapcsolása után az ON és a LAMP LED ek pirosan, a FAN LED pedig zölden világít.

A lámpa tápegységének a bemenetén (A fő tápegység pufferén a PFC után) mértem a feszültséget. Üresen 381V majd mikor bekapcsol a lámpa akkor ez leesik 360V - ra. De nem tudom hogy ezek a feszültségértékek megfelelőek-e mivel nincs róla szervizdoksi.

Van ötletetek hogy merre lehetne keresni a hibát?

Köszönöm
M.

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia!
A Service manual szerint a LED-ek  által jelzett hiba kód lámpa vagy ballaszt hibát jelez. Valószínűleg a ballaszt hibát jelez ezért kapcsol ki a projektor. Meg kellene nézni mi váltja ki a hibajelet. A ballaszt csatlakozóján tudod ellenőrizni a hibajelet a vezérlő  csatlakozón.

Üdv,
    Oszi

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Így lett a lámpa időzítő resetelve? Nem biztos, hogy ez a jó, de egy próbát megér.
Elég furmányos!
https://itstillworks.com/how-5753086-reset-toshiba-projector-lamp-timer....

0

Markhazy
Markhazy picture

Igen, pontosan így lett. De a lámpa dobozában van egy kis könyv és az is leírja hogyan kell. Ugyanezt a módszert ismerteti a kis könyv is.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Próbálj ki a lámpádhoz, egy másik projektort! 

0

hifista
hifista picture

Van róla szerviz leírás itt a tanyán is és máshol is - igaz elektromos kapcsolási rajzok nélkül.
Ott az szerepel, hogy a megadott LED állapotok szerint, lámpacsere szükséges, de énszerintem ez akkor lenne igaz, ha a LAMP led pirosan villogna és egyáltalán nem kapcsolna be a lámpa, hidegen sem.
Az 50. oldal alján megadják a lámpa meghajtóra menő PJ6 csatlakozón mérhető feszültségeket.
Ott kimérhető, hogy az 1-es lábon megjelenik-e - a kikapcsolás pillanatában - az a +5Volt, ami a lámpa hibáját jelzi a vezérlésnek.

0

Markhazy
Markhazy picture

Rámértem a PJ6-ra. +5 V van rajta

A projektort teljesen energiamentes állapotból indítva az indítással (hálózati kábel csatlakoztatása a fali aljzatba) egy időben jelenik meg ott a +5V.

Ezt követően megnyomom az on/standby gombot, akkor elindul a lámpa, eltűnik a +5V de pár másodperc után amikor kikapcsol a lámpa, újra megjelenik a +5V feszültség a PJ6 általad említett lábán.

0

hifista
hifista picture

A leírás szerint ez a lámpa meghajtástól a vezérléshez menő jelút, aminek normális lámpaműködés esetén 0 Voltnak kellene lennie, amikor az izzó üzemel, a +5 V a lámpahibát jelzi.
Mielőtt bármi egyéb történne, ismét megkérdezem, hogy a lámpa hűtőventilátora szét lett-e szedve és ki lett-e takarítva?
Nekem ez még mindig tipikus lámpa túlmelegedésnek tűnik.
Ettől még lehet gond a lámpa vezérléssel is, de számomra az kevésbé valószínű.
A javítás idejére vissza kellene tenni a régi lámpáját - megóvandó az újat a tönkremeneteltől, mert az elég drága mulatság.
A következő lépés pedig . szerintem - ennek a hibajelnek a "megkerülése" lenne, mert ha nincs hibajel, világít a lámpa, de óvatosan, mert amennyiben túlmelegszik az izzó, tönkre is mehet!

File csatolás: 

0

Markhazy
Markhazy picture

Az általad írt +5V jel a következők szerint alakul A hálózati csatlakozó csatlakoztatása után a készülék standby állapotba kerül. Ekkor a PJ6 1 lábán +5V ! van  viszont a lámpa még be sincs kapcsolva, sőt az egész projektor standbyban van.

Az ON gombot megnyomva elindul a Projektor, felkapcsol a lámpa a PJ6 1 lába 0V ra kerül.

kb 15 másodperc után automatikusan kikapcsol a lámpa, és a PJ6 1 lábán újra +5V mérhető.

A hűtőventilátorok mennek, teljes gőzzel és tiszták mert le lettek takarítva.
 

0

hifista
hifista picture

Visszakanyarodva a "fixa ideámhoz" a mellékelt képen Z100 INTAKE FAN2-vel jelölt ventilátorról lenne szó, azt kellene szétszedni és a lapátokat megpucolni.
Szóba jöhet még a tápot és a lámpa elektronikáját hűtő ventilátor is ( bal felső sarok).
A mérés azt igazolja, hogy a lámpa elektronika küld tiltó jelet a vezérlésnek, a lámpa üzeme közbeni + 5V a hibajel, csak azt nem tudni, hogy az miből ered.
Abból kiindulva, hogy, a lámpa hidegen begyújt, azt valószínűsítem, hogy a lámpa vezérlés jó, de valamitől túlmelegszik és letilt, ezért gyanakszom a hűtésre.

 

File csatolás: 

0

Markhazy
Markhazy picture

Ne haragudj, de annyi lemaradt a leírásomból hogy új lámpa is lett bele téve és azért próbáltam a lámpa számlálóját resetelni. A leírt dolgokat új lámpával csinálja, viszont úgy hogy a lámpa számlálót nem tudtam resetelni sem menüből (nem tudtam belépni) sem pedig a lámpa utasításában megadott (gombkombinációkkal) szerint. Aki a lámpát cserélte benne annak az elmondása alapján a régi lámpával is ugyanezt csinálja.

A PJ6 csatlakozót megnézem ma.

0

hifista
hifista picture

Az előttem szólóhoz hasonlóan, a lámpa hűtőlevegőjének útjába eső alkatrészek alapos takarításával kezdenék - Szűrők, ventilátor.
Szép porréteg tud lerakódni például a ventilátor lapátjaira, így a szállított levegő mennyisége lecsökken és a lámpa túlmelegedés védelme tilt.
Igazi elektroműszerész munka - ecset és porszívó - de első lépésnek mindenképpen ezt javaslom.
Hifista.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Egy alapos tisztítás csodákra képes,érzékelők lőtérben, óvatosan és nem kompresszorral neki rontani.

0

Markhazy
Markhazy picture

Ki lett takarítva előtte.

0

Sponsored links