You are here

Tp link TL-wr740n bridge mod beállitása

15 posts / 0 new
Last post
atis76
atis76 picture

Sziasztok!
Adott a cimben szereplő router.
Hid üzemben szeretném használni /wifi,lan/ kell mind a kettő.
Tehát addig jutottam hogy a wifi tökéletesen megy de utp kábelröl viszont nem müködik.
Egy tvhez kellene a vezetékes net.
Ha resetelve van a router akkor a tv kapcsolatot tud létesiteni vele, viszont ha a routert beállitom bridge módba akkor a tv nem tud kapcsolódni hozzá.
Ezért kérnék egy kis segitséget.

Üdv:atis76

Comments
Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Először a szolgáltatói routerbe közvetlenül dugd be a számítógéped. Itt nézd meg az IP cím tartományt, mert erre szükséged lesz. Start\futtatás ide beírod, hogy cmd és ENTER-t ütsz, bejön egy "DOS" ablak. Itt beütöd, hogy IPCONFIG, ki fogja írni az IP címed és az átjáró (gateway) IP címét. Ez úgy szokott kinézni, hogy 192.168.x.1 mondjuk az átjáró és a te IP címed meg 192.168.x.y. Az x vagy 0, vagy 1, esetleg 2 mindkettőnél, ez fontos, minden eszköznél ennyinek kell lennie. A te IP címed utolsó számjegye 2-255 között valami. Ezeket felírod egy papírra.
Fogod a másodlagos routered, összedugod a gépeddel pl. a LAN1-be (csak ők ketten!). Ha a router alaphelyzetben van, akkor kap a géped egy IP-t (mivel él a DHCP) és a router IP-je lesz az átjáró (gateway), ezt az előzőleg megadott módszerrel tudod megnézni (internet persze nem lesz, de ez ne zavarjon, ez természetes). Ezt az IP-t beütöd a gépeden egy böngészőbe a címsorba, mint a google.hu-t. Bejön a routered menüje, beírod a felhasználónevet és jelszót. Általában rajta van a lészüléken egy matricán az alapértelmezett.
Megkeresed a LAN részt és beírod IP címnek a felírt mintájára pl. a 192.168.x.255-öt, tehát a vége legyen pl. 255, az x pedig amit felírtál (0 vagy 1, vagy 2, de ugyanaz, mint az eredeti rendszerben)!
Aztán megkeresed a DHCP részt ami be van kapcsolva és kikapcsolod. Lehet, hogy közben újraindul a router, ez esetben már az átállított IP-t kell a böngésző címsorában írni és utána tudod a DHCP-t kikapcsolni.
Fogsz egy UTP kábelt és a fő router egyik LAN portából összekötöd a most beállított másodlagos routered egyik LAN portjával.
Elvileg készen vagy.
Ha később állítani akarsz ezen a másodlagoson, pl. wifi, stb...akkor beírod a böngészőbe, hogy 192.168.x.255, az x még mindig a felírt szám és nem egy x betű! Ugyanúgy bejön a menüje és állítgathatod, csak az eddigiekben beállított dolgokhoz ne nyúlj...de alapból lenni szokott wifi, csak ugye illik pár dolgot átállítani rajta.

Ez nem konkrétan neked készült, egy általános részletes leírás.

1

AzzA
AzzA picture
*

Ez tényleg nem neki szól, de azt is nehéz kideriteni ez alapján, hogy kinek.
"Fogsz egy UTP kábelt és a fő router egyik LAN portából összekötöd a most beállított másodlagos routered egyik LAN portjával."
 

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Ja, hogy ő WIFI-n venné és LAN-on adná tovább. Akkor bocs, ez tényleg nem neki szól. Viszonylag kevés router tudja ezt a módot, ami neki kell.
Ha tudnánk, hogy meddig jutott, talán előrébb lennénk.
 

0

atis76
atis76 picture

Sziasztok ! Tehát adott egy huawei telenoros kütyü erről megy wifin a net. Csak egy micro usb s tőltőaljzat van rajta. /adatait a képen láthatjátok/. Nekem meg a másik szobában kellene wifi ill vezetékes net.A vezetékes kellene egy tvhez, a wifi ugymond jelerősitett lenne. Vettem wifi jelerösitö/repeatert tp-link, ill egy kinait is, de az elsö kb 5 órát megy , a második meg kb egy napot és utána ledobják a netet. Ezeken keresztül volt is vezetékes netem addig mig le nem dobták a netet. Azért kinlódok a routertel mert ez stabilan megy nem dobja le a netet.

0

AzzA
AzzA picture
*

Nem az eszköz hibája, nálad dobja el a netet.
Hosszú évek óta használom egy hálózatban  Ezt a TP repeatert meg egy tp routert is, soha egy pillanatra nem dobta el a netet egyik sem.
Szerintem csak rosszul konfigolod a tp-linket.

 

1

atis76
atis76 picture

Szia
Ezekszerint én vagyok a hülye mert nem tudom bekonfigurálni.
Tehát a tp link nél is kiválasztom az adott hálózatot, elfogadja.reboot.... és kész.ugyanez a kinainál is.

Akkor magyarázd el szájbarágosan a beállitásokat , mert hülye vagyok hozzá......

0

AzzA
AzzA picture
*

Mi a helyzet, sikerült megoldani ?

0

AzzA
AzzA picture
*

Ne húzd fel magad, az nem visz előre.
Készíts képeket és oszd meg, hogyan konfigoltad be a routert.

Itt van képekben is a TP link router repeater / bridge beállításaItt meg a  TL-WA850RE


 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az adott routert nem ismerem, de neked leginkább REPEATER módra lenne szükséged (nem bridge-re), ami veszi a jelet és adja is tovább, de közben a lan részen is elérhető.
Amennyiben kompatibilis a készüléked az OPENWRT firmware-kkel, és van benne elég RAM, akkor érdemes lenne azt feltenned rá és szinte bármire képes leszel az eszközzel. Ott egyenként beállítható, hogy milyen jel melyik végponton (wifi, lan1-4) legyen elérhető.

Viszont!!! Amennyiben wifit ismételtetsz, az ront a sebességén! Tehát pl. egy 54M (G) wifi ha ismétlő módba lesz kapcsolva, az mindössze 11M (B) módban/sebességgel fog dolgozni!

Viszont ha úgyis van annyi eszközöd, miért szenvedsz egyetlen darabbal?
A mostani stabil vegye neked a jelet távolról wifin és adja egy LAN kábelre (access point és a tévé), így a wifi sebessége megmarad, akár 150M vagy ha támogatja, akkor 5GHz. A másik router/access pont pedig adja a wifi jelet változatlanul gyors (G, N) sebességgel.

Ezzel még lehet trükközni is, hogy ha azonos névre és jelszóra állítod, akkor egyes eszközök képesek automatikusan váltani a 2 adó között, ám ez pl. egy stream lejátszásakor szakadáshoz tud vezetni, átlag böngészésnél csak 1 oldalfrissítés szükséges, de mindenképp fix IP-ket javaslok, mivel így sokkal gyorsabb a csatlakozás és a leszakadás utáni visszaállás is kevésbé problémás.

De amúgy az accesspoint használata esetén nem a DHCP miatt szakad le folyton??? Ha fix IP-t adsz neki, akkor nem szakadna le, illetve egyes eszközökben lehet "heartbeat"-et kapcsolni, azaz bizonyos időközönként dolgozzon, hogy fenntartsa a kapcsolatot.

0

AzzA
AzzA picture
*

 neked leginkább REPEATER módra lenne szükséged (nem bridge-re),

Mi a különbség a megnevezésen kívül ?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A repeater mindent ismétel (még a zavart is, ezért is működik csak lassabb sebességen), mint egy hangosbemondó, a bridge csak a kért adatot adja tovább (tehát max sebesség marad), mint 2 konzervdoboz egy madzaggal összekötve gyerektelefonként (mást nem zavar a kommunikáció).

Tehát mivel a repeater működése ennyivel egyszerűbb, a beállítása is az. Vannak routerek, amik jelei nem ismételhetők (pl. nálam is van egy Mercury típusú), vagy pl. az upc féle wifree kódolása miatt (felhasználónév/jelszó), amit repeater nem tud kezelni, ilyenkor célszerű a bridge módot választani.

A bridge eredetileg az "adattorlódás" elkerülése végett (ami az repeater folyamatos mindent ismétlő karakterisztikája miatt keletkezik) és a wifi lanra visszakötése miatt van. De ezt egy sima access point, mint access point (funkció) szintén ellátja mindenféle extra beállítás nélkül. És ennek az access point-nak a LAN-ját ha csak 1 van, akkor egy switch-be kötve híd nélkül akár 3 LAN portot is képes kiszolgálni. Ezért is írtam az OpenWRT firmware-t, ugyanis, az erre nyitott eszközök ezzel a firmware-el bárhogyan beállíthatóak.
Pl. nálam egy kínai névtelen router van 1 USB porttal, ami eredetileg egy USB-s modem csatlakozására lett kitalálva, de az adott firmware után képes akár USB-s HDD-t is fájlszerverként kiszolgálni a gépek felé, vagy akár FTP szerverként is működik külső/belső hálózaton (Egy nagy fogyasztású PC-t kiváltva.), de én pl. nyomtatószervernek használom egy USB-s nyomtatót rádugva.

Pont ilyen egyszerűen konfigurálható az összes port rajta, így a WAN-bó lehet LAN is, LAN portok engedélyei egyenként szabályozhatóak.
Több száz kiegészítővel rendelkezik (vpn, reklámblokkoló, opendns, torrent kliens, ...), amiknek csak az eszköz belső memóriája (RAM) szab határt. Ebben 128MB van, de a reklámblokkoló közel 182 ezres adatbázisa legalább 30-40MB-t lefoglal, tehát minél tőbb funkció van telepítve, amihez kell a RAM, annál hamarabb elfogy az új funkcióktól. De vannak olyan FW-k, amik kifejezetten az adott készülékekre készültek (ahogy az enyém is), így ha a TP támogatja és 32-64MB RAM van benne, akkor elfut azon is, csak nem pakolható rá annyi funkció. (A szoftver résznek is van egy meghatározott tárhelye, amire én max még +5MB-os HOSTS fájlt tudtam rátölteni, nagyobb méretet / több adatot felpakolva meghal és nulláról kell kezdeni mindent.)

Tehát az OpenWRT kompatibilis eszköz 1x kiadás, de kinyílik a világ a funkciók előtt. És nem kell neves készülék, csak sok RAM legyen benne!

De külföldi anyagokat is olvashatsz a híd és az ismétlés összehasonlításáról:
https://www.techwalla.com/articles/wireless-bridge-vs-repeater
https://www.rezence.com/wireless-repeater-vs-bridge
https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-bridge-and-repeater

0

AzzA
AzzA picture
*

Értem.. és akkor a TP link routert  repeater vagy bridge módban szeretné használni az aki wifi jelet akar utp-re fordítani ?
Elengedtem.. :D

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ahhoz elég lenne egy fele annyiba kerülő "access point", de ha már routere van, és a másik routerre tud bridge módban kapcsolódni, akkor bridge módban használja.
Vagy vett volna olyan asztali routert, amiben van GSM modul (vagy USB-n csatlakoztatható rá modem) és egyetlen eszközzel lett volna wifije és legalább 4 db LAN portja is.

1

AzzA
AzzA picture
*

Ha megy a wifi, akkor megy az utp -is.
Bridge módban a  router DHCP legyen letiltva, legyen fix ip-je az átjáró pedig annak a routernek az ip-je ami a netet osztja.
És természetesen a bridge router ip cime abban a tartományba legyen mint az osztó router.
És az utp-t véletlenül se a wan portba dugd.

2

Sponsored links