You are here

TR-0469 (EMG 12567) függvénygenerátor hiba (mégsem oldódott meg)

16 posts / 0 new
Last post
Szamizdat
Szamizdat picture

Sziasztok!

A fenti programozható függvény/arbitrary generátor ('89-es EMG műszer) bekapcsoláskor (hideg állapotból) az összes kijelző, ill LED elkezd villogni (pedig van vagy 50), úgy 1-2 perc múlva pedig lefagy, vmi értelmetlen kombinációban. Többszöri ki-be kapcsolás után helyreáll és működik. Azt hittem, párától; napon szárítottam 1 napig, azután egyből működött vagy 2 napig, utána ugyanez, pedig száraz idő volt már. Tápfeszek, setup-aksi jó.(van eredeti gépkönyvem, vagy 2 kiló.) Bent olyan 10-12 hatalmas nyák, tele CMOS és TTL IC-vel. Fogalmam sincs, hol keressem a hibát. Örülnék, ha valaki ismerné, vagy javította, esetleg volt EMG-dolgozó. (Nagyon szeretem és jónak tartom a sajnos, néhai EMG műszereit, csővoltmérőm, szkópom is ilyen.)

Előre is köszönettel: Szamos

Comments
SzG
SzG picture

Milyen sűrűn villognak a LED-ek?

0

Huszár Tibor
Huszár Tibor picture

Szia, érdeklődöm megoldódott e a probléma? Sikerült szerezni gépkönyvet? Én pár éve ennek a testvérkéjét (emg 12574) tettem talpra. Annak a proci kártyáján volt egy buszmeghajtója elszállva.
A melegedést okozhatja tápfesz brumm vagy magas táp. Ezeknél a régi vasak tápjainál 5%tápfesz emelkedést okoz hogy az anno 220vac hálózat helyett ma 235 esetenként 240 vac áll rendelkezésre a falban, attól függően milyen messze van az épülettől a 6/0.4es hálózati trafó. Esetleg próbáld meg egy toroidról lágyan indítani. Én jártam már úgy egy regi Emg 1462vel, hogy a fenti hiba miatt a TTL 5Vdc tápon 5,45V-t mértem. Ennél a tápnál már előfordulhat hogy néhány ic tönkre megy annélkül hogy füstölne főleg régi orosz vagy Ndk s TTLek

Remélem segített.

Üdv
Ibor

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Hozzátenném, hogy nálunk rendszeresen 247,248, de olykor 250V-is előfordul. Az öreg, 220V-os trafók érezhetően melegednek.
Csaba

0

Huszár Tibor
Huszár Tibor picture

Ui: ha kell még proci, nekem van egy működő.

0

Szamizdat
Szamizdat picture

Helló!

Nem, nem oldódott meg. Új foglalat, az ominózus nyák-részlet renoválása, 6x ellenőrizve műszerrel (már majd kifolyt a szemem). IC-cserék, amim volt: stat. RAM (találtam Fujitsu-kat, MB8128, azonos, heuréka!), 8224, 8228, 8279, Tesláról, MEV-ről japánra, de hiába. Csak villog, igaz, most másképpen, és nem csinál semmit. Tehát most 8080-as procit keresek, írtam az alkatrészkeresőbe.
Ja, és azon a nyákon van 8 db EPROM. Le voltak ragasztva sorszámmal, de a kompresszor (lyukgalvánból ón-kifújás) elreptetett vagy 4 cetlit, öreg ragasztás miatt. Közben 120W-os halogén izzó alatt dolgoztam órákat. Van abban annyi UV, hogy elment a program? Vagy 40 centire volt a nyák fölött.

Üdv: Szamos

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ha el is ment, nem ettől a lámpától..

Volt nálam olyan CNC vezérlő, ami évek (talán évtizedek) alatt ment úgy, hogy 27c64-ek szabadon voltak, a gép teteje rácsos volt, bevilágított oda minden. Nap, Fénycső, higanygőz lámpa.. Semmit nem felejtettek el...

Ettől ne tarts.. Nagyon pofán kell azt világítani UV-vel, hogy szenilis legyen.

Azt írtad, melegedett az egyik RAM. Azt nézném meg, mivel vannak közös lábai, de nem hiszem, hogy vitte volna a 8080-at, ha az nem meleg. Nyitott kollektoros kimenetei vannak, ahhoz nagy pofon kell (mondjuk nem 5V) hogy azt elvidd nyaralni..

5V táp nem szűretlen, nem gerjed? A 8080 kavicsa rezeg rendesen, stabilan?

0

Szamizdat
Szamizdat picture

Szia!

Akkor 1. EPROM-ilag megnyugodtam, régi 2716-osok, még nem is C. 2. Tápok rendben, szkóppal nézve, MHz-en is. 3. De igen, melegedtek a CPU és összes perifériái, olyan 50 fok körül, főleg az óragen. és az interrupt-vezérlő (a 8224 és a 8228, cseréltem őket, de akkor is). Viszont a st.RAMok cseréje után egyik sem. Csak más konfig-ban villognak a kijelzők. 4. Kavicsot nem néztem, igazad van, mindjárt hozzálátok. Kösz:

Szamos

0

Szamizdat
Szamizdat picture

Sziasztok, végre megvan a hiba.

A setup-aksi (3 cellás kis NiCd, mint régi PC-kben) elektrolitja kifolyt, bár fesz megvolt. Ez felülről nem látszott, csak mikor kivettem a uP-nyákot. Szépen szétmarta az alatta levő 24 lábú IC foglalatához menő, ill. alatta húzódó alkatrészoldali vékony vezetősávokat, na nem teljesen, csak annyira, hogy bemelegedés után némileg vezessenek.
Szóval: foglalatcsere (forrólevegős cuccal), lyukgalvánok áthidalása, vagy 10-15 vezetősáv pótlása wrap-vezetékkel, ez vár rám a hétvégén. És még nem biztos, hogy az IC túlélte, mert melegedett, és ezt sztatikus CMOS RAM-ok nem szoktak; a mögötte levő másik ugyanilyen IC hideg maradt. (Tud valaki esetleg D449C-2 jelű 2048x8 bites static RAM beszerzési forrást itthon? mert én nem találtam, külföldről meg drága.)
Az egészet azért írtam le, hogy legalább Ti ne járjatok így, rég nem használt készülékekben időnként nézzétek meg az effajta akkukat.

Üdv: Szamos

0

Szamizdat
Szamizdat picture

Sziasztok, köszönöm a tanácsokat, magam is hasonlóképpen gondoltam, de:
ha a cuccban nincs vagy 100 elkó, akkor egy se, leginkább a táp-szűrőket kéne cserélni, ami nem csoda, mert úgy 30 éves MechMűvek gyártmányok. Rájuk mérni szkóppal? Egyébként a (13 közül) legnagyobb és legnehezebben kiszerelhető előlapi nyákon van a 8080-as uP, az ő közvetlen tápellátását kéne megvizsgálni. Vagy "inverz" melegedési probléma? Hidegen vmely alrendszerétől kapott téves állapotjel miatt hülyül meg, ami később a melegedéstől helyreáll? Vagy ő maga, esetleg a foglalata a ludas? Csupa kérdés. Még jó, hogy "hangosan" gondolkodom itt Nektek.

Üdv:Szamos

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Szerettem volna megnézni milyen műszerről van szó, a guglin nem találtam képet. Csatolok egy képet hogy tudjuk milyen szép és komoly műszer. A bemérési és átvételi utasításon kívül nem találtam én sem más információt.
Sikeres hibafeltárást és javítást. Úgy látom hasonló PLL technikát alkalmaz mint az EMG1172 programozható szignál.
üdv nagyis

0

isoram
isoram picture

Szia! "EMG1172 programozható szignál.
"
tökéletes jó kis műszer, csak az ismerje meg intim módon az anyukáját aki azt a kimeneti osztót úgy oldotta meg ahogy!

0

nagyis
nagyis picture

Szia !
Mi a baj vele, a relékkel van gond vagy nem hiteles ?

Esetleg a kattogás zavar ?

0

isoram
isoram picture

Szia!

Azzal kezdjed, a tápokat mérd meg,--ne higgyél a szemednek, a kondi mérésnél--, a szűrő kondikat, elkókat helyből cseréld kim a nyákon is.!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: először portalanítsd, majd alkohollal mosd át a nyákot mindklt oldalon.
A kapcsolókat Kontakt 60-nal tisztísd.
Utána többet tudunk.

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
A bemérési és az átvételi fönn van a tanyán .
Üdv jano http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=emg-12567&kategoria=&kat2=all

0

Sponsored links