You are here

TR-0822/S007, Q02-019, TR-1853/N005 Restaurálása

10 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fotón látható TV kép analizátort megmentettem a kidobástól és szeretném restaurálni. Az összes BNC fekete, a kezelőszervek kh-sak de ez a kisebbik gondom. Az első (Sync. Generator) fiókot bekapcsolva a piros lámpa világít (LED vagy izzó) és a csatikon kijönnek a megfelelő szinkronjelek. Ekkor a teljesítményfelvétele 25W a hálózatból. A második fiókot bekapcsolva (Pattern Generator) azon már nem világít a piros lámpa viszont működik és kijön a kompozit videojel. Ekkor 45W-ra nő a teljesítményfelvétele. És most jön a harmadik fiók (TV Picture Analyzer). Bekapcsolva ezen sem világít a piros lámpa viszont a teljesítményfelvétele megugrik 180W-ra és az első két fiók kimenő jelei összeomlanak. A fiókot kihúzva nem látok rajta égett alkatrészt és zárlatot sem mérek a tápokon. Az egész doboz hátuljában van a tápegység. Szerintem ott lesz a hiba. Rajzot a fiókokról és az egészről sem találtam. Úgy tűnik, hogy a 3. fiók a hálózati feszültséget kapcsolja. Ezek szerint minden fiók külön külön hálózati trafós táppal rendelkezik? Pillanatnyilag nem tudom jobban szétszedni mert hátul az összes csavar bele van törve, ki kell fúrnom. Ismeri valaki ezt a műszert?

Üdv.

File attachment: 
Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A kis, zöld, 10-100uF értékű tantálkondenzátorok szoktak zárlatosak lenni az ilyen HTI-s műszerekben. Még mielőtt nekiesnél a tápnak, tapizd végig az összes ilyet ellenállásmérővel. Sokszor táphidegítésre használják, ez esetben a soros ellenállás is meg szokott nyúlni/szakadni a túlterheléstől.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, főleg a kamerákban használták azokat, de szerintem ez még régebbi korból származik. Van benne néhány tantálkondi de egyik sem zárlatos. Csatolok róla néhány fotót. Ezeket a műanyag BOA-kat nem bontogattam szét, de nem hinném, hogy abban lenne a zárlat. Ha valamely alkatrész 140W-ot fogyasztana az látványos lenne.

A szinkrongenerátor fiók hátulján van egy üveg cső, valami elektroncső féleségre gondoltam mert van fűtése. Aztán rájöttem, hogy az a kvarc kristály. Nem tudom, hogy a fűtésnek a működésben van szerepe vagy csak termikus stabilizálási feladatot lát el. Minden esetre érdekes, én még ilyet nem láttam. Az idősebb szakik biztosan ismerik.

Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Lehet,hogy rossz a kérdés (?) A korabeli félvezetők visszáram növekedése (?)
jano

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nem rossz a kérdés. Biztos, hogy ezek a TTL, OPAMP IC-k nem olyanok mint a maiak és még romlottak is az idő során, de ha ezek az IC-k 140W-ot zabálnának szerintem világítanának is mint a karácsonyfa.

Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

smiley
"Mérnök mér."

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Jogos :) Viszont itt az sem egyszerű. Egyrészt nem látom át. Mérnék én ha tudnám, hogy hol és mit :)
A másik, hogy egy rémálom, mert ha a helyére dugom a fiókot semmihez sem férek hozzá, kihúzva meg nem működik. Biztosan voltak ezekhez szerviz hosszabbító kábelek, vagy toldó fiókok. Még a tápot sem tudom bekapcsolni fiók nélkül, mert azon van a kapcsoló. Csak lefúrom a hátsó csavarokat, hátha sikerül szétszedni a dobozt és a tápot.

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Azért az 5-ös képen látok hármat is. És hogy az egyes modulokban laknak e?
kozakg

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, ezeket leellenőriztem, nem zárlatosak. Amennyire sikerült kinyomozni a tápvonalakat egyiken sincs zárlat a föld és egymás felé sem. Azért egy ilyen BOA-s panelt rajz nélkül javítani... De még rajzzal sem egy leányálom. Kezd megtörni a lelkesedésem :)

Üdv.

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
A Tanyán van a sync. generátorról SM. (orosz nyelvű) de a szokásos részletességű.
 https://elektrotanya.com/tr_0822_s008.djvu/download.html
szerintem csak minimális eltérés van a Te változatodtól ha van egyáltalán.
A tápfeszeket illetően jó kiindulási pontnak. Még ha nem is kártya formában, de szükséged lesz a fiók(ok) csatlakozó(k) kihosszabbítása.
A szükséges csatlakozó párokat  a Tanyán lévő kolllégáktól beszerezheted ha nem volna néked.
A Kontakta gyártmányú 16 pólusú csatl. pár talán még nálam is akad.
kozakg. 

P.s. Egy lengyel oldalról lehet rendelni TR-1853/N005 doksit.
http://www.donatronix.com/cat_41,571

0

Sponsored links