You are here

TR9120 Tápegység nehezen indul, ha terhelve van. Megoldva!

16 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
A TR9120 típusú tápom bekapcsolás után, ha terhelem, letiltogat, majd egy kis idő után elindul, de meglehetősen "morogva. Kis áramnál is, nagy áramnál is A tirisztorok ---szerintem --- jók, szűrés jó. Az igaz, hogy a tirisztorokat vezérlő körben az ellenállások izzanak (az egyik tir-é). Az egyik gate-jén jóval nagyobb jelet látok, mint a másikon. Valamikor már voltam fönn a tanyán ezzel a táppal, és kaptam is rajzot, de sehol nem találom. Tudna valaki segíteni tanáccsal, vagy rajzzal?
Köszönettel:
Attila

Comments
bbgames
bbgames picture

Szervusz,

Teszteld a brummot, a tápot terhelve a fojtó előtt. Ennek 100Hz-esnek és lehetőleg egyforma hullámúnak kell lennie. 50 Hz-nél az egyik tirisztor nem gyújt vagy rossz.
Ha nem a tirisztor, akkor egy picit emelj a "folyási szög" poti beállításán, csak egy leheletnyit állítsd feljebb. A kollektorokon 5-6 V feszültségtöbblet lehet max., a tápot terhelve.

üdv
bbgames

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Attila !
A két tirisztort ohm-mérővel összehasonlítottad? Szerintem amelyiknél izzik a 100ohm a gate körben, az lesz zárlatos.
A 100ohm-al soros dióda nemzárlatos? A Tr2 impulzus trafót jó volna nem megégetni a zárlatos gate körrel!
Ha esetleg nem eredeti tirisztort raknál bele, mind a kettőt cseréld és a vezérlő gate áramuk (érzékenységük) a helyettesítőnek hasonló legyen. Tehetsz akár 16 A-est is csak az Ig feltételnek megfeleljen! Ha csak 400 V-os van, az se baj. :)
Az a baj hogy amit találni hasonló csavaros tokozásút, azok az eredetinél lényegesen érzéketlenebbek, s nem biztos hogy a vezérlés a tápban képes meghajtani. Ha bele tudsz menni abba hogy TO-220 tokozásút tégy be helyettük akkor a HE-Storban a BT151 vagy a BT152-t ajánlanám.
https://www.hestore.hu/prod_10024046.html
https://www.hestore.hu/prod_10034419.html
Laci

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok! (mindenki)
Tirisztorhiba volt. Nem volt csont zárlatos, de mégis hibás volt az egyik. Újakat betéve jól működik a táp. (Persze, az ember telhetetlen, ha terhelem a tápot több amperrel, azért a trafók kissé "morognak".
Köszönöm a segítségeket!
Üdvözlettel:
Attila

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Attila!
Miert nem keresed elöször az adatbazisunkban?
Bocs, de a Jani oldalanak linkelese is ide vezet, a majd 30MB-os SM-re, de va fenn csak rajz is 640KB körül :-)
Kari

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia, Kari!
Oda írtam be először, de "nincs találat" volt a válasz. Segítenél, hogyan keressem? A Jani oldalát nem tudtam (vagy csak elfelejtettem?) Hogyan tudok oda jutni?
Köszönettel:
Attila

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Pedig egyszerű:

Még a pontos név sem kell. A feljövő találatokból, már csak ki tudod választani.

Üdv! Kalex

File csatolás: 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Közben rátaláltam, de nem így, hanem beírtam az egyéni keresésbe, és ott az egyik oldalon akadtam rá a SM-ra. De legalább ott a gép hozzátette, hogy HIKI. Valószínűleg ez hiányzott. A rajz segítségével viszont szinte biztos, hogy mégiscsak a tirisztor lesz a bűnös... (érdekes, hogy ha csak azt írom be, hogy TR9120, most sem talál semmit...)
Köszönöm a segítséget!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Attila!
Gondolom bejentkezve kerested? Irtam kis/nagybetüvel,s Hiki nelkül, de hozza a talalatokat_sztem egy screen shot-al, s geped/beallitasaid adataival, irnod kellene Pihenek, hogy ez a gondod_ mert Tenalad valami maskent fungàl!
Kari

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia, Kari!
Természetesen bejelentkezve. Csak kíváncsiságból az imént megint beírtam a TR9120-at, HIKI nélkül, és most sincs találat. Valószínűleg itt követtem el a hibát, hogy nem írtam be a gyártót.
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:
Attila

0

city217
city217 picture

Szia.
A hiba nálad van! Nézd meg az én linkem /mert tuti letojtad/, abban sincs semmi "hiki" hókuszpók!
De már rajz hegyeid vannak gyerünk dolgozni. :)
De Kalex a nyerő, mert ő még három mosógépet is talált. :) Azért jó lenne ha a "gazda" ennek utána nézne. Én sejtem a titkot, kisbetű/nagybetű.
Gyomlálja még egyáltalán valaki a rajzokat? Mert tényleg egyre borzalmasabb!

Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Bizonyara elkerülte a figyelmed, pedi 2 hsz-ben is iram, de megegyszer leirom; neztem kis&nagybetüvel, s Hikivel, s nelküle is-nekem a 2 rajz mindeg kijön, s esetleg egyebek is hozza_erthetetlen, hogy Attilanak miert nem, ezert javallottam neki, hogy printscreen-el+beallitasi adatokkal irja meg pihenek: hatha tud ellene tenni...
K.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nálam ugyan ez van. Nincs olyan variáció amikor ne jönne fel a két találat. Szóköz vagy alsó vonal akár a típusszámban akár utána, nem számít.
W7 laptopon és Crome. Esetleg mobilról más böngészővel ill. op. rendszerrel máshogy adja elő magát vajon?

Laci

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Termesztesen; prozaian beirtam, hogy "TR9120 Hiki" _mèg müszer kategoriat sem valasztottam, s jön a 2 vaalsz...
Kari

0

city217
city217 picture

0

kattila
kattila picture

0

Sponsored links