You are here

Tudnátok ajánlani füstérzékelőt relés kimenettel 230V-ra vagy Ac kisfeszültégre?

14 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Egy ismerősöm füstérzékelőt szeretne, amivel egy 230-as elszívóventilátort kapcsolna. Ha lehet, kerülném a DC-s tápellátást. Jó lenne, ha közvetlenül tudná kapcsolni a ventilátort. 

Üdv: Jácint

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ne kerüld a DC-t. Megbízható hő és füstérzékelő csak az eredeti tűzjelzőkhöz, illetve a riasztórendszerekhez szerezhető be. A 12V DC előállítása nem egy bonyolult művelet. Tűzjelzős esetén 24V DC a nyerő.

Kalex

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

SZia Kalex!

Ez melyik boltban kapható? Mármint ennyiért.

Megvan! (Delton.hu)

Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Konkrétan az égéstermék érzékelésénél kapcsolja be az (elszívó) ventilátort ?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A kazánházba lenne, ha bármi miatt befelé füst keletkezne (nyitvamarad a kazánajtó, meggyillad valami a kazán mellett, vagy kilyukad a kéménycső), akkor mentesítené a helységet  a füsttől. 

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Ha a kész művet meglátná egy kéményseprő, akkor a kazán használatát a katasztrófavédelem azonnal megtiltaná !
Ők a kázánházakban inkább egy olyan szabadba vezető nyílást szeretnek látni, amelyen keresztül szabadon beáramlik a levegő... 
Egy ismerősöm addig nem kapta meg az új kéményének a használati engedélyét, amíg az üveges ki nem vágott egy "lyukat" a kazánház ablaküvegében.
 
Ha ez a ventilátor esetleg befelé fújná a friss levegőt, a keletkező túlnyomás miatt (zárt ajtónál) a füst a kazán légbeszívó nyílásán keresztül is távozni kényszerülne...vagy nem? 

0

m_stuart
m_stuart picture

Neked írom mert Te vagy akivel mondjuk rá: jó a viszonyom az itt jelen levők közül.
Ha nem tévedek, ez egy vegyes tüzelésű kazán. Ez a füstölés tipikusan szezon eleji, első vagy hosszú idő utáni begyújtáskor előálló jelenség, amit a hideg kémény okoz. Ilyenkor jól égő papírral (fehér újság, hullámkarton) célszerű átmelegíteni a kéményt a huzattal játszva. Ezt sajnos minden kazánnál egyedileg kell kikísérletezni, mikor nem áramlik visszafelé a füst.
Tiszta, nem eldugult (a füstcső bejárata alatt sem nyakig tele) kéménynél normál üzemnél nem szokott füstölni.
Mint írtam, az évi egy két alkalom miatt nem érdemes ennek ekkora feneket keríteni, ha füst van begyújtáskor, ki kell szellőztetni oszt jónapot...

0

Jaca
Jaca picture
****

Igazad van, de ha egy idősebb ember a fejébe vesz valamit,  nehéz lebeszélni róla. Kitalálta, hogy kell neki, én meg vagy megcsinálom biztonságosra, vagy nem vállalom, de akkor megbütyköli valahogy magának, és az még rosszabb, mert jó pálinkája van a bácsinak. Hogy milyen füstöt akar kiszívni, azt nem tudom, felesleges belemenni egy kazán helyes üzemeltetésébe, Ha egy erdélyből érkezett asztalos nem tud jól begyújtani fával, ott már gondok vannak. Nekem meg csak annyit mondott, ha érzékel a füstérzékelő, kapcsolja be az elszívót. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Valóban jogos a felvetés, közben gondolkodtam, és arra jutottam, hogy egy ajtónyitás érzékelőt is mellé tennék. Ha füst van, visítson az érzékelő, de az elszívó csak nyitott ajtónál/ablaknál működhessen. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Ez voltaképpen egy elszívó lenne ?
Hová küldené a ventilátor az égésterméket ?
A kémény 2.-be ? Egy vizszintesen / ferdén elhelyezett csövön keresztül a szabadba ?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Ez szabályozva van .

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ennyire nem bonyolódnék bele. Annyi a szerepe, ha bármiért is visszafüstöl a kazán, akkor kiszívja a helységből a levegőt. Azt persze el fogom mondani a tulajnak, készüljön fel rá, ha nem lesz mellette nyitott ablak, akkor a kazán kéményén kiáramló füstöt is vissza fogja szívni.

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

akkor a kazán kéményén kiáramló füstöt is vissza fogja szívni.

Nem fogja, ha betesz egy automata zsalut.

Kalex

1

Sponsored links