You are here

TV vizsgáló ábrák magyarázatára vagyok kíváncsi

1 post / 0 new
zus
zus picture

Helló ! Kedves kollégák, hozzájutottam egy műszerhez (ez egy Philips PM5662 hullámalak monitor+vektorszkóp), amivel TV vizsgálóábrákat nézegettem. A korábbi tanulmányaim kevéssé domborították ki a témát, csak enciklopédikusan tették. Mivel sosem foglalkoztam az elektronika ezen területével, a mellékelt képeken levő ábrákról szeretnék ezt-azt megtudni. A képeket a megjelenítő műszer előlapján levő feliratoknak megfelelően neveztem el. Az egyes alakzatok pontos neve érdekelne, illetve, hogy mit mértek velük, mire valók ? Cserébe leírom, hogy a kombinált műszer melyik üzemmódjában tudtam előcsalni őket.

Az ábrákat ismerem, de szakirodalom híján, a pontos jelentésüket nem tudom. Amit tudok róluk, azt szándékosan nem írom le, mert tiszta, friss magyarázatokra lenne szükségem.

Csak az ábrák megfelelően pontos megnevezése és feladata érdekel. Az "azt hiszem, hogy..." jellegű válaszok nem. Köszönöm.

Az STD ábra az a gépen a vektorszkóp módban jelent meg. Ez a színtér vektorokat mutatja az N-edik és az N+1-edik sorét. Miért kell az N-edik és az N+1-edik sort egy ábrában ábrázolni ? Azzal mit lehet mérni ?

A +V ábra az a vektorszkóp módban jelenik meg, az STD ábra fele, szerintem az N-edik sor színvektorait mutatja. Ez az ábra mire jó és mit mérnek vele ?

A PAL ábra az a vektorszkóp módban érhető el és két db egymásra vetített +V ábrát takar (legalább is, ez látszik belőle). Ez az ábra mire jó és mit mérnek vele ?

A DG ábra az a hullámalak monitor módban jön elő. Ez a kép itt éppen a 100.0.75.0 színsáv ábrát jeleníti meg akármilyen módban (ha jól emlékszem). Ez az üzemmód mit ábrázol és mire jó, mit mérnek vele ?

A 2V ábra az a hullámalak monitor módban jön elő. Mit ábrázol és mi a feladata, mit mérnek vele ? Ez az ábra nem külön választva is megjeleníthető a gépen (V néven). Miért van különválasztva a vonalsorozat és a láthatóan video jeltartalom ?

A 2H ábra az a hullámalak monitor módban jön elő. Miért kell kettéválasztani a fényesség lépcsőt és a színjelet ? Ezt az ábrát meg lehet kapni egy ábrában is a gépen (H néven), illetve külön-külön is.

PONTOS, SZABATOS, TÖMÖR válaszokat szeretnék kapni a kérdéseimre. Köszönöm szépen. Azt meg, hogy a gépet kalibrálni kéne, meg mennyire pontos, azzal én is tisztában vagyok (semmilyen leírásom nincs a géphez, tehát egyelőre nem tudom kalibrálni). Az ezzel kapcsolatos megjegyzéseket kerüljük. A jelenlegi kérdéseim megválaszolásánál lényegtelenek.