You are here

uher végfok

18 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Egy MA200SM UHER erőművet javítok (2x200W). A gond az, hogy többször cseréltek már benne végfok ic-t STK4050V mégis néhány nap után minden komolyabb meghajtás nélkül elszáll. Ez a végfokic +-90V-ot bír el és most +-82V-ot kap. Rajz szerint +-78V kéne legyen a táp, de a gépet 220V-ra méretezték. Most ugye 230V van és ez az emelkedés okozza a tápfesz ekkora emelkedését. Véleményetek szerint lehet ez a gond?

Comments
rrobert
rrobert picture

Sziasztok
Rendelkezem egy uher um-200 as végfokkal de sehogy nem sikerül szóra bírnom.
Elvileg minden jó csak hang nem jön ki rajta.. aki szerelt vagy tudja hogy mi lehet a hiba forrása várom a tanácsát az ic-n sem látszik semmi mérve is jónak tünik..

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Két tesztet próbálj ki.
Jelet adva a gép bemenetére nézd meg szkóppal az ic bemeneti és kimeneti lábán hol van még jel. Egy tippen azért van. A védelem jelfogója nem húz be. Ha az ic kimenetén csak 1-2volt egyen kijön már megszólal a védelem. Persze ez jó is mert a hatalmás tápfesz miatt pillanat alatt elfüstölne az ic és a hangfal. 1Kohm ellenállással kösd rá a hangszórót ha kísérletezel. Sajnos az új kapható ic fele rossz. Szivárognak és a kimenetük kiül. Csere esetén ezért ne lepődj meg ha nem javul meg. A relét azért ellenőrizd működik e és a kontaktusok záródnak. Nekem 3. ic volt a jó ami működött a HQ-ban vettem és elszomorítottak, hogy sajnos már csak egy utángyártó van aki elég siralmas STK icket gyárt.
Laci

0

perlaci
perlaci picture

Erőt vettem magamon és megcseréltem a két végfok ic. Előtte ugye az új csúnya torzítást mutatott, de működött. Az összes alkatrész cserélve volt.
No az eredmény:
Minden hiba eltűnt, a régi ic is jól működik tehát alkatrészek jók. Benn voltam HQ-nál és a főnöknél rákérdeztem mik a tapasztalatok az STK ic-vel. Sajnos mondta nem tudni honnan származnak mert a feliratokat is hamisítják, hiába veszik megbízható helyről.
Mi lehetett a hiba gőzöm sincs. Valószínű silány utángyártott példányok amik gerjedésre hajlamosak és a másik csatorna fólia vezetékezése vagy alkatrészértékei amik a szórásból adódó eltérésből vannak jobban fekszenek neki. Egy érdekesség még. A régi ic alap melegedése enyhe míg az újnak nulla. Ebből is arra következtetek a belső munkapontok beállítása igen csak esetleges. A kimenetén egyébként 0,2V egyen ül de mégse melegszik tőle ami ugye azt jelenti, hogy az egyik vég tranyó kevésbé nyit ki alapesetben tehát alig van nyugalmi áramuk. Ez szkópon a jelalak belenagyításánál is észre vehető de csak alig láthatóan, de ott van.
Azért biztos ami tuti kapott mindkettő a bemenetére egy 100pf kerámiát gerjedés ellen. Az frekvencia átvitelébe még nem szól bele 25Khz-ig ellenőriztem. A többi lábon lévő szűrőkondik megvannak újak. Remélem sokáig bírják és nem kerül vissza hozzám.

0

delon1
delon1 picture

Szia perlaci!
Ez még nem biztos hogy végeredmény. De már közel vagy hozzá. Most még a járatás van még hátra?!
Amúgy grat!
delon1

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Remélhetőleg ez volt a vége, mert 1 napot szólt és többször ki-be kapcsoltam. Szkóppal néztem nincs e valami furcsaság a kimeneten és a DC szintet is figyeltem. Mindenesetre szép egy erőmű. kár, hogy ma már nem kapni eredeti Sanyó STK ic azzal valószínű nem szenvedtem volna és a kimeneti jel alak is hibátlan lenne.
Egy érdekesség. Ezek az STK hibridek többféle feszültség és torzítási paraméterrel kerültek annó gyártásba. Amit betettem az pont a legnagyobb tápfeszű és a legkisebb torzításúnak kéne lennie. Na ennyit az után gyártottak minőségéről. Szerintem egy fajtát gyártanak a sárgák és minden nap más felirat kerül rá. Így egy hét alatt megvan a teljes választék. :(

0

delon1
delon1 picture

Szia perlaci!
Bízunk benne hogy megmarad.
Én csak azt nem értem (általánosságban) az alkatrészekkel kapcsolatban, hogy hogyan kerülhetnek forgalomba egyáltalán a paramétereknek nem teljesen megfelelő darabok. Elvileg minden gyártósoron szokott lenni egy teszt. Innen vagy tovább megy vagy nem az alkatrész. Szval ha nem 100%-os hogyan mehet tovább???
Vagy a sz@rt is el kell adni???
delon1

0

perlaci
perlaci picture

Egy ismerősöm a fehérvári ipari parkban dolgozott és ott cd játszókat szereltek. A lézeregységek fele rossz volt de olyan olcsón jött 1dollár, hogy így is megérte. Aztán kint járt a vezető kínában megnézni a gyártó üzemet. Ez egy nádkunyhó volt ahol a rizs betakarítások között dolgoztak. Szerinted hajhálóban és szkafanderben a túlnyomásos csíramentes iso szabványban megadott paramétereknek megfelelt a nádfedeles csarnok?
Végellenőrzés az, hogy felraktak e mindent a dzsunkára és elindult a kikötő felé az áru.
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

A nád természetes anyag, nagyon jó légáteresztő és légszűrő képessége van, optimálisan tartja a páratartalmat --> első osztályú helység lézeregységek szereléséhez!
:-)

Üdv: Jácint

0

perlaci
perlaci picture

Hali
És ezt a kis sárgák is tudják?????
Nem tudtam, hogy ennyire magas a műszaki vegyi és fizika tudásuk. Gondolom éjszaka főguru halkan mormolja a tudást és így reggel az egész falu okosabban ébred. :)

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Az én Solton zenekari végfokomban szintén ezek az IC-k vannak, valamint van egy Sharp System 8800-as erölködőm is szintén a STK4050-es IC-kel. Én is megjártam velük, de alaposan! Engem a nagyfrekis gerjedésgátló kondenzátor vitt a jégre többször is. Ezeket a 7-14 és a 10-12 lábak között találod. A Sharpból "gyárilag" kifelejtették. A Solton-ban benne voltak, de éppen ez volt a baj. A Sharp azt csinálta, hogy alapból melegedett, valamikor gondolt egyet, és elkezdett izzani. Olyankor természetesen elszállt sz IC is. Szereltem bele ventillátort is, de az sem segített. Kicseréltem már benne szó szerint minden alkatrészt. Szkóppal nézegetve nem sok minden látszott a kimeneten, csak pár mV "zaj". Már bele is törődtem, hogy ilyen vacak ez az erősítő és kész, nincs mit tenni, el kell adni. De addig halogattam, míg véletlen valahol ráakadtam jó pár STK adatlapjára (kb 12 évvel ezelőtt volt). Gondoltam, mivel vesztenivalóm nem sok volt, beszereltem a kondenzátorokat. Lám csodák csodájára megszűnt az alap melegedés. Azóta használom néha hangosításra is, a 10 év alatt semmi baja sem volt még ezek után!
A másik kis "kedvenc" a Solton végfok! Ez a Sharppal egyidőben került hozzám jelképes 5000Ft-ért. A gazdája azért adta el, mert senki sem tudta megcsinálni. Szabályosan "ette" a hangszórókat. Nekem az volt a tervem vele, hogy a dobozát és a tápját felhasználva építek bele valamit. Miután megvettem, egy fél évig rá sem néztem, aztán elővettem, hogy megnézzem mit is rejt. Nálam is produkálta a hibát. Bekapcsoltam, jééé szól, kb. 3 perc, aztán egy nagy pukkanás a próbahangszórómban (200uF motorindító kondi sorban)és az erősítő védelme azonnal le is kapcsolt. Jól van, végigmértem benne mindent. Minden jó, akkor biztos az IC lesz. Ezzel megint félre tettem. Utána történt velem, hogy egy tuner takarítása közben összetörtem egy 100pF-os kondenzátort. Mivel újat nem találtam, - gondoltam - sebaj, kiveszek egyet a Solton végfokból, mivel úgy is bontás lesz a sorsa. Ki is vettem, és be is építettem a tunerba. Az működött is vagy 10mp-ig, aztán el kezdett pattogni. Nem is foglalkoztam vele először. Aztán egyre zavaróbb lett. Észrevettem, hogy olyankor a hangolásjelző is össze-vissza ugrál. Gondolkodtam, mi lehet, hiszen a takarítás előtt még minden rendben volt vele. Tanácstalan lettem. Ezzel ez is ment félre. Később szereztem ehhez a tunerhez egy hozzá illő erősítőt is. Elővettem - közben szereztem be új kondenzátorokat - tettem bele egy új kondit, mert az előző bontott csak alulról fért el. Nekiestem, hogy megkeressem, mitől recseg. Bekapcsoltam, működik, elkezdtem a tunert újrahangolni, még mindig semmi hiba! El is könyveltem magamban, hogy "magától" megjavult. Erről ennyit! Ezen a sikeren felbátorodva nekiláttam megkeresni, hogy mi a baja a Soltonnak. Beleteszem a kiforrasztott kondenzátor helyére az újat, mivel az eredetit épp nem találtam meg, bekapcsolztam. Tette a dolgát. Eddig is így tette pár percig! A próbajáratás közben el kellett ugranom egy kis időre (amiből közel fél nap lett). Hazaérkezve meglepetten tapasztalom, hogy hibátlanul teszi a dolgát az erősítő! Jéé ennek is használt az állás! Közben valahogy a kezembe került az eredeti kondenzátor. Műszerrel megnézve jó. Visszatettem, és összeszereltem az erősítőt. Rádugom az egyik ládát, szól szépen, aztán 2 perc után egy pukkanás. Onmmérő: a mélysugárzóm meghalt. No ekkor esett le a tantusz: az a ... kondenzátor! Ezen hirtelen felindulva kiszórtam belőle az összes ilyen kondenzátort. Azóta minimum havonta kétszer egyfolytában legalább 8-10 órát van használva teljes kivezérlés mellett.

0

perlaci
perlaci picture

Ismét nekivágtam ennek az erőműnek a javításához, mert sajnos időm engedi.
Végre nem száll el az ic néhány perc alatt. Bemenetére raktam 100pF-et, persze mindkét oldalra, hogy a hangzása egyforma maradjon. Ami még nem tetszik, miért van 180mV ofszethiba a kimeneten terheléstől függetlenül és miért van kis torzítása meghajtástól függetlenül 2Khz felett vizsgálva. A fenti okok Hangszóróval és a nélkül is egyformán jelentkeznek de csak az egyik oldalon ami eddig elszállt. Érdekes, hogy míg a jó rész enyhén melegszik ez a dög teljesen hideg marad. Rámérve a tápok mindenhol egyformák minden passzív elem cserélve. Viszont az ic 7,10 lábain már látható a torzítás. Én pesszimista nézettel arra gondolok ez bizony gyártási hiba lehet, és valószínű eddig is selejteket foghattam ki, mivel semmit nem csináltam csak a bemenetre ráraktam a kondit. Ekkora ofszet hiba egy erősítőnél nem lenne gond de tudtommal az STK 0V ofszettel rendelkeznek.

File csatolás: 

0

delon1
delon1 picture

Szia perlaci!
Egy egyszerű ötlet a végfok ic-d működőképességéről: cseréld fel őket egymással!
Biztosra kiderül hogy az stk-d a hiba vagy külső hiba van?!
delon1

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Gondoltam már rá csak a nyák már mindkét oldalon agyon volt forrasztva így nem nagyon tenném ezt. Bár lehet a kíváncsiság miatt megcsinálom ha más nem hoz változást.
Laci

0

delon1
delon1 picture

Sztem ezzel kezdjél! Sok mindent ki lehet zárni gyorsan! Az idő pénz!
A nyákra pedig vigyázz! Egy szabályozható fűtésű pákával talán nem lesz gond?!
delon1

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasztok.
ExGelkás jó tanácsot adott, de én még műterheléssel is megnézném, mit művel hosszabb időn át, jól felmelegedve.
Azonkívül, ha mindig ugyanaz az oldal pusztul el, érdemes a hozzátartozó passzív alkatrészeket alaposan átnézni / cserélni.
Más: egy Aiwával jártam úgy régebben, hogy a harmadik IC csere után derült ki, hogy a gazdi által szépen összetoldozgatott hangfal vezetékére ha rálépett valaki, már hozhatta is egy újabb IC cserére...

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Perlaci!
dav53- nak igaza van! A mostani hangszóró vezetékek kaphatóak akkora keresztmetszetben is, hogy a végfokok kimeneti csatlakozójába csak mindenféle nyírás-vagdosás után férnek
bele! Találkoztam már olyan álapottal is, hogy a "felesleges"
szanaszét álló elemi szálaktól, olyan szőrös volt a végfok háta, mint egy muff-lon füle. Természetesen ezek bármikor csinálhattak egy-egy kis zárlatot.
Ha megoldható, akkor ellenőrizni kellene a telepítési helyén.

exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Ellenőrizd a táp szimmetriáját, mert ezek nem nagyon tolerálnak
1-2 +-volt eltérésnél többet, Szkóppal ellenőrizd a kimenetet, gerjedést, és dc szintet figyelve. Vezérlés, és műterhelés nélkül!
Ha bár mi disznóságot találsz a kimeneten, akkor az IC 1-2 lábakat tedd le földre, és akkor a kimeneten a dc-nek 0-nak kell lennie.
Mint írtad, már megevett egy ic-t, érdemes a tápszimmetriát hosszabb időn keresztül mérni, igen unalmas, a két multit nézegetni, addig tudsz mást is csinálni.
És egy ehhez hasonló ic képe (belülről)

exGelkás

File csatolás: 

0

Sponsored links