You are here

Univeka műszerrel kapcsolatos kérdés

6 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de lenne egy kérdésem egy most kukázott Univeka URAV147-tel kapcsolatban.

A napokban jutottam hozzá a kérdéses géphez. Szép állapotú, relatíve pontos minden méréstartományban (az 5 kV-ot nem próbáltam ki laugh). Egyetlen hibája van: váltakozó áramot egyáltalán nem mér. Egyenáramot minden méréshatárban mér, de sajnos váltakozóáramot nem. Ezzel kapcsolatban jobban szemügyre vettem a műszert.

A gép alapműszerén láttam az első olyan jelet, amivel még Univekánál nem találkoztam. Az alapműszeren nem lehet csavarhúzóval állítani a mechanikai nullázást. Ez egyelőre kevéssé zavar, mivel vízszintes felületre fektetve a műszert, a mutató pontosan beáll a nullára.  A csavar helyén egy "gumidugó" van.

Aztán óvatosan szétbontottam a műszert és az eredeti Univeka belsőhöz képet 4 helyen találtam látható eltérést. Az eredeti ellenállások helyett ezen a 4 helyen más ellenállások találhatóak. Úgy fest, hogy valaki talán valami javítást (átalakítást ?) próbált eszközölni a gépen valamikor.

A kérdésem igazából az lenne, vagy inkább véleményeket kérdezek: a különféle módosítások vajon mi célt szolgálhatnak a javításon felül ? Miért került be vajon az alapműszeren levő huzalellenállással sorosan egy 51 k (fotón), és vajon miért kerülhetett be a kék színű 600 k a gépbe (fotón) ? Lehetséges, hogy a gép eredeti paraméterein akart valaki változtatni, javítani ?

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: rajzait letöltötted? Kezelési is van a Tanyán
Lehet, hogy átalakították valamilyen más  mérési célra

Bálint

0

zus
zus picture

Szia SzBálint !

Persze, van egy sereg leírásom, meg rajzom a géphez. Inkább arra gondolok, hogy kifejtettek egy vezetéket valahonnan a javítások környezetéből. Ugyanis, az a gyanús, hogy a gép mindent mér, kivéve a váltakozó áramot, de azt konzekvensen, tutira nem méri. Egyik méréshatárban sem. Akár, ha a mérések útvonalában valahol egy szakadás lenne.

Csak míg visszakövetem a vezeték kavalkádban a mérési útvonalat, na az lesz a kihívás.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Mond; latod benne a Kuproxot(cserebogàr)? -gyanus, hogy felmondta a szolgalatot, vagy esetleg kivette valaki...
Kari

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Nem javitani kellett ,mert Amper mérésnél valaki "nagy mágusnak" képzelte magát.

Valaha sok ilyennel találkoztam (Posta,Vasút )  S abból javitottunk amit találtam--vagy "túreszelővel értékre reszeltük "az ellenállásokat? utána körömlak.

Ezek a 100V-s állásban sem birták a hálózati feszt.....meg Ohm,Amper állásban sem...

 

0

zus
zus picture

A fentiek ellenére a gép működik szépen és relatíve pontosan is mér. Kivéve a váltakozóáram mérést. Ott semmilyen méréshatárban nem mér, ha a műszer arcán levő kapcsolót az A~ állásba állítom. De hát azért kérdeztem, mert gondoltam, hogy valaki egyszer paramétereket akart jobbítani talán ? Mindegy.

0