You are here

UpSelec szünetmentes táp

19 posts / 0 new
Last post
tiva77
tiva77 picture

sziasztok

Olyan gond van a fent emlitett szünetmentes táppal hogy ha elmegy a 230V akkor nem kapcsol át akksis üzemmódra . Jelzi a csipogás hogy nincs hálozati fesz de nem kapcsol át. A pontos tipusa :UpSelec USE 305A. Ha esetleg van valakinek erről a tipusról kapcsolási rajza azt megköszönném.

Üdv: Tiva

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Nem akartam egy kérdés miatt új topicot indítani.
A szünetmentes tápokban az aksit fix tápra akasztják, vagy előtétellenálláson keresztül töltik? Azért lenne fontos, mert a kazánomhoz/keringetőszivattyúmhoz most építek egyet, és ezen az egy dolgon megakadtam.

Előre is köszi: Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz jaca!
Az eredeti megoldások tartalmaznak, egy elektronikus akkutöltőt, mely figyeli az aksi aktuális töltöttségi állapotát, és szükség szerint szabályozza a töltőáramot. Ezzel növelve az élettartamot, és csökkentve a feltöltési időt. Azzal kell számolnod, hogy, egy savas akumulátornak a max töltőárama a névleges Ah 10%-nál ideális. Jó erre az áramkorlátozásra(szabályzásra) egy sorbakötött névleges feszültségű izzó is, de jóval lassabb töltéssel kell számolnod.
Szóval nem bízol az elműben:)))
Üdvözlettel:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint.

Ha zselés aksit használsz, minden képpen egy feszültség generátorról töltsd, melynek feszültsége 12V os aksinál 13,5-13,8V legyen.
Ha több, az aksi hamar kiszárad,tönkre megy, ha kevesebb, nem töltődik fel a névleges kapacitására(ekkor is tönkre megy).
A töltő áram kézben tartására tegyél a fesz generátor elé, egy egyszerű áramgenerátort, melynek árama Pl: 4,5Ah-s akkunál 1,3 A.
Bár ezeket az értékeket az akksikon általában feltüntetik.
A két áramkört néhány alkatrészből összedobhatod, és hidd el szükség van erre a "konstrukcióra" a szó szerint folyamatos üzem (már mint a töltés)miatt.
Ha valami kérdésed van még kérdezz nyugodtan, szívesen segítek ha tudok.

Azt tudnod kell, hogy a keringető szivattyúk, a négy szög jelet, eszméletlen melegedéssel, rosszabb esetben le égéssel honorálják, de egy próbát meg ér(természetesen nem az égésre gondolok:))

Üdv Tibi.

Ui: Látom Perlaci te hamarabb lenyomtad a"Beküld"gombot, de hasonlóan látjuk a problémát.

0

perlaci
perlaci picture

Üdv
Nagyon rossz a kérdésed. Gondolj bele ha fix tápon lenne hogyan töltenék. Töltéskor ugye legalább 14.4 volt kell, de kisütéskor ez rögtön leesik jó esetben is 13V köré. És akkor még nem is beszéltünk a töltő és kisütő áram figyeléséről. A jobb szünetmentesek meg még tesztelik is az akkut bizonyos ciklusonként. A kínai gagyik lehet egyszerűek de ott az olcsó akkukat 1-2évenként cserélni is kell. Egy Márkás APC nagyon megbízható és sokáig elmegy, és akkor is időben szól, hogy döglődik az akku. Szerintem tanulmányozz egy ilyen rajzot és vegyél egy használt APC. Új de márkás akkuval évek múltán azon kapod magad, jé ez itt van és még mindig működik. Egy tanács még. Mielőtt megveszed próbáld ki a szivattyú megy e róla, mert az induktív terhelés néha becsapja a szünetmentesek védő áramköreit és letiltanak.
Szia Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat!
A történethez hozzá tartozik, hogy a fűtési rendszerem nem működik keringető nélkül, viszont ha lehet, fával tüzelek, és nem szeretném, ha egy áramszünet miatt felforrna a kazánom (exGelkás, nálunk E-off van, és abban sem bízok). Építettem egy invertert középleágazásos trafóval, és nem teljes kitöltési tényezővel, ami talán közelebb áll a színuszhoz. Egy CBS aksit használok (eredeti kínai), ami egyébként szünetmentesbe való.
Laci, pont ezért kérdeztem, mert én is így tudtam, de az aksira rá van írva, amit Tibi mondott:
Constans voltage charge, Voltage regulation
Standby use:13,5-13,8V
Cycle use : 14,4-15,0V
Initial current: 2,1A MAX
Átnéztem a szünetmentesek rajzait is, és elég széles a paletta a töltés kapcsán.
Tibi, egy 7812 1A-s áramkorlátjában mennyire bízhatok meg (természetesen megemelve a feszt ellenállásosztóval), ha a bemenő fesz 18V?

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint.

Én a helyedben egyáltalán nem bíznék benne.
Már csak azért sem mert, nem "üzemszerű" áram határolónak tervezték.
Találkoztam már hőmegfutott 78xx -el melynek kimenetén kint volt a nyers táp :(
Az IC talpát inkább diódákkal emeld meg stabílabbnak tűnik mint az ell. osztó.
Dobtam össze egy rajzot a töltőről.
Az áram generátorban az R1-el be tudod játszani a töltő áramot.
Kevesebbre válaszd mint az IC védelme (kb:700mA-re) ha több kell, váalassz TO-3 as tokozású 7812 -est (azt hiszem azok többet bírnak).

Üdv Tibi.

File csatolás: 

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Sziasztok!

A 78xx IC-k túláramvédelme szerintem sem erre való, sőt, úgy rémlik nekem, hogy visszahajló karakterisztikájú. Talán még az sem igazán jó, hogy külön teljesítmény-áramkör van az áram- és a feszültségszabályozáshoz.
Egy univerzális megoldás a uA723 IC, áteresztő tranzisztorral, pl. BC301 és BD241 (hűtőbordán) Darlingtonba kötve. Rengeteg kapcsolás található a folyóiratokban és az interneten. Érdemes egy egyszerűbbet választani, amihez nem kell negatív segéd-táp, és 1 IC köré épül az egész (a bonyolultabb kapcsolások 0V-ig leszabályozhatók, és az áramot is egy külön IC figyeli).
Külső potméterrel beállítható a feszültséglimit, és egy néhány tized ohmos ellenállással a töltőáram. Ez utóbbit érdemes kísérletezéssel beállítani (nagyobb ellenállástól kisebb felé haladva). Áramkorlát bemenetet célszerű nem közvetlenül az áramfigyelő ellenállásra kötni, hanem egy 1-2 kOhmos ellenálláson keresztül, és az IC kimenetét a külső tranzisztor bázisára szintén, az IC védelme érdekében. Az áteresztő tranzisztor huzalozása 1-1,5 mm2 Cu összesodorva (gerjedésgátlás).

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Valami hasonlóra gondoltam én is. Ma viszont rápróbáltam a szivattyúra, igen csúnya hangja volt, bár forgott. Bent a melóhelyemen építettem a ketyerét, ott csak ventillátorokkal próbáltam, azok szépen pörögtek. De a kazán mágnesszelepe sem adott ki egészséges hangot. Lehet, hogy kellene építenem egy színuszos invertert? (lehet kapni is, de abban semmi érdekes nincs :-) )Vagy megpörgetek egy villanymotort 50 Hz-en, ami 220-at ad le. Azért foglalkoztat a téma, mert elég szeles helyen lakok, és egy szélgenerátort is üzembe akarok helyezni. Majd... Viszont a gázkazánt jó lenne üzemeltetni áram nélkül is, épp most nézem, hogy a tetőtérben azért keringető nélkül is van fűtés.

Köszönöm szépen az infókat és a segítséget:
Üdv: Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
A keringető szivattyús fűtés, csak az új kor találmánya, régen a teljesen elektronika nélküli időkben, a fa, és széntüzeléses kazánok gravitációs keringetéssel működtek, ezért a kazánok a pincében voltak, minél mélyebben, és a meleg-hideg víz fajsúlykülömbsége végezte a keringetést. A szükséges számításokat nem tudom, de mivel sokáig laktam ilyen házban, és fűteni is soxor befogtak, azt tudom, hogy működik.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint.

Ha már úgyis "nyakig vagy a próbálkozásban", tegyél az invertered 230-as kimenetére párhuzamosan 1-2-3db (sziv. teljesítményétől függően) fénycső armatúrába való 4,2 mikrós fázisjavitó kondit(természetesen mikor a szivattyú is terheli). Ez korrigálni fogja, a "csak" induktív terhelést.
Ha a gázkazánod elektronikus vezérlésű(ionizációs láng őr,némi mikrokontrollerrel fűszerezve), akkor azzal inkább ne kísérletezz, legalább is addig amíg a készüléked nem tűnik "bolond biztos"nak.

Jó szórakozást :)

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezt még megpróbálom. A kazán pedig Termotéka es-20, a legalapabb fapados fajta, aminek csak azért kell villany, hogy bosszantani tudja a tulajt áramszünetben :-) Vagyis egy darab mágnesszelep van benne, hogy lehessen távvezérelni.
Eredetileg a mi rendszerünk is gravitációs volt, csak átépítettük a házat és ezért változtattam meg a rendszert. De, mint ma kiderült, a felső szobákban van fűtés, és ott alszunk majd.
Ha a trafó elé a 12V-ból kapcsolóüzemben színuszt varázsolok, az menne?

Üdv: Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
A szivattyúd ugye nem megy állandóan?
Ha akkor kapcsol be, amikor éppen hőigény van, akkor tulajdonképpen építhetsz egy színuszgenerátort 50Hz-re amit aksiról hajtasz, és feltranszformálod 220V-ra. Az aksit, pedig egy töltővel folyamatosan a hálózati feszkón tartod, így megspórolsz, egy meglehetősen bonyolult átkapcsoló áramkört, és az akudnak is megteremted, a töltés-kisütés ciklust.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mivel utólag lett felrakva a szivattyú, ezért úgy van megoldva, hogy a csövön van egy hőérzékelő, és ha valamelyik kazán felfűt, akkor indítja a keringetőt. (Párhuzamosan van a két kazán). Bonyolult átkapcsoló meg nem kell, mert ha 3 tized másodpercre kihagy a szivattyú, abból még nem lesz baj. A sima színuszgenerátor meg ugye B osztályban működne, ahol valljuk be, kicsi a hatásfok. Én arra gondoltam, hogy egy SG3524-et használok 20kHz-en, és referenciának adok neki színuszjelet. (D osztályú erősítő). Majd a melóhelyemen törpölök rajta, ott van egy kis nyugi, meg tápegység, meg jófajta szkóp, meg alkatrészek is. (Vidiben gyártunk autóelektronikát, máramennyire mostanában igény van...)

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint.

Ha a trafó bemenetére szinuszt küldesz, nyilván a kimeneten is az lessz, bár a trafó áttételén lehet hogy változtatnod kell.
Gondolom az áramkör így bonyolultabb lesz.
Ilyen szinuszos meghajtásút még nem építettem.
Ha ezt a verziót választod, és majd működik, a kapcsolására igényt tartanék.

Üdv Tibi

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Ellenőrizd a beépített akksikat, mert eddig, szinte
mindegyik szünetmentesnek az lett a megoldása, hogy kaptak,
egy új garnitúrát.

exGelkás

0

tiva77
tiva77 picture

hello

Ebben egy akksi van de az ki lett cserélve és azzal is ezt a hibát produkálja.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Ellenőrizd, a reléket, használják mind a két (záró-nyitó)kontaktusukat, nem érdemes a javításukkal kísérletezni, csak rövid távra, a csere a jó megoldás.
exGelkás

0

tiva77
tiva77 picture

hello

A relék ki lettek cserélve benne de még mindig ugyanugy nem müködik .Van benne egy tekercsben egy reed cső azt is kicseréltem de még mindig semmi változás.

0

Sponsored links