You are here

USB pendrive titkosítása

9 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Sziasztok.
Egy ismerősöm talált meg az alábbi problémával.
USB névjegykártyás pendrivén vannak termékekről videó demók amit az ügyfeleinek ad. Mivel ezek oktató anyagok nem szeretné csak úgy terjeszteni. A tanfolyamok igen drágák amiből szemezgetés van rajtuk. (csak,hogy értsétek nem úri huncutság). 
Azt kérte a gyártótól, hogy csak megtekinteni lehessen a videókat lemásolni ne lehessen. Ezt nem tudták megcsinálni.
Emlékeim alapján régebben amikor még nagy dolog volt egy pendrive én is kaptam olyant amit csak megnézni lehetett de sem másolni sem írni nem lehetett. Arra is emlékszem, nem volt jelszó, hanem egy program ült rajta ami ezt megakadályozta. Csak akkor lehetett másra használni, ha teljesen újra formatáltam. Nem volt semmi hardveres trükk csak valami program segítségével oldották meg.
Tudom lehetetlen nincs de nem is ez a cél aki nagyon akarja úgy is lelopja valahogy.
Tudtok e segíteni mivel lehet ezt megoldani.
Köszönettel Laci

Comments
AzzA
AzzA picture

Lent ott van két program neve ami pontosan azz csinálja amit szeretnél.
Többit hagyd a gondolkodókra akik nem tudják mi az a drive lock.
Lenne hajam, égnek állna.

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci
perlaci picture

Sziasztok.
Sajnos itt sem sikerül mindenkinek az olvasás utáni értelmezés.:(
AZZA  nagyon köszönöm a tippeket kipróbálom, Te értetted mi a cél.

Igen mindent lehet másolni még a törött kancsót is! A kérdés mekkora erőfeszítéssel és megéri e.
Anno a VHS műsoros kazettákat is ellátták másolás elleni védelemmel, elég sikeresen. Az emberek 90% nem értette hogyan, és mindenféle misztikumok keltek életre. Akkor videótechnikusként dolgoztam és igen jól kerestem egy ilyen másolásvédett kazetta másolásával. Igaz tudtam mi a védelem módja és megvolt az eszközöm is az elhárítására.
Üdv Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Szomorúan hallom, hogy mi többiek nem értettük meg, hogy mi a célod...ahogy olvasom, bár már ezt is félve, mert még ez sem megy nekünk. :(
Legyen szép napod!

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

küldtem linket.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Az USB pendrive mint meghajtó megjelenik, rajta a tartalommal, tehát ha le lehet játszani a videót, akkor másolni is lehet, az ugyanolyan olvasás művelet.
Mindenképpen kellene hozzá egy program, ami:
- átalakítja a videót egy alapból le nem játszható formátumra és ezt kell feltölteni a pendrive-ra, persze adni kell hozzá lejátszót is, ami mondjuk nézné a pendrive sorozatszámát, vagy valami egyedi azonosítót, ha stimm, akkor visszaalakítja és mehet. Így hiába másolják a lejátszóval együtt, akkor sem menne.
- esetleg ha csak kevésbé ügyesek, akkor elég rejtetté tenni a videó fájlt és a program ezt indítja
- van a Windowsnak telepítő készítője, ahol a végeredmény egy exe, azon belül elég sok mindent lehet csinálni...mint egy önkicsomagolós tömörített állomány, kipakolja amit kell, majd el is indíthatja. Itt lehetne egy jelszavas zip pl...de ide is kéne egy pendrive ellenőrzés, hogy onnan fut-e?
Ha nincs alapból program a gépen, ami le tudja játszani az adott videót, akkor mellé kell rakni egy ingyeneset.
Ha nincs egészen profin megcsinálva, akkor a lejátszás előtt lehet, hogy kattintani is kell, esetleg jogot adni egy-egy műveletre és kis idő is el fog telni közben.
Lehet egyszerűbb lenne kihagyni a pendrive-ot, felrakni valami streamelős oldalra és ahhoz adni kódot. Azt is lehet szedni általában (ha nem DRM védett), de egy sima másolással nem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Másolni már mindent lehet. Ha máshogy nem, akkot bit-to-bit (backup) formában, vagy emulátoron keresztül.
Annó a CD-ket is próbálták másolásvédetté tenni. Megfelelő programmal (CloneCD) az is menthető volt. Ugyanez a DVD esetében AnyDVD program segítségével. De a műsoros videókazetták is védettek voltak. Ezt vagy egy elpiszkált videóval, vagy egy védelem-leszedővel szintén lehetett másolni.
Ha nagyon durva egy CD másolásvédelme, akkor SPDIF-en keresztül kell lejátszani, amit egy SPDIF-en kell rögzíteni és a digitális zenei adat sértetlen (változatlan) és másolásvédetlen lesz.

Ami egyszer olvasásra kerül és bekerül a számítógép memóriájába, azt onnan a memóriából ki is lehet szedni.

Mivel nem futtatható anyagokról van szó (exe), ezért el kell dönteni, hogy csak PC-re legyen-e kompatibilis.
Ha igen, akkor én régen egy olyan szoftvert használtam, ami (szakiknak szintén részben megkerülhető) egy kódot kért induláskor. Értelemszerűen minden érdeklődő más kódot kapna, így ha valahonnan kiszivárogna, a kód alapján beazonosítható.
A kód kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy csak 1x nézheti meg, hogy egy dátumig nézheti csak meg, stb. (a win regisztrációjában tárolja a lejátszási statisztikákat, így kitörölve azt, újra nézhető).

Ez a program egy exe-t készít, amiben benne van a saját lejátszója és a videó is, így max képernyőrögzítéssel lehet lementeni.

Teljesen offline, viszont csak PC-re jó, azaz mac, droid, linux esetében a program nem indítható.

A program neve most nem jut eszembe, de nagyon hasonló (csak kódos) itt is van, bár ez nem véd meg a kóddal együtt továbbadott tartalomtól:
https://www.gilisoft.com/product-free-video-encryptor.htm

Ez már pen-t is tud titkosítani, de a titkosítási infókból nekem az derül ki, hogy javarészt online ellenőrzést használ, így offline gépen a funkciók (pl. egy pen csak 1 gépben működhessen) korlátozottak. Emellett a program áráról nem írnak semmit, de nem ingyenes:
https://videoencryptor.com

A képernyőmentés tiltása sem ér semmit, ha a kimenetet (VGA/HDMI) egy másik géppel rögzíted.

Illetve számolnod kéne azzal is, ha valaki médialejátszóban/TV-n szeretné nézni, hiszen ott bármilyen kódolással nézhetetlenné válik. Tehát el kéne döntened, hogy mennyire akarsz kompatibilis lenni. Pl. egy XP-s win is tudja-e kezelni az adott szoftvert, stb.

Én pl. promo DVD-k esetében a 8.3 fájlnév-formátumot is rendesen kitöltöm, nem zene~1 fájlnéven hagyom, hogy a legrégebbi lejátszókon is jól és értelmezhetően olvasható legyen (egy menetes lassú írást használok legnagyobb kompatibilitással), emellett nem használok flac, ogg, ape és egyéb jobb minőségű audiót, mert az mp3 szinte mindenen lejátszható, az említettek bár jobbak, kevés eszköz támogatja... tehát ilyen téren is gondolj a kompatibilitásra, vagy mielőtt átadod, jelezd, hogy csak az adott gépben (PC, MAC, PI, droid, ...) fog működni és akkor nem kell kompatibilitással foglalkoznod.

Amúgy a pen-t lehet írásvédetté tenni hardveresen flash program segítégével, így formázni sem lehet átlag gépben, csak a flash programmal... de neked nem ez a problémád.
Pontosítanod kéne, hogy mire legyen kompatibilis, kódot akarsz-e használni (ami átadható másnak is, ezáltal terjeszthető az anyag), vagy pl. a pen sorozatszáma lenne a kód (ezt is flasher programmal be lehet állítani más penre, de 1%, aki ért hozzá), ám minden védelem számítógépet követel meg, azaz tévén, projektoron, médialejátszóban használhatatlan lesz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

Tudod mit szoktam ilyen esetekben javasolni és csinálni ?
Behunyom a szemem, valami szépre gondolok, elszámolok ötig és jobbra fent myomok egy X-t
1,2,3,4..x

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

DRPU - USB Data Theft Protection.
GiliSoft USB Lock

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links