You are here

"vagy" kapu 230V-ra, központi ventillátor vezérléséhez

42 posts / 0 new
Last post
bandita
bandita picture

Jóreggelt!

Egy központi ventillátort szeretnék vezérelni úgy, hogy négy helység közül ha bármelyikben felkapcsolják a lámpát induljon el 3 percre. Eddigi ötleteim: Ugye feszültség figyelő relével nem túl kifizetődő. Fogok 4 egyfázisú mágneskapcsolót, mindegyik behúzóját párhuzamosítom az adott helység kapcsolt lámpa áramkörével, a feszültégmentes kontaktusokat párhuzamosítom egy időrelé bemenetén és kész. Ezzel csak annyi a bajom hogy az ilyen vizes helységekben a fázis-nullát szakítják valamiért, és nincs elég vezetéknek hely, csak a kapcsolt fázisokat tudnám kényelmesen kihozni az apartmanból(5x1,5 ugye.), így a relé nullákat muszály lenne bekötni, és ezért nem teljes a galvanikus leválasztás.(relé behúzója a leválasztott oldallal párhuzamos, kivéve a kapcsolt nullát) Hátha van direkt erre a célra valami több bemenetű eszköz, esetleg időrelé, amivel sokkal egyszerűbb dolgom lenne.
Kösz!
Üdv
András

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Én valami törpe feszültségű fényérzékelőt vennék riasztós boltbol, oszt csá. Az mehet a vizesblokkba is, meg bárhova, utána a szellőztető mellé egy törpefeszkós liftrelé, arra egy lépcsőházautomata, és az már rángathatja is a mágneskapcsoló behúzótekercsét.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Találkoztam már ilyen problémával, helyiségenként külön 100 mm-es, időzíthető, zsalus ventilátorokkal oldottam meg, egy közös PVC-csövön.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Na akkor még egyszer. Gyári megoldás, garantáltan működik. Minden vizsgálatnak megfelel.
ELKOÉP RF távvezérlő egységek. Adó: RFIM-20B, vevő: RFSA-11B. Mind a kettő beszerelhető a 65-ös szerelvénydobozba a kapcsolók alá. A vevőét beteheted egy kétsarkú leválasztó kapcsoló alá, így a ventilátor kikapcsolása is megoldott.

Üdv! Kalex

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia András!
Ha van annyi hely a kapcsolók alatt, vagy a kötés dobozokban, esetleg a lámpákban, hogy beszerelj egy-egy kicsi 230V tekercsű relét (pl Omron G2R-1 vagy valami még kisebb) akkor ezeket is kapcsoltathatnád a világítással. Ez után még egy központi időzítőt kellene berakjál, aminek indítását a relék végeznék. Ez plusz két szál vezeték minden helyiségből de lehet 2×0,75 MTL is akár. Így az összes galvanikus leválasztás is meg volna oldva.
Egyik dolog, hogy probléma-e a relének, ha a tekercse és az érintkezője nem ugyanazon fázisról működik?
A másik, hogy ezek lehet párás helyiségek.
Az időrelével szemben viszont követelmény, hogy törpe feszültségű legyen az indításának a vezérlése.
Ez megoldható valami univerzális időrelével + tápegység.
Üdv: Zoli

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia András!

A rádiós megoldáshoz létezik olyan, hogy vezeték nélküli kapucsengő, ami tud legalább 5 különböző sávot.
Ha szerencséd van, és a vizes helységeknek van külön megszakítója, akkor ott tudnád figyelni, hogy van-e rajtuk terhelés, (antiparalell kötött diódákkal optotriakot hajtva, bocs a heveny rajzért). Ha nincs külön megszakító, akkor helységenként egy ilyennel kikapcsolhatod a fázist, és megvan a galvanikus leválasztás is.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az ilyen és hasonló megoldásokra írta Uniman: Magadnak bátran megcsinálhatod, feltehetően ezt úgy teszed hogy nem lesz belőle sem tűz sem egyéb baj. Viszont mint tervezőként és kivitelezőként csak minősített, szabványos megoldásokat részegységeket használhatsz. Ha nem így teszel, bármikor előszedhetnek érte.
Üdv. Laci

0

bandita
bandita picture

Szia!

Ahogy Laci is írja, és Uniman is utalt rá, csak olyan dolgot merek bevállalni, ami gyári, szabványos, és mindenféle szervezet tanusításával rendelkezik, nehogy bármi történjen vagy történhessen, annyit nem ér az egész.
Üdv.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem egészen világos, hogy a legegyszerűbb megoldás miért nem jut senki eszébe? Négy rádiós adó, egy vevő a ventilátornak és van boldogság. Adónak bármilyen faék egyszerűségű is megfelel, csak egy reléérintkezővel kell indítani. Nincs kábelezés, max. kétévente elemcsere.

Üdv! Kalex

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Én spec. gondoltam rá de az sem fáklyás menet. Mivan ha egyszerre teszem aszt három helyen használják a helységet és egyszerre három jelet kap egy vevő? Nem fog menni. Több, jelen esetben 4 vevővel kellene operálni, azok kimeneteit már lehetne párhuzamosítani ha azok relével kapcsolnak. Ezen megoldás árait nem ismerem mivel nem ez a terület a tevékenységem. Itt is fennáll azonban az a helyzet: égve hagyott világítás állandó indító jelet generál az adott helyről.
Üdv. Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem érdekes, hány helyről használják egyszerre, ha monostabil a jel. Amíg ég a villany, megy a ventilátor. Ezt az időt megnyújthatod egy időzítővel. Ekkor az utolsó lekapcsolástól számítódik a késleltetés. Az égve hagyott világítás így is úgy is jelet generál, hacsak nem mozgás(jelenlét) érzékelővel van kombinálva.

Üdv! Kalex

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Végül is igazad van. Legrosszabb esetben az történik hogy folyamatosan bekapcsolva marad a ventilátor. Ez ha nem túl zajos csak az élettartamát rövidíti. Az viszont biztos tesztelésre szorul hogy mit szól a vevő egyszerre két vagy több adó jeléhez, mennyire korrekten kezeli eme helyzetet?
Üdv. Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Két megoldás létezik.
1. Azonos frekvencián ad a két adó, amíg van jel az egyiken, a másikról nem vesz tudomást a vevő.
2. Négycsatornás a vevő, ilyenkor mindegy melyik adó ad, mert csak egy jelet tud egyszerre fogadni és feldolgozni. Amennyiben mégis venné a másik jelet is az sem tragédia.
Persze meg lehet oldani PLC-vel, Smart relével, PIC-el, futárral és egyéb módon is.

Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Egyszerű a megoldás, két időzítő kell. Az egyik a jel indulásától számolva fél-egy óráig hagyja működni. A másik a jel megszűnése után 3-5 percig bekapcsolva tartja.

Üdv: Jácint

0

bandita
bandita picture

Szia!
Ez is megfordult a fejemben, viszont azt még eldönthetem, hogy mennyi plussz vezetéket teszek be a falba, és akkor már inkább valami segédenergia nélküli rendszer lenne célszerű szerintem. Meg egyszerű. Csak előre ki kell találni mert utána már nem lehet módosítani.
Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek szerint még most lesz csak kiépítve a hálózat a falba? Vagyis nem a meglévő rendszert kell megtoldani, hanem az újat megtervezni?

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kapcsolónál egy tekercs sorba a fogyasztóval, bele egy reedkapcsoló, amit elvezetsz az időreléhez, ami lehet lépcsőházi időkapcsoló vagy Ganz időzítő relé

Bálint

File csatolás: 

0

bandita
bandita picture

Szia!

Az, hogy ilyen reed reléket lehetne venni készen, din sineset szabványosat? Vagy ami elfér a 80as kötődobozban, és szabványos? Mert akkor ez lenne a leg egyszerűbb-nagyszerűbb megoldás.
Üdv.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia András !
Nem írtad mellék helységekről van-e szó. Ha igen, a korrekt a személyek mozgásához igazodó megoldás a fix fali kapcsoló helyett mozgás érzékelővel történő kapcsolás felelne meg inkább a célra. Ha égve maradt villanynál lép be valaki a sima kapcsolónál nem indul el a ventilátor. A valamilyen módon kapcsolt fázis elvezetése elégséges a céljaidnak megfelelő vezérléshez. Kész áramkört szerintem nem fogsz találni ilyet. Azt NE feledd hogy a négy kapcsolt fázis származhat akár három különböző fázisról is!!! Ezekből a kapcsolt fázisokból kellene egy kapcsolási "élt" képezni és ezekkel ahogy írod, vagy logika szerint indítani a 3 perces időzítőt mely a ventilátort kapcsolja. Ez utóbbi már beszerezhető. Összefoglalva. nézetem szerint szükséges némi "barkácsolási" hajlam a feladat korrekt megoldásához.
Üdv. Laci

0

bandita
bandita picture

Szia!

Erre gondoltam én is, csak ezek a kis rohadékok nem bírják a párát, és 1-2 évente meghalnak sajnos. Meg picit bonyolítaná a vezetékelést is, a külön kör miatt.
Üdv.

0

feco99
feco99 picture

Hello András !

Létezik ilyen célra gyári eszköz is pl: Mitsubishi Alpha vezérlője.
Ez egy plc ac bemenetekkel és relés kimenetekkel. Funkcióblokkos egyszerű programozhatósággal.
Nem éppen olcsó de elegáns megoldás lenne. Használtan már 15ezer ft táján beszerezhető.

Egy másik ötlet, ha ugyanarról a fázisról üzemelnek a világítótestek akkor egy központi áramfigyelő relével indíthatnád a ventillátort.
Mondjuk ezek az áramrelék sem olcsóak és külön gyári áramváltó kell hozzájuk.

Üdv :
Feri

0

karaj01
karaj01 picture

Üdv
Legegyszerűbben szerintem egy lépcsőház automatával tudod megvalósítani,és akkor minden adott gyári ésnem kell vele bajlódnod.
Krisztián

0

bandita
bandita picture

Szia!

Ezeket is kerestem, de nem találtam több bemeneteset sajnos. Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Andras!
Ha a kapcsolok csak 1-1 AC relet inditanànak, s a kimeneteiket/kontakusaikat parhuzamositod a lepcsöhazi automata egyetlen bemenetèn?
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ismered ezeket az időzítő panelokat? http://ventilatorbolt.hu/vezerles/idozito-timer-d2v2.html
Üdv.: Uniman

0

bandita
bandita picture

Ezen a honlapon jártam először, de nem találtam semmi hasznost sajnos.
Üdv.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Bandita (T.Druszám)!
Mit értesz azon hogy a "fázis-nullát szakítja meg"?Mert, ha - szabálytalanul - a nullát kapcsolgatja, volna egy tippem. Ha a fázist, akkor is használható lenne talán, csak kéne hozzá még egy 230-as relé.(No meg 1-1 szál madzag, persze.)Ami meg az időzítést illeti: lehet kapni valami olyan herkentyűt, ami WC ventillátorok időzítésére szolgál, és ráadásul SCR-es.
A legjobbakat: Thanatos/András

0

bandita
bandita picture

Szia!

Az mit takar, hogy scr-s? Üdv.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, András!
Szilárdtest-relé, magyarul nem klasszikus, mechanikus (azaz egy triac)!
Én egy hasonló gondot - terasz világítás kapcsolgatása sok helyről - a következő képpen oldottam meg: 24V-os relé, kapacitív előtétes, Zeneres táppal. Az egyik nyomógomb öntartásba viszi a relét, a másik meg rövidre zárja, amitől kínjában elenged.A roppant bonyolult elvet esetleg fel lehetne használni az időrelé vezérlésére is.
Sok sikert. kellemes káromkodást! Thanatos/András

0

uniman
uniman picture
***

Hello Thanatos/András! (Ha már az én hozzászólásomhoz fűzted a nem nekem szóló beírásodat)
"fázis-nullát szakítja meg" helyesen= "fázis + nullát szakítja meg", azaz fázist és a nullát is, csak hát a lustaság...

Üdv.: Uniman

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Uniman!
Evidens, én csak azért kérdeztem, mert az általam alkotott herkentyűben számtalan, kettős nyomógombbá átalakított csillárkapcsolót alkalmaztam, amelyek rendre a 0-t kapcsolgatták a berhelményre!
A legjobbakat: Thanatos/András

0

bandita
bandita picture

Kösz a válaszokat. Valôban a fázist és a nullát is megszakitja valamiert ugy remlik hogy vizes helysegekben ket aramkoros kapcsolot hasznalnak. Az az ac bemenetes plc tunik a legjobb megoldasnak lehetoleg gyari megoldast kene hasznalnom. De ha megszakitom a fazis nullat es a magneskapcsolo behuzoja galvanikusan visszakeveri a nullat a korre az szabvanyos lehet ugy? Mert akkor 4 magneskapcsolo plusz idorele es a problema megoldva 15bol.

0

feco99
feco99 picture

Mennyire felel meg a szabványnak a plc-s megoldás azt sajnos nem tudom.
Viszont az AC bemenetek specifikációja azt írja hogy 0,24mA az áramfelvétel és ez egy relés terhelésnek a fele.
Finder 40.61 230V-os relével összehasonlítva. Nnem muszáj mágneskapcsoló szerintem ,mert annak sokkal több áram kell és többet vissza ereszt a lekapcsolt lámpák nullájára.
Az áramvédőkapcsolók 30mA max értéknél kapcsolnak garantáltan. Ehhez képest a 0,24mA /1Mohm(PLC) vagy az 5mA/500Kohm (relé) áramfelvétele nem tűnik soknak.
Ha nem akarsz kockáztatni a szabványosságon akkor az áramfigyelős megoldás ilyen szempontból tiszta.

Feri

0

bandita
bandita picture

Elvileg az áramvédővel semmi gond hiszen csak a fázis ès a nulla kozott folyhatnak áramok.uzemszeruen is.ilyen plct honnan tudok szerezni illetve dines kalapsinre felrakhato es ha igen mennyi helyet foglal? Mindannyiotoknak koszonom a segitseget.

0

feco99
feco99 picture

Az áramvédős dolgot csak az arányok érzékeltetése végett írtam.
Kalapsinre felrakható a plc . 125x90x52mm a méretei /hossz,szélesség,magasság/.
Relés kimenetek 2A-osak.
Programozó szoftver ingyenesen letölthető. Szükséged lesz még egy adatkábelre is. Abból lehet hogy újat kell venned ,mert ritkán láttam eladó használtat belőle.Kb 10-12 ezer lehet az ára.
Érdemes beleruházni,mert a DC-s tipusokhoz is jó és azokkal már akár napkollektor vezérlést is lehet csinálni.
A dc-s tipusokban van analóg bemenet is)
használt plc
szoftver
hardver manual
rövid leirás
Ha új vezérlőt veszel az kb 35-40 ezer Ft lehet.
Én az axicont -nál vettem anno 10 éve,azóta a honlapjukuról el tűntek ezek a mikrovezérlők. A meltrade is forgalmazza.

Feri

0

bandita
bandita picture

Adatkábel nélkül, a saját tasztatúrájáról nem is lehetséges a programozása? A mitsubishi frekvenciaváltóival találkoztam pár éve (e500 talán) de azokat lehetett opciózni egy ilyen kis okos előlappal úgy rémlik. Üdv.

0

feco99
feco99 picture

Lehet programozni a saját kezelőfelületéről.
A laptopról viszont sokkal könnyebb és gyorsabb .
Én max az belső valós idejü óráját szoktam a kezelőfelületről beállítani. (Onnan egy bonyolultabb programot megírni felér egy kihívással.)
Ebben a ventillátoros esetedben egy négybemenetü or kapu és egy időzitő elég a megoldáshoz.
Ennyit biztosan meg lehet a saját gombjaival írni , de a használt plc esetében a bennt programot kigyalulni újabb gond lesz majd.

Üdv:
Feri

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Ha nekem kellene megoldani, akkor sima optocsatolókat használnék, a kimeneti oldalukon párhuzamosítva.
Minden áramkör fogyasztójára rákapcsolnám egy-egy optocsatolónak a LED-jét, a következőképpen:
A LED-et egy kis graetz hajtja meg. A graetz bemenetére jön az adott fogyasztó egy 100nF, és egy vele soros 100 ohm-on keresztül. A 100nF elég kis méretű, és cirka elég a rajta átfolyó áram a LED kellő meghajtására. Egy ilyen áramkört elég kicsibe el lehet készíteni, és valahol a fogyasztó környékén el lehet helyezni, talán benne is, pl. fénycső armatúra esetén.
Az optocsatoló kimeneteit viszont már szinte akármilyen vékony szigetelt vezetékkel el lehet vinni a ventilátor kapcsoló áramköréhez.
A ventilátor kapcsoló áramkörének a következőt gondoltam:
Egy dobozban elhelyezett tápegység, mondjuk 12V-os, egy NE556, az egyik fele, egy jelformáló, a másik fele közönséges 3 perces monostabil multivibrátor, amit követ egy tranzisztor, és egy relé, amely relé vagy egy mágneskapcsolót kapcsol, vagy magát a ventilátort.
A jelformáló rész bemenetére Jön az optocsatolók közösített vezetékpárja, a közösített kollektorok a + tápfeszültségre kötve, az emitterek egy ellenállással a negatív tápfeszültségre mennek. Tehát, ha bármelyik fogyasztót bekapcsolják, akkor a közös pontot felhúzza + tápfesz irányába. Erről a közös pontról egy ellenállással van töltve egy kondenzátor, hogy az itt lévő feszültség ne lüktessen. A kondenzátorra van csatlakoztatva az NE556 első részének a TRIGGER, és a THRESHOLD közösítve. Ennek a résznek a kimenete nyugalomban H szinten van, de ha bármelyik fogyasztót bekapcsolják L szintre vált. Ez a H-L impulzus indítja a második rész monostabil multivibrátorát, majd következik a tranzisztor, és a relé.
Most csak az még a kérdés, hogy elvárt dolog-e, ha van már egy bekapcsolt fogyasztó, lejárt 3 perces időzítés, és ilyenkor egy másik fogyasztó bekapcsolásakor újra induljon-e a ventilátor. Ha van ilyen igény az bonyolítja az áramkört, de megoldható.
Csak egy kis fejlesztés, méretezgetés kell, és sokkal olcsóbban meg lehet úszni, mint a boltból vásárolt időrelével.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ezt az egész ügyet körül lengi az előzetes előrelátó tervezés teljes hiánya és az értelmetlen, egyébként csekély összeg megspórolása az által hogy még a műanyag csövek átmérőjét is szűken méretezték. A topiknyitó szerint legfeljebb egy szál plusz vezeték befűzése lehetséges. Nem tudni mekkora a rendelkezésre álló büdzsé a feladat kezelésére de sejtésem szerint mérsékelt. Nem tudni milyen megfontolás alapján lett négy helységre közös ventilátor telepítve. Meglehet hogy a közös légszállító vezeték megtartása mellet helységenkénti elszívóval egyszerűbb lenne a helyzet. nem tisztázott továbbá a tulaj milyen falon kívüli további szerelvényt tűr meg illetve hajlandó finanszírozni. A korábbi spórolós hozzá állás most lesz megfizetve amennyiben meg akarják oldani a feladatot.
Üdv. Laci

0

bandita
bandita picture

Nehany dolog. Komplett villanyszerelés minden falkábellel megy. Kettő apartmanban van egy wc és egy zuhanyzó és kozponti elszivás mert kevés a hely. Mivel kozponti a rendszer bekapcsol egy wc venti akkor azt szagolja a másik három helység használója is? Minden apartman 3x1.5mbcuval van megtáplálva ezen a ketton kivul ide gondoltam 5x1.5ost a kapcsolt fazisok visszacsatolasara a helyi lakaselosztoba. A helyi lakaselosztobol van megtaplalva ez a ketto vizesblokkos apartman es ide elfer meg 5-6 din helyre valami a ventillator szakszeru vezerlesere. Ha csak ez lenne a feladat raernek agyalni valamin de mivel eleg sok melo van meg vissza es az ido szukos hozzatok fordultam segitsegert. Love annyi amennyi ezek arajanlatos dolgok ki kell hozni belole amit lehet. En a sajat hazamat becsoveznem. Itt nem fer el sajnos. Szoval egyenlore az ipari plc a nyero de a 4 magneskapcsolos dolog meg ami eselyes. Itt sajnos nem lehet epitgetni pedig nyilvan az a legegyenesebb ar ertek aranyu ut.kosz.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Bandita.
Az efféle helyeken nem igazán lenne helye a barkácsolásnak...egyszer egy "revizor" szeme megakadhat rajta és kérheti a "műbizonylatokat"...
Saját lakáson belül a saját felelősségünk, de ez egy nyilvános közüzem...oda "papíros" villanyszerelőnek kellene a gyári megoldásokat telepítenie...vagy nem?
Üdv.: Uniman

0

bandita
bandita picture

Igy van. 3452204 az okj száma a bizonyitványomnak a torzslapszámot és a sorszámot nem irnám ki ha nem probléma. Ezért kértem segitséget milyen szabvânyos de még is költséghatékony megoldás létezik a problèmára. Nem azért hogy kötekedjenek meg minősítsék a dolgokat. Vagy esetleg engem. Egy hétig vésnê a betont nem tudom mennyire lenne kedve minősítgetni a dolgokat. Mindenkinek mégegyszer köszönöm aki segíteni akart este utánanézek és folytatjuk. Üdv.

Ne haragudj, ne vedd személyeskedésnek amit válaszoltam, bízom benne csak a jó szándék vezérelt, és azért írtad amit írtál. Nem haladnak úgy a dolgok, ahogy szeretném és emiatt voltam feszült délután. Üdv.

0

Sponsored links