You are here

Vakond riasztó

66 posts / 0 new
Last post
stevepapa
stevepapa picture

Jó napot
Az után érdeklődnék, hogy van e a kollégák között olyan aki készített már ilyet? Ami hatásos is. Különböző kertészeti lapoktól már rendeltem párat, 1-2 db-ot építettem is. Hatásuk a reggelente megjelenő buckák számából ítélve kétséges. Megköszönném ha valaki tudna valamit ajánlani amit már ki is próbált. Köszönöm
Üdv

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tavasszal hozták javítani a képen látható szerkezethez   igen hasonló   készüléket

https://www.metroman.hu/termekek/Vakond-riaszto/Napelemes-vakondriaszto-...

A napelem forrasztása elrohadt és az akkuk lemerültek.  Külső tápról    töltöttem, vártam, hogy valami  életjelenséget  mutasson
Egyszer csak  a csúcsos vége elkezdett rezegni négyet, majd abbahagyta . Kb. fél óra mulva megint rezgett négyet 
Semmi bekapcsoló vagy állítási lehetőség  nem volt rajta

Bálint

1

uniman
uniman picture
***

Tíz év után sem olvashatunk a bevált, eredményes megoldásról... ? 

0

kferi
kferi picture

Én megfogom őket.

Párban vannak.

0

formasu
formasu picture
*

Csak egy mód van arra, hogy eredményes legyél velük szemben. Meg kell fogni...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ezt írja a wikipédia:
"Ahol kárt okoz, a vakondot ott sem szabad megölni (ami védettsége miatt amúgy is szabálysértés), mert hatékony eszközökkel el is lehet űzni. Vegyi anyagokat, egyéb mérgeket, üvegcserepet ne szórjunk a földbe, mert velük a vakonddal együtt a környezetünket is pusztítjuk. A vakondmentes kerthez vezető legbiztosabb megoldást az jelenti ha a vakondot elzárjuk az élelemforrástól, és fizikailag akadályozzuk meg, hogy a járataiban felhalmozódott földet a felszínre túrja.

Egy korszerű módszer az elektromos vakondriasztó használata. A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott 300-400 Hz (más esetben 100-700 Hz) frekvenciájú hangimpulzusok - melyek a földben több tucat méterre terjednek - irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet.[2][3][4][5][6][7][8]
A kertészek által is alkalmazott régi bevált módszer, hogy petróleummal vagy terpentinnel átitatott rongyokat helyeznek el a vakond főfolyosójának néhány helyén. Ezek szagát nem bírja az állat, nem képes zsákmányát kiszimatolni, ezért inkább elmenekül a területről.
A vakond állandó távol tartásához legjobb az adott területet keskeny, lehetőleg mély árokkal körülvenni, amely akadályt jelent az ásásban. Újszerű módszer a vakondháló használata, melyet vakondháló rögzítő szeggel erősítenek a talajhoz.
A melegágyakat úgy védhetjük meg, hogy feneküket vakondhálóval béleljük ki, vagy pedig a talaj és a trágyakéreg közé egy sor borókaágat rakunk be, ez utóbbiak tövisei ugyanis a vakondot az ásásban akadályozzák.
A nagy sárfű (Vakondűző fű) (Euphorbia lathyris), mint népies nevébe is benne van, távol tartja a kertből eme állatokat. Viszonylag igénytelen növény, könnyen elszaporodik a kertben. Hasonló hatású a császárkorona (Fritillaria imperialis) melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat.
Régebben mérgeket (pl. kalcium-karbid, sztrichnin, alumínium-foszfid) vagy a kifüstölést elterjedten alkalmazták, azonban ezek a módszerek elpusztítják az állatot, így kerülendők.
"
"A vidékfejlesztési miniszter 100/2012. (IX. 28.) VM rendelete a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet és a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról. Magyar Közlöny, 128. sz. (2012. szept. 28.) 20903–21019. o."
Itt pedig Bálin gazda tanácsai: link

Üdv! Kalex

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Sziasztok !

Volna valakinek ehhez a témához valami épkézláb normális ötlete a "kutyán" kívül ?
A kertemet széttúrja egy csapat dög, mit kezdjek velük ?
Nem akarok kint éjszakázni arra várva, hogy mikor csapjam belé az ásót :P

Köszönöm !

Üdv: Dénes István

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Ez nem egyszerű, és nem gyors dolog a vakondriasztás.
Én is próbálkoztam már mindennel. Karbid, PB gáz, víz amiből majd fél köbmétert elnyelt egy lyuk.Végúl maradtam a saját találmányomnál, ami lassan, de bevált.
Kb 60 cm, 6mm átmérőjű vasat leszúrok a túrásba kb 20cm mélyen. A tetejére ráteszek egy "használt" sörös dobozt, aminek a felnyitott felét kivágom kerekre. Jön a szellő, és a doboz ahogy kóvályog a vaspálcán, állandóan adja a csörömpölést, amit a jószág nagyon nem szeret mert nem hallja, hogy merre rág a pajor, a csemegéje. Minden túrásba kell tenni egyet, és lassan el fogják hagyni a területet.
Ez barátságos, és ócó megoldás.
A kutyám megfogott egyet, és mondtam neki, ha kiderül komám akkor fizethetsz, mert ennek ára van.
A másik ilyen megoldás, egy 2 l-es üres kék forrásos pet palack aljára égettem egy kb 8mm lyukat. A kupak rátekerve, és rátűzve a 6mm-es pálcára. Persze hogy forogjon, és működjön a palack nyakán lévő szűkületbe be kell ragasztani min. 3db vagy sörös doboz, vagy kisméretű pet palack alsó részét egy kis peremmel, persze azonos irányban amit majd a szél fog forgatni
Ezután már csak a szélért kell imádkozni, és kész.
megpróbálom előkeríteni a képeket, mert egyszer már feltettem ide, amikor szó volt a témáról.

2

Transzduktor
Transzduktor picture

Ez a csörömpölős, pálcás dolog tetszik - ki fogom próbálni! laugh

0

AzzA
AzzA picture
*

0

AzzA
AzzA picture
*

Én egy félcolos csövet dugtam a járatba kb 30cm mélyre, abban volt egy 8-as köracél belelógatva aminek a felső vége  a petpalack kupakjában végződött.
Palack alja ki volt vágva négyzet alakban és rálógott a csőre. A palack kupakján meg volt egy P1-es venti excenteresen, ford.szabályozva, 12V akkuval.
4 napot zörömbölt 0-24 órában és a negyedik nap  a csőtől 50cm távolságra kinézett a vakond.

Nálam ez a zümmögő vált be. azóta nem túrnak.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Lehet, hogy valamit használ, de ezt nem erősítem meg. A sörös doboz hangja téged, és a szomszédokat nem zavarja, amikor fúj a szél? Amikor nem fúj a szél, akkor túr a vakond?

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
A pet palack nem hangos, de jól kolompol. A sörösdoboz nem zavarja a szomszédokat, mert szinte hallótávolságban nincs szomszéd.Őket az zavarja, hogy a jószágaim náluk túrnak. Aknamezőt csinálnak a kertből. Meg is kérdezték, hogy nálam is vannak-e pockok.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ilyen petpalackos megoldást túrt ki az ismerősöméknél a vakond... Bár lehet, nem volt elég szeles a kertje.

0

proba
proba picture

Megfejtettem, ha kitúrja, nem szereti, ergó hatásos lenne nagyobb tömegben. Feleslegesen nem dolgozik az dög, biztosan idegesítette. Az én elemes riasztómat is kitúrta, tanítandó módon. szépen körbetúrta, majd egy elegáns lökéssel kitaszította.
A petpalack egyszerűsített változata, aljára lyuk, a pálcát ott fel lehet dugni, az uldalát függőlegesen 3-4 helyen szimmetrikusan felhasítani 10-15cm hosszan, utána a hasítások végén vízszintesen bevágni 4-5 cm hosszan, és az így keletkezett füleket kihajtogatni.

1

lujzika82
lujzika82 picture

Tényleg hasznosak, pláne ha a fél kertet sivataggá teszik kidúrva borsót hagymát mindent. Természetesen aki védi ezeket a dögöket az emeleten lakik.
Vannak csapdák azokkal szórakozok többször sikerre.
Én ráállok ha előkerül nyugtatásképpen

1

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Én reggel 5-6 között frissen fent kapával szoktam a föld felszínére segíteni a vakondot, természetesen udvariasan, és utána a kapa nyelével meg érzéstelenítem, hogy ne fájjon neki az "áttelepítés". Na meg aki kitalálta a védelmet azt a "bar.....t " is védeném.
1901 -óta eléggé elszaporodott,csak a parlamenteknek nem volt idejük a módosításra, mert annyira elfoglaltak voltak.
Üdv:kocici

0

Razel
Razel picture

Szia.
Több ismerősnek van tele a kertje mindenféle "riasztókkal" de a vakond az maradt.Nem én találtam ki hanem Bálint gazdától olvastam.
A vakond akkor megy oda ha élelmet talál.A talaj előkészítésénél azokat kell elzavarni illetve elérni azt,hogy ne menjenek oda amik a vakond élelme.Gyors eredmény nem lesz de lényegesen csökkenni fog a vakondtúrások száma.
Üdv,

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: én meg azt olvastam, hogy kis (5-8 cm szájú)befőttesüveget kell beásni, úgy, hogy a szája a földdel egy magasságban legyen. A szél az üvegben hangot kelt, ami elriasztja a vakondot.

Bálint

0

geri100
geri100 picture

Sziasztok.Sok érdekeset olvastam lejjebb.Nekem DVD táv jött be.4db olcsó ceruza elem,led helyére kis hangszóró,1 gomb direktre forrasztva nem lebomló nájlonzacsiba elásva a túrásba.Amíg az elem le nem merül /kb 4 nap/garantáltan nem túr.De való igaz a táplálékot kell üldözni. Talajfertőtlenítés stb...

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Köszi, kipróbálom.

0

Ckó
Ckó picture

Szia!
Ha nem fúj a szél visszajönnek? :p
Üdv.:Ckó

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Itt mindég fúj, szerintem itt nevelkedik.
Üdv

0

Ckó
Ckó picture

Szia!
Csak nem a viharsarokban laksz?
Üdv.:Ckó

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Szinte mindent tudsz :taps:

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Köszi, ezt is megpróbálom, de most éppen a bejárót ássák hihetetlen szorgalommal
Üdv

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Figyeld ki, hogy melyik túrás mozog, lopakodj oda és vágd bele az ásót.
Tízből nyolcszor szerencséd lesz, neki meg vége.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Tranzix!
"neki meg vége."
Ezt ne nagyon reklámozd, mert védett állat a vakond (is), és komoly bírság lehet a vége... :yes:
Üdv: Laci

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Laci!
Ezt nem tudtam, köszi a jótanácsot! Hát kifordult magából a világ...
Igaz, ha már a disznóólba is játékokat kell rakni, akkor mit is csodálkozunk ezen?! :-?

0

city217
city217 picture

Szia.
1901 óta védett, olvasd el picit lejjebb a link-et amit beraktam.
A disznóólról még nem hallottam, viszont hogy a marháknak zenélni kell azt igen. :) ...jobban tejelnek.
Üdv

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Tanulságos olvasmány volt! Ezután ha látok vakondvadászt, méretes saller neki:) Szerencsére csak rokontól láttam amit leírtam, magam nem öltem meg
egyet sem és nem zavar a túrása sem.

0

Razel
Razel picture

Szerintem inkább ne.
Nálam lassan több üveg van a kertben mint növény - vakond maradt,üveg kihajtott. :D

Egyébként nem a vakondot kell üldözni,hanem az ételnek valóját.Ősszel kiszórom a talajfertőtlenítőt,télen a csapadék bemossa,tavasszal már nincs pajor,kukac,lótetű tehát vakond sincs. :smiley:

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Ez OK, de hogy lesz így biokertem?

0

city217
city217 picture

Szia.
Pedig Razel jól írta, a kajáját kell kiirtani. Olvasd el:
http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=487053
Ha jót akarsz nevetni akkor írd be a google-ba, és olvasgass. :) :rohog:
Ajánlották a wc illatosítót meg egyebek.
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia City!
"Pedig Razel jól írta, a kajáját kell kiirtani."
Alapjában véve igazatok van, de most a magas talajvíz miatt húzódtak be a házak közé, mert ugye rendes helyen azok általában magaslaton vannak...
Üdv: Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Én felettünk a hegyen, sziklák közt láttam túrást. Mondtam is, na bazz, vídiás vakond.

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem metró vagy autópálya alagút épül ott?

Bálint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!
Micsoda csörömpöléssel lehet az mikor dolgozik :rohog:
Üdv Tibi.

0

Ckó
Ckó picture

Szia!
Hát a vakonddal! :p
Üdv.:Ckó

0

Razel
Razel picture

Pontosan!Nem értem.
Tudtommal nem a nappali közepén túrt az a pici jószág. :D
Bio kertészet vakond nélkül nincs :-?

0

stevepapa
stevepapa picture

Hogy-hogy nincs én eltudom képzelni!!!
Üdv

0

Razel
Razel picture

Akkor képzeld azt,hogy nincs is ott vakondtúrás... :rohog:

0

stevepapa
stevepapa picture

Ez nem lehetséges, az asszony azonnal jelzi!
Üdv

0

Razel
Razel picture

Nem érdekes,képzeld azt ,hogy a csillag születikre készül... :rohog:

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Stevepapa!
Bontsd ki a kupacokat itt-ott, és gázolajban, (vagy petróleumban - de az drága) áztatott csutkát (ha nincs akkor rongycsomót, papírköteget) tegyél a járatokba, és temesd vissza. Kb két hétig jó, utána ismét ugyanígy. :oke:
Meggyújtani nem kell!!! :p
Üdv: Laci

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Köszi ezt kipróbálom, a tápegysége is egyszerűnek tűnik :D
Üdv

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Ha nagyon akarsz, tehetsz rá egy-két villogó piros LED-et is. Úgy biztos hatásosabb. :p
Üdv: Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Én a zoknimat tömtem bele, azóta az egész falu vakondmentes...

Üdv: Jácint

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Ennyire nem haragszom senkire!
Üdv

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Jaca!
És most rengeteg eladó ház van Csóron!
:rohog: :rohog: :rohog:
Üdv: Laci

0

pumi
pumi picture

Viszont, már értem miért van ilyen szag Nádasdladányban :-) :rohog: :rohog: :rohog: :super:

0

cape-t
cape-t picture

Üdvözlet!

Ez sem semmi:
http://www.wsteleshop.hu/pestreject/

"...a falban futó elektromos vezetékeken át pont oda juttatja el az impulzusokat..." Hát ez nagyon nem gyenge szöveg!!!
:rohog: :rohog: :rohog:
Érdemes elolvasni!

Üdv:
Gyula

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Ez egy rendkívül intelligens készülék, nem szabad leszólni. Azt ugyan nem tudni hogyan fejti ki áldásos tevékenységét. Ezért a bizalmatlanság :yes:
Üdv

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
Szerintem ezt a fogyszttast csökkentö keszüleket forgalmazoknak is kellene ismerniük_vagy esetleg ugyan azon laborban fejlödött volna ez is!? :roll:
Kari

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nekem a képen látható megoldás vált be legjobban: Zozó a tacsi.
Fáradhatatlan szorgalommal ássa ki a vakond járatait, ezért az elköltözik a környékről.

Üdv:
Fülesmester

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia.

Úgy 15 évvel ezelőtt anyósomnál építettem a kertjébe valami hasonlót, többet is.
Kipróbáltam különféle hangokat adó, és valami Tesla magnó elektromágnesével működő, a (földbe levert) csövet kalapálgató szerkezeteket.
Az eredményről csak annyit, hogy a szomszéd először megkérdezte, hova lett bezárva véletlenül a macska, máskor pedig azt, hogy mit kalapálok a sufniban olyan lelkesen.
...később meghívott egy sörre, kiengesztelésül a csúnya, bántó szavaiért...
Nos, a vakond és társai nyugodtan végezték továbbra is munkájukat.
Lehet, hogy fülvédőt viseltek?

Dávid.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
No igen a macskáim nekem is napokra eltűntek, reggelre megint feltúrtak 5-6 helyet. Igen bosszantó a dolog.
Üdv

0

city217
city217 picture

Szia.
Szerezz egy jó kutyát. Az enyém az összeset átzavarta a szomszédokba. Körba a telkek tele vannak dombokkal, nálunk ha véletlen áttéved akkor a kuty teszi a dolgát. Figyeli a földet és kapar, viszont nem csinál nagy gödröket /szerencsére/.
Eszembe jutot egy történet. Az egyik kollégám szintén ezzel szenvedett, és teleszórta a lyukakat karbit-al. Volt egy kis eső és a kolléga elfeledkezett a dologról, eldobott egy csikket. Az ő elmondása szerint az egész telek megemelkedett több cm-re, a vakond eltűnt de sajnos a kerti növények is eldőltek.
Üdv

0

villanyguru
villanyguru picture

Üdv mindenkinett!

Bocsi egy kicsit off topic leszek....de ez most S.O.S.

Speciel nekem van egy kitűnő vakondriasztóm.
Tipus név: Nancy
Amúgy egy nagyon kedves ordas német juhász kutyus, aki jelenleg 7,5 hónapos szuka.
Kicsit még kajla, de szívesen elajándékoznánk....nekem sajnos nincs időm vele foglalkozni és nincs elég helye sem nálunk.

Minden oltása megvan + mikrochip!

Keresetek meg privátban!!!!! Sürgős!!!!!!!!!!!!!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
A nyáron itt voltak a leányomék, kutyával azóta van új cipőm :rohog:
Üdv

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
:rohog:
Pihe, tehetnél ide is lájkoló gombot :-)

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia City!
A karbit-os történet muris lehetett... :rohog: :rohog: :rohog:
Üdv Tibi.

0

Ckó
Ckó picture

Szia!
Olyan kisebbfajta szőnyegbombázás, ásózni utána már nem hiszem, hogy kellett. :rohog:
Üdv.:Ckó

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia
Nem tudom mit szólnának hozzá az állatvédők?
Üdv

0

Razel
Razel picture

Én most tanítom őket úszni és beirattam mindet a Sobri Norbi táplálkozási óráira,hogy szúnyoglárvát egyenek ezután.... :rohog:

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Én anno mikor még lehetett petárdánk,a friss túrásokba rakva durrantottam néhányat,egy darabig még a szomszédnál se volt új túrás!Most van gyári ,elemmel működő vakondriasztóm az OAZIS kertészetből,olyan 30-40m-es körben nem nagyon van új túrás.

0

Sponsored links