You are here

Váratlan fordulat: Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a napelemesek

110 posts / 0 new
Last post
lacoka
lacoka picture

Váratlan fordulat: Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a napelemesek, akik nem értenek egyet az éves szaldó korlátozásával
https://24.hu/fn/gazdasag/2024/03/08/napelemesek-szaldo-brutto-elszamola...

Comments
csaba9
csaba9 picture

üdv.
számoltam egy kicsit, de lehet tévedek
adott egy képzeletbeli ország ahol pont saját erőművi termelésből kielégítik az elektromos fogyasztás igényeit
az egyszerűség kedvéért egyforma havi átlag fogyasztással, és 6 hónap max. napelem termeléssel(nyár) és 6 hónap 0 termeléssel (tél) számolva

fogyasztási helyek száma: 1000000
havi fogyasztás/hely: 100 KWh

napelem termelők száma: 100000
napelemesek havi visszatáplált termelése/hely: 200 KWh

ezekből:
össz. havi erőmű igény napelem nélkül: 100 GWh
nyári (napelem visszatáplálással) havi erőművi igény: 70GWh
téli havi (az éves szaldó visszafogyasztásával) erőművi igény: 120GWh

tehát az országnak
1. nyáron le kell állítani 30% erőművi kapacitást
2. még kell építeni +20% erőművet a megnövekedett téli fogyasztás biztosítására

a szolgáltató nyeresége, hogy nem az erőműből hanem a szomszédból kapja a napelem nélküli fogyasztó a visszatáplált energiát
15Ftáramár, 20% veszteség esetén évente(nyári 6hónap): 360 millió Ft
ennyiből nem sok mindent lehet építeni sem fejleszteni

Mint ahogy semmi nincs ingyen úgy a "hálózatban tárolás" sincs.

Ezektől eltekintve az energia ára, és a meggondolatlan kapkodó szabályozás nem épp baráti!
 

0

kferi
kferi picture

Magyarország importból fedezi a kapacitás hiányát. Ha nem lenne napelem akkor még több importra lenne szüksége.

Évtizedes lemaradás van a termelés kapcsán, mert hát Paks-II az oroszokkal majd mindent megold....

1

vacisa
vacisa picture

Ez a történet nekem kicsit arra emlékeztet, mikor a magyar gazdák orba szájba termesztették a búzát, miközben csak a 3/4 részére volt igény, és hiába mondták, hogy nincs rá szükség, termeszen inkább árpát mert az meg kellene, a gazda úgy érezte tőle kötelező átvenni amit termel.

Egyenlőre az áramszolgáltatók sem tudják tárolni a túltermelést, paksot meg nem fogják leállítani nyáron, hogy ja ebben a pár hónapban a jóska.pista összedobja ami elég, aztán majd októberben befűtünk újra, hogy legyen télire.
Amit  megtermelsz magadnak az a tied, amit nem, azt meg kell venned... egyenlőre ezzel kell kalkulálni. 
 

3

kferi
kferi picture

Ez így hamis.

1

vacisa
vacisa picture

Abszolute nem hamis, előállítasz egy terméket (elektromos áramot) amit az év egy részében többet, egy részében kevesebbet tudsz megtermelni.
Te ennek a termékednek egy részét felhasználod saját célra, és keletkezik mellé egy túltermelés amivel nem tudsz mit kezdeni.
Az a probléma, hogy pont akkor tudsz sokat termelni amikor a kereslet kicsi, és akkor keveset amikor nagyobb az igény.
Te azt szeretnéd, hogy a túltermelésedet vegye meg valaki és amikor neked arra szükséged lenne adja vissza, ergó a nyáron megtermelt és el nem használt termékedet szeretnéd egy raktárban tárolni. Csak a raktárnak raktározási dija van.
Egyet tehetsz, kikerülöd a bér raktározást és magad raktározol.
Itt jön a bökkenő, hogy nem tudsz raktározni. Azt várod amit a búzaternesztő, hogy vegyék át tőled akkor is ha arra nincs szükség rá.

Mondom egyszerűbben, az alföldi dinnyetermesztő azt a dinnyéjét amit nem tud maga eladni, elviszi a multi 30ft/kg árban, ez megjelenik a polcon 250ft/kg áron.
Na most ha elfogy a dinnyetermesztő dinnyéje, és be megy a boltba, a saját dinnyéjét visszavásárolhatja 250ft/kg áron. Nem 30ft wink

2

kferi
kferi picture

Ez dettó hamis. Senki sem raktároz nyárról télre. Valaki kitalálta ezt a marhaságot és a laikusoknak ezt adták be és tovább szajkózzák.

0

vacisa
vacisa picture

Ferikém mondj végre valami okosat, miért akarod nyáron eladni a villanyt és télen visszakapni közel ugyanannyiért ?

0

kferi
kferi picture

Mert az állam és a szolgáltatók helyett a lakosság és a vállalatok öltek bele pénzt az adott feltételek mellett kiszámolták, hogy lesz ez rentábilis. Egy stabil környezetben ez normális.

Viszont ha az államot kifosztók folyamatosan és egyoldalúan megváltoztatják a gazdasági környezetet akkor 10-30-50 évre tervezett gazdasági számítások már nem lesznek igazak.

Nem véletlenül van Magyarország egyre szarabb helyzetben.

Az itteni vénebbek megtanulhatták már, hogy a kézivezérelt és urambátyám gazdaságnak csőd lesz a vége.

 

3

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Úgy tudom, hogy nincs ingyen ebéd!

Kalex

3

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Azt elfogadnák az emberek, itt igazából azért áll a bál, mert nevetséges áron vennék át, és olvastam olyat, hogy amit vásároliuk kell, azt csak piaci áron vehetik. Az alacsony átvételi árra meg rákészültek, mikor hirtelen lecsökkent az áramdíjban a nyers áram ára, és megnőtt a rendszerhasználati díj. 

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Az a gond, hogy sokan nem látják be, hogy ne elég az áramot megtermelni, azt szállítani, elosztani is kell. Ez bizony pénzbe kerül. Nem a mostani elszámolás a hibás, hanem a korábbi adott túlzott előnyt a napelemeseknek. Az már más kérdés, hogy korrektebben is lehetett volna intézni, valamint a Ft összegeket megállapítani.

Kalex

2

kferi
kferi picture

Ne haragudj de ez nagyon nem igaz.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Miért is?

0

kferi
kferi picture

Mert a háztartási napelemnél termelt áramnál pont nincs szállítás, sőt a nagy és középfesz vesztesége sincs a szomszédoknak eladott áram esetén, mert a kisfeszültégű hálózatban termelődik és ott is használódik el. A fogyasztott áram esetén lehet szállítást számolni, de ebből le kell vonni a termelt áram saját felhasználásának mennyiségét és le kell vonni azt is amit a szomszéd szállítási költségén megspórolt a szolgáltató.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kellettek a napelemek, és ha 10 éven nem térül meg, akkor tizede sem lenne most a tetőkön. Ráadásul a kormánynak sem került pénzébe, mert uniós támogatást osztottak szét. A szolgáltatóknak meg azért lett gond, mert a napelemekkel párhuzamosan semmit sem fejlesztettek. 
A következő pofon a villanyautók rohamos terjedése lenne, mert ahhoz is bőven fejleszteni kellene a hálózatot. Ez sem történt meg. 

4

Digitalfish
Digitalfish picture

Soha nem fejleszt senki előre! Ahogy jön az igény, hozzá igazítják a hálózatot. Egy nagyobb kapacitású hálózat előre megépítése a szolgáltatónak sem éri meg mert nem termel hasznot x ideig. Csak áll a pénz benne. 

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Hát erre van egy mesém. 1972-ben voltam Németországban a sógoromnál. Stuttgart szélében lakott egy kis fejlődő városrészben. Az új utcában járdát építettek, de nem akárhogy.A járda helyét kibágerolták, és kb. méter x méter nagyságú U alakú betonelemeket raktak le. Ezekben több emelet magasságú polcrendszer volt, amin hosszában csövek voltak egymás mellett. Kérdem a sógort, hogy mi a fészkes fene ez? Ha vizet vagy gázt vezetnek, miért nem egy vastagabb csőben viszik? 
Azt mondja, hogy ez nem vízvezeték, hanem itt fog menni a közvilágítás, a háztartások árama, a telefon, a közúti lámpák vezérlése, és fénykábel az internetnek. A többi üres cső meg tartalék.Csak néztem mint a mozis, hogy hogyan fér meg ennyi szolgáltató egy járda alatt, mikor nálunk mindenki külön túrja fel az út közepét.A melósoknak, akik csinálták két lakókocsi állt a melóhely mellett, egyik az öltöző, másik meg a pihenő ebédlő, mert oda vitték nekik a kaját.
Már 50 éve, és még mindíg nem értük utól őket. Talán azért mert ők előre gondolkodtak?

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Mert ott nem volt kommunizmus.

1

cssztivi
cssztivi picture

Bocs.
Állítólag azt is mi akartuk, mint ezt. Egy kutya. Azt azért akartuk, mert akik akarták, azok azt mondták hogy azt akarjuk, ezt meg akartuk csak nem igy gondoltuk.

1

Jaca
Jaca picture
****

Nem előre kellett volna fejleszteni, hanem a napelemekkel párhuzamosan. Kb 10-15 éve kezdtek terjedni nagyobb számban a napelemek, de csak ott nyúlnak bele, ahol már qrva nagy gond van, és ott is duzzogva. Pedig az EU-s forrás megvolt rá, tehát nem a szolgáltatóknak kellett volna beleölni a pénzt. 

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Egy hálózat megújítása , bővítése nagy léptékű munka. Átviteli hálózatok frissítési periódusa akár 30 év változásait követi. Pl egy 400kV-os hálózat megújítása a következő 30 év kalkulált elvárásainak felel meg. Most 10-15 évnél tartunk. Ha az elején meglépik még 10-15 évig csak a pénz áll benne. Melyik kormány finanszíroz a költségvetésből olyat ami majd 20 év mulva hivatkoztatható? Pl egy vákasztás alkalmakor hogy nézzétek ezt elintéztük 20 éve? Mondom az ellátás mindíg biztosított a polgárok felé! A többi , polgári termelés nem stratégiai tényező. Fogadd el, hogy nem vagy ipari tényező.

0

kferi
kferi picture

A nagyfeszültségű hálózat működik. Sőt még a középfeszültségű is. Az 30-60 éves lakossági hálózata gagyi.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ilyen szemlélet mellett akkor miért építik meg a Paks II.-t? Már eltervezték vagy 10 éve és talán 10 év múlva lesz kész! Az összesen 20 év! Mégiscsak gondol valaki a jövőre is?

0

kferi
kferi picture

Na ne viccelj.

Ugye emlékszel a mondatra "Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom."

Ennyi.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nem, egyáltalán nem viccelek! A PAKS II. pedig épülget a maga lassú tempójában. De, azért egyszer csak kész lesz és akkor is szükség lesz a megtermelt áramra.(Ha csak valamelyik őrült ujja nem téved addig a "Piros Gomb"-ra.) 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen mert stratégiailag fontos! Ez igen fontos! A lakossági napelemesek jelentősége e mellett nem is értelmezhető. Paks 2 ha nem épűl meg és az egyes leéli életét komoly baj fog tőrténni gazdaságilag. Arról nem beszélve hogy a kieső , és külföldről megvásárolandó energia olyan kiszolgáltatottságot okoz , amivel rögtön vissza lehet élni, nem beszélve arról sem hogy ha be akarod szállítani a kieső paks kapacitását az szintén a hàlózat át struktualizálását fejlesztését és bővítését követeli meg és költségben szintén jelentős. A következő kérdés ki tudja szolgáltatni ezt a teljesítményt folyamatosan? Ha elòre tervezhetően igény van energiát vásárolni az az árát is emeli.

Elnézést, engedjük el a mi miért szar mert nem érzem, hogy akarod érteni a válaszokat. De lehet én nem írtam le érthetően! (Mondjuk ezek a kérdések túlnőnek a fórumkommentek lehetőségein. )És ne haragudj, próbállak megérteni hiszen a Te sérelmedet senki nem kérdőjelezheti meg , mert érzed és rossz Neked. 
Én  csak próbáltam más szemléletből megmutatni a "grid" jelentőségét és funkcióját. 
 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem pedig a napelemesek problémája igenis fontos! Főleg annak a fényében, hogy lassan többet tudnak termelni egy napfényes napon mint Paks! És ez csak fokozódni fog, ha engedélyezve lesznek a Balkon Erőművek is. Mert ne legyenek kétségeink, előbb-utóbb engedélyezve lesznek azok is! A hálózat terhelése szempontjából pedig a termelés decentralizálása javít a hálózat terhelésén hiszen amit helyben megtermelnek és helyben el is fogyasztanak, azt ugye nem nagyon kell szállítani! :-)

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen folyik egyfajta változás az energetikai rendszerekben az miatt, hogy felismerésre került a fenntarthatóság kérdése is.Bár én megkérdőjelezem az akkugyártás környezetre vetített pozitív hatását a  fenntarthatóságon keresztűl szemlélve.
De ez most kezd aktualizálódni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a napelem mint olyan a helyben megtermelt energiát napfényben nyújtja. Viszont a fogyasztó fogyasztani akar sötétben is, sőt télen is amikor a napenergia hozam igencsak lecsökken. Meg rapszódikussá válik. Na hálózatnak akkor is képesnek kell lennie odaszállitani, megtermelni az energiát a fogyasztóknak. Na ezért élvez prioritást. Az akkumulátoros rendszerek a téli időszakot nem oldják meg , ekkor is a hálózat játsza a főszerepet meg az alaperőművek!!!  Nem lehet megkerülni. Majd ha az iter működőképes és piacképes lesz akkor ismét újratervezés következik de a hálózat szerepe nemhogy csökkenni fog hanem nőni. És kétségek ne legyenek az energiaár sem fog csökkenni hanem még nőni fognak. Az energiaár mindíg a kereslet függvénye. Kár atomjaira szedni hogy ebből mi  rendszerhasználati díj rész, mi a profit. Mikor kezdődött az eus szankciós saját tökönlővés az árak elmentek felfelé. Drágábban állított elő paks 1 egységteljesítményt? Jó vannak más üzemű erőművek ezek tüzelőanyagára nőtt. De arányosan drágult az energia? Ezt miért nem vizsgálja seni? Csak az utolsó tényezőt a rendszerhasználati díjat... A tözsdét szerintem jobban kellene szidni .Ez nem jelenti azt hogy mindent be kell nyelni de ha már felkérdezünk akkor mindenre kiterjedően és magunkat is beleértve.

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Szerintem nincs jövője a hálózatfejlesztéseknek, és egy halom vezeték, és vasszerkezet, amit másra is lehetne használni. Van már olyan megoldás, amit helyileg lehetne felhasználni minden településen, de ezt sosem fogják engedélyezni, mert így a függőségben rejlő irányítási lehetőség oda van. Nem vízhajtás, hanem egy zárt rendszerben működő energia átalakítás, amit már minden fórumon elutasítottak, de remélem túléli a mostani rendszereket.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Leírnád mi ez a megoldás? Hogy működik?
Érdekelne komolyan!
 

1

lizakl
lizakl picture
*****

Igazad van! A jövő a konténer méretű mini atomerőműveké(pláne ha fúziós) lesz mert télen-nyáron, éjjel-nappal képes energiát szolgáltatni és az üzemanyaga egy töltéssel is évekre elegendő. A nagy és kiterjedt szállító hálózatok fenntartása, karbantartása, fejlesztése drága és időigényes! Úgy ahogyan a telefonoknál is haldoklik a vezetékes hálózat, úgy itt is a kisebb(100 MW-os :-)) helyi erőművek fognak elterjedni és kisméretű hálózattal ellátja a környezetét energiával. Illetve lehetséges lesz a teljes leválás a hálózatról, napelemmel, amely vízbontással Hidrogént és Oxigént állít elő, ez elraktározható és üzemanyagcellában visszaalakítható elektromos energiává, amikor kell.

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Aki meg ezeket üzemelteti lesz kvázi a szolgáltató . Mi változik ez által ? 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy nincsenek napelemek és szélerőművek sem! Az energia ellátó rendszernek akkor is el kellene tudnia látni a lakosságot villamos energiával. Télen , nyáron, ha hideg van, ha meleg van, ha fúj a szél és ha nem fúj a szél akkor is! Tehát a szolgáltatónak olyan rendszert kell kiépíteni, ami erre képes! Ez NEM a végfelhasználó, a vásárló feladata, sőt nem is kell tekintettel lennie a szolgáltató által elkövetett hibákra és hiányosságokra. De, ha ehhez képest a végfelhasználó, a saját pénzén épít magának egy napelemes erőművet, akkor az csak javít a helyzeten. a szolgáltatótól elvárható lenne, hogy úgy álljon hozzá a dolgokhoz, ami a végfelhasználónak is jó! Persze ehhez fel kellene számolni a monopol helyzetet és lehetővé kellene tenni a választást a különböző szolgáltatók között! Úgy, ahogyan ezt megtették a telefon és az Internet szolgáltatásban is. Amíg ez nem lesz meg, addig nem lesz valódi javulás a szolgáltatás minőségének színvonalában. A hálózat pedig csak addig kell igazából, amíg elfogadható áron meg nem jelennek a háztartási méretű mini erőművek megfelelő kapacitású tárolóval! Ez még odébb van, de egyszer biztosan elérünk majd ide is. :-) 

1

Kalex
Kalex picture
*****

Persze ehhez fel kellene számolni a monopol helyzetet és lehetővé kellene tenni a választást a különböző szolgáltatók között!

Nincs monopol helyzet, csak az állam számára! Amennyiben kimész a piacra, választhatsz a szolgáltatók közözött. Amibe most vagy az a kötelezően ellátandó kategória. Itt akkor is kell szolgáltatni a rendszerengedélyesnek, ha az neki ráfizetéses. Olvass utána.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Hol ráfizetéses az, ha tőlem megveszi 5 Ft/kWh áron az energiát és 20 méterrel arrébb eladja 36(esetleg 71) Ft/kWh áron? Ha, ezen is veszít akkor rendkívül ügyetlen szegénykém! :-(
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Már megint kevered a szezont a fazonnal. Az a 36 Ft/kWh a legtávolabbi tanyán és az erdő közepén is annyi, ha van napelem, ha nincs. Amikor a vihar leszakítja a vezetéket, akkor nem az a szempont, hogy mennyit fizet az ügyfél, hanem az hogy ellátási kötelezettség van.

2

lizakl
lizakl picture
*****

Ezt most nem értem, hogy jön ide? A természeti katasztrófák okozta károkat is a szegény felhasználónak kell kifizetnie? Miért nem köt a szolgáltató inkább biztosítást egy biztosítótársasággal? Nem hallott még ilyenről? Pedig ilyen is van.
 

1

agressiv
agressiv picture
*

Mert a biztosítás ingyen van... Gondold már végig egy kicsit.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nem, de az egy tervezhető költség. Lehet vele számolni. És élnek is vele.

0

agressiv
agressiv picture
*

Tervezhetően emelkedik a díja, ha fizetnie kell a biztosítónak. A biztosítási biznisz a legnagyobb átverés ezen a bolygón, nem hinném, hogy hiányozna a villany díjára még egy profitorientált entitás sápja.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én tovább sarkítom a dolgot.

A "mi" utcánk 127. házszámig számozott. Van A, B, meg van, ahol ki is marad, de ez kb most lényegtelen. A villanykaró végig fut az utcán, alállomás nincs, trafó, stb sehol. Csak a légkábel. Hülye agyammal azt feltételezem, de energetikus nyugodtan javítson ki, ha nem igaz... hogy ha én ki tudok venni 3*32A határig a drótból, és ezt az tudja, hisz erre fizettem a bővítésért, ami miatt nyilván lecserélték vastagabbra a légkábelt, különben lehúzás lenne... Akkor ezek a nyüves elektronok befele, meg kifele is pont ugyan úgy tudnak jagadagálni a dróton.

Eddig jó az elképzelésem? A 3*32A télen, nyáron, bármikor elkazánolhatom, tudni kell befele. igaz?

Namármost. Tegnap ezen topic alapján végigmentem a kutyával az utcán sétálni, bőszen matekoztam. 3 házon van napelem.

Arra hivatkoznak, hogy nem bírja a hálózat.. Nincs ki megegye a többletet. Hát... akárhogy nézem, ez egy kifogás.

Mi miatt? Energetikusok, segítsetek: A szolgáltató tudomásom szerint mér. Alállomásonként, körzetenként, mindenhol, ahol van aktív elem. Igaz? Vagyis tisztában van azzal, hogy körzeten belül statisztikailag van -e sok termelés, vagy nincs. Igaz? Eddig helyes?

Amikor KovácsGéza beadja a HMK engedélyét, akkor azon jelzi, hogy Ő majd ekkora és ekkora cumót szerel, ide, meg oda. Akkor ezt azért jó közelítéssel lehet tudni, hogy Géza termelését ha Géza abból egy pW teljesítményt nem használ el augusztus másodikán reggel 9-16:30 között, (ami nyilván hülyeség, hisz meg hűtő, kíma, stb..) akkor azt el tudja használni az adott körzet, vagy nem... Eddig helyes? erre lehet írni SW-t, lehet csinálni statisztikát, ugye?

Ha minden Ok, akkor Géza papírja kap egy pecsétet. Ugye?

Ha nem ok, akkor meg ahogy a fázisbővítéskor jön a papír, be kő csengetni X Ft-ot, kaphatna géza egy papírt, hogy szó szorri, de nem lehet, ennyit kellene becsengetni, akkor lehet... Nyilván, ha a körzeten belül van 100 jövőbeli napelemes, akkor a költség csökken, ha időközben is jön igény, akár évente mehet a levél gézának, hogy olcsóbb lett, újabb Lajos, Sanyi akar csatlakozni... Ez megoldható? igen, vagy nem.

És most jön a több napelemesben felmerült kérdés:

Amit én megtermelek, de nem használom el, az megy fel a dróton, és elhasználja a szomszéd, meg a másik szomszéd, meg az összes szomszéd... Vagyis azért az a tényt ne vitassuk el, hogy a Budaörs, Akácfa utca 10. alatt megtermelt villanyt nem kell Kiskunfélegyháza, Vöcsök utca 73-ig elszállítani. Vagyis nyilván nincs ehhez szükség a 100kV hálózatba újabb karókat ültetni.

Ezt, amit én feleslegesbe termelek, meg fogja venni a szomszéd, piaci áron. És ezen a szolgáltató vastagon keres a jelenlegi tarifaelosztás miatt.

Ez igaz, vagy nem igaz.

A HMK pecsét ráverése előtt azt KELLene megvizsgálni, hogy a papíron levő, monjuk 10kW HMK az elmúlt évek fogyasztásom alapján sok, vagy kevés, el tudja nyelni a hálózat, vagy nem. Ha igen, pecsét. Ha nem, akkor szó szorri, teccccett volna korábban napelemezni.

Szerintem ez a fair. Ha korán mész a zöccséges piacra, szép almát, meg paradicsomot kapsz, ha későn, akkor meg fonnyadt szart. Ugyan annyiért...

-------------------------------

A másik persze igaz, mi van akkor, ha június 20. 14:13-kor a bárányfelhő átúszik az égen... Ilyenkor honnan lesz a hiány pótolva. De ez nem a tarifa kérdése. Ez tudomásom szerint jelenleg is probléma. Legalábbis nekem azt mondta okos ember, hogy egy foci meccs szünetében úgy meg tud ugrani a fogyasztás a sok mikró, meg vízforraló, stb miatt, hogy erre alkalmazkodni kell tudni... Akár egy jobb film is látszik a fogyasztásban, a reklám alatt..

Tökéletesen igaza van Kalex, és Digitalfishnek is abban, hogy energetikailag ez komplex probléma, de az árak csavargatása viszont nem arányos ezzel. Ez a holdról is látszik.

Arról meg nem is beszélve, hogy azt a tényt valahogy mindenki elfelejti, hogy az inverter le fog kapcsolni, ha a fesz elszaladna, mert nincs terhelés. Engedélyt csak ilyen inverter kap. Vagyis Géza maximum nem tudja a hálózat fele feltolni azt a 6 vödör elektront, ha sokat termel, de maris néni nem akar aznap az energomattal mosni a szomszédban.

Ez is dühíti majd gézát, de ez meg ott a pecsétes papiruszon, hogy így kell lennie. Ezt vállalta.

Persze ez csak az én véleményem, és napelemesként elfogadom, hogy az éves szaldó az nem egy arányos megoldás. Ez tény. De ha valakit beletol sokmilliót, mert lehetett, és aláríták a papírt, akkor utólag nem fair elvenni. A napelemek megtérülése nem csak abból áll, amit a madár kifizetett érte.. Hanem ha nem éri meg, elromlott, le kell szedni... ahhoz kell tetőfedő ember, aki leszedi, vesz cserepet a temérdek megvágott helyett, esetemben ez közel 200 darab... stb... Ezt se felejtsük el... Nem mindenki EU támogatásból vette, ahogy szokták mondani "ingyen".. van aki adózott jövedelméből, kifizetve az ÁFA tartalmát, termékdíjat, vámot, melósokat, stb..

Ha én elvégzem a munkám, és az ügyfél fele pecsétes papíron az odanyomom, aláírnjuk, stb, akkor vállalom, hogy ezzel felelős vagyok annak tartalmáért, és ez anyagi felelősséget is jelent. Géza-EON esetében csak Géza felelős, az EON nem?

Messzire vezet ez...

Nyilván érthető a dolog energetikai, hálózati oldala.. De ezt nem kell Gézának tudni. Géza egyet tud. Fizet, amiért azt várja, ami a pöcsétes papíron van.

Focimeccsen sincs olyan (még), hogy ha a Fradi vesztésre áll, akkor gyorsan, a mérkőzés közben megváltozik a szabály, meg a pálya lejtése.
 

3

proba
proba picture

Az én olvasatomban a napelem tisztán gazdaságilag globálisan nézve tuti bukta ( max a környezet és a gyártók profitálhat esetlegesen belőle) . Mindenki a 10 év megtérüléssel jön, de ha az áram árát részarányosan számolnánk, , és a befektetett tőke kamatát is hozzátennénk a képlethez más lenne az eredmény. Ami árnyal még árnyal, mennyi a teljes árú, és mennyi amit tulajdonképpen kedvezményes tarifából is lehetne fedezni. Esetleg ha az áramot piaci áron adnák? 
Az hogy a szaldó mennyire igazságos, vagy nem, értelmetlen vita, mert egyértelműen igazságtalan. Azt az áramot amit a szomszédba átvezet a szolgáltató, azt ugyan úgy egy kiépített hálózaton teszi, ha hosszútávon nézzük a szomszéd pénzén karban tartva, kiépítve. ( rendben tőled megveszi 5 forintért, oda adja a szomszédnak 50 forintért, de te télen/este kvázi 5 forintért visszakapod az áramot, hálózatfejlesztési dij nélkül, amit egyébként a szomszéd fizetett a nyáron.... ( ja hogy csak egy utcahosz kábelt  használsz nyáron, lehet igaz, de miután minden napelemes ezt mondja, a benzinkutas klasszikus jut eszembe, akkor csepegtesse teli a tankot kérem...)
Szigorúan gazdasági alapon nézve, csak annak lehetne napelemet telepíteni, aki nem termel vissza, és úgy is megéri neki. ( és nem sznobságból, hanem kimutathatóan gazdasági számításokkal alátámasztva. Na ilyen viszont szerintem kevés vagyon, és nem a szegényebb néprétegekből... Ha ez nem teljesül, a napelemes akármerről nézem, csak haszonélvezője a rendszernek. ( mondom úgy hogy nálunk is van..) 
Az viszont eléggé érdekes kérdés, ha érdekből hoztak egy törvényt, azt milyen jogon módosítják. ( bár az sem lenne jobb, ha egyszerűen adót emelnek, vagy azt mondják, a szaldó csak az áramra vonatkozik, a rendszerhasználati dijjat tessék megfizetni....És akkor még a jogi keretek sem sérülnek.)
Azt sem tudom a társadalommal szemben mennyire igazságosak a napelemes, és hőszigeteléses pályázatok, és mennyire  csak a jobb módúak érdekeit szolgálják.... 

   

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazságtalan előnyhöz jutottak a napelemesek? Elvileg igen. Ahogy a villanyautósok is, ingyen töltés, ingyen parkolás, súlyadó mentesség. Cserébe kevesebb CO2 kerül a levegőbe. 
De vissza a napelemekhez. A szolgáltató nem veszít rajta, nyugodj meg, különben igen erősen lobbiznának ellene. Amiért közutálatnak örvendenek a napelemesek, az részben a szaldó, részben a magasabb hálózati feszültség, ami a szolgáltatósara. 

Szigorúan gazdasági alapon nézve, csak annak lehetne napelemet telepíteni, aki nem termel vissza, és úgy is megéri neki. 

Ez azért meddő f.szság, mert amit nem használ el, azt elhasználják az utcában. Érdekes lenne látni, hogy a trafókon milyen arányban megy kifelé a villany. 

Az hogy lehet, hogy egyre több a napelem, és mégis egyre több villanyt használunk? Mert a szolgáltató azt nem látja, amit helyben használnak el, ennek ellenére nő az áramfogyasztás. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Már megint ott tartunk, hogy szerintetek helyben van elhasználva a termelt villany, amit munkaidőben minden napelemes termel, de senki sem használ el, mert nincs otthon. :)

Télen, amikor a villanyos fűtés megy, akkor bizony az erőműről fűtesz, ezért nő az energiafelhasználás, nem atomfizika ez. Nyáron napsütésben nem fűtesz, vagy te igen? A hűtés energiafelhasználása nyalóka a fűtéshez képest.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem többen hűtenek mint fűtenek elektromosan. Az áramcsúcsok is a nyári 38-40 fokban dőlnek meg, nem télen.

0

kferi
kferi picture

Okoska, a fűtés és a hűtés között annyi eltérés van, hogy automatán átkapcsol a hőszivattyú és kész.
 

0

imrus101
imrus101 picture

Gyorsan összeszámoltam, hogy a mi házunk körül mi a helyzet:
- 9 házban nyugdíjas(ok) laknak
- 2 házban kisvállalkozó dolgozik
- 2 házban a hét legalább 3 napján otthonról dolgoznak
- és van egy kisgyerekes család, ahol GYES-en van az anyuka
És nem húzzuk ki a hűtőt, ha elmegyünk otthonról :)
Szóval napközben is lehet fogyasztás rendesen.

Inkább gázzal fűtünk itt a környéken, nem elektromos árammal. A klímák viszont azzal mennek.

Ha megnézed a csúcsterheléseket, akkor csak kb. 10%-kal nagyobb a téli, mint a nyári:
https://mavir.hu/documents/10258/257999053/Havi+csúcsok+1990_2024_01_HU_v1.pdf

imrus100

0

agressiv
agressiv picture
*

Szóval napközben is lehet fogyasztás rendesen.

Ja termel az utcában két napelemes 5kW-ot és fogyaszt 15 egyéb 300-at, ha megy a hűtő, egyébként 100-150-et, vagy csak 10-et.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  tavaly nyáron sokszor lehetett hallani, hogy csúcsot döntött az áram felhasználás, gondolom a sok klímától, elérte a télit, akkor az utcát fűtik

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

A helyszín itt a lényeg, mert az biztos, hogy nem a falvakban, külvárosokban fogyasszák a villanyt nyáron, hanem a belvárosokban, ipari parkokban. Tehát a helyben elhasználás már bukik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Erről látnék szívesen kimutatást, hogy mennyi megy ki a trafókon, esetleg jut el a falu széléig. De ilyen nincs. Viszont minden faluban van bolt, kocsma, megy a terménydaráló, a házi vízmű, van pár ember, aki otthon dolgozik. 

2

proba
proba picture

Ha magunkat veszem alapul, nyáron a napelem 1 óra alatt termel 3.5-4.5 kW-ot. Az egész napközbeni fogyasztásunk csak azért van 3-4kW, mert a bojlert szinte csak a napsütés csúcsán fűtöm... Ami biztos, a mi utcánkba nem viszik túlzásba a fogyasztást, mert ha a bojlert nem jó ritmusban kapcsolgatom, + egy fűtőbetétet ( igen látszólag feleslegesen) a padláson, akkor az inverter túlfeszültségre fut, és leáll...Szerencsére egyetlen napelemes vagyok a trafókörzetben szerintem. El sem tudom gondolni, ha valakinek még eszébe jut felszerelni. Attól kezdve tuti bukta az egész megtérülési számítás, többet fog állni, mint menni..

0

Jaca
Jaca picture
****

 akkor az inverter túlfeszültségre fut, és leáll

Na erről beszélünk, hogy a hálózat elavult, és nem terhelhető, nem lett együtt fejlesztve a napelemes telepítésekkel. Ha nem sütne a nap, és bekapcsolsz 3-4kW-ot, akkor meg leesik a feszültség 10-15V-ot? Vagy a hálózati feszültség eleve magas, hogy az utca végén is meglegyen a 215V? 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Semmi pályázat nem igazságos. Sem napelem, sem hűtőgép, sem pedig hőszigetelés, stb. Olyan, mint a csok. Amivel több pénze lett az embereknek, annyival lett drágább minden. Nem ez a megoldás. A megoldás az az, hogy annyit kell keresni mindenkinek, aki dolgozik becsülettel, hogy meg tudja venni, amire szüksége van. Aki meg nem akar dolgozni, az dögöljön éhen a putriban. Már bocs. Én nem akarok eltartani egy tücsköt sem hangyaként.

Természetesen más, ha valaki beteg, vagy beteget ápol. De a sok ingyenélő adókedülőt nem...

Amikor a kéglit vettük, kivonult a nav, hogy megszakértse, nem lett -e a cella alulértékelve, kevesebb az adásvételin, stb.. nem, mert egy romot vettünk... De normális volt a srác. Beszélgettünk, amíg hazacsavarodott az asszony is. Kérdeztem tőle, hogy mi okból nincs a nav-nálnegy csapat, egy szép Navarával, mint az övé, kezében egy tablettel. Járja az utcákat, nézi a házakat, meg a tabit. Aztán ha lát egy bazi nagy házat, előtte pr Szlovák rendszámú 4karikát, csirkelábat, vagy kék propellert, becsenget, és megkérdeti, hogy.. Kolompár úr... Itten az van, hogy ebbe a házba 3 ember van bejelentve. Mindannyiuk munkanélküli. Arra kérném Kolompár úr, hogy jövő hét szerdán, 8:30-ra a Haller utcába be kellene fáradni az elmúlt 5év adópapírjaival, meg a közüzemi számlákkal, autók irataival, stb.. köszönöm. 

A srác elröhögte magát, és fapofával ezt válaszolta. Cseng a fülembe: "mert nincs lista, hova nem lehet becsengetni..."

Na itt a bibi.

Én áldom az eszem, hogy még időben benapelemeztem. Ma is ezt tenném, szaldó ide, vagy oda. Saját pénzből tettem. De nekem extrém a fogyasztásom egy csládi házhoz képest. Nyilván a havi 7e Ft villanyszámlához orbitális baromság. Sőt, mivel a hmk enegedélyt bőven nagyobb teljesítményre kértem, emiatt nagyobb invertert is vettem, kb 50%-on ketyel, egyik munkapont van csak használva, még a másik, 90 fokkal odébb levő tetősíkot is gondolkodom, hogy teletapasztom, mert elfogy nappal.. bőven.

De mondom. Én nem az átlag user vagyok.
 A

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Összességében sztem igazad van. De! A hálózathasználat díjról már értekeztünk korábban is. Nos a Te helyben megtermelt energiádat amikor még az utcában elfgyasztja a szomszéd és 50m hálózatot használtál csak ehez így ebben a formában nem igaz, mert ahoz hogy az invertereid működjenek szükséges a hálózat többi része is. Tehát tovább a trafóig majd tovább a 10 , 20 vagy légvezeték esetén a 20kV os hálózat alállomásig ott sok kütyü, megint egy trafó majd a 120kV os hálózat és így tovább. Ezek nélkül nem működne az invertered. Továbbá gondolj bele amikor HÁF-ot fizettél a 3x32A miatt akkor kiszámláztak neked Amperenként 6500Ft-ot a bővítményre. Aztán cseréltek x méter légvezetéket nagyobb keresztmetszetűre túláramvédelmi eszközzel , kőtőelemekkel stb. Megcsinálták az újra a többi fogyasztó rákötését a vastagabb vonalra zsír új kötőelemekkel és még sorolhatnám. Lógott pár fickó az oszlopokon.Nos ezt nem fedezte a befizetett összeg. De ezzel nincs is baj, mert olyanok is fizettek HÁF- ot ahol hozzá sem kellett nyúlni a hálózathoz. És nem várható el hogy mindezt Te finanszírozd . Vagy ahol trafót is kell cserélni az milyen költség. 
Például ha felszállsz pesten a buszra mindegy hogy 1 megállót mész vagy végállomásig az asszem 350Ft. 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

BKV jegy 450 :) De az sem helyes, mert nem én tehetek róla, hogy a busz nem arra megy, amerre nekem van dolgom.  Kultúr országokban időarányos a jegy. Pl. a tetves Brüsszelben már 2005-ben is 1 jump 1 óra volt, és arra, annyit mentél, amennyit akartál.. de ez más téma :)

A napelemes történethez.. Nyilván nem 50m hálózatot használ, hisz az erőműtől oda kell cügölni az elektronokat, hogy az inverter el tudjon indulni. De pont ez a bajom, hogy ez jelenleg adott, az esetek 75%-ban. Ez igaz, nem?

Vagyis a feladat az, hogy a 25%, ahol gond van, vagy a jövőben gond lehet, azt kezeljék.

Egy dolgot kellene eldönteni a vízfejeknek odafent.. Hogy mi a cél. Akarunk zöldülni, és napelemezni, mert kell, vagy nem.

Ha igen, akkor ehhez kell egy rühes nagy talicska, bele pénzzel, és dolgozni, tervezni, átgondolni. Ha nem, akkor meg vége, ennyi volt, konyec, fin, ende, függöny, taps.

Olyan nincs, hogy akarunk, meg kell is, de várjámá, ezzel meló van, pénzbe kerül.. Akkor mégsem akarunk de erre utólag jövünk rá.. Ez olyan, mint a fogatlan herpeses prosti az M0 lehajtóban, akin keresztül ment már fél Budapest, de sipákol, hogy megerőszakolták... De nyuszi.. hát ezt csinálod 32 éve...

Nyilván nem a szaldó kérdése a kritikus. Annak mivolta. Teljesen más a leányzó fekvése, ha előre le vannak fektetve a szabályok, és előre el van mondva, hogy Béla! Há ne vegyí napelemet..

itt nem ez volt. Behülyítettek egy csomó szerencsétlent, állami támogatott pályázatokkal, stb.. Aztán amikor a hintán ült a pattanásos Pistike, elvágták a kötelet az egyik oldalon. Jogos, hogy Pistike picit mérges, mert vérzik az orra, vagy nem...

Komolyan érdekel egyébként, hogy hálózati, nem pedig szerződéses szempontból hol a bibi... Nem vita, csak nekem ezt még senki nem magyarázta el, és nem is tudom, szóval bárki megteszi, megköszönöm:

Mi a jelenlegi gond a napelemes helyzettel. Nem azt nem értem, mi van, ha jön a felhő, hanem az, amire céloztál...

Vagyis mi a gond azzal, hogy termel egy rakás napelem. Nem lesz körzeten belül elhasználva, és felmegy a feszültség, majd lekapcsol az inverter. Energetikai hálózatban ez mit takar. Miben kell erre ketyere, felkészülés, stb. Mibe kell pénzt ölni...

Nyilván az tiszta, hogy ha nem akarom, hogy elszaladjon a villany, akkor mit kell fejleszteni... Engem az érdekel, hogy a jelenlegi állapotban mi a gond. Csak mert nálunk a logjaim szerint eddig a legnagyobb vonali fesz az 2023. július 12. 13:27-kor volt, 243.9V. Erre van statisztikám. És ez nálam, bent a vekkernél mérve, nem az alu drót túlvégén a felsővezetéken, ahol biztos, még ennél is alacsonyabb volt.. Lekapcsolás még sosem volt magas fesz miatt. Vagyis nálunk megeszik a szomszédok. Ebből erre következtetek. Tévesen?

Szóval hol a probléma a lekapcsolással?

Továbbá mi az akadálya a fesz elszaladásakor az "éjszakai" fogyasztók távolni bekapcsolásának? Hisz pont erre vannak.. Maris nénje csak örül, ha van nappal is melegvíz, Nyilván nem tartós megoldás, mert nyáron nem lehet 18 órán át bojlert fűttetni, mert annyi melegvíz a cirkuszi ló mosásához sem kell, de a görbét laposítani lehetne vele... nem? Csak kérdezem..

Komolyan.. aki belelát, írja már le töviről hegyire, mi a gond. Nem az érdekel, hogy gond van, hanem hogy pontosan mi, és mi a megoldás... Mérnök azért van, hogy egy problémát meg tudjon oldani, ha ismert...

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Jogos a kérdésed.
Szóval korábban is utaltam már rá, hogy ez politika inkább mintsem műszaki kérdés. Az is de azt később. A baj az hogy nem használódik el helyben az energia mindenhol , a vezérelt fogyasztók bekapcsolgatásával sem oldható meg teljesen. Ugyanis a bekapcsolt vezérelt fogyasztó csoportok nem csak ott vannak ahol a túltermelés. Ezzel egy időben máshol meg nincs túltermelés. Az energetikai mérlegeket előre készítik el. Le kell kötni bizonyos mennyiséget hazai termelésből meg importból amit ki kell fizetni ha elhasználjuk ha nem. Ha megszalad a polgári termelés nyilván tőlük nem kell átvenni mert  azért nem jár büntetés és ki se kell fizetni őket mert nincs irányukba szerződés egyszerűen nem vesszük át és kész egy mondvacsinált indokkal, hogy így a hálózat ugy a hálózat. Majd amikor a piaci szerződéseket mérlegeket hozzáigazítjuk ehez a lakossági többletthez , ez a következő évi tervezet elkezdjük szépen engedélyezni a hálózatba termelést. Persze a kalkulációnál ott van az a megfontolás hogy ne tudjon a lakosság visszaélni azzal, hogy tömegesen lekapcsol. 
A hálózati probléma. Igen kferi is írta hogy ahol gond van az a 0,4kV os hálózatot érinti. Van ahol valóban gond a sok napelem rátermelés és magas rendszerfeszültséget eredményez a magas hálózat impedanciák azaz ennek reciproka az alacsony energia áteresztő képesség miatt. De ez csak kifogás mert nem általános érvényű az egész országra nézve. 
A polgári termelés prioritása alacsony és nem köti semmilyen garantált szerződés a megtermelt energia átvételére, tehát ők azok akik a terhelés és termelés szabályozás szempontjából az elòre történő kalkulációk készítésénél büntetlenül használhatóak. Csak kell egy okot mondani nekik más nem történik. A másik legfőbb különbség az ipari méretű erőművek és a lakossági között, hogy az ipari csak termel és nem fogyaszt. Ő leszerződik az állammal ha megéri a beruházónak és ha van napsütés felel, hogy rendelkezésre álljon kvázi ezért bekalkulálható piaci résztvevő. A polgár meg termelni akar és nyáron tud is de télen meg szeretné ezt , ugyanennyit el is használni, mert nyilván a fűtésével erre rendezkedik be ezért ruház napelembe. A havi 6000Ft os villanyszámlával soha nem térül meg a beruházás, vagyis de , de ilyen összeg mellett kár belekezdeni. Az is hozzátartozik hogy sok napelemes semmilyen kalkulációt nem végzett telepítés előtt és simán csak eladtak neki egy terméket nagy igéretekkel. 
Szóval Szóengedik termelni a polgárokat ki kell nekik fizetni amit termelnek, de az ipari erőművek által szerződésben lekötött mennyiséget is. Ha ez túltermelést okoz akkor nő a feszültség és nő a frekvencia le kell szabályozni a termelést és ezt nem olyan erőműnél fogják megtenni akit mindenféleképp a lekötött mennyiség után ki kell fizetni. A napelemek száma gyorsan nőtt a kalkulációk éves periódusúak. Szóval ez is sok összetevős. A lakossági termelés kellett eus számok statisztikák szempontjából és kellettek büntetlenül használható termelésszabályozási célból is.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

De ezek alapján ugyan oda lyukadunk ki. Át lett vágva a nép megint. A szavazó pógár.

De engem a megoldás érdekel. Mi az, amit a szolgáltatónak meg lehet/kell tenni, hogy a helyzet rendeződjön. Mármint.. technológiailag. Tiszta, hogy a lekötött kapacitás adott, fizetni kell, stb..

De azért ez a geoid alakú sárgolyó elég nagy. Azért más országokban is van napelem, és ott is megoldott kérdés ez. A szaldó ide, vagy oda, a nap, ha süt, csinálni kell villannyal valamit...

Biztos van is megoldás. De energetikailag mi?

Az viszont a pofátlanság teteje, hogy jön a BYD, akkora napelem parkot épít, mint egy város, vagy Putnokon a fél hegyoldal el lett dózerolva, akkora telep épül, hogy az űrből látszik... Ezekkel nincs gond, csak a Géza napelemje zavarja a zállamot?

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen Géza nem kalkulálható tényező. Leírtam mit jelent a lakossági és mit az ipari termelés. Biztos mindenkinek feltünt hogy amint le lett állítva a szaldó, és bevezették az évesszaldót rögtön újból engedélyezni kezdték a rátáplálást. Ha nem 5Ft ért venné át amit akkor termelsz meg amikor felesleg van nem érné meg neki. És nyilván profittal adja tovább. Ebből él. Azt sem kell figyelmen kívül hagyni , hogy Te és sokan mások a saját profitodért ruházol be napelembe míg a német már csak azért is, hogy tegyen a környezetéért az ökolábnyom stb. Nem feltétlen nyerészkedik rajt. Vagy megelégszik a szezonban tapasztalt fogyasztás csökkenésével oszt kész. Valamilyen szinten becsapva lehet a dolgozó oké. De valójában magát csapta be amikor olyanba ruházott ami nem hozhat profitot piaci környezetben. Kis számítás és kijön, nagyot kell építeni üzemeltetni és nem lakossági szereplőként szerződni. A byd mindet meg fogja enni nyáron amit megtermel. Te nem. Mondom ez nem technikai kérdés elsősorban hanem piaci. Pl tőzsdézhetsz is mint bárki de nem mindegy mekkora tőkével teszed. A napelemes rendszer csak azoknak érte meg akik szaldóval szerződtek. Mindenki más csak nyűgöt vett a nyakába. A szolgáltatónak is nyűg a kistermelő mert ő termelget is meg fogyaszt is. A szolgáltató érdeke, hogy saját maga jól járjon nem a lakossági termelő. Ha a polgár kiszámolja és megéri neki termelhet és fogyaszthat is saját döntése alapján de a piaci környezetet elé tárják. Ez függvényében kellett volna mérlegelni. A másik fontos kérdés még az arányok. Adott mennyiségű megújuló termelés mellett kell meghatározott mértékű alaperőműnek is lennie. Gyorsszabályozásúból főképp, de lenni kell mert ha nem termelsz valaminek fedeznie kell az igényeket. Tárolni ugye nem lehet. Abeépített napelem mennyiség határon van, olyan erőművek viszont épülhetnek akik helyben megeszik amit termelnek. A téli fogyasztásukat meg szépen lehet kalkulálni az inport energia lekötésnél és a hazai termelésnél. A napi random bárányfelhőket meg a csúcserőművek és a primmer szabályozókör energiatárolói fedezik, egyik hoszzútávon, másik gyorsreagálásúan és rövidtávon. Az arányokról még annyit hogy biztos hallottatok a tervezett újépítésű fosszilis erőművekről. Mert nőni fog a fogyasztás akkugyárak stb. Tehát olyan helyen ahol a falutrafó kicsi meg vékonyak a vezetékek és a fogyasztás is régimódi ott fejleszteni kell a hálózaton vagy nem kiadni engedélyt. De nem ez az általános inkább amit leírtam a polgári termelés egyfajta mostohagyerek mert másképp viselkedik mint egy ipari résztvevő. Átbaszás vagy csak üzlet ez?
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én 2 okból szögeltem fel a napelemet.

1., Mert akkor kezdődött az ukrán dili, putyin bá meg belengette, hogy mind meg fogunk fagyni. Nyilván lehet vitatkozni, hogy A, vagy B, de az öngondoskodásból civilizált társadalomban nem szokott baj lenni, csak rántotthús országban...  Mivel fűtés gáz volt, meg egy vagon klíma, nyilván a klíma észszerű, nem kell venni, fent van a falon... Mivel jöttek ezzel az elmeroggyant rezsicsökkentett áras, átlag meg feletti fogyasztással, jött a matek. Megy otthon 7 server, a ház nyugalmi teljesítményfelvétele, ha semmit nem teszek pluszban, 1700W körül van 7/24-ben, erre a klímák, ennyi pénz a világon nincs, hogy kifizessem a villanyszámlát.. Ebből a szempontból nem vagyok átlagos fogyasztó. De attól még nem dögölhetek éhen :)

2., mert nem éri meg pénzt a bankban tartani, és igazam is lett ebben :)

Ezért nem is pályázgattam, nem vacakoltam... 2 telefon, HMK papír, terv, 1 hónap múlva fent volt a tetőn... 2 év alatt megtermelt közel 1,2mHUF villanyt. Döntően el is fogy, villanyszámlám csak a téli időszakban van jelentős. Havi szaldóval is megtérül, de évessel pláne, még 1,5 év-2év, és pluszos vagyok... Havival se sír a szám. Nekem megérte...

De ehhez ez a brutális fogyasztás kell, és az átlag fogyasztás piactorzító hatása..

Azt meg el kell könyvelni, hogy a pógár itt le van szarva.. A választások nem az értelmiségen múlnak, így csak arra figyelek, ha tele a szám, ki kell köpni, nem lenyelni...

0

Onionshed
Onionshed picture

Nekem annyi volt a célom, hogy kevesebbet kelljen fizetni ,ha nem használ a ház annyit akkor vizet melegítek vele ha a tartály felmelegedett akkor kezd el visszatölteni. Egyáltalán nem fáj, hogy keveset fizetnek érte, legalább kevesebb szenet égetnek el. Nem tudom mi
ért nem elég annyi ,hogy kisebb a számla.  Kint élőként azt vettem észre, hogy itt az emberek nem akarnak mindenáron jól járni, képesek áldozatot is hozni.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Na! Hàt kb! 
A politikába nem mennék bele, de az biztos tök mindegy ki van hatalmon a piac a profit prioritást élvez. 
És igen aki megeszi amit megtermel annak ez lehet jó de mérlegelni kell mielőtt beruházol. Esetedben jó döntés volt. De ismerek olyan orvos megrendelőt akinél az akumlátoros tároló azért került beépítésre mert a belgyógyász haverja is olyat építtetett. No coment.
Meg az a csaj aki a biztisításaimat stb intézi nagymama lett és gyorsan rakatott fel napelemet mert mi lesz ha nem lesz áram a kicsivel mi lesz? Utólag mondtam neki , hogy semmi. Ugyanúgy nem lesz neki áram! De ezt családalapítós, nem villamos végzettségű kolléga is eljátszotta. Azt hitte ha rakat fel napelemet nála mindíg lesz villany. Ezek után a megtérülés., szerinted hangyányit is át lett gondolva? Vagy előretekintve mifelé, megy a piac? Sokan beleugrottak az ingyen ebéd reményében. A Nap ingyen van... 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Azért ez inverter kérdése is. Van olyan Fronius, amin van egy szerviz dugalj, ott van villany betáp hiány esetén is, de csak a kapacitás egy részéig... Tilos hálózatba kötni, stb.. Azért több, mint a semmi :) Narancs hosszabítót bele dughatod..

Nálam diesel van, mert olcsó volt selejtezve... A serverek nem állhatnak, UPS alatt van 48V 150Ah, de az se a világ vége...

Viszont napelem alá akkut pénzért sosem tennék. Nem mondom, hogy sosem lesz, de hogy nem veszem meg üzletben, azt akár írásba is adom :)

Legjobb egyik kollégám esete... Vett a németeknél valami akkus tárolót... Hazahozta, rádrótozta a rendszerére, és örült. Majd egyszer nézte a statisztikákat, 2 hónapja egy Ah nem ment se be, se ki.. Mert a német letiltotta távolról, mert pár kigyulladt, és mindet letiltották... Vigye vissza... 1900km :D 2*, mert ha az átalakítás kész, mehet vissza érte :D

ne már...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Már 1960-as években felmerült egy prédikálószéki tározós erőmű. Természetesen ezt sikeresen megfúrták, mert zöldülünk. Itt nem lehet okosnak lenni. Ahogy már elhangzott, műszakilag lenne megoldás, de a végső szót mindig a politika mondja ki.

1

lizakl
lizakl picture
*****

Nekem a csúcs az egynapos autópálya matrica! A 10 napos matrica ára 6660 Ft az egynaposé pedig 5150 Ft! Gratulálok! Ez tényleg arányos a szolgáltatással! :-(

0

lizakl
lizakl picture
*****

Tökéletesen igazad van! 
És ehhez még tegyük hozzá, hogy a megtermelt energia - ha jól emlékszem - kb. 5%-a elvész a táv és egyéb vezetékeken a hosszú szállítás miatt. De egy szép napos nyári napon, mikor a napelemek megtermelik helyben, mindenfelé, decentralizáltan az egész szükségletet, nos akkor ez az 5% nem vész el, mert az energia csak a Kifli utca 5-ből megy át a 6-ba, a 7-be, meg a 8-ba, amik ugye közel vannak és alig van veszteség! Azt már nem is említem, hogy az általam 5 Ft-ért eladott energiát a szomszédomnak 36 Ft-ért adja el a szolgáltató! Hoppá! Extraprofit ez a javából, nem? Vagy tán befizeti a szolgáltató a rezsicsökkentési alapba? Nem nagyon hiszem.

4

Digitalfish
Digitalfish picture

Az eu forrást mindenki kapott pénznek tekinti. Az eu közösség is piaci alapon működik. Gondolod az eu csak úgy ad pénzt a sajátjából? Eleve nem a sajátja hanem közős pénz! Az hogy van büdzsé ahoz hozzájárul minden ország. Pl Magyarország is befizet majd visszakap belőle vagy hozzájárul azzal hogy olcsó munakerőt biztosít eus gyáraknak akik a profitot hazaviszik és otthon realizálják, meg persze ők is fizetnek be. Ezt a kitérőt csak azért írtam mert sokan azt hiszik hogy az eu jótékonyan ad ingyen pénzeket. Pl amikor más országban megújulót finanszíroz azt az adott ország befizetéseiből is teszi és nem önzetlenűl teszi mert a Mo-n megtermelt megújulo pl a Német energiahiányt is próbálja megoldani. Pl miért nem hisztiztek azon, hogy Németország az atomerőmű leállításaival mennyire terheli a magyar hálózatot? Arról szó nem esik. És továbbra is azt gondolom , hogy kivülállóként csak durrogni lehet és nem megalapozott semmilyen kérdés! Pl miért nem kezdték a hálózatot 10 15 éve hozzáfejleszteni a napelemek növekvő számához. Leírom mégegyszer, de hozzá van igazítva az átviteli kapacitás de nem a lakossági termelés a szempont hanem az ipari amiknek szerződésben leirt paraméterek szerint kell termelni és rendelkezésre állni. Jóskapista meg a kis 1-2-5-7kW os kiserőműve nem szempont stratégiailag .És államilag nem érdek hogy Te jól érezd magad mert nem ezért van a hálózat és nem az emberek miatt elsősorban. A lakosság ellátása ettől eltekintve folyamatos, mert az alapellátás szem előtt van tartva. Ez pl a Te jóléted miatt van. És persz mert fizetsz érte. E nélkül nem lenne! A napelemes polgári termelés is piaci alapon működik. Ha olcsó periódusban termelsz, pl nyáron akkor nem fognak érte pénzt adni sokat. És télen ha Neked kell energia nem adják a nyári dömping áron hanem a piaci áron hisz télen drágább az energia előállítás. A rendszerhasználat pedig minden időszakban valid . 
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szerinted ki fizette a "rezsicsökkentést"? Gondolod az előállítás és járulékos költségei is csökkentek?

Kalex

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Az ipar. Csak a legutóbbi példa, ami igen látványos, a víz és csatornahálózat. A lakossági rezsicsökkentést a vállalkozásokkal fizettetik meg, akiknek most többszörösére megy fel a díj. 

Ha meg nem tartották volna alacsonyan a gáz árát, és adtak volna megoldást hőszigetelésre, akkor nem okozott volna gondot a gázár emelkedés sem. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jaca !
A gáz-villany árának dotációját az állam a nemzetközi piacon felvett hitelekből finanszírozta vagy 10 évig . A hiteleket vissza kell fizetni . Ezért van a magas infláció , ezért kezdett növekedni a munkanélküliség , lassul a gazdasági növekedés , magas az államháztartási hiány , csökken a forint vásárló értéke , ...
Mi a megoldás ? Én mint lakótelepi nyugdijas elmondhattam a gazdaságról a dolgokat . De a miniszterelnök ezt nem mondhatja el . Neki mint miniszterelnöknek azt kell mondania amit nyilatkozik .
Nem tudom hogy hogy lehet a hazai gazdasági váltságot megoldani .

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nem!
A magas infláció az energia árak elszaladása és a háború miatt van! Meg, hogy "véletlenül" felrobbant az Északi Áramlat gázvezeték! És a németek bezárták az atomerőműveiket, helyette francia atomerőművek áramát veszik és szénerőműveket indítanak újra! Nesze neked környezetvédelem!

0

Jaca
Jaca picture
****

Remélem, volt irónia bőven a hozzászólásodban. Csendben megjegyzem, a gáz árának elszabadulása egy évvel az Ukrajnai háború előtt kezdődött. Ukrajnában meg azért alacsonyabb az infláció, mint nálunk, mert az ő szomszédjukban nincs háború.

1

lizakl
lizakl picture
*****

Jah! Azt majdnem elfelejtettem, hogy volt egy Nabucco gázvezeték terv is, amit aztán az amerikaiak "tanácsára" sutba dobtak! Mert nem kell az! Minek az? Igaz Angela megépíttette a Nord Stream II.-t, de üzembe helyezve már nem lett, hiába került a megépítése igencsak sokba! Aztán a biztonság kevéért fel is robbant, mert biztos ami sicher! :-(

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ursula már az Északi Áramlat véletlen felrobbanása előtt nagy mennyiségű palagázt kötött le az USA-ból! Persze jóval drágábban mint az orosz földgáz. Valamit őneki már megsúghattak? Vagy egyszerűen megmondták neki, hogy mit kell tennie? Ki tudhatja? De, mint említettem a németek "sötétzöld" programja is megdrágította az energiát még a háború kirobbanása előtt! Ha valaki logikusan gondolkodott, akkor 2014(Maidan) után gondolhatta, hogy "Ebbű bizony baj lesz More!". 

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
A szolgáltatók? Azok nem azért jöttek ide, és "szolgáltatnak" mert szolgáltatni akarnak, hanem a haszon miatt. Egy magyar szolgáltatónak talán érdeke lenne, hogy itt fejlesszen, mert a sajátját fejleszti. Mondjuk az EON-nak meg az az érdeke, hogy minél többet kiszivattyúzzon innen.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az EON már magyar tulajdonban van

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ha dolgoztál volna az energetikai szakmában, nem mondanál ilyen orbitális marhaságot.
A fejlesztésre azóta van pénz, hogy a "gonosz külföldi" átvette.

Kalex

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Minden szolgáltatás a profitért létezik. Nincs ingyen ebéd, ahogy Kalex is mondta. El kell engedni azt , hogy mi értünk van bármi is! A pénzünkért! De van stratégiai megfontolás is pl az áramhálózat üzemeltetésében.  Amiért létezik elsősorban az állam működése, üzemeltetése az ipar fenntartása a cél. Amikor elkezdték a villamosítást szerintetek beszedték közvetlenűl az emberektől a bekerülési költséget? Nem! Azért hozták létre mert kelk az iparnak a hadiiparnak a kutatásnak stb. A polgárok ellátása másodlagos volt. És most is az. Ha gond lenne ők kerülnének elsőre lekapcsolásra. A frekvenciavédelem pont ilyen elven, rotációs rendszerben üzemel. A korházak állami, ipari létesítmények prioritást élveznek egy szoftver által. A pilgári lakosság másodlagos. Pont a tetőre telepített napelemek is! Azokból van a legkevesebb és nincsenek kalkulálva az éves energiamérleg számítádakor csak alacsony súlyozással. Pont azért is, hogy ne lehessen szabotázsra felhasználni! Higyjétek el bonyolúltabb ez annál mint hogy polgárokat akarnának ezzel szivatni. De ha az iparilag megtermelt napenergia éves kalkulációja hozta az elvártakat és a kereskedelmi mérlegek is úgy hozzák akkor könnyen lehet felesleg a tetőkön lévő termelés. Ilyenkor szem rebbenés nélkül visszautasítják azt. Nem bíznisz nyáron átvenni az olcsó felesleges energiát majd télen ugyanazt visstadni jótékonyságból a drágán megtermeltből, megvásároltból. És értem én a polgár ezeket nem tudhatja és átverve érzi magát ha változik a piac és az állam hálózat kapacitás hiányra hivatkozva nem vesz át. Persze ez hazugság mert a hálózat köszöni stépen jól van. Viszont kelk egy magyarázat a pórnépnek amivel nem tud vitatkozni. Hangsúlyozom ez politika és nem energetikai kérdés! De igen erre hivatkoznak. 

0

proba
proba picture

A gerinchálózat lehet, de hogy a többivel vannak gondok ( és megoldhatatlanul) az biztos. Megnézem azt a vidéki hálózatot, amelyik egy villanyautóval, napelemmel elektromos fűtéssel  a tűréshatáron belül marad. Ha van a trafó körzetben kettő három ilyen delikvens, már a 0.5ohm hurok is igencsak sok. Azt egy lakáson belül sem igazán egyszerű tartani, nem hogy utca szinten. ( és hab a tortán a költségek egy részét a szaldós elszámolásból befolt összegekből kellene fedezni.)

0

Onionshed
Onionshed picture

Csak a baj van velük , nem kellenek polgárok és minden meg van oldva.:D. Vagy várjál..nem a polgárok miatt van ország?

1

Digitalfish
Digitalfish picture

De a polgárok miatt van ország! Viszont mindent felülír a kapitalista berendezkedés! Ebbe fogunk beledögleni! Ha nem fizetsz tb-t boritékolható hogy hagynak elvérezni. Pl amerikában ahol a kapitalizmus ki van maxolva akkor vagy megbecsült állampolgár ha fizetsz. Most hagyjuk milyen az egészségügy itthon és milyen amerikában . De ott sem éred el nem jutsz hozzá ha nem fizetsz. 

0

Onionshed
Onionshed picture

Egyetértek veled, csak rá akartam mutatni milyen szomorú ez az egész. Itt (uk) sose volt szaldó, lfszt se adnak a visszatöltésért úgyhogy ez bele sem volt kalkulálva a napelemeim árába.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Egy kicsit árnyalnám. Vezetőelektrikusként saját kezűleg irtam a megszakítók mellé a frekvenciavédelmi lekapcsolások sorrendjét. A lakótelepek az utolsók közőtt voltak!

Kalex

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia Kalex!
Köszönöm a kiegészítést!
Üdv: Imre

0

lacoka
lacoka picture

A szállítás nem vonattal kamionnal történik ami pénzbe kerül ( üzemanyag ) a vezetékek a gerinc hálózat már rég kiépült azokat nem fogják naponta ellenőrizni helikopterrel naponta végigrepülni a távvezetékek fölött

0

Digitalfish
Digitalfish picture

A fotelból ülve könnyű ilyen kijelentéseket vagy kirohanásokat tenni! Úgy hogy szerintem nem látsz rá a hálózatüzemeltetésre. Nem tudod mivel jár az, milyen feltételeknek kell megfelelni, vagy egyáltalán mit is jelent ez! Sokan úgy gondolják van 3 vezeték és ha az patent új akkor be van kapcsolva oszt áramlik rajta az energia. Egyébként a kijelentők tudják mit szállit egy távvezeték? Feszültséget, áramot , teljesítményt, energiát? Vagy pl tudják, hogy egy 1s lehúzás , üzemszünet az mivel jár? Milyen statisztikát ront, milyen garantált szolgáltatást érint és ez mivel jár? Vagy azt, hogy hány ember munkája kell ahoz, hogy stabíl folyamatos legyen az ellátás? Látszólag egyszerűnek tünik az átviteli hálózat üzemeltetése és működése de nem az! Sok mérnök munkája kell ahoz, hogy megváltozott körülmények között is biztonságos legyen a rendszer. Én elengedném laikusként a véleménynyilvánítást amihez nem értek. Az árképzésbe nem mennék bele mert ahoz meg én nem értek de azt tudom mennyi ember munkája , mennyi relé, védelmi relé figyeli és szabályozza a rendszert , és milyen infrastruktúra van kiépítve. Valamint mekkora felelősség egy mérnöknek, üzemirányítónak döntést hozni adott helyzetben amikor egy védelmi autómatikát kell felülbírálni, vagy a megváltozott piaci igényeket a rendszer energetikai súlypontjához igazítani. Nem egyszerű ez higyjétek el! Evégett nem is lehet elbírálni azt, hogy 20Ft rendszerhasználati díj sok e vagy azt, hogy 13Ft egy egysègteljesítmény megtermelése miért lesz 38Ft vagy akár 210.

1

kissi
kissi picture

Szia!

A fotelból ülve könnyű ilyen kijelentéseket vagy kirohanásokat tenni! Úgy hogy szerintem nem látsz rá a hálózatüzemeltetésre. Nem tudod mivel jár az, milyen feltételeknek kell megfelelni, vagy egyáltalán mit is jelent ez!
 

Igazad van, de a napelemesek közül többen önerőből fejlesztettek, a szolgáltatónak kellett az adott helyre vonatkoztatva elfogadni, engedélyezni a beruházást, ami adott inverterre szól (aminek nyilván van élettartama). A szolgáltató döntési pozícióban volt, utólagosan szerintem álságos dolog arra hivatkozni, hogy ez nem jó a hálózatnak (már ha szakemberek ülnek és döntenek ott!)! Nem tartom korrektnek, hogy utólag bárki, bármilyen témában megváltoztatja a feltételeket (bár láttunk már ilyet több kormánynál is)!

További szép hétvégét!

 

 

3

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Ebben teljesen igazad van!
Magam is együttérzek azokkal akiket érint.
Alapvetően nem műszaki okok miatt történtek ezek a variálások... de ez már politika. Abból meg ki szeretnék maradni
​​​​​​IAmiről én írtam korábban az teljesesen általános érvényű , az üzemeltetésre vonatkozik még akkor is ha nem lennének napelemesek .
Üdv: Imre

1

5bdc
5bdc picture

Szerinted a távvezetékek,alállomások,üzemeltetése és karbantartása ingyen van?

5bdc

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mikor a külföldi tulajok átvették, rengeteg helyen  felújították a hálózatot, mióta az állam
visszavásárolta és privatizálta, nem nagyon volt új vagy felújított rész
(Lásd Mátrai erőmű)

Bálint

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia! Ezt miből gondolod? Látod a beruházások költségvetését? Olvasod a tervezett és elkezdett fejlesztések jelentéseit? S tanulmányokat a rendszer megbízhstóságáról?  Vagy nem akarod làtni hol folyik rekonstrukció, vagy  hol épitenek àt távvezetéket két rendszerűvé? Ja, hogy nem autózol arra... 
Uraim ez megint csak kárálás azt gondolom! 
Ne már! Szakemberek vagyunk vagy mi. 

4

vacisa
vacisa picture

Ingyen nincs, legfeljebb túl van árazva, hogy minden más mellett jusson a foltozásra is néhány peták.
És itt ez a nem mindegy. wink Az autópálya 1.2milliárd Ft/km sem azért ennyi mert gondosan kézzel válogatott és tisztított kavics kerül a betonba.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne látni egy elszámolást a rendszerhasználati díj  felhasználásáról, kihez kerül, mennyit költ fejlesztésre, mennyit adózik, stb

Bálint

2

vacisa
vacisa picture

Soha nem látta senki, soha nem is fogja.
Az idők kezdetétől az idők végezetéig kerül mindenkihez aki hozzáfér.
Ha ez nem igy lenne, akkor tükörsima úton autóznál, csillogna a rézvezeték, nem 100 éves vizvezetéken kapnád az ivóvizet....stb
Amit befizetsz bármilyen jogcimen, annak a 3/4 részéből cégek tartják fent magukat, fizetéseket, nyaralásokat finansziroznak, a maradék 1/4 meg annyira kevés, hogy nem érdemes hozzányulni az infrastrukturához, inkább céges autók és laptopok cseéjére használják.

2

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Tudod te mennyi egy ilyen?

https://www.modulaquadro.pt/en/siemens/sivacon-s4

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ezek meg maguktól nőnek, csak el kell ültetni. laugh
távvezeték

3

kferi
kferi picture

Ennek mi köze a lakossági napelemes szaldóhoz? Tudom villany mindkettő.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Láss, láss, ne csak nézz!

1

kferi
kferi picture

Fejtsd ki. A pár százalékos lakossági termelésnek pontosan milyen komoly hatása van a nagyfeszültségű hálózatra? 

0

agressiv
agressiv picture
*

Az a szép a lekezelő arrogáns stílusodban, hogy nagyon nincs mire.. Ha ennyire nem érted az összefüggést, inkább maradj csendben.

3

kferi
kferi picture

kiengedtek? :)

0

welding alt
welding alt picture

Szia Kalex!
Van igazság ebben, hiszen a rendszert nem mi építettük ki.Ezen lehet vitázni. Gondolom máris céltábla lettem e vélemény miatt.
Üdv. welding alt

0

kovacsna
kovacsna picture

Nehéz vizzel?:)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezek már rég kinőttek

Bálint

2

Digitalfish
Digitalfish picture

Igen és nem nőnek hozzá újak? Meg ezek csak úfy állnak ott és maguktól üzemelnek... soha nem is történik rajtuk semmi. Az elektrikusokat is haza lehet külddni. Ejnye már de szűk látókörűek vagyunk ha az érdekeinket próbáljuk védeni a magunk szemüvegén keresztül. Gondolom Te is sz@...rt hú..t javítasz meg valamit a kuncsaftodnak hiszen már megvetted a wellereket a szkópot meg a fluke multimétert stb... 

2

kferi
kferi picture

Igen, el is lettek küldve. A legtöbb állomás távfelügyelt.

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Majd minden alállomás távkezelhető . Ettől függően alállomás ügyeletesek dolgoznak a hálózatengedélyesnél is és a szakszolgálatnál is. Átviteli hálózat állomásain pedig állandó személyzet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Teljesen feleslegesen táncoltatod az embereket az idegeiden. A fenntarthatóság, a környezetvédelem, meg bármi ilyesmi egészen addig foglalkoztatja ez embereket, amíg nem kerül pénzbe, vagy esetleg még csökkenti is a költségüket.

De amint kiderül valamiről, hogy esetleg egy kis áldozattal jár, ami jelen esetben némi pénz, máris le van tojva az egész és habzó szájjal megy a hisztéria és persze racionális érvekkel kár is próbálkozni, ha szakemberek, ha nem.

Annyira csak pénzben tud gondolkodni ma már mindenki, hogy ez már undorító, ráadásul engem az szokott a legjobban sokkolni, hogy a pénzes emberek a legnagyobb sz@rrágók, márpedig napelemet sem azok telepítettek, akik fizetéstől fizetésig élnek...

6

Sakos2
Sakos2 picture

Sziasztok, A minap láttam. Pont ide illik.
May be an image of map and text that says "Villanyszámla 7545ft melyből Áram 913ft Rendszer használati díjak 5028 ft Áfa tartalom 1604 ft Ez igen korrekt lehúzás"

3

Sponsored links