You are here

Ventilátor motor

8 posts / 0 new
Last post
ityvity
ityvity picture
*

Üdv mindenkinek. Van egy jó pofa ventilátorom állítólag valamilyen turbós gáz kazánból származik és döglött az elektronika ami része motornak . Eredetileg egy 3 fázisú spec. ic ( Toshiba TPD4102K) vezérelte a motor tekercseit ( a forgó rész 4 pólusú állandó mágnes)még hozzá csak 2 fázisát használta , mert a tekercsek mind sorba vannak kötve és így két vég van ,Az ic harmadik fázisa nincs bekötve. Próbáltam elektronika nélkül , meg sem moccan . Nem is foglalkoznak ezzel az elektronikával, ha valahogy életre tudnám kelteni, hogy forogjon nélküle . Ehhez kérnék valami ötletet .

File attachment: 
Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/toshiba/3864.pdf

külföldről meg kell rendelni.

Bálint

0

ityvity
ityvity picture
*

Kösz , megtaláltam én is , csak nem akarok annyira bele bonyolódni mert nem biztos hogy csak az ic rossz . Elég hülye hibát produkál . hálózatról nagy csattanás és repül az 1,6A biztosíték benne . Sorba egy 60-as égővel rögtön működik , hol ott nem kellene , csak vezérelve . Ilyenkor a bemeneten 33-35 V ,a pufferon 50V körül van.
24V váltóról is próbáltam , akkor meg elindul de rohamosan növekszik az áram felvétel több A-ig , mint ha árrom generátoros meghajtás kellene neki . Különben is hobbi célra szeretném használni ha sikerül életet lehelni bele .

0

Kari
Kari picture
*****

Szia ityvity!
Az adatlap szerint minimum 50V motorfeszröl jar, azalatt, plane 24V-al probalva, akrahogyan is viselkedhet-megha nem is illene...
Merd meg a kimenö tranyokat, hogy esetleg zarlatos-e valamelyik, mert ha csak 1 agban van gond; megerhetne "atdrotozni" a szabed 3.-ra :-)
Nomeg Tranzix-nak is igaza lehet_mi lenne ha a tekercsek helyett megfelelö ohmos terhelessel probalnad ki az IC kepessegeit?
Különben itt lenne par forras: http://www.ic2ic.com/search.jsp?sSearchWord=TPD4102K...
Kari

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Lehet hogy menetzárlatos, az elektronika motor nélkül is veri a biztit?

0

ityvity
ityvity picture
*

Sziasztok , A motor magában nem menet zárlatos , vagyis elektronika nélkül 230 nem vesz fel nagy árromot csak nem forog nincs forgó mágneses tér egy helybe rezeg a forgó rész . Az álló rész úgy van tekercselve hogy egymást követik a pólusok , tehát a két szembe lévő ugyanaz , meg a forgó rész állandó mágnese is ugyan olyan . Már tanulmányozásként szét szedtem egy pc táp ventit (igaz az egyen árromú ), de ott is volt valami 4 lábú elektronikai alkatrész. Azért sem ragaszkodok annyira az eredeti elektronika javításához mert elég bonyolult az ic környezete egy csomó nehezen beazonosítható smd félvezető , meg nincs szükségem a plusz szolgáltatásokra
(vezérelt indítás , ford. szabályzás ) . Nekem csak a alumínium házas venti kellene , ha más megoldás nem lesz a meglévő kap egy másik motort valamilyen tengely kapcsolós megoldással .

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ha a motor csak egy fázisról ment, a másik pólus pedig GND -n volt, akkor próbáld meg félhullámú táplálással, a motorral sorosan egy dióda.

0

ityvity
ityvity picture
*

Kösz az ötletet , kipróbálom .Igen az ic U meg a W kimenetére volt kötve a V kimenet meg „lógott” levegőben .

0