You are here

Vestel 11AK19P Táphiba? Megoldva!

34 posts / 0 new
Last post
irkax

Üdvözletem Mindenkinek!

Sok vestel géppel találkoztam már de még ilyen hibával nem! Ez egy Vestel 11AK19P lappal szerelt gép. Eredeti hibája az volt hogy az R806 egyik lába köbe égett kh miatt. Megforrasztva csak huppog a táp és nem tud elindulni, opto, tl494 illetve bc547b tranyók cserélve R823 nincs megnyúlva illetve minden ellenállat tökéletes érteket mutat. Diódákat is cseréltem a primier illetve a szekunder oldalon is. Lehetséges hogy az MC44604 szivatna? Sajnos nincs az egész műhelybe csak 603-as végü de azzal is ugyanazt produkálja igaz nem is csereszabatos egymással a kettő. Mi kerülhette el a figyelmemet?

Üdv:Irkax

Comments
peter76kovi

Üdvözlet mindenkinek !
A héten én is szenvedtem egy 11ak19 táppal. Az IC (Mc44604) táp bemenete (1-es láb) zárlatos volt, a power FET zárlatos, a bemeneti 2.7 ohm szakadt. Ezek cseréje után sem indult el a táp. Ezután az összes ellenállást kimértem minden jó. Az elkók mérésre jók. Az IC tápja 10-12 Volt között pulzál. Az IC 8-as lábára multiméterrel rámérve halk ketyegés halható míg a műszer mérőzsinórja a lábon van. A hiba az L801 teker szakadása. A csere után a készülék tápegysége működik. Remélem ezzel a hiba leírással segítettem. És másnak nem kell annyi időt a hibakeresésre fordítani mint nekem.
Üdv: Péter

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Köszönjük, de inkább a javítási tipp adatbázisba kellene feltöltened, ott a helye!
Ebben az alig ötéves topikban kinek jut eszébe keresni?

SM kereső - Javítási tipp keresés - új tipp

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Sziasztok!

Előjáróban annyi hogy aki elakad vestel táp javítása közben az mindenféleképpen olvassa át Fülesmester szakirodalmát mert nagyon sokat segít megérteni hogy is működnek. Nos a hiba meglett! :villa: Nemrég bejöttem a szervízbe megláttam a gépet és letettem a táskámat majd kivettem egy működő gépből a tl431-et és láss csodát standby meg is van rögtön. Van kb50 db hibás tl431-em. Na de itt még korai volt az öröm mert amikor visszakötöttem a sortápot utána megint huppogás volt a táp felől. De a legszebb hogy nem is lehetett mérni zárlatot a sorvég felől. Ekkor pillantottam meg egy szép méretes ellenállás a képcső nyakán lévő panelon ami a tda6107jf icnek a tápellenállása volt rámértem a kondira és ott már full zárlat volt. Ekkor levettem az ellenállás és el is indult a sorvég stb..... Majd cserélni akartam ki az rgb végfokot amikor egy írásra lettem figyelmes az ic lábánál "14x cserélve" Na ekkor kapott el a röhögés :rohog: határtalan a szakik humora. Ezt látván cseréltem a trafó felőli diódát mert egy kicsit szivárgott meg a kondit is majd az ic-t és már működik is a gép. Bocsi hogy ilyen hosszúra sikeredett de kikellet magamból írni a két napi bosszúságomat. Köszi mindenkinek a segítséget!

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

kattila
kattila's picture

szia
jol felbosszanthatott ez a keszulek!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Teviszel Szerviz

Hello Irkax!

Épp most szaladtam bele egy pontosan ilyen hibába! Csak annyit mondok, hogy KÖSZÖNÖM!
Azt gondolom, hogy ez nem mindennapi szívatós hiba! Nem egy vestel chassis tv-t javítottam már meg, de szerintem ez viszi a pálmát! Még egyszer köszönöm! :bow:

További szép estét és jó javítást!

U.i.: Én ennél a készüléknél lekötöttem a sortápot, de akkor sem volt még készenlét sem! Ha leterheltem izzóval, akkor sem! Egységesen kb. 4 V feszültség volt (persze, pulzáló) mérhető a szekunder oldalon.
Épp a képcsőalaplap panelt kezdtem volna el vizsgálni, mikor rátaláltam erre a leírásra... Annyi még az érdekesség, hogy ebben a készülékben TDA6108Q-van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Gratulálok! :super:
A halmazatilag hibás készülék javításához.

Ha megengedsz néhány apró megjegyzést:

-Sokkal gyorsabban célhoz jutottál volna, ha a tápot műterheléssel (40-60W-os izzóval) és kényszer indítással (a procitól függetlenül) vizsgálod/javítod.

-Az indulni nem akaró sorvégfokot tehermentesítve (a függőleges és az RGB tápot leválasztva) is meg szokás vizsgálni.

-Én nem tudok nevetni a "14x cserélve" föliraton, mert a kolléga, aki odaírta saját magát járatta le ezzel.
Miért nem kereste meg az okát? Ezt már nem tanulta az iskolában, vagy nem volt rá ideje, csak a munkadíjat elkérni 14-szer?

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia!

Hát ebben tökéletesen igazad van mert eleve úgy kellett volna kezdenem hogy leakasztom a sorvéget és úgy indítom a tápot de messze nem gondoltam hogy még a táp után is van probléma mivel az indító ellenállás lába volt körbeégve meg az ic túlfeszvédelmi lába volt drót így azt hittem csak egyszerű táphiba. Na de itt engem főleg a tl431 szivatott meg nagyon csúnyán :( mert első körben cseréltem és utána már csak vakvágányon jártam a táppal kapcsolatban. De ez is bekerült a memómba hogy úgy kezdem hogy leakasztom a sortápot legközelebb és végigmérek mindent mert ez így nagy szívás volt :D Aki előttem javította annak nem tudom hogy nem esett le az hogy ha már másodszorra égett le az ic annak oka lehet. De amikor megláttuk a panelra ráírva hogy 14x cserélte akkor kitört a nevetés hogy még rá is írja a balf..... :D Másik szemszögből pedig szomorú mert valóban lehúzta a tulajt egy kisebb vagyonnal. Hát tanultam ebből az tuti :D

Üdv:irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Sziasztok!

A Vestel tápok működésének leírását meg lehet találni itt:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/vestel-11ak33-stb-sasszik-tapegysege

Javaslom a tanulmányozását.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia!

Nekiállok és átnyálazom hogy megértsem ezt a tápot mert nagyon idegesít hogy kifog rajtam. Nem ér annyit az egész amennyit foglalkozok vele de most már nagyon megakarom találni a hibáját.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

nézd meg a MC44604 7-es lábán az 1n-ot lehet, nem szűri le a tüskét az áramjelről és tílt a túláramvédelem. Ha szkóppal nézed a jelet a 7-es lábon szép emelkedő tetővel rendelkező impulzusoknak kell lenni! Az impulzus maximuma 1V lehet, itt kapcsol a védelem.

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia!

Lehet hogy az lesz a ludas mert a hibás ic-nél a 7 láb volt full drót a gnd felé. Szerintem túlfeszt kapott és azért ment át drótba. Smd kondikat már cserélgettem de azt még nem cseréltem. Holnap az is sorra kerül. Majd jelzek hogy mire jutottam vele.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Sziasztok!

Na most vagyok nagy bajban! Megjött az ic és új fet, opto stb... csere után ugyan az a helyzet :szetver: Mi lehet itt még amit nem veszek észre? A paraszt elárulta nagy nehezen hogy belenyúlt mert műszerésznek készül de azt nem tudja mit érintgetett össze csavarhúzóval. Standby egyáltalán nem akar felállni sortápnál is csak 2.5v van. Segítsetek mert én már kifogytam az ötletekből mi lehet vele.

Üdv: Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Az Oszi kimerítője mellé még annyi, hogy az MC44604 kényes a kondikra. Nézd át azokat is.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Sziasztok,

átfutottam újra mik voltak cserélve, de nem láttam C848 100u/25V, az IC táppuffere volt-e cserélve? Ha nem indul, ezt gondolkodás nélkül cserélni kell! Ill. az R806-ot is ellenőrizni, nem nyúlt-e meg!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hakija
Hakija's picture

Ellenőrizze r823 99k hogy pontos ellenállást, ha a 110k nem indul.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Cseréltem de így se változott. Előtte mértem és pont 99K volt. A sortáp felől van rajta 50V utána pedig 1.2V van. Ennyire még soha nem szivatott meg egy táp se :S

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hakija
Hakija's picture

Volt egy hasonló hibá, téves L602.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia.

Már csak holnap tudom megnézni mert hazajöttem de feltétlen azzal fogom kezdeni hogy megnézem mert már piszkálja a csőrömet hogy nem találom a hibáját. Holnap jelzek hogy mire jutottam.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia!

100uf 63v raktam bele még első körbe. R806-ot is akkor cseréltem. Most már megvan a 12V az icnek csak valamiért nem megy csak 20%-on :-?

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Oszi beletrafált!!!!!

Kiemeltem a sortáp áthidalását ami megy fel a sorvéghez és megjelent a standby! Igaz csak 40V van rajta mert valamiért még nem megy teljesen a táp de kutatok még utána. Valami beterhel a sorvégnél.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

Akkor most jön az, hogy az összes dióda ki a szekunder oldalon, kivéve a B+, sortranyó kivesz, izzót a B+-ra! Így fel kell állni a tápnak standby-ba, a Q805-Q806 áthidalva pedig a bekapcsolt állapotba teljes B+ feszültséggel. Ha így van akkor a táp jól működik, ha nem akkor az IC körül van a hiba, vagy a visszacsatolásban! Ha jó egyesével vissza a diódák, és ahol nem indul el a táp abban a körben valami beterhel végig kell követni.
Kellemetlen meló, de nem nagyon tudsz mást csinálni, ha nem találod a zárlatot, vagy ami terhel!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Most ott járok hogy valamennyire megy a táp de még az égőt se bírja meghajtani olyan gyenge. Én már kajak kezdem feladni. A kolegák is itt röhögnek rajtam hogy már a hajamat fonom be ettől a géptől :szetver: Az ic körül minden alkatrészt kicseréltem már és mégse akar normálisan elindulni. Mi lehet még amit megnézhetek?

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hakija
Hakija's picture

Szia.
Próbálja ki a D810, D818, Q809

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

TL431 cserélve de ebben sajnos nincs d818, de d810 cserélve és változatlan a helyzet.

Üdv:irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
A 14-8-5-3.3V -ok megvannak? Mert ezek kikapcsolt állapotban is megvannak, amikor Stby-ba van a készülék. Nézd meg a stab IC-ket és az LM-317 -et.
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia.

Ez a baj hogy azok sincsenek meg. 14v helyett van 2-3v 3helyett 1v. Nem megy a táp normális üzemben. De amikor bekapcsolom akkor is lehet hallani hogy nagyon halkan indul el. Nem tudom elképzelni se hogy mi lehet vele. Kh-t is kerestem a tápnál de nincs sehol. 12v is megvan az ic-nek visszatáplálás is megvan kondik is cserélve még az smd-k is. Ellenállásokat is kicseréltem már kínomban de változatlan a helyzet. Lehetséges lenne hogy az ic hibás?

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hakija
Hakija's picture

Ha Q802 hibás volt, akkor megváltozik, és az IC, és általában fúj.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Q802 nem volt hibás csak a biztonság kedvéért cseréltem ki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia.

Kiemelem a diódákat de szerintem ez se fog segíteni mert nem mérek zárlatos egyik diódán se gnd felé. Szerintem itt valami az smps ic-vel lessz mert amit tegnap kivettem belőle akkor erősebben indult a táp most meg alig hallani hogy huppog. Kiemelem a diódáka a biztonság kedvéért és írok.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

schmiditv

Szia, én is épp egy ilyen tápot javítok, igaz itt a sorkimenő miatt, egyébként 603 végüt tettem már ilyenbe, csak néhány dolgot cserélni kell.Üdv.: Imre (valahol megvan a leirás ha kell megkeresem)

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia.
Már megrendeltem bele az ict de azért köszi :bow:
Amit letöltöttem rajzot ott is benne volt hogy a 110fokosba 603 végüt alkalmaznak és zárójelbe van hogy mit kell kicserélni hozzá de nem akarom összetaknyolni a nyákot inkább vár egy napot a tulaj :oke:

Üdv: Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Stby van? Ha igen akkor cseréld ki a sortáp /150V/ kondiját C829, azthiszen 47uf 160V.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irkax

Szia.

Pont ez volt a gond hogy nincs stanby se de azt cseréltem első körben mert akkor szokott ilyet csinálni ha a sortáp kondi kiszárad de már megvan a hiba. Az mc44604-es IC 7-es lába gnd felé drót lett és ezért nem tud elindulni a táp. Azért köszi a segítséget.

Üdv:Irkax

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content