You are here

Vestel 11ak30a14chassis nemjó a sor frekvencia.

15 posts / 0 new
Last post
marosi
marosi picture

Szevasztok
Hoztak egy ilyen tv-t ,bekapcsolás után hallom cincog,gondoltam kiment a sortranzisztor,valamiikor épitettem bele egy két tranzisztoros,helyettesitőt,na ebből kiment az egyik,kicserélve,bekapcsoltam kb 2 másodperc után valami vizszintes csikok,szóval olyan mintha huzna lefele valahova zavar jelent meg a képernyőn,rögtön kihuztam,átnéztem a tápot,jó,eltéritő tekercset cseréltem,sorkimenő trafót szintén,kondit a kollektoron,10mikróst az stx bemenetén,több ötletem nincs,még esetleg a videó proc,nemtudom,azt nem cseréltem,mi adhat ilyen hibát?

Comments
marosi
marosi picture

Szevasztok
Szóval nem sokra jutottam,megpróbálom kicserélni a procit,de lenne egy kérdésem STV 2247H felcserélhető e STV2248H ra,mivel ez van ithol,kéz alatt,fura módon viselkedik ez a tv mintha a sorfreki teljesen kilenne tekerve a szincron szélére,és akármilyen külső behatásra már el is ugrott,ha a c613 at,kicserélem,már nem megy csak is azzal óhajt elindulni ami benne van,rvarcot a 4 megásat cseréltem,érdekes módon ha melegitem a proceszort egy érmén keresztül nem történik semmi ,5-10, másodpercig kb müxik rendesen aztán elugrott,ha alulról melegitem,külön külön a lábait,már csakrosz szinkronnal indul még megpróbálnám a cserét,ha felcserélhetőek,ukrán oldalon nem is látok ilyen ic t eladót.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Jó helyette, de mielőtt berakod, ellenőrizd az IC-hez csatakozó áramköri elemeket!

Üdv:
Fülesmester

0

marosi
marosi picture

Szia
Köszi, átnézem hátha lelek még valamit de már szinte mindent át mértem körülötte,és semmi,egyedül a meleg hatja meg,fölmelegitve rosszul indul,de ugye az nem azt jelenti hogy valami másnak is nem jut a melegitésből.

0

Dr.Távadó
Dr.Távadó picture

Szevasztok!
Erről egy szintén 11AK30-as chassis hiba jutott eszembe, már régebbről.

A TV készenlétről nem kapcsol be. Sortranyó rendben, a sorvégtranyó bázisán mérhető "valami" vezérlés.
Mérés a kollektorra, tipikus sorkimenőzárlatra jellemző jelalak.
Sorkimenőcsere, most már biztosan jó. Igy igaz, csak pontosan úgy csinál mint eddig.
Elkezdtem méregetni és kiderült, hogy az STV pin40. HOUT-jának kitöltési tényezője, és az egyéb jelalakok nem jók.
Ezeket a "rossz jelalakok" mellékletben megnézhetitek. Felületes mérésnél akár fel sem tűnik, .....van jel és kész.
Miután az STV csere sem hozott eredményt, körbe kellett járni egy párszor, hogy a visszavezetett nem megfelelő HFB impulzusok, vagy mi okozzák ezt, mi terhelheti be a sorkimenőt?
Nos, többszöri nekifutás után derült ki, hogy az L406 induktivitás el volt szenesedve. Ez viszi a VCC2 8V-ot az STV pin17-re
Érdes módon a mérésnél mindig mutatta a multiméter a feszültséget. Ennek cseréje után minden helyreállt. A "jó jelalakokat" is mellékelem.
A fenti eset, hátha segít a megoldásban.
üdv
Dr.Távadó

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A HOUT port jele milyen?
Az R422 (2k2) fölhúzó ellenállás ép (nem forrasztás hibás)?

A HFB jelút elemei épek? (A C618-tól a pin49-ig)

Üdv:
Fülesmester

0

marosi
marosi picture

SzevaszFülesmester
A jel olyan zajos szinte szinkronizálni sem leget,illetve a tranzisztor is gyorsan ,melegszik,ha igy hajtom,az r 422 es jó,az LFB is jó nincs szakadás,tegnap volt egy ugyan ilyen TV ott az LFB ut szakadt volt el sem indult,ez elindul,de középen van egy függőleges világos csik,és viz szintes csikolás ,na meg nem jó hangja van a sornak.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha a dzsungel IC HOUT portján nincs szabályos négyszögjel (legalább 4Vpp), akkor vagy le van tiltva, mert aktív a védelem, vagy hibás az IC. A négyszögjel nélkül a sorvégfok csak gerjedéstől indulhat be.

Üdv:
Fülesmester

0

marosi
marosi picture

Szevasz Fülesmester
Kivettem a sortranzisztort,égővel terheltem a sortápot,ezt a jelet látom a videó proc 48 as HOUT lábán,de ha jól igy nem kellene látnom rajta semmit,legalábbis nem folyamatos jelet a 4vpp az stimmel,deha nincs LFB akkor itt tiltani kellene neki.Még anyit hogy egy ponton nagyon fől az ic,szinte az ujjam sem birja.

File csatolás: 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez szerinted négyszögjel?
Vagy ennyire rosszul van kompenzálva a mérőfej?

Mekkora a frekvenciája (periódus ideje?)

Üdv:
Fülesmester

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz!
Az oszcilloszkóp raszterjét 10us/div-re saccolom, csak, ugye a jelalak....

0

ELKO4
ELKO4 picture

Szia,

a 10 mikro nem az STX bemenetén van, hanem a kollektorán, már amennyiben a C613-ra gondolsz. Ezt jó minőségű 22uF-re szoktam cserélni. Néhány készülékben nincs beépítve a C645, én be szoktam tenni egy 1000uF 16 Voltot. Cseréld ki a C618-619-et, a C627-et. Ellenőrizd le a tápok szűrését. Ne mindeféle bizonytalan eredetű tákolmányokat tegyél be a BU808 helyett hanem normális Darlingtont. Nagyon sokat megcsináltam ezzel a módszerrel, mind elindult, kivéve azt a párat ami trafós volt, de az meg csattogott. Az eltérítőtekercs csatlakozója a panelen körbe szokott repedezni, az is hazavágja. Hiába cseréled a tekercset ha a csatlakozó lóg a panelban. Forraszd át a stabkockákat és az STV224X IC-t.

Üdv.

Tamás

0

marosi
marosi picture

Szevasz ELKO4,
Igaz kimenetet akartam irni ,a 10 mikróssal kapcsolatba,a c 645 már rég bele lett téve,ami a tákolmányokat illeti azt hiszem a nippur féle helyettesitő,eddig mind megy,tehát nem vele lessz a hiba,normális 808 at kepni szinte lehetetlenség,tehát negrendelni egyenlő kidobott pénz,eltéritő csatlakozó átforrasztva,c618 619 csrélve,mint irtam,de a 627 est még nem cseréltem.

0

ELKO4
ELKO4 picture

OK, ha nippurosat tettél bele az rendben, de én mindig a 808DFX-et teszem bele, még egy se ment tönkre.

Üdv.

Tamás

0

city217
city217 picture

Szia.
Csak tudnám hogy ki visz még hozzád TV-t. :)
Szerintem ülj le és várd a levelet, amivel majd üzenhetsz Brüsszelnek!

Millió harmincas topic van, az egy dolog hogy írni nem tudsz, de remélem olvasás az megy!
Üdv.
http://elektrotanya.com/

0

Sponsored links