You are here

Vestel 11AK37

9 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Sziasztok!
Tisztelt kollégák segítségre van szükségem. Javítok egy 11AK37 Vestel gépet. A tápegység meghalt, cseréltem a táp IC-T a teljesítmény fett-et a védő kondiját is, a 2 elkót 2 BA159 zárlatos volt és 2 ellenállás meg nyúlt. Készenlétre sem áll bár a Fet 1 perc után erősen meleg, a sor fesz. ekkor 11v. a többi feszültség is csak pár volt. A sor táp tranyo jó! a táp kimenetén nincs zárlat. Optó csatoló ic-t nem cseréltem mert nincs itthon ilyen típus, a rajzon SFH617A a gépben COSMO1010 típus van. Már javítottam ilyen gépet szintén a táp szált el abban ET1102 tip.opto volt. A HQ video szerint nem helyettesíthetőek egymással,szerintetek? be raktam és nem megy vele lehet hogy az eredeti kéne, ugyan is lehet hogy rosz mert a 3-4 láb között(tranyo E-C) mind két irányba 300-400 mv.-al vezet, vagy ez ennél a típusnál normális? az ET1102 3-4 láb között szakadás. Ha van ötlet kérlek írjátok meg nekem. Köszönöm előre is.

Tisztelettel: Lajos

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Lajos!
A VESTEL tápok működésének leírását, és egy kis segítséget a javításhoz találsz a "Vestel (11AK33 stb) sasszik tápegysége" topikban, ami még most is fönt van a fórumon. Ennél jóval több segítséget is tudok adni, ha privátban megkeresel.
A megmért (minkét irányba 400mV) optocsatoló egyértelműen hibás, mert egy lezárt (jó) tranzisztor a C-E között igen nagy impedanciát kellene hogy mutasson.
Ami az optocsatolók helyettesíthetőségét illeti a felsorolt típusok nagyjából azonos határadatokkal rendelkeznek, jelentősebb eltérés csak az inpulzus átviteli jellemzőikben van, de ez itt nem lényeges, mert itt kvázi DC átvitel van. Ami viszont igen fontos jellemzőjük, és ami szerint csoportokba osztják őket az a CTR (Current Transfer Ratio) paraméter (ezt a tokon a végződésben jelzik is). Ez egy olyasmi arányszám (%-ban kifejezve) mint a tranzisztoroknál a beta. Ennek alapján az alábbiak helyettesíthetők egymással:
SFH1617A-2 (CTR = 63-125%)
C1010A (Cosmo) (CTR = 63-125%)
TCET1102 (CTR = 63-125%)
esetleg PC817A (CTR = 80-160%)

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Stocker,

az nem igazán jó ha átvezet az emitter és a kollektor között a led vezérlése nélkül, az a csatoló valószínű halott, és így leszabályozta a tápegységet.

Üdv,
Oszi

0

Stocker
Stocker picture

Sziasztok kollégák!
Meg van a hiba, a táp ic alatt lévő SMD kondi egyik lába hibásan volt forrasztva. Olvastam hogy sokszor van hasonló SMD hiba a Vestel gépekkel, innen az ötlet. A lényeg hogy valóban használható más típusú opto pl. ET1102 én ezt használtam. Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Üdvözlettel: Stocker Lajos

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Lajos!
Órülök, hogy sikerült! :bow:
Esetleg megadnád a hibás forrasztású smd kondi pozíciószámát is? :hmmm:
Akkor meg tudnám nézni a rajzon, hogy melyik az (csak az elmélyülés kedvéért). :)

0

Stocker
Stocker picture

Üdvözöllek!
A C808 pozíciószámú SMD volt hibásan forrasztva alaposan nagyítóval nézve az egyik oldala el volt válva a forrasztási ponttól de mivel nagyon apró az alkatrész csak nagyon sokadjára vettem észre pedig számtalanszor megnéztem. Miután át forrasztottam már ment rendesen. Már elvitték 3 napja és minden rendben! Viszont hoztak egy szintén VESTEL belsővel szerelt 51-es gépet, ha egy üzlet beindul! Köszönöm mindenkinek a segítő jó tanácsokat.

Tisztelettel: Lajos

0

Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

Én már többször javítottam ennek a típusnak a tápegységét, eddig minden optocsatolóval működött amit éppen találtam. A 3-4. láb között szakadást kell mutatnia a műszernek, de ettől még nem biztos hogy jó. Jobb kicserélni.

Joco

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok,

ebben a tápban TL431-el oldották meg a visszacsatolást, ennek elég erősítése van, hogy kompenzálja a csatolóból eredő szórást! (persze csak akkor, ha hasonló felépítésűek a csatolók, bemenet LED, kimenet 1 npn tranzisztor és nem darlington vagy nullaátmenetkapcsolós triak, mert már ezekben is van minden csoda :) )

Üdv,
Oszi

0

nagysparco
nagysparco picture

Szia!

Optót azt ilyen esetekben cserélni illik a többi vel együtt!! De lehet együtt kellett volna ezt megtenned,mert igy már lehet károsodott esetleg!Optot meg eredetit próbálj bele rakni!

Üdv:Sparco

0

Sponsored links