You are here

Vestel 11AK37-13

16 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Sziasztok!
Uraim a fent említett készülékkel van problémám. A tulaj elmondása alapján menetközben állt meg a készülék a STANBY led villogott és kattogó hangot adott. Ez a hiba ismerős volt kiszáradt vagy szakadt a C827 4700u kondi és hibás lehet az IC802 +5v-os stabilizátor ic. Ez így is volt nagy öröm ,csere, aztán nem értem! van 5v-t a STANDBY is rendben indítom és egy tized pillanatra indul majd le áll a sortáp is mérhetően rendben van. Talán a 8v-t amit ezen rövid idő alatt kevesebbet tudok mérni de szerintem a digi műszer kicsit lusta. Te hát miért nem indul? lehet még valami ami a jelzett hibával össze függ csak én nem találom? A hozzászólásokat előre is köszönöm.

üdv: Lajos

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A táp leírását, és hibaeseteket (tippeket) találsz a csatolmányban, de a működést megérteni, és a hibát megkeresni neked kell.
Ajánlom figyelmedbe az 5. hibaesetet.

Üdv:
Fülesmester

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Van készenléti állapot vagy nincs?Ez nem egyértelmű a számomra.Első lépésként a +B-t függetleníteni kellene a sorkimenőtől, műterheléssel leterhelni.Az, hogy te nem tudsz mérni +8V-ot ne zavarjon meg, a digit multi lassú ehhez, nem tudja megmérni a feszt ennyi idő alatt.El kell dönteni hogy tápegységhiba, vagy sorvégfok hiba áll e fenn, illetve ha van készenlét, akkor mi "fogja" a tápot.
Üdv.Tónió

0

Stocker
Stocker picture

Szia Tónió!
Meg van a hiba! az R 847 33ohm SMD volt szakadt azt cserélve már indul és megy rendesen. Uraim ismételten nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!!! Sziasztok.

Lajos

0

Tónió
Tónió picture

Szia Lajos!
Gratulálok, csak nem olyan egyszerű esetek ezek, sajnos a tulaj által megemlített,"biztos csak a biztosíték, a hálózati kapcsoló, vagy forrasztási probléma", hibajelenségek a gyakorlatban az esetek 90%-ban nem jönnek be.De, igen sok munkával, ráfordított idővel, meg lehet találni a hibákat.Kérdés, hogy kifizetődő e...
Üdv:
Tónió

0

Stocker
Stocker picture

Szia Tónió!
Esetleg új ötlet? nem boldogulok vele! egy pillanatra indul és a feszültségek rendben vannak, ha kiveszem a sortáp ágban lévő induktivitást és műterhelést rakok rá akkor sincs változás. Annyi profi Vestel szakértő van itt a fórumon valakinek csak van ötlete! Kérek mindenkit segítsen! Köszönöm. Sziasztok.

üdv: Lajos

0

karcub12
karcub12 picture

SZIA. bocs hogy beleszőlok, de néhány napja javitotam hasonlő hibát kivetem az induktivást ráraktam egy 220/40w égőt inditáskor egy pillanatra felvilant aztán semmi a hibát a proceszor 47-es láb forrasztási hibája okozta, átforasztotam és tökéletesen müködik.

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Igazad van ebben, általában forrasztási hibákkal is tele van az alaplap, de itt már más a probléma, a táp nem szabályoz, ha jól értettem.
Tónió

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Fülesmester doksija segíthet a táppal kapcsolatban. Ellenőrizd a STBY és az STBY_INV jeleket, ha szépen kapcsoltak, csak megszűnnek akkor valószínűleg a sorvéggel lesz hiba. Nem jut vissza a videoprocira az LFB jel vagy a főprocira a H_SYNC és a proci tiltja a tápot. Ellenőrizd az alkatrészeket a jelútban! Ha találsz hibásat akkor a sorvégtranzisztorral párhuzamos kondik hibásak és cserélni kell őket (C618, C653).

Üdv,
Oszi

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Bármilyen fura délután óta én is egy ilyennel szenvedek.Nálam azért másabb volt a szitu, itt készenlét sem volt.Javasolnám hogy vedd ki a D889-es tirisztort, ha nincs más rossz alkatrész azonnal indulni kellene a gépnek.Meg kellene nézni a TL431 ref. Ic-t és az optocsatolót is.Mennyi a készenléti +B?10-12V között jó.

0

Stocker
Stocker picture

Szia Tónió!
Kivettem a tirisztort azonnal indul! de nincs kép a sor táp szerintem kevés csak 124V és a D805-ön nincs csak 9v 12v helyett és nem szabályoz a táp. Ez összefüggésben van hogy kivettem a tirisztort mert akkor normális. Köszi.

üdv: Lajos

0

Tónió
Tónió picture

Szia Lajos!
Nálam már működik a gép, igaz kissé megvezetett, a hibát az R818 pozíciószámú smd ellenállás szakadozása okozta.Ennek az értéke rajzon 2,2Kohm, ez az én esetemben 1,5Kohm volt.
Azt elfelejtettem írni az előbb hogy a tirisztort forraszd vissza, annak a kivétele csak a működőképesség esetleges megállapítására szolgál.A tirisztor nélkül nem üzemszerűen működik a táp, elnézést hogy ezt előbb nem írtam le, de azt gondoltam ez természetes.
Tónió

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Tónió!

Az ilyen hibáknál az a gond, hogy hogyan is állapítsuk meg, hogy a táp primer, vagy szekunder oldalán van a gond forrása.
Erre az a logikus megoldás, hogy szét kell választani a két oldalt a szabályozó hurok fölvágásával. Ehhez azonban a primer oldal számára mesterségesen pótolni kell a szekunder oldal hatását, mert anélkül letilt a kontroller IC. Részletesebben olvashatsz erről a csatolmányban.

Ezt írtad:
"Bárki bármit mond, ez azért csak nem a 11AK-30-as táp ám, jelentős különbségek vannak a két táp között."

Meg kell, hogy cáfoljalak: ez a táp pontosan ugyanúgy működik, mint a többi Vestel táp (amikről itt is olvashatsz: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/vestel-11ak33-stb-sasszik-tapegysege ), legföljebb a pozíciószámok mások.

Üdv:
Fülesmester

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Legyen igazad, de én nem is azt írtam hogy a működésük nem egyezik meg, hanem azt hogy vannak különbségek.Pl. a felhasznált alkatrészek számát illetően...
Üdv:Tónió

0

Tónió
Tónió picture

Szevasz!
Nem áll összefüggésben.Szerintem csak táphiba ez, ott kell keresni a hibát.Hogy ott mi a hibás, azt bizony neked kell megtalálni.Ha ez vigasztal, engem is vezetget a nálam lévő készülék, ez sem tökéletes még.Bárki bármit mond, ez azért csak nem a 11AK-30-as táp ám, jelentős különbségek vannak a két táp között.Szerénytelenség nélkül állíthatom, pár száz db. Vestel már megfordult a kezeim között, de mint ahogy a mondás is tartja, "mindig van új a nap alatt".

0

Stocker
Stocker picture

Szia Tónió!
Igen van készenléti állapot! Ha a jelzett hiba után még a sorkimenőtrafó is behalt, hogy függ ez össze? főleg egy időben? Persze lehet hogy táp hiba kiveszem a soros tekercset a +B ágból
és meglátom de! csak holnap ma nagyon fáradt vagyok. Köszi a segítséget még jelentkezem! Szia.

üdv: Lajos

0

Sponsored links