You are here

Vestel 37cm 11ak36-02 TV kép vízszintes eltolódás kb. 3cm-re MEGOLDVA

14 posts / 0 new
Last post
agocsaba
agocsaba picture

Sziasztok!

A címben említett TV sortranzisztor hibával került hozzám. Cseréltem a BU808-at, stx112-t, a 10mf/50v kondenzátort 22mf/63v-ra, az 1n4148-at, a 330nf kondenzátort az stx-nél. A TV indul, működik, a sortranzisztor nem melegszik. Általában 2-3cm-es vízszintes képeltolódással jön be a kép (balra tolódik). Scart csatlakozóval működik a MINDIG-es beltériről. Ha változtatom a beltérinél a felbontást, vagy a TV távirányítóján átkapcsolok AV-ról TV-re ill. vissza akkor általában beáll a kép normális pozícióba.(de nem minden esetben) Ha beállt, akkor rendesen üzemel, viszont a következő bekapcsolásnál már ismét eltolódott képpel jelentkezik.
Ha valaki tud, akkor segítsem.
Előre is köszönöm mindenkinek!

Sortranzisztor hiba volt.

Comments
agocsaba
agocsaba picture

Ismét előkerült a TV. Az új sortranzisztor volt hibás, beraktam egy bontottat és azzal rendben működik.

0

maszek
maszek picture

Hali! Mit mondhatnók. Jó munkához idő kell.

0

agocsaba
agocsaba picture

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat. Forrasztási hibákat nagyítóval kerestem, de nem találtam (eddig), lehet mégegyszer átnézem, vagy látatlanban átforrasztom a dzsungel IC összes lábát. A sortranzisztor BU808 DFI helyett DFH lett beépítve. Okozhat esetleg ez valami problémát?(Úgy értesültem, hogy csak tokozásban van különbség)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Csatolmány!

Üdv:
Fülesmester

0

agocsaba
agocsaba picture

Szia Fülesmester!

Adaptáltam a leírást a 11ak36-02 rajzára, átnéztem a 49 és 50 lábra menő jelutat, de semmi rendellenességet nem találtam. (sajnos)
Kutakodnom kell tovább.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Hogyan nézted át?
Szemrevételezéssel -még nagyítóval sem- nem deríthető fel minden forrasztási hiba. Csak az oszcilloszkópos jelalak vizsgálat, és az alkatrészek mérése együtt ad megfelelő eredményt. Lehetnek azonban olyan alkatrészek is a jelútban, amiket próbaképpen cserélni szokás, akkor is, ha mérve jónak mutatkoznak.

Üdv:
Fülesmester

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Több oka is lehet.
A soroszcillátor fázis összehasonlító fokozatára visszavezetett jel lehet torz/hibás. A soroszcillátor tápfesze lehet szűretlen vagy rossz értékű. Lehet a soroszcillátorban hibás alkatrész is. Lehet, hogy a sorvégfokozat okozza, pl.: nem eredeti tranzisztor, stb.
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

peti368
peti368 picture

Szia

Lehet hogy a kép eltéritő potinak csak utána kéne állítani a tranyó csere után.

Esetleg.Mellesleg ha secunder oldalon cseréled a kondikat és nem ugyan olyanra nem biztos hogy jót tesz neki.Probára tedd vissza a régi kondikat természetesen ha fizikailag jónak tünnek és ha visszaáll akkor ott löttél el valamit.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Kevered a dolgokat! Ő sor eltolódásról ír (2-3 cm balra vízszintesen). Te meg a képeltérítésről írsz.. Ez így nem fog menni.
A múlt nevei alapján ítéled meg a jelen történéseit. Hát ne tedd!

0

agocsaba
agocsaba picture

Szia!
Cseréltem kondikat, úgy emlékszem ugyanolyan értékűre. Most is a képbeállításnál a képarányt változtattam, azután helyreállt a pozíció. Újra bekapcsolva ismét rossz. Azután a képarány változtatásra sem reagál. Nyomom az AV gombot majd helyreáll. A következő bekapcsolásig ismét bírja.

0

peti368
peti368 picture

Hmmm ez igy ravasz probáltál a potikon állítani?

Jah és azt irtad hogy egy 10 mikro hejett betettél egy 22 mikrot ha secunder kondi nem tul hálás.Megvonul töle a táp valahol és teljesen megzavarodik.

0

nagypapi
nagypapi picture

Sziasztok!
Ezen TV-ben ,talán 3db.poti van !!!!!Service menüből kell állítgatni,Peti ez neked gondolom rossz hír,nincsenek potik.Az STV 2248 sorral kapcsolatos lábainál,az SMD-ket kéne még megnézni,átforrasztani,el szoktak repedni.
Üdv:Endre

0

fragola
fragola picture

Én nem vagyok tv szerelő,de amit tanácsolok tapasztalatomból,hogy chassis szerint az elkók,ellenállások stimmeljenek,én is megjártam mikor nem a gyári ellenállás,vagy elkót raktam be, és a sajátját visszarakva a hiba megszünt,ebben egyetértek Petivel. Persze a hibás alkatrész kuka, de egy megbarnult saját ellenállás olykor jobb az új nem megfelelőnél, bár te nem írtad,hogy volt rossz ellenállás.A nyák alá repedt forrasztást nem lehet nagyítózni,át kell forrasztani pláne a régi cuccoknál.Megtudni előtte fenn állt-e ez a hiba,ha nem lehet hogy nálad keletkezett.Az elkó pedig nem biztos hogy jó ha mérve úgytünik is, szivárgás stb.Én alkalmazom az adott körben régi elko ki új egyenértékű be,ha nem szünik a hiba mehet vissza a régi,nálam bevált. üdv fragola.

0

Sponsored links