You are here

VESTEL CTV 7210 ST TXT E

12 posts / 0 new
Last post
dínó
dínó picture

Jó napot mindenkinek!
Ebben egy 11AK19PRO sasszé van. A C611 11nf 1600V kondenzátor lába kiégett a kondenzátor felpuffadt, A Q605 2SD2579 sorvégtranzisztor zárlatos lett.
A kondenzátort kicseréltem,de nem volt ilyen tranzisztorom.Helyszínen tettem bele BU22520DX típust. A tv ment, de melegedett a tranzisztor.
Másnap szóltak hogy rossz a tv.
Elhoztam ,de most a tápegység romlott el. Zárlatos lett a C827 220pf 1KV szekunder oldali dióda. Nem tudom miért de a prímer oldalon is tönkrement a táp FET és a táp íc. Lehet hogy az volt az oka hogy valaki régebben a C848 prímer oldali kondenzátort kicserélte, és 220uf35V értékűt tett bele . A rajzon ami nekem van 100uf 25V és 47uf 25V van feltünteve.Nem tudom melyik lenne jobb bele.Én 100uf-ot tettem bele.
Miután elindítottam kicseréltem a sorvégtranzisztort is 2SC5251-re, mert ez dióda nélküli, és kb tud annyit mint az eredeti. 10 perc múlva elmelegedett.
A SINI az eredeti helyett BU2508AF típust javasolt.Ma jött meg, de még később fogom beépíteni.Vagy van 2CS5905 ami elég erős és gyors.
Nem tudom a tranzisztor típusa vagy egyéb ok miatt melegedett el a sorvégtranzisztor. Az eredeti hiba egyértelmű volt, és a panelt is átforrasztottam.
Köszi előre is a segítséget.

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Erősen kétségbe vonja a szakmai kompetenciádat az alábbi mondat:
"Zárlatos lett a C827 220pf 1KV szekunder oldali dióda. "
Nem "illik" a kondenzátort diódának nevezni, viszont illene átolvasni, amit leírtál, mielőtt beküldöd.

A sortranzisztornál leggyakrabban a meghajtójel elégtelensége okozza a melegedést, tehát alaposan vizsgáld meg a meghajtó fokozat tápellátását, áramköri elemeit, és a jelalakokat a meghajtó tranzisztor kollektorán, és a végtranzisztor bázisán.

Cseréld a C610 (100nF/250V) és a C630 (430nF/250V) kondenzátorokat!

A damper+modulátor diódapárossal felépített sorvégfokozatba berakható a diódás, vagy a dióda nélküli sortranzisztor is.

Ellenőrizd az eltérítő tekercs forrasztásait is!

Mindent megelőzve a tápegységet kell teljesen üzembiztossá tenned, amihez a műterheléses vizsgálata elengedhetetlen.

Nézd át a csatolmányokat!

Üdv:
Fülesmester

0

dínó
dínó picture

Szia!
Köszi a tanácsokat.Elnézést hogy a kondenzátort ledíódáztam,de siettem. Közben kicseréltem a meghajtó tranzisztor kollektorán a C607 470uf 25V kondenzátort ,mert elég meleg helyen van és lehet hogy kapacitás szegény.
A táp a javítás óta megy.Az említett kondenzátor ki volt lyukadva és így lett zárlatos. A C610 és a C630 akkor is lehet rossz, ha nincs külső jele hibának? Eddig úgy tapasztaltam hogy általában vagy meg van duzzadva vagy el van szineződve a lábnál az ilyen tipusú kondenzátor ha rossz.Régebben például VT PRECISION 2000 tipusába én is beraktam az S2000 helyébe azS2055 tranzisztort gond nélkül.Csak nem tudtam mennyire kényes ez a TV a tranzisztor tipusára. A forrasztásokat már az elején átnéztem.
Most kb 15 perc múlva 51 fokos a sorvégtranzisztor.Egyébként beletettem a BU2508-at. Nem hagytam tovább menni,de mérés közben feltűnt hogy a függ ic ugyanazon a hűtőbordán van.Megmértem a hőfokát,hát kb 60 fok.Úgyhogy előbb kielkózom a képeltérítést és meglátom a többit. Majd írok mire jutottam.
Még egyszer kösz a segítséget!
Üdv
dínó

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

"A C610 és a C630 akkor is lehet rossz, ha nincs külső jele hibának?"

Már nem először hallom ezt a kollégáktól.

Nos ahhoz, hogy külső látható nyoma is legyen, nagyon durva belső hiba kell. A rendellenes működéshez pedig elegendő egy nagyon kicsi belső hiba is, ami csak az üzemi viszonyok között okoz problémát, az alkatrész mérésével (vagy szemrevételezéssel) pedig egyáltalán nem mutatható ki.

Egyébként nem igazán értem, hogy miért kell néhány perc munkán, és a néhány forintos kondenzátorokon spórolni. (Ugyanakkor pedig esetenként a sortrafót és/vagy a processzort feleslegesen megvásárolni.)

A függőleges végfok IC-k igen magas hűtőborda hőmérsékletet is tartósan elviselnek. Van belső termikus védelmük, ami lekapcsol, ha kell.

Ha közös a borda, akkor a disszipáció megoszlását igen nehéz meghatározni.

Üdv:
Fülesmester

0

dínó
dínó picture

Szia!
Valószínűleg a függ íc melegíti mert kb 10 fokkal melegebb mint a sorvégtranzisztor.25 fokos külső hőmérsékletnél 50-55 fok a tranzisztor 1 óra üzem után , és nem nő tovább. A biztonság kedvéért ki fogom cserélni a C610-t és a C630-t. Lehet hogy teszek még rá hűtőbordát is ,de így is jó lehet mert a szilícium kb 150 foknál megy tönkre,ahhoz meg az 50-60 fokos ház hőmérséklet kevés.
üdv
dínó

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: tévedés.
ha nem tökéletes a félvezető és a hűtőborda közötti hőátvitel-rossz érintkezés,helytelen pasztahasználat-magasabb lehet a réteghőmérsélet, mint amit mérsz.
A több, nagyobb felületű hűtőborda alkalmazása a hibát csökkenti, de nem orvosolja.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
"..nagyobb felületű hűtőborda alkalmazása a hibát csökkenti, de nem orvosolja."
Pontosan!
Ez lenne az altalam is emlitett "hot-spot" gond, azaz helyi felmelegedes miatti akar alkatresz-elhalalozas is...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia dino!
Azt a 150 fokos reteghömerseklet hatart nem lehet egysegesen, mindegyiktöl elvarni_mindeg tipus(haza & környezete), s technologia (sokszor nemtudsz rola semmit sem kideriteni) függvenyeben ertekelj, s akkor nemfogsz meglepödni_pl. a "hot-spot"-ok miatt!
Kari

0

mindegy1
mindegy1 picture

BU22520DX tranzistor diodát tartalmaz a BU2508AF pedig nem. A tranzistor bázisán cseréld ki a kondenzátort

0

dínó
dínó picture

Szia!
Ismerem a tranzisztorokat.Melyik tranzisztor bázisán cseréljem ki a kondenzátort, mert ebben meghajtó transzfomátor van a csatolásban.
Üdv.
dínó

0

mindegy1
mindegy1 picture

A rajzon BU2508D van tehát a BU2508AF nem jó! Cseréld a C607-et is 470uF 16V

0

dínó
dínó picture

Szia!
Kösz a tanácsot, de ebben gyárilag volt dióda nélküli tranzisztor.Mint írtam a 2SD2579 dióda nélküli tranzisztor. A C607 már ki van cserélve.
Üdv
dínó

0

Sponsored links