You are here

VESTEL11AK30

21 posts / 0 new
Last post
Stocker
Stocker picture

Sziasztok!
Tisztelt kollégák segítségeteket kérem. Javítom a fent említett készüléket, a hiba az volt hogy a soreltérítés csati egyik lába körbe égett a lábat meg tisztítottam majd beforrasztottam. A végtranzisztor meg úszta de a vezérlő tranyo (Q601)tönkre ment ezt cseréltem. A gép működik rendesen DE! a sortranzisztor hűtőbordája 20 perc után tűz forró. Amit cseréltem: Q601 - C613 - C618 - 619 - C628 - 629 - D609. a végfok bordára egy az eredetinél jóval nagyobb + bordát tettem de így is felmelegszik csak tovább tart. Tápok rendben az eltérítések is, más hűtés a panelon optimálisan meleg. Vajon miért forr a sorvégfok tranzisztor? így nem akarom vissza adni. Ha van ötletetek kérem írjátok meg. Köszönöm előre is.

üdv: Lajos

Comments
geza682
geza682 picture

Hello! A dzsungel ic-ből kijövő jelnek sor meg-meg hajtó jelnek négyszög jelnek kell lenni. Ha nagyon "lekerekedik. - ill túllövéses . " melegszik a sorvég tranzisztor. De ki lehet fogni rossz sorozatú végtranzisztort is. Más cégtől is meg kell próbálni rendelni. Pl www. hqvideo.hu minőségi problémám nem nagyon volt velük.Nem a legolcsóbb de jók. Még egy tipp ha nem darlington C5298 Típus monitorba való nagyon jó gyors tanzisztor. Ak 19 kézmeleg sincs a hűtőborda. Üdv. geza

0

kabarlaszlo
kabarlaszlo picture

GusztiHali!
A melegedés oka az alacsony amplitudójú meghajtó jel.A kirepedt csatlakozó nem okozhatta a meghajtás pusztulását.Ebben a készülékben darlington a sorvégtranzisztor,tehát kétszer akkora meghajtó jelre van szükség,mint a hagyományos sorvégtranyóknál.Itt csak az oscilloskopos mérés segíthet.Lehet,hogy már a Q601 nem kap megfelelő meghajtást a jungle IC-ből.A Q601 kollektorban lévő soros 33 ohmokat megnézted?Megvan a 14V a felső 33ohm on?D615 nem ütött át?

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
".Ebben a készülékben darlington a sorvégtranzisztor,tehát kétszer akkora meghajtó jelre van szükség,mint a hagyományos sorvégtranyóknál" Tessék?
Amit F.M. ajánlott"Ajánlott még a C645 100mf is cserélni."Ha a többi alkatrész jó.
AK30 tipus hiba nálunk is! HA:HA:HHAA

0

árpi80
árpi80 picture

A sorvégtranyó és a kis trafó közt találsz egy 63v 10mikros kondit cseréld 100v 10mikrosra mer az sokszor rendetlenkedik.Tuti jó lessz!!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

0

Stocker
Stocker picture

Szia Fülesmester!
Nagyon köszönöm holnap az átalakításokat megcsinálom. Csak azon gondolkodok hogy ez így évekig ment, én meg most cseréltem a kondikat és a meghajtó tranzisztort a többi meg eddig is így volt akkor hogyan? Azt már hallottam hogy fór a sortranzisztora ezeknek az alaplapoknak de nem olvastam utána hogy miért mert nem volt még aktuális. Köszönöm a segítséget!!! Szia.

üdv: Lajos

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az alábbi topikban erről is van szó:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/help11ak30mar-megint

Üdv:
Fülesmester

0

Stocker
Stocker picture

Szia Fülesmester!
Tehát az eredeti hiba az volt hogy a soreltérítés csati egyik lába körbeégett tisztítás után beforrasztottam és nem indult. A sorvégfok tranyo JÓ! tápok rendben, a meghajtó tranyot cseréltem így el indult csak fórt a végfok de nagyon majd próbaképpen ezt is cseréltem eredmény ua. Az átalakítás is elvégeztem bár csak R661 kellet csökkenteni 10k -ra a többi már gyárilag rendbe volt ill. a kondikat már az elején cseréltem, de nem változott semmi. Az utóbbi topikban többek hozzászólása már már vicc egyesek a holdon járnak mert darlingtont sima tranyoval helyettesíteni és még jó is? szóval ez nem vitt előre. http://elektrotanya.com/?q=hu/content/help11ak30mar-megint Na de komolyan az eredeti végtranzisztor jó!!! tehát nem hamis ezzel ment évekig és biztosan nem melegedett. Viszont lehet hogy a letöltött rajz vezetett félre ahól Q601 BC639 de a készülékben STX112. Már tudom hogy az STX 112 nem helyettesíthető a BC639 -el viszont ilyen tranyom meg nincs. Lehet hogy ez a gond?

üdv: Lajos

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, Stocker, én már ehhez a témához nem akarok hozzászolni igazán, csak annyit akkor szerinted már jártam a Holdon? :super: Egyébként, ha megnéznéd a rajzot, amit én most nem teszek meg, rájönnél nem sok különbség van a BC-s meg az STX-es meghajtás között, talán egy dioda, meg 1 ellállás, ha jol rémlik. További, jo munkát. Üdv.: Imre

0

Stocker
Stocker picture

Szia!
Annyi a különbség hogy az STX112 darlington a BC639 meg nem az! Valamint ha BC-t használsz felfór a végtranyó ha STX-et meg éppen csak meleg hát ez elég nagy különbség! Ha BC-t használsz kb. 30 percet megy ha STX-et meg amig valami más baja nem lesz. A rajzon nem értem miért BC639-et írtak. Egyébként én nem erre gondoltam hanem a BU808-at BU2508-al helyettesíteni? és még működik is rendesen ez lehetetlen ahova darlington tranzisztort terveztek nem lehet sima tranyot rakni (sorvégfok) én is próbáltam azért tudom, egyszer nem néztem utána a kivett típusnak ami darlington volt és simán beraktam sima BU-t hát nem is ment! Egyébként kerítettem STX-et beraktam és nem melegszik a végfok!!! Szia.
üdv: Lajos

0

schmiditv
schmiditv picture

Szia, az nem elég, hogy a rajzon elirták, de még a tranzisztotoron is, ez felháboríto. :taps2: üdv.: Imre

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szinte biztos, hogy ez a gond!
Csinálj darlingtont egy BC337-25-ből és a BC639-ből (a csatolmány szerint), és próbáld azzal.

Üdv:
Fülesmester

File csatolás: 

0

Stocker
Stocker picture

Szia Fülesmester!
Az egyik barátom Pesten dolgozik megkértem és hozott a HQ-ból STX112 beraktam és valóban kb.45 fok a hűtőborda. Én voltam nagyon figyelmetlen mert nem néztem utána hogy az STX darlington tranzisztor csak azt láttam hogy ilyenem nincs és mivel a rajzon BC639 -et jelöltek simán beraktam. De szerencsére itt a fórumon tapasztalt szakemberek segítenek nekünk, köszönet nekik!!!

üdv: Lajos

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Stocker!

GRATULÁLOK!

Én sem tudom, hogy miért van azon a kezdeti rajzváltozaton BC639, de az biztos, hogy nem Te vagy az első, aki ebbe belenyúlt. Lehetséges, hogy valami korai fejlesztési terv került a rajzra, ami aztán nem vált be a gyakorlatban, ezért áttértek az STX112-re.

Üdv:
Fülesmester

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Vigyelembe kell venni, az általad is szóba hozott verziószámot és akkor nem lesz 639, csak 112!
Legalább is a runeten.
Üdv Miki.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

"Vigyelembe kell venni" :fun:

Ami engem illet, én figyelembe szoktam venni.

Üdv:
Fülesmester

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Sajnos Neked nem lenne muszáj!
Akinek meg kellene,azt meg nem érdekli!
Bocsi!
Kellemes Húsvéti ünnepeket!
Üdv Miki.

0

demi0515
demi0515 picture

Szia! Nem egy készüléknél találkoztam már BD679-el, STX helyett ez is jó. Üdv.

0

Stocker
Stocker picture

Szia!
Valóban mert: SI-N DARL+D 80V 4A 40W 10MHz Köszi.

üdv: Lajos

0

Stocker
Stocker picture

Szia Fülesmester!
Holnap reggel meg is próbálom. Köszi mindent. Jelentkezek!
Szia.

üdv: Lajos

0

Sponsored links