You are here

Vezérlő óra készítése vasútállomási órához

7 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Elakadtam ezzel az óra építéssel, és a segítségeteket kérném. Egy vasútállomásokon használatos órához készítek egy vezérlő órát. PIC16F84A mikrokontrollerrel és egy kétsoros kijelzővel meg is építettem, de a hozzá készített szoftver nem hajlandó futni rajta. Ebből a hobbielektronika topikból van a rajz és a DCF5 szoftver:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_10772.html?pg=0

Egy másik (google találatból letöltött) DCF3 nevű szoftverrel szépen működik az óra a kijelzőn, de a külső óra vezérléséhez tartozó kimenet néma marad - mivel ők nem is akartak ezzel külső órát vezérelni. Sajnos a kézi óraállítás gombja szintén nem működik, mert csak a DCF jel segítségével kellene beállni a pontos időnek. Nekem a gomb is fontos lenne, mert a környéken szinte sehol sem használható szintű a frankfurti DCF jel.

Valószínűleg az a gond hogy a szoftvert módosították PIC16F627/628 típushoz, de nekem az eredeti 16F84A-val így már nem fut.
A vezérlés amúgy egyszerű, 24V dc impulzusokat adna percenként változó polaritással - minden perc váltáskor 1-2 másodperc ideig. Viszont ezzel a kijelzővel jól mutatna, és a téli - nyári átállást is beléptetné automatikusan. A visszaállításkor 11 órát teker előre, mert ebben a rendszerben hátramenet nincs.

Csatolom a szoftvereket, és a rajzot. Arra kérném a rutinosabb fórumtársakat hogy segítsenek az eredeti szoftver kijavításában, és esetleg a hungarian.nic fájl betöltésében - hogy a feliratok magyarra változzanak.

Köszönöm!

Comments
kissi
kissi picture

Szia!
Próbáld meg ezt ( majd nevezd vissza a hex-re !)!

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Holnap a cégnél tudom kipróbálni - otthagytam a pic programozómat.

Köszönöm a segítséget!
Joco

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Köszönöm a segítséget, ez működik szépen.
Egy kicsit félreértettem a működését, az a gomb ami a rajzon szerepel az a külső órát lépteti - az időt nem lehet beállítani gombokkal, csak a DCF jellel.
Van még két gomb a nyák terven, jó lenne ha ezekkel lehetne beállítani az időt - persze ez már elég nagy munka lenne..
A lényeg hogy már működik!

Köszönöm!
Joco

0

kissi
kissi picture

Nincs mit, szívesen :) !

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Érdekes találat. Szerintem ez egy led kijelzős DCF vezérelt óra, de vasúti mellékórát nem képes vezérelni.
Viszont a szoftver jól áttekinthető, biztosan ki lehetne egészíteni ezzel a funkcióval.

Köszi!

0