You are here

Videoton RT7300S FM hiba! MEGOLDVA!

12 posts / 0 new
Last post
Soundcarft
Soundcarft's picture

Sziasztok!
Szenvedek a fent említett készülékkel, ahogy olvasom, nem vagyok az első...
A hiba a következő: FM sávban bekapcsolás után nem szól a tuner. AM-ben első pillanattól szól!
A hozzászólásokban sok helyütt számoltak be forrasztási és kontakthibákról, ezért az összes csatlakozót kipucoltam, kicsiszoltam, KF, FM egységet kivettem, tüzetesen átnéztem, alaplapokat is kivettem átnéztem, minden gyanús pontot átforrasztottam!

Most jön a poén: Kínlódásom közepette rájöttem, ha D csatlakozó 12-es FM mute szálát kiveszem a csatiból, megszólal!
Azonban még érdekesebb, hogy bekapcsolás után pár percig ez sem segít, néhány perc elteltével, ha a szálat kiveszem megszólal. Ismét eltelik néhány perc, a szálat vissza lehet tenni és minden rendben működik. Ki és bekapcsolás után is minden tökéletesnek tűnik a másnapi hideg indításig.
Ha hidegen bekapcsolom a szál is a helyén van kb 20 perc után magától megszólal.....
Valami kondi cseszekedhet és csak nagy sokára tud beállni valami feszültség? Vagy mi a jó.....
Köszi előre is a válaszokat!

Comments
Soundcarft
Soundcarft's picture

Összegzés!

Tanulságos történet! 
Melegítés hatására a készülék megszólalt. Mivel az FM modul melegítésére szólalt meg, azt hittük az abban lévő HA 12412 rossz.
Fülesmester a rendelkezésemre bocsátott egy másik FM KF modult.
A hiba ugyanúgy jelentkezett.
Több órás hajszárítós, forrpákás keresgélés, hol szól hol nem....
Végül mikor kézzel megfogtam HT 07-et, megszólalt. lehűtöttem elhallgatott!
BC 182 már megint! Nem először szivat meg ugyanígy! Utálom ezt a tranzisztort:D
De a lényeg a happy end! A Tuner működik, és nem tudom ennek a tulaj, vagy én örülök jobban!
Köszönöm a segítséget, főleg Fülesmester-nek!

2

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: mivel ez modulos felépítésű, először a csatlakozásokat és kapcsolót ellenőrizd.A
A modul tápfeszültsége nem változik?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Soundcarft
Soundcarft's picture

FM kapcsolóra gondolsz? Már említettem, minden csatlakozást átcsiszoltam!

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: igen, az FM kapcsolóra, nem vezet-e át.
Az FM-KF ic5. lábán van egy 2,2 uF elkó,cserélni kellene, hátha átvezet

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Soundcarft
Soundcarft's picture

Kicseréltem, sajnos ugyanaz a helyzet. A kapcsoló jónak mutatkozik!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:akkor valószínű az IC hiba
Meg kellene melegíteni és fagyasztóval hűteni, a hibát kizárandó
állítólag
https://www.weisd.com/products/830131-ha12412-nte-equivalent-nte1559-ic-fm-if-amp-demod

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

Soundcarft
Soundcarft's picture

Ráhibáztál! Az ic-t hajszárítóval melegítve pár másodperc után megszólal az FM:D
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: csak a nosztalgia kedvéért
régen egyes autórádióknál divat volt a hibás (akkor beszerezhetetlen)processzor melegítése úgy hogy a tetejére ráraktunk egy megfelelő értékű kerámia ellenállást, ami a tápra kötve 40-50 C fokra felmelegedett. Volt amelyik így feldíszítve még évekig működött

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Soundcarft
Soundcarft's picture

Háát megpróbálok bele keríteni....
Nem lesz egyszerű!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Leonberg
Leonberg's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Soundcarft
Soundcarft's picture

Köszi! Ebayról nem rendeltem még alkatrészt soha... Nem igazán tudom hogy megy...
Aliexpressen szoktam rendelgetni, most néztem ott is van, de csak ötösével adják, igaz az öt is olcsóbb, mint ebay-en 1db.....

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content